33

BROUWERIJ JOVIUS Het roer om. Echt iets heel anders gaan doen. Wie droomt daar niet van? Dat is de belangrijkste reden waarom televisieprogramma’s als Ik vertrek zo populair zijn. Ook onze stad kent dergelijke avonturiers. Vincent Verhaar maakte ruim drie jaar geleden van zijn passie zijn beroep en begon vanuit het niets Brouwerij Jovius. Ambachtelijk bier uit eigen stad “Dit jaar brouw ik meer dan twintigduizend liter,” vertelt Vincent trots. De boomlange brouwer praat in zijn werkruimte op Laagraven vol enthousiasme over het proces waarmee hij water, graan, hop en gist omzet in volschuimend bier. Letterlijk alles is ambachtelijk handwerk, van het mengen van de ingrediënten tot en met het bottelen in flessen en het plakken van de etiketten. Het op smaak brengen van het bier is een ware kunst. Hoewel de zomer nog moet beginnen is hij al volop bezig met de voorbereidingen voor één van zijn winterspecialiteiten, dennentoppenbier met de originele geur van dennenbomen. Dat aroma komt niet van een poedertje of uit een flesje. “We hebben deze week de eerste takken geknipt,” zegt Vincent. De toppen van die takken, verpakt in een katoenen zakje, worden in de roestvrijstalen vaten gehangen waar het bier in rijpt en geven zo hun smaak af aan het goudgele vocht. Als we even later in het proeflokaal op de eerste verdieping zitten, moet er natuurlijk geproefd worden. Het is een warme dag en Vincent opent een fles bier, dat gearomatiseerd is met chai theekruiden. Het is een geweldig licht zomerbier dat door de tonen van gember, kruidnagel, koriander, kardemom en zwarte peper een heel fijn bittertje heeft. Daarna is het de beurt aan een zwaarder bier die met onder andere koffiebonen heeft gerijpt. De wat donkere smaken van mokka en chocola maken het een prachtig digestief, bijvoorbeeld met vanille-ijs of appeltaart. ONDER DE INDRUK “De eigenaren van restaurant Celine op Fort Jutphaas waren ook onder de indruk,” zegt Vincent. Op de kaart van het gloednieuwe restaurant pronken dan ook twee Jovius bieren. Bij Grapes&Bottles op Nedereind en wijnhandel Van Schaik op Hoogzandveld koop je eveneens het heerlijke bier van Vincent. We waren al onder de indruk van het bier van Jovius. Een middag doorbrengen met deze gepassioneerde brouwer blijkt bovendien een belevenis op zich. Tussen het ruiken, proeven en luisteren door vertelt hij de ene smakelijke anekdote na de andere. Het is nauwelijks voor te stellen dat hij ooit werkte als boekhouder en IT-specialist. Nieuwegein mag blij zijn dat hij het roer heeft omgegooid. Zo kunnen wij genieten van het authentieke Jovius bier! Brouwerij Jovius zit op De Liesbosch 14F in Nieuwegein. Meer info is te vinden op de website brouwerij-jovius.nl. ZOMERDEAL WORKSHOP BIERBROUWEN ZIE PAGINA 50 33 2019

34 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication