32

30 Cases Wastewatchers Samen met Wastewatchers heeft GBC Zuidas een project geïnitieerd om voedselverspilling tegen te gaan. Deelnemers ABN AMRO/Vermaat, Accenture/ISS, Lexence/Vitam, Loyens & Loeff/Eurest, RAI Amsterdam/RAI, Van Doorne/Albron en gemeente Amsterdam afdeling Zuidas / WeCanteen monitoren vanaf januari 2018 zes maanden lang verspilling van banqueting lunches. De data die dit oplevert, worden geanalyseerd en na drie maanden volgen de eerste concrete aanbevelingen. Aan het einde van de zes maanden vindt opnieuw een analyse plaats, waaruit het effect van de aanbevelingen zichtbaar wordt. Circular Office Supplies Een team van studenten van de Vrije Universiteit geeft advies over circulaire inkoop bij bedrijven in Zuidas. Het project is een vervolg van het Circleproject van de Green Business Challenge 2016. De studenten gaan kosteloos aan de slag voor de inkoopafdelingen bij bedrijven die een circulaire inkoopstrategie willen implementeren. Daarnaast is er een opzet voor een catalogus van circulaire kantoorartikelen. Bedrijven kunnen de ondersteuning van studenten benutten, terwijl het voor de studenten waardevol is om ervaring op te doen binnen het bedrijfsleven. Horecava in het teken van duurzaamheid Elk jaar vindt in RAI Amsterdam de grote horecabeurs Horecava plaats. In 2017 stond deze in het teken van Innovatie en Duurzaamheid. RAI Amsterdam introduceerde beursonderdeel No Waste Vrijwel al ons eten gaat gepaard met bergen afval. Deze bestaan uit verpakkingsmateriaal, voedselresten en vaak ook uit gewoon goed eten. Duurzaam omgaan met eten is daarom duurzaam omgaan met afval. Dat kan in eerste instantie door minder afval de produceren, bijvoorbeeld door minder eten aan te bieden en te kopen in wegwerkbakken en -bekers en producten te kopen die niet in plastic zijn verpakt. De volgende stap is creatief omgaan met resten voedsel en hier nieuwe gerechten van maken. Wat vervolgens echt ‘afval’ is, kan een heerlijke maaltijd zijn voor wormen of kippen, of kan dienen als energiebron in een voedselvergister. Niet organisch afval kan zoveel mogelijk worden gescheiden en gerecycled. Village, waarin horeca ondernemers advies kregen over hoe ze geld kunnen besparen en verdienen door hun waste aan te pakken. Ze konden duurzame producten proeven zoals Pieperbier van Instock, soep van overgebleven groente uit De Verspillingsfabriek en Brouwbrood dat gemaakt wordt van bierrestanten. Ook waren veel slimme duurzame oplossingen te zien op de beurs zoals Ecocreation met duurzame verpakkingen, Made Blue met compensatie voor waterverbruik, The Odds met apps tegen verspilling voor telers en restaurants en True Taste Ventures met een duurzaamheidsmeter. Repair Café Op dinsdag 20 juni opende RAI Amsterdam voor een dag een pop up Repair Café tijdens de ReMaTec beurs. Het Repair Café was gratis toegankelijk voor iedereen die iets te repareren had of graag reparatiekennis wilde delen. Gereedschap en materiaal was beschikbaar en er waren deskundige vrijwilligers aanwezig, met kennis en vaardigheden op allerlei terreinen. Circl: de circulaire keuken Met de opening van het circulaire paviljoen Circl van ABN AMRO opende ook het Circl restaurant, dat in samenwerking met Vermaat een zo circulair mogelijk horecaconcept wil realiseren. Zij sturen op minimale restafvalproductie en efficiënte inkoop, en werken daarom met een kleine vaste kaart die wordt aangevuld met een dagelijks wisselende kaart. Leveranciers waar Circl restaurant mee samenwerkt, zijn bijvoorbeeld Instock, Lindenhoff en biologisch bakkerij Iambe. Instock zamelt onverkochte groenten en andere producten in bij supermarkten zoals groente en fruit met een schoonheidsfoutje, brood van een dag oud of overgebleven vlees en vis. Op de kaart is 80% groente en maar 20% vlees en vis. Wekelijks worden de grondstoffen ingekocht op basis van verkrijgbaarheid in het seizoen. Circl restaurant hergebruikt reststromen voor het maken van andere gerechten. Zo serveren ze bijvoorbeeld overgebleven brood van de lunch ’s avonds als een broodpudding. Swill, papier, plastic, Foto: Floris Heuer

33 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication