0

DIENSTVERLENING 1

KINDERDAGOPVANG ST. ANNAPAROCHIE 2

De Stichting kinderopvang Noordwest Friesland had een beperkt budget beschikbaar voor de vestiging van haar kinderopvang in Sint Annaparochie. Door een creatieve en vindingrijke toepassing van materialen en constructies en door een efficiënt ontwerp is een ruim, licht en speels gebouw gerealiseerd. De constructie bestaat uit gelamineerd en gelakt vurenhout dat de ruimtes een warme sfeer geeft. Alle installaties zijn als zichtwerk ontworpen. De elektraleidingen zijn op vurenhouten plankjes gemonteerd en hebben een decoratieve functie. De verlichting bestaat uit industriële armaturen met een warme kleur licht. De uitzetraampjes in de gevel hebben de vorm van muzieknoten en de zonwering bestaat uit houten latten gemonteerd op doorlopende houten liggers. De kleuren zijn warm en optimistisch gekozen. De kinderopvang moest na jaren uitgebreid worden met een extra groep en een buitenschoolse opvang. Het oorspronkelijke concept met de houten spanten hebben we een vervolg gegeven in de uitbreiding. Voor de aanvankelijke speelhal hebben we een groepsruimte ontworpen en het gebouw is verlengd voor een extra groep. De uitbreiding van verschillende kanten Perspectieftekening van de uitbreiding 3 554-2000

AULAGEBOUW BEGRAAFPLAATS NOOTDORP - PIJNACKER De basis voor de architectuur van ons uitvaartcentrum te Nootdorp-Pijnacker is ontleend aan de positionering van het gebouw aan de centrale hoofdas van de begraafplaats. De ligging aan noordzijde van de dubbele centrale as hebben wij versterkt door de lengteas van het aulagebouw te laten samenvallen met die zijde van de centrale as. Deze as vormt een zichtlijn, dwars door het gebouw vanaf de ingang van de begraafplaats langs de vijver met wandelpad tot in het buitengebied. Het aulagebouw bestaat uit twee langs elkaar verschoven volumes, gesitueerd onder een verhoogd luifeldak over de lengteas. Een verschuiving, juist tegenovergesteld aan die van de ovale paden en ruitvormige hoofdstructuur van de begraafplaats. Zodoende ligt het gebouw logisch verankerd in die structuur. Door de diametrale symmetrie opent het gebouw zich uitnodigend vanaf de toegangsweg om via de centrale aularuimte toegang te bieden tot de grafvelden. De ruime half open, overdekte ruimtes aan de vooren achterzijde bieden mogelijkheden tot het houden van zomerse buiten begrafenisbijeenkomsten. Het gebouw is multifunctioneel in te delen. Middels verplaatsbare wanden is het in grotere en kleinere eenheden in de delen. De routing is helder afleesbaar. Het oranjerode buitenmetselwerk van de verschoven volumes vormt een contrast met de groene omgeving. Tegelijkertijd vormt het met de kolommen van het verhoogde luifeldak en de transparante centrale as een open en vriendelijk gebouw, waar mensen bij droevige gebeurtenissen toch prettig kunnen samenzijn. Het gebouw is zo ontworpen dat het in de toekomst uitgebreid kan worden met een crematorium. De plannen hiervoor zijn gereed. Ontwerp en toelichting 4

5 686-2003

UITVAARTCENTRUM FRANEKER ‘ t Novaal Voor NUVA uitvaartzorg realiseerden we een uitvaartcentrum in Franeker. Een gebouw met betekenissen en verwijzingen die zich niet opdrongen, maar het gebouw subtiliteit en warmte verleenden. Mooi compliment was dat de opdrachtgever het gedicht dat ik voor het gebouw maakte, op een glazen plaquette drukte en in de ontvangsthal van het gebouw aan de muur hing. FABER UITVAARTVERZORGING TE WOMMELS De exploitant van ‘t Novaal was Faber uitvaart verzorging uit Wommels. Ook voor dit bedrijf bouwden we een kantoor met opbaarkamers en een familieruimte. Daarnaast en daarachter bouwden we zijn woonhuis en een facilitaire ruimte voor zijn rouwauto’s, een koelruimte en opslag voor kisten. 378-1996 528-1999 6

7

Cirkelvormig uitvaartcentrum Assen Ellipsvormig uitvaartcentrum Heerhugowaard Voorstudie gebouw te Franeker Het ontwerpen van uitvaartcentra past bij mij. Met mijn werk kan ik daarbij van waarde zijn voor mensen op keerpunten in het leven. Mijn Credo: ” De Mens, De Ruimte, De Emotie” past hier. Het draait juist bij deze opgaven niet alleen om materiële zaken, maar om dierbaarheid en waarde. Bovenaan de pagina het cirkelvormige gebouw dat ik voor “De Laatste Eer” in Assen tekende. Links het ellipsvormige gebouw voor Heerhugowaard. Voor de tuin- en landschapsarchitectuur werkte ik bij deze opdrachten met diverse tuin- en landschapsontwerpers samen. 604-2000 626-2000 8

UITVAARTCENTRUM IN NOORDWOLDE Uitvaartvereniging “De Laatste Eer” te Noordwolde verloor haar huisvesting door een gemeentelijke herbestemming van haar pand. We realiseerden een klein maar fijn en functioneel gebouwtje waar dorpsgenoten op een warme wijze afscheid kunnen nemen van dierbaren. Twee opbaarkamers, een familieruimte, een kantoor, goed sanitair en een mooie gedachtenistuin maken het tot een waardevolle voorziening in het dorp. “Klein maar fijn” en waardevol voor de gemeenschap. 9 973-2014

EEN GEBOUW ALS HET GEDICHT Waar nu en straks elkaar ontmoeten. 10

UITVAARTCENTRUM NANNINGA Waar hoop en verdriet zich verstrengelen. Waar het donker en het licht versmelten. Waar hemel en aarde elkaar ontmoeten. Waar verleden en toekomst zich verenigen. Waar lijnen van toen en straks zich mengen. Waar grote vragen heersen. Waar leven en dood elkaar raken, Waar leegte is, verdriet én hoop. Daar staat het leven even stil. Daar doe je wat je moet. Daar vechten hoop en vrees. Daar kussen lijnen van straks en toen. Daar verenigen zich hemel en aarde. Daar spannen ze samen rondom het licht. Daar is het licht van hoop en toekomst. Met mijn architectuur wil ik verzoenen. Rust en echtheid brengen. Het schone en het minimale raken. Eenvoud en complexiteit verenigen. Het donker en het licht samenbrengen. Betekenis geven. Johan Sijtsma Architect AVB BNA 1 juni 2011 944-2012

12

DE NIEUWE LEEUWARDER MANEGE Op een steenworp afstand van ons woonhuis en kantoor op de Spanjaardslaan was de Leeuwarder stadsmanege gevestigd. Vaak was ik er te vinden. Niet alleen mijn liefde voor paarden bracht me daar, maar ook mijn liefde voor mijn dochters die er heel wat uurtjes doorgebracht hebben. Jammer genoeg moest de manege plaats maken voor de universiteitscampus. Gelukkig mocht ik de nieuwe manege maken. Het werd een aanzienlijk complex met alle voorzieningen voor een moderne manege en handelsstal. Ik heb er een warm gebouw van willen maken. Heb geen gram materiaal te veel gebruikt. De prachtige eikenhouten boxen met hun thermisch verzinkte stalen omlijstingen plaatste ik tussen stalen spanten, waar overheen ik het dak legde met een groot overstek. Geen verspilling van materiaal en middelen en een prachtige uitstraling waarbij het paard en alles daaromheen letterlijk centraal staat. Behalve de voorzieningen voor de paarden c.a. maakten we een kantine en logeergelegenheid. Ook het woonhuis voor eigenaar Wilfred Beerse en zijn gezin realiseerden we naast het stallencomplex. WBS laat mooi zien waar ik in mijn werk voor sta. 843-2008

KLINIEK VOOR PAARDEN EN KLEINE HUISDIEREN Wat een prachtige opdracht. En wat een heerlijke puzzel. Voor dierenkliniek Sneek maakte ik dit plan voor een combinatiekliniek voor paarden en kleine huisdieren. Natuurlijk kon de boer niet met zijn paard op schoot naast de buurvrouw met haar kat in één wachtruimte. Nee, twee klinieken met gescheiden stromen. Het paard aan de ene kant en de huisdieren aan de andere kant. De dierenartsen en de assistenten er tussenin. Grote specialistische ruimtes voor paarden inclusief operatievoorzieningen en kleinere ruimtes voor de kleine huisdieren. De droom van de “paardendokter” kwam met dit plan helemaal uit. Zijn collega’s van de kleine huisdieren wilden er helaas niet in investeren. De droom kwam niet uit. Het gebouw werd niet gebouwd. Maar het bewijs mocht ik leveren. Een praktische combinatiekliniek voor paarden en kleine huisdieren is echt mogelijk. 781-2004 14

BOUWEN VOOR “ONZE” DOKTER In het hoofdstuk “Dienstverlening” mag een dienstverlener bij uitstek, de huisarts, niet ontbreken. Hier is afgebeeld de nieuwbouw van de praktijk van Marianne Diephuis. In het hoofdstuk “verbouw” is de praktijk van Maters op Ameland te zien. Diephuis scheidde zich af van haar compagnon en wilde een mooi woonhuis met artsenpraktijk voor zichzelf. Voor haar collega Pieter van Kampen hadden we al een “huisartsenpraktijk aan huis” gemaakt. Dat was goed bevallen en daarom mochten wij ook haar praktijk realiseren. Haar favoriete kleur was geel. Uiteraard hebben we daar rekening mee gehouden. Tijdens het schrijven van dit stukje heb ik nog even op Google gekeken; de kleur blijkt duurzaam. Het gebouw is nog steeds antraciet, wit en geel gekleurd. 15 739-1999

RESET BEWEGINGSCENTRUM; MAXIMA CENTRUM TE BURGUM Het gebouw dat ik voor Reset mocht realiseren is een hoogtepunt voor me waarin ik mijn hang naar eenvoud en spaarzaamheid gerealiseerd heb zonder verlies van dynamiek. Hier is het gelukt met een minimum aan middelen een maximaal resultaat te bereiken. Met weinig details en materialen is de verfijning bereikt waar ik naar op zoek ben. Een transparant en verfijnd gebouw midden in de natuur. Voor dit verzamelgebouw met een keur aan dienstverleners van verloskundige tot masseur, podotherapeut, schoonheidsspecialiste, kapper, fysiotherapeut, fitnesscentrum en restaurant, mocht ik ook het interieur ontwerpen. De meubels, de kleuren en details lopen van binnen naar buiten door, hebben dezelfde sfeer en er is niets wat zich onnodig opdringt (m.u.v. de judomat dan). Het is een totaal geworden waarbij de natuur rondom het gebouw de hoofdrol speelt. Het licht, de kleuren en de seizoenen wisselen rondom het gebouw en leveren door het jaar een fascinerend spel van kleur licht en leven. Mens, natuur, gebouw in harmonie. Een fijne ervaring, een stil én dynamisch gebouw gerealiseerd te hebben. 17 931-2014

RESTAURANT “KOM” In opdracht van de Doopsgezinde Gemeente Leeuwarden (DGL) hebben we het gebouw ontwikkeld ter vervanging van de verkrotte panden van “Het Fries Koffiehuis” op het Ruiterskwartier te Leeuwarden. Eerder al hadden we samen het belendende pand verbouwd tot een nieuwe winkel voor Bever Sport. Naar aanleiding van die succesvolle samenwerking hebben we ook de ontwikkeling van dit project opgepakt. Het was een bijzonder en intensief traject met soms verrassende wendingen. Op het moment van dit schrijven hebben we het pand bijna opgeleverd. De laatste afwerkingen, de kleuren en de luifel moeten nog gerealiseerd worden. Begane grond Verdieping

19 1021-2018

LÂN FAN TAAL LFT ademt op een moderne wijze de omgeving en vervlecht die met haar functie. Gebouw en locatie passen “alsof het altijd zo geweest is”. De omgeving en haar geschiedenis versmelten in het ontwerp. Als contextueel werkende architect hecht ik veel waarde aan de relatie tussen gebouw en omgeving. De “Genius Loci” speelt een belangrijke rol in mijn werk. Ik vertaal de kenmerken van de omgeving en haar geschiedenis in passende nieuwe expressies waarmee ik nieuwe waarde wil toevoegen. Maat, schaal, detail, ritme, verhouding, zorg, verfijning, elegantie, kleur, verstilling en passie zijn voor mij belangrijke begrippen. Het gebouw is ingetogen maar kan veranderen in een zinnenprikkelende multimediale ervaring van licht, geluid en tekst. De dubbele glazen gevels kunnen de rijkdom van taal op een subtiele wijze etaleren. Ze herbergen ook het instrumentarium om licht en beeld te genereren en festiviteiten op het plein te ondersteunen. Het gebouw kan “meestampen” bij rock en “zweven” bij klassieke muziek. Haar expressie ondersteunt evenementen op het plein. Het gebouw voor LFT is op en top Fries. Soms ingetogen en stil, soms expressief en uitbundig. Het ademt haar functie, de omgeving en de stad en wil toevoegen wat het culturele landschap en het Oldehoofsterkerkhof tot nu toe miste. 20 975-2016

LÂN FAN TAAL, OLDEHOOFSTERKERKHOF LEEUWARDEN Lân fan Taal / Land van Taal (LFT) is een multimediaal centrum voor taal, geschiedenis en cultuur. Een taallaboratorium / expo. Het verhaal van de Friese taal wordt er verteld, het is een “taalfabriek”- literatuur- en muziekcafé. Een podium voor kennis en debat, een taal- en erfgoedwinkel, een gebouw gemaakt voor de stad en de sluitsteen voor het Oldehoofsterkerkhof en Heer Ivostraat. Fryslân en Leeuwarden, staan in het LFT centraal als centrum van Europese meertaligheid. Het fenomeen taal wordt er op verrassende wijze belicht. Fryslân wordt in een internationaal kader van meertaligheid geplaatst. Mensen komen in aanraking met taal en literatuur als bron van schoonheid en inspiratie. LFT biedt faciliteiten en functies die bijdragen aan de levendigheid en de ervaringswaarde van de omgeving en de stad. Het biedt een keur aan ervaringen die de rijkdom van de Friese taal en cultuur representeren. Het gebouw herbergt multimediale exposities, ruimtes voor bijeenkomst en film en een boekwinkel. Het biedt een bar en een restaurant in samenwerking met de omliggende horeca.

Vrije ontwerpen Oldehoofsterkerkhof c.a. 975-2012 tot 2015

DIENSTVERLENING Nr. Werk Plaats 1021 Restaurant “Kom” 0998 Wellnesscentrum 0996 0986 0975 0973 0944 0931 0925 0922 0920 0917 0906 0901 Toiletgebouw Zorgappartementen Kloppend Hart Uitvaartcentrum “De laatste eer” Uitvaartcentrum Reset bewegingscentrum Verpleeglocatie Westerpoort Huisartsenpraktijk Maters Stichting Kinderdagopvang Noordwest Friesland IV verpleeglocatie Notariskantoor 0843 WB Stables en Friesch paardencentrum 0823 Leeuwarder School Vereniging Verpleeghuis Vitalis 0781 0745 0739 0686 0649 0640 0626 0604 0570 0554 0553 0536 0530 0528 0378 Dierenkliniek voor paarden en kleine huisdieren CHF Medisch Centrum Bilgaard Huisartsenpraktijk met woonhuis Uitvaartcentrum Tandartsenpraktijk Talant Huisvesting extramurale cliënten Nuva uitvaartcentrum Uitvaartcentrum “De laatste eer” Emi d’Or goudsmidatelier Kinderdagverblijf Appartementengebouw met supermarkt Jachtwerf met woonhuis Kantoorvakhandel Faber uitvaartcentrum met woonhuis 0465 De Waddenparel recreatieboerderij Nuva uitvaartcentrum ‘t Novaal Leeuwarden Burgum Leeuwarden Drachten Leeuwarden Noordwolde Wolvega Burgum Franeker Nes - Ameland St. Annaparochie Leeuwarden Leeuwarden Leeuwarden Wargea Beesterzwaag Sneek Leeuwarden Hurdegaryp Nootdorp - Pijnacker Hurdegarijp Oosterwolde Heerhugowaard Assen Sneek St. Annaparochie Oosterwolde Jirnsum Leeuwarden Wommels Terschelling Franeker 23

JOHAN SIJTSMA ARCHITECT Skierhústerwei 26 | 9057 RE JELSUM Spanjaardslaan 11 | 8917 AJ LEEUWARDEN

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
Home


You need flash player to view this online publication