10

In eerste instantie werd er bij Mosselhandel Bout alleen op paling gevist. Later volgden de kreeften en nog iets later oesters en mosselen, waarvan de laatste, zoals de bedrijfsnaam al doet vermoeden, de boventoon voert. Inmiddels vaart Jan niet meer voor de 100% mee. Vooral in het Oosterscheldekreeftenseizoen gaat hij mee de boot op. De rest van het jaar is hij voornamelijk in ‘de schuur’ te vinden, tussen de mosselen. Hier stuurt hij collega’s aan en wordt er gesorteerd, verhandeld en verkocht. ‘Het is geen straf om juist tijdens het Oosterscheldekreeftenseizoen mee te varen, dan is er een grote kans op lekker weer. In het najaar en in de winter, wanneer de regen of sneeuw je om de oren slaan, kan het best een pittig beroep zijn. Maar het is een mooi vak, wat mij betreft echte arbeid.’ Familie Bout vist op de Grevelingen, waar zij het water en de Oosterscheldekreeften met zes andere vissers delen. Zo’n 3 à 4 dagen na het uitzetten van de schietfuiken varen ze hier uit met de BRU17 die de fuiken licht en leegt en met de bijboot BRU49 waarop wordt gespoeld en gedroogd. ‘Soms heb je een prachtige buit, maar soms heb je niks. Dat blijft het spannende van vissen, het is een vak apart.’ Zelf eet Jan ook graag Oosterscheldekreeft, het liefst van de BBQ. Maar zo’n delicatesse als deze, eet je natuurlijk niet elke dag. Tot grote teleurstelling van zijn dochters, zij vinden het maar jammer dan het seizoen zo kort duurt. Mosselhandel Bout levert o.a. de leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft, maar de kreeften zijn (gedurende het mosselseizoen) ook te koop voor particulieren in de winkel aan de Werkhavenweg in Bruinisse. “ Soms heb je een prachtige buit, maar soms heb je niks. Dat blijft het spannende van vissen, het is een vak apart. Tested 4 You - 10

11 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication