7

Hoe maken we gezonde en lekkere voeding tot een gemakkelijke keuze voor u? Met welke producten? En hoe geproduceerd? Op Brightlands Campus Greenport Venlo, ‘de gezonde voeding Campus’, hebben zich al tal van innovatieve bedrijven gevestigd die zich met dit soort vraagstukken bezighouden. Bedrijven en onderzoeks- en onderwijsinstellingen op het gebied van gezonde en veilige voeding, future farming en circulaire economie. Daarnaast wordt er volop gebouwd aan nieuwe bedrijfsruimte, midden in het grootste aaneengesloten tuinbouwgebied in Europa. D e Brightlands Campus Greenport Venlo is de jongste van de vier Limburgse Brightlands campussen, een concept zoals dat enkele jaren geleden door de provincie Limburg en Universiteit Maastricht werd ontwikkeld om de (kennis)economie een boost te geven. Iedere campus heeft zijn eigen kenmerk, maar onderling zijn er wel raakvlakken. De al langer bestaande campus in Maastricht richt zich vooral op gezondheid en medische ontwikkelingen, Chemelot in Sittard-Geleen, eveneens al langer bestaand, op duurzame industrie en in Heerlen ligt sinds enkele jaren de focus op digitale dienstontwikkeling. Gunstige ligging Net als Heerlen heeft Venlo een relatief jonge campus (sinds 2017) waar het ontwikkelen van gezonde voeding en food innovaties centraal staan. Dat gebeurt op het voormalige Floriadeterrein (gehouden in 2012) waar in eerste instantie twee bestaande gebouwen – Villa Flora en de Innovatoren – werden gebruikt om de bedrijvigheid op die locatie te ontwikkelen. Dat is in relatief korte tijd gelukt, zegt campusdirecteur Saskia Goetgeluk. “De integrale campus aanpak en gunstige ligging in het hart van de grootste agrifood-regio van Europa dragen daar zonder meer aan bij. De campus ligt enerzijds in een FOOD Locaties 2020/2021 - 7 prachtige, natuurrijke omgeving en anderzijds in de oksel van de snelwegen A73 en A67 wat zorgt voor een optimale bereikbaarheid.” Ze vertelt dat zich op het terrein diverse onderzoeksfaciliteiten bevinden als een lab voor daglichtloze teelt (Brightbox), een maag-darmsimulator (TIMmodel), een foodprocessing-testlab (Nutritional Concepts Lab) en een smaak- en co-creatielab of microbiologisch lab. “Mede dankzij de aanwezigheid van Universiteit Maastricht, HAS en Fontys maar ook onderzoeksbedrijven kan er hier op hoogwaardig niveau onderzoek, testen en het introduceren van nieuwe producten plaatsvinden door en samen met het bedrijfsleven.”

8 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication