36

Landelijke (her)ontwikkeling in Beers biedt kansen voor vernieuwers in agro-food Om de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken is het noodzakelijk om nieuwe systemen te testen en er mee te experimenteren. We willen een innovatieomgeving creëren waar ondernemers, burgers, kennisinstellingen en overheden samenwerken aan de eiwittransitie. Op de Eiwitcampus Beers is ruimte voor zowel kleinschalige bedrijven en experimenten als voor grootschaliger activiteiten van bedrijven op het gebied van de eiwittransitie. De Eiwitcampus kan als voorbeeld dienen voor de rest van Nederland, met toekomstperspectief voor ondernemers en voor bewoners van het gebied. 14 15 13 11 2 14 10 4 3 1 6 7 5 8 12 9 Eiwitcampus Beers is een nieuw centrum voor innovatie en educatie op het gebied van eiwitproductie. In het Land van Cuijk, ook wel de “Protein Valley” genoemd, is het voormalige K.I. station en Veeteelt-museum getransformeerd tot een werk-en ontmoetingsplek voor diverse partijen uit de agro-foodsector. Doorsnijding Behoud KI-ruimtes Toevoegen bedrijfsruimtes E en inspirerende omgeving, waar zowel ondernemers als kennisinstellingen samenwerken aan een nieuw evenwicht tussen dierlijke- en plantaardige eiwitproductie in landen tuinbouw. Een omgeving ook waar synergie ontstaat, en waar bijvoorbeeld land- en tuinbouw, bijenhouderij en de opwekking van duurzame energie samengaan én elkaar weten te versterken. Nuttige, toepasbare innovatie is het devies op Eiwit-campus Beers. Hierbij doen de initiatiefnemers (beiden met een landbouwachtergrond) er binnen hun mogelijkheden alles aan om deelnemers te faciliteren. Eigenaar en initiator van de Campus, Marco Smits is bereid om tegemoet te komen bij de bouw en ontwikkeling van een project op Eiwitcampus Beers wanneer dit niet binnen de bestaande infrastructuur past. Mede ontwikkelaar Dim Boonstoppel legt verbinding tussen de partijen onderling op de Campus en onderhoudt contacten met onderzoeks- en kennisinstellingen. Praktische- én theoretische ondersteuning dus voor uw onderneming wanneer u van ontwikkelingsfase naar productiefase groeit. Uiteraard zijn ook bestaande, gevestigde bedrijven welkom om onderdeel uit te maken van deze dynamische omgeving. Of u nu een R&D gedeelte wilt inrichten met “field-lab”, een kantoor zoekt, (ook los van uw productiebedrijf), of als u een laboratoriumruimte met productieruimte én opslagruimte zoekt; Eiwitcampus Beers biedt de mogelijkheden. 36 - FOOD Locaties 2020/2021 16 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Waarom een Eiwitcampus? Eiwitten zijn met koolhydraten en vetten macronutriënten of hoofdvoedingsbestanddelen, en daarom onmisbare bouwstenen voor het lichaam. Een ideaal eiwitvoedingspatroon bestaat volgens de initiatiefnemers uit een combinatie van plantaardige- én dierlijke eiwitten. Naast een goede balans in het gebruik van de andere hoofdvoedingsbestanddelen koolhydraten en vetten, is een goede eiwitbalans essentieel voor het evenwicht in gezondheid wat betreft het aandeel van voeding hierin. Reden genoeg voor Marco en Dim om aandacht te besteden aan eiwitproductie en dit toe te passen op deze circulaire Campus en boerderij. 10 verbindingspad voorplein entreebalie restaurant in voormalige dekstal keuken te behouden laboratorium vide toiletten flexiblele werkplekken showcase living machine “Nieuw Evenwicht noodzakelijk” De consumptie van eiwitten verschuift op dit moment van dierlijke- naar meer plantaardige vormen omdat we tegen de houdbaarheid van het landbouwproductiesysteem aanlopen wat ons de afgelopen decennia succesvol gediend heeft. Een systeem wat we overigens niet in zijn geheel hoeven te verlaten, maar waarin we wel weer opnieuw verbinding moeten zoeken tussen de sectoren onderling met als doel om (ook grootschalig) circulair te zijn. Het gebruik van reststromen en de opwekking van energie vermengen zich inmiddels ook binnen de agrarische sector waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan. De basis van de landbouw vinden we echter in plantaardige- en dierlijke productie. Het één kan niet zonder het ander, beiden maken

37 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication