9

LEPEL SNIJDEN IN VERS HOUT Een 1-dagscursus DEN HAAG apr i l 2018 DE MAGIE VAN RAKU STOKEN Tweedaagse keramiekcursus DEN HAAG j un i 2018 Job en Sjors zijn dé ambachtelijke vers hout bewerkers bij uitstek. Ze blazen dit oeroude ambacht weer nieuw leven in en gebruiken hierbij uitsluitend ambachtelijk handgereedschap. Tijdens deze cursus maak je een lepel of spatel en leer je tot wel 15 verschillende handgrepen hanteren. Aan het eind van de dag ga je met een mooi werkstuk naar huis. Voor de cursus is geen ervaring vereist. Maar pas op: resultaten uit het verleden hebben uitgewezen dat lepel snijden verslavend kan werken! Locatie Maanweg 68 Den Haag Cursus do. 19 april Tijd 10.00 tot 16.00 uur Kosten € 75,incl. koffie/thee, lunch en materiaal Docent Job Suijker & Sjors van der Meer Maak kennis met het Raku stoken: deze van oorsprong Japanse techniek staat garant voor een beleving van hitte en avontuur! Op dag 1 maak je enkele stukken gebruiksgoed van klei met veel chamotte. Je kan opbouwen uit ringen, een mal gebruiken, of platen klei aan elkaar zetten (max. 3 werkstukken p.p. van bescheiden formaat). In de week die volgt wordt het werk gedroogd en biscuit gebakken. Op dag 2 maken we de speciale Raku-glazuren aan en glazuren daarmee de werkstukken. Buiten stoken we vervolgens de Raku oven op. Als de werkstukken in de oven rond de 900 - 1000 °C zijn, is het glazuur op het werk vloeibaar. Op dat moment openen we de oven en craqueleert het glazuur zodra het in de koude buitenlucht komt. Het werk gaat direct in een zaagselton met deksel. Het zaagsel gaat smoren en daar waar geen glazuur op het werk zit ontstaat de typerende diepzwarte kleur door reductie van de klei. Vervolgens wordt het werk snel afgekoeld in water en wordt er zichtbaar hoe het craquelé in het glazuur zich heeft gevormd. Locatie Maanweg 68 Den Haag Data vr. 8 en 15 juni Tijd 10.00 tot 16.00 uur Kosten € 180,incl. koffie/thee, lunch, klei & Raku-glazuur Docent Maaike van de Gevel & Felo Hettich

10 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication