13

duurzame voedingsinnovaties zal in Wageningen verrijzen. Paul de Ruiter Architects tekende voor het ontwerp. Het nieuwe centrum gaat een belangrijk onderdeel uitmaken van de campus van Wageningen UR. De transparante vormgeving en de strategische ligging van het gebouw zorgen voor interactie tussen Unilever en diverse externe partijen. Kennisuitwisseling staat hier centraal. Onderzoekers en studenten van de universiteit, startups, kenniscentra en consumenten kunnen hier op duurzame wijze werken aan innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. Het Global Foods Innovation Centre bestaat uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. De Pilot Plant wordt een mini-fabriek waar de proefproductie van nieuwe producten in beperkte volumes zal plaatsvinden. Deze locatie is verbonden met de Food & Customer Experience, waar in diverse testkeukens geëxperimenteerd zal worden met innovatieve ingrediënten voor de ontwikkeling van nieuwe producten. B.V. en Van Wijnen Groep N.V.), gemeente Ede, Wageningen University & Research en Stichting World Food Centers. Foodcenter Reijerwaard Met (inter)nationaal opererende bedrijven als The Greenery, Bakker, Hillfresh, Van Oers, Olympic Fruit en Van Gelder is Foodcenter Reijerwaard het grootste agro/vers/foodcluster in ons land. Van de Nederlandse export vindt al 25% van de handel plaats op dit bedrijventerrein op de grens van Ridderkerk en Barendrecht. Belangrijke pijlers onder de ontwikkeling zijn duurzaamheid en innovatie. Door het toepassen van slimmigheden op het gebied van logistiek, duurzame energie en reststromenhergebruik wordt een toekomstbestendig foodpark gerealiseerd. Voor de inmiddels 100 gevestigde bedrijven komt er een zogeheten Freshcenter, dat een gezamenlijk kennisinstituut plus vergader- en evenementenlocatie moet worden. Bij dit centrum kunnen bedrijven straks terecht voor kennisontwikkeling, het opleiden van medewerkers van (bijvoorThe Greenery (sinds 1996) is eigendom van de coöperatie Coforta, waarin ruim 500 Nederlandse en buitenlandse telers zijn verenigd. The Greenery maakt samen met hen en klanten, leveranciers, partners en medewerkers verse groente en fruit waardevol. Hun missie is ‘om zich samen in te zetten voor het bereikbaar maken van gezonde, voedselveilige en betaalbare groente en fruit voor iedere consument’. Om dat waar te maken werkt The Greenery samen met iedere schakel in de keten. Met respect voor mens en natuur streeft de coöperatie naar een duurzame en sociaal verantwoorde teelt: ‘Iedere schakel in de keten ontvangt een eerlijke prijs om de continuïteit te borgen. Zo zijn telers in staat te investeren in nieuwe mogelijkheden op het gebied van teelt, duurzaamheid en kwaliteit.’ Op haar beurt investeert The Greenery in technologie, kennis en samenwerking in de keten. Flevo Food: afzet vergroten In Flevoland is de vereniging Flevo Food actief die bestaat uit Flevolandse ondernemers die voedsel produceren, verwerken, bewerken en leveren. Op dat vlak geven de ondernemers gezamenlijk richting en invulling aan communicatie, kennisontwikkeling en samenwerking om de regionale afzet te vergroten. Daarnaast staan ze voor gezamenlijke belangen, bijvoorbeeld in de werkgroep Floriade. Flevo Food werkt nauw samen met onder andere de provincie, gemeenten en onderwijsinstellingen. De regio FoodValley herbergt ook het World Food Center (WFC) dat in Ede staat. Daar werken overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven samen aan oplossingen voor de voedseluitdaging van de toekomst. In het WFC ontmoeten bedrijven, consumenten en kennisinstellingen elkaar om kennis te creëren en te delen over duurzame voedselproductie. Bezoekers ervaren hoe voedsel wordt geproduceerd, bewerkt, getransporteerd en gegeten. In het WFC moet iedereen de kracht van de Nederlandse voedselwaardeketen ‘proeven’. Het centrum staat op drie pijlers: innovatie, labs (workshops en onderzoek) en experience. De laatste pijler krijgt in 2020 vorm wanneer WFC Experience wordt geopend in de voormalige Mauritskazerne in Ede. Deze bijzondere belevingswereld moet straks de harten van de bezoekers winnen. Het WFC is een initiatief van WFC Development B.V. (een samenwerking van Green Real Estate beeld) de groenteafdeling van supermarkten, het lanceren van producten en het houden van zakelijke vergaderingen. In de komende jaren wordt Foodcenter Reijerwaard, dat logistiek gunstig ligt ten opzichte van de mainports en de weginfrastructuur, verder uitgebreid. De eerste 25 hectaren van het bedrijventerrein van 96 hectaren zijn nu uitgeefbaar. Uitgelicht The Greenery Een gerenommeerd bedrijf dat deel uitmaakt van Foodcenter Reijerwaard is The Greenery, een internationaal groente- en fruitbedrijf dat een compleet dagvers assortiment groente, fruit en paddenstoelen verkoopt en distribueert. Niet alleen aan (internationale) supermarkten, maar ook aan de groothandel, cateraars en de verwerkende industrie. Naast het in gang zetten van nieuwe ontwikkelingen, willen de leden elkaar ook ontmoeten, en samen inspiratie opdoen. Dat doen ze via het Flevo Food Netwerk dat jaarlijks kennisbijeenkomsten en kennisexcursies organiseert, zowel in als buiten Flevoland. Provincie Flevoland en AERES Hogeschool zijn begin 2017 gestart met het Europese project FoodChains 4 EU. In dit project werken vijf Europese regio’s en universiteiten samen aan het stimuleren en ondersteunen van innovaties in de voedselketen. Gedurende de komende drie jaar staan de uitwisseling van kennis en het leren van elkaar bij FoodChains 4 EU centraal. Vanuit Flevoland zijn de doelstellingen van de Vereniging Flevo Food ingebracht. Dat betekent dat AERES Hogeschool studenten en docenten zal betrekken bij de verschillende onderdelen van het actieplan Lokaal Voedsel Flevoland. ¢ FOOD - locaties | beleid | experience 2017/2018 - 13 2017/2018 -

14 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication