48

AGRIFOOD REGIO’S IN NEDERLAND | AGRIFOOD REGIO’S IN NEDERLAND | AGRIFOOD REGIO’S IN NEDERLAND Regio Foodvalley Foodvalley werkt aan de voedselvoorziening van morgen. In Regio Foodvalley wordt iedere dag hard gewerkt aan de voedselvoorziening van morgen. En dat is heel hard nodig, want in 20 jaar tijd komen er 2 miljard mensen bij. Hoe kunnen we de snel groeiende wereldbevolking gezond en duurzaam voeden? Een gigantische uitdaging die ook grote kansen met zich meebrengt. In Regio Foodvalley worden al decennia lang baanbrekende oplossingen bedacht. De sleutel tot het succes is de intensieve samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en overheid. Goede ideeën worden hier verder gebracht met ambitie, kennis én een gezonde dosis durf. De economie bloeit! En de regio daardoor ook. We blijven investeren in wonen, werken, bereikbaarheid en onderwijs. Iedereen heeft voordeel van deze vooruitgang. Regio Foodvalley is een samenwerking tussen regionale overheden, ondernemers, onderwijsen kennisinstellingen. Wij werken samen om van de regio een economische topregio te maken op het gebied van kennis, ontwikkeling en innovatie in de agrifood sector. Dit doen wij door het versterken van het vestigingsklimaat en de kwaliteit van de leefomgeving. De regio heeft ongeveer 350.000 inwoners. Regio Foodvalley ligt centraal in Nederland, een uur afstand naar Schiphol en maar anderhalf uur naar Düsseldorf. De regio is zeer goed bereikbaar via de vele snelwegen (A1, A30 en A12) en via het spoor (Intercity EdeWageningen). Bijdrage van twintig miljoen van het rijk voor Foodvalley De ministerraad nam onlangs een besluit over de verdeling van het geld vanuit de zogenaamde Regiodeals. Regio Foodvalley ontvangt 20 miljoen euro van het rijk. “Met dit geld kunnen we onze ambities voor gezond en duurzaam voedsel voor iedereen sneller en effectiever waarmaken. Foodvalley wordt de mainport op het gebied van Agrifood voor heel Nederland”, zegt René Verhulst, voorzitter van de regio Foodvalley. Het Rijk had regio’s opgeroepen om mee te denken over samenwerking aan vraagstukken van nationaal belang. Regio Foodvalley heeft de kennis in huis om innovaties op het gebied van voedsel voor elkaar te krijgen. Daarmee levert dit gebied een belangrijke bijdrage aan gezond voedsel voor de toekomst: • Voeding om mensen gezond te houden of genezing te bevorderen. • Minder belasting van de luchtkwaliteit. • Andere voeding, zoals insecten, als bron van nieuwe eiwitten. • Een World Food Center om Foodvalley de internationale etalage te laten zijn van Agrifood en voedselgezondheid. • Een top-vestigingsklimaat, waarin bedrijven floreren en kennisinstellingen - van MBO tot universiteiten - bijdragen aan mondiale vraagstukken. Dit zijn allemaal onderdelen van de aanvraag die Regio Foodvalley bij het Rijk heeft neergelegd. René Verhulst: “Wij houden ons bezig met de vraagstukken van de toekomst. Wij zijn blij dat het kabinet de potentie van Foodvalley herkent. Met elkaar moeten we sneller omschakelen naar productie en consumptie van duurzaam en gezond voedsel. Dat is de deal die we met het Rijk nu verder gaan uitwerken.” Achtergrond In 2050 wonen ruim 9 miljard mensen op onze aarde. Tegelijkertijd verdwijnen jaarlijks miljoenen hectares landbouwgrond door klimaatverandering. De komende jaren zullen dus vele extra monden gevoed moeten worden. Met de huidige voedselproductie en consumptie komen we niet verder. We zullen dus anders, duurzamer en gezonder moeten gaan produceren. Vanuit de Europese Unie, het Rijk en vanuit de regionale overheden is vastgesteld dat duurzaamheid, voedselveiligheid en voeding en gezondheid vragen om een versnelling van innovatieprocessen in de agro- en foodketens. Die versnelling is de kern van de aangevraagde Regiodeal van Foodvalley.

49 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication