43

Philip den Ouden, voorzitter van de nieuwe stichting, vertelt: “De Stichting “Samen Tegen Voedselverspilling”. is er trots op om domicilie te kunnen kiezen in Veghel. Het is prachtig dat hier een fundament is gelegd, waarop alle krachten uit geheel Nederland die voedselverspilling bestrijden bij elkaar worden gebracht in de stichting. De lat ligt hoog. Ons doel is om van Nederland één van de eerste landen te maken die de verspilling van voedsel en het verlies van grondstof in de voedselketen met 50% vermindert. In 2030 moet dat doel bereikt zijn.“ SAMEN DE VOEESELKETEN ACTIVEREN “De Stichting is een platform waar alle belangrijke bestaande initiatieven – lokaal en nationaal -tegen voedselverspilling in Nederland worden samengebracht. De belangrijkste pijlers zijn de Tasforce Circulaire Economie, Three-Sixty, WUR, Food Tech Brainport en Rabobank. We hebben stevige ondersteuning van het ministerie van LNV, de provincie Noord-Brabant en natuurlijk Meierijstad. Vanuit Three-Sixty werkt een sterk en hecht team aan de uitvoering van onze taken. We gebruiken de expertise die hier al bestaat en de resultaten van samenwerking tussen experts in de afgelopen jaren. Dat wordt aangevuld met de inbreng van andere partijen die zich bezig houden met verspilling zoals vanuit het onderzoek. Deze gezamenlijke energie wordt gebruikt om de voedselketen in heel Nederland, van Terneuzen tot Delfzijl en van Den Helder tot Eijsden, te activeren om grondstofverlies- en verspilling op grote schaal terug te dringen. De consument zal hierbij worden betrokken door nauwe samenwerking met het Voedingscentrum.” TOEKOMSTBESTENDIG VOEDSELSYSTEEM “Centraal staat de agenda Samen Tegen Voedselverspilling die op 20 maart 2018 werd gepubliceerd. We pakken vier werkgebieden aan. Ten eerste gaan we systematisch kwantitatief monitoren van de voortgang die we maken en de impact daarvan op de hele keten. Het tweede speerpunt is de keten zelf : bedrijven uit de hele keten – dus van het land tot aan het schap -en de toeleverende industrie bundelen hun krachten, netwerk en kennis om bestaande oplossingen voor het reduceren van verspilling te delen en in hun processen toe te passen. We zoeken ook nieuwe oplossingen om de impact te vergoten. Het derde aandachtsgebied is de verspilling bij de consument thuis. We sturen, samen met het Voedingscentrum, op duurzame gedragsverandering. Ten laatste pakken we belemmerende regels aan. Wetgeving maakt het soms onmogelijk om verspilling te voorkomen. Dat moet natuurlijk zo snel mogelijk ongedaan worden gemaakt. Vanuit onze thuisbasis in Veghel maken we Nederland de internationale koploper en wereldvoorbeeld om veel beter om te gaan met schaarse grondstoffen. Samen dragen we hiermee bij aan een toekomstbestendig voedselsysteem.”

44 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication