59

Recept II Vegetarisch menu zoals bij ‘Tusken tsjerke en kroech’ opgediend, voor vier personen Koud voorgerecht: Pannenkoekrolletje met champignonragoût en kruidenkaas Bak 5 dunne pannenkoekjes of neem tortilla’s. Half bakje champignons fijn malen in de blender of foodprocessor. Bak deze even aan in klontje boter eventueel met een heel fijn gesneden ui samen. Maak een ½ liter bouillon van een groentebouillonblokje. Maak een roux van 40 gr boter en 40 gram bloem. Boter smelten en de bloem erdoorheen roeren tot een bal en beetje bij beetje de bouillon erbij en blijven roeren! Laat de saus in een paar minuten gaar koken. Roer de saus bij een eidooier en doe daarna de champignons erbij en laat afkoelen. Smeer de pannenkoekjes dun in met kruidenkaas, dan een dunne laag ragoût, niet te dik want als je gaat rollen puilt het er uit. Bestrooi met verse bieslook (of gedroogde, maar dan wel toevoegen in de ragoût als deze klaar is) en rol de pannenkoekjes op. Rol elke pannenkoek in plasticfolie en draai de uiteinden stevig in elkaar als een toffee. In de koelkast plaatsen tot gebruik. Haal als je het wilt serveren de folie eraf en snij de kontjes eraf. Verdeel de overgebleven rol in mooie gelijke stukjes, prikker erin en leg elk rolletje in een cup-cake bakje. Klaar. Romige licht gebonden gele paprika-courgette soep. Maak 1½ liter bouillon van groetenkruidenblokjes. 2 gele paprika’s heel fijn snijden en in een ruime pan 50 gr boter smelten en de paprika’s heel zachtjes bakken. Niet bruin laten worden! Snij 2 kleine of 1 grote courgette ook heel fijn en bak even mee. Roer 1/8 liter crème fraîche er door en even een paar minuten meekoken. Daarna in de blender of foodprocessor er een mooie fluwelen substantie van maken. De bouillon er beetje bij beetje bij schenken. Roer één eetlepel aardappelzetmeel los met wat water en schenk dat al roerend bij de soep. Deze op smaak maken met wat peterselie en/of bieslook. Soepstengels of stokbrood erbij serveren. Basmatirijst met roerbakgroente en zoetzure saus. Neem voor 4 personen rijst en kook deze als op de verpakking staat. Een grote zak kant en klare roerbakgroente roerbakken in wat olie en voeg daar een bakje sajourgroente bij en volg instructie op de verpakking. Laat ondertussen een blikje ananasstukjes uitlekken, vang het sap op. Roer de ananas door het gerecht. Een simpele manier om zoetzure saus te maken is als je er zoetzure uitjes of augurkjes bij doet, een klein potje uit te laten lekken en het vocht opvangen. Dit samen met het ananassap apart even opwarmen en met een beetje aardappelzetmeel binden en door de groente roeren. Eventueel nog kruiden toevoegen naar smaak. Rijst en groenten apart opdienen. Met kroepoek, uitjes en augurkjes erbij serveren en aan tafel! Smakelijk eten - Trudi Steenhoek Mandeguod 57

60 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication