3

Voorwoord Amsterdam Zuidas begint meer en meer de vorm aan te nemen die de makers van het Masterplan Zuidas midden jaren ’90 voor ogen hadden: een bruisend zakencentrum in combinatie met een levendige woonwijk. Naast drie grote kantoorgebouwen zijn er in 2017 zes nieuwe woongebouwen opgeleverd met hierin 647 woningen. Met bewoners komen voorzieningen: een grote supermarkt, een apotheek, cafés en restaurantjes, er zijn ideeën voor een bioscoop en een museum. En met meer mensen stijgt de consumptie. Voedsel, het thema van dit Duurzaamheidsverslag, heeft invloed op alle duurzaamheidsthema’s die we in deze editie behandelen. Voedsel vergt distributie, kost energie, het genereert afval, het legt beslag op de openbare ruimte. Een van de grootste lokale evenementen, Zuidas Culinair Zomerfeest, draait om eten en drinken. We kunnen er niet omheen: in Zuidas moeten we bewuster omgaan met voedsel, willen we een voorloper blijven op het gebied van duurzaamheid. Foto: Willeke Adriaanse Dat laatste is gezien het tempo van ontwikkelingen op dit gebied, een ambitieus doel. Toch blijven we hier naar streven – door de lat hoog te leggen, houden we onszelf scherp. Dit Duurzaamheidsverslag laat zien hoe bedrijven in Zuidas concrete maatregelen nemen om hun bedrijfsvoering te verduurzamen, en hoe de overheid hieraan meehelpt door hoge eisen te stellen op dit gebied. In dit verslag maken we de balans op, we laten trots zien wat is bereikt, en kijken kritisch naar waar we achterblijven. We zullen elk jaar weer harder moeten werken om onze ambitie waar te maken; een uitdaging die we graag aangaan. Wij bedanken alle bedrijven en organisaties die hebben meegewerkt aan dit verslag door gegevens beschikbaar te stellen, en vooral voor alle mooie duurzame initiatieven die in 2017 in Zuidas zijn uitgevoerd. Olivier Otten directeur Hello Zuidas David van Traa directeur Zuidas gemeente Amsterdam Timo Huisman voorzitter Green Business Club Zuidas

4 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication