54

Slim, duurzaam en circulair bouwen met VDR Bouwgroep Opdrachtgevers vragen steeds vaker om een pand dat past bij hun duurzame ambities. Bedrijven uit de foodsector hebben daar bovenop vaak nog aanvullende strenge eisen. “Door vooraf samen na te denken over het wat en hoe, kom je tot de beste integrale oplossing voor het vraagstuk”, zegt Luc Baltus van VDR Bouwgroep. Met het zelf ontwikkelde Nexteria Gebouwenpaspoort en door ‘normaal te doen’, maakt zijn bedrijf het verschil. “W ij vragen vertrouwen van de klant, net zoals wij onze toeleveranciers en onderaannemers vertrouwen geven. Zo kom je samen tot het beste resultaat”, zegt directeur Baltus. VDR Bouwgroep is gespecialiseerd in industriele bedrijfshuisvesting. Van distributiecentra tot productielocaties met magazijnen en logistieke hallen. Duurzaam bouwen staat daarbij voorop. All-electric Het bedrijf bouwt momenteel aan het nieuwe duurzame dc van 60.000 m2 voor Verbruggen Food Group in Cuijk. Het gebouw wordt all-electric en tevens constructief voorbereid op het installeren van zonnepanelen. Een UV-systeem vangt het hemelwater op en geeft het water middels infiltratiekratten geleidelijk terug aan de bodem ter voorkoming van uitdroging. De staalconstructie is grotendeels gebout, wat zorgt voor een hoge mate van losmaakbaarheid. Het dc krijgt een inbouw CO2-koelinstallatie van driehonderd vierkante meter. De vloer is van de hoogste vlakheidsklasse en lucht-warmtepompen en split units zorgen voor een constante luchttemperatuur van 18 tot 25 graden. Het dc krijgt het certificaat BREEAM-NL Very Good. Koelcel als accu Voor aardappelverwerker Aviko bouwde VDR Bouwgroep een nieuw koel/vrieshuis volgens BREEAM-NL Outstanding. Het dc met 40.000 palletplaatsen heeft een volautomatisch systeem voor de in-, opAviko, Steenderen. Foto’s Peter Markesteijn en uitslag van pallets, inclusief aanvoer door AGV’s (Automatic Guided Vehicles). Een complex gebouw, met dito eisen waar VDR zich geen enkele fout kon permitteren, vertelt hoofd Uitvoering Roy Achterhoek. “We hebben de uitdaging opgepakt én gerealiseerd door in de engineeringsperiode het ontwerp van het gebouw te optimaliseren in samenspraak met de automatiseerder en de leverancier van de stellingen, die de constructie vormen van het vrieshuis.” Engineer Duurzaamheid Tom van Remmen: “We hebben 54 - FOOD Locatie

55 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication