44

AGRIFOOD REGIO’S IN NEDERLAND | AGRIFOOD REGIO’S IN NEDERLAND | AGRIFOOD REGIO’S IN NEDERLAND De belangrijkste agrifood regio’s in Nederland De Nederlandse agrifood sector heeft een naam hoog te houden. Ons land is de tweede grootste exporteur van agrarische producten wereldwijd. De sector genereert ruim vijftig miljard van het BNP en is daarmee goed voor een vijfde van de totale exportwaarde van Nederland. Hiermee is de sector van groot economisch en maatschappelijk belang. D e groeiende vraag naar onze producten zorgt voor mooie commerciële kansen. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met een aantal uitdagingen die opgelost moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de milieudruk van veestapels, resistentie van gewassen en de effecten van klimaatveranderingen op de teelt. Hele andere zaken zijn de globalisering en integratie van ketens, strengere wetgeving en veranderende consumptiepatronen, om er maar een paar te noemen. Vergrijzing, introductie van nieuwe technologieën en bevolkingsgroei moeten hier ook genoemd worden. Kortom, er is werk aan de winkel. In dat licht is het goed om te zien dat de Nederlandse agrifood sector op diverse plekken in het land de samenwerking zoekt. Met andere bedrijven, met overheden, met het onderwijs en met kennisinstellingen. Vaak gebeurt dat rondom een thema, zoals bij Seed Vallley en Dairy Valley. Soms is de inzet breder, zoals bij Flevofood. En soms gaat het alleen om de kavels en dat kan natuurlijk ook prima. In dit overzicht leest u over de belangrijkste agrifood regio’s in Nederland. Over wat ze doen, wat ze onderscheidt en wat ze voor ú kunnen betekenen. 44 GreenPort Noord-Holland Noord GreenPort Noord-Holland Noord versterkt de concurrentiepositie van de agrarische sector in Noord-Holland Noord. GreenPort Noord-Holland Noord heeft de ambitie om de regio als één van de gezondste op de kaart te zetten. Eén van de speerpunten is het project Agri, Voeding en Gezondheid; gezonder, verser en smakelijker eten voor verschillende doelgroepen in de regio. Met een integrale aanpak kunnen zorginstellingen een voedzame en smakelijke maaltijd voor hun cliënten verzorgen. Regionale samenwerking en duurzame inkoop geeft een economische impuls aan de ketenpartijen: boeren en tuinders, voedselverwerkers, leveranciers, cateraars en zorginstellingen. Daarnaast verkorten deze slimme samenwerkingen de keten en dragen ze bij aan de reductie van de footprint. Door innovatieve oplossingen -zoals bijvoorbeeld zaadveredeling en het telen op water- geven we antwoord op wereldvoedselvraagstukken. De afgelopen periode zijn er veel initiatieven ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen. En met succes! GreenPort Noord-Holland Noord stimuleert, initieert en ondersteunt projecten rondom het thema ‘Agri Voeding en Gezondheid’ in Noord-Holland Noord. Het stimuleren van de gezondheid door verse en regionale producten te eten staat hoog in het vaandel. www.greenportnhn.nl/gezondheid

45 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication