8

beloftevol met een weliswaar kritisch privé publiek maar ook een veeleisende horecasector die alvast enkel topwijnen in de armen heeft gesloten. De witte wijnen vertegenwoordigen 55% van de productie. De belangrijkste druivensoorten volgens hun belangrijkheid zijn Aligoté, Sauvignon en Chardonnay, voor de rode wijnen zijn dit Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir. De inheemse druivenrassen zijn voor wit Feteasca alba/regala en voor rood Rara neagra, Feteasca neagra, Viorica rood. De diverse inspanningen hebben de voorbije jaren voor een ware revolutie gezorgd. Moldavië is een commercieel dynamisch wijnland, in 2018 werden maar liefst 56 miljoen flessen geëxporteerd, een stijging van 11% tov 2017. Dit zowel voor ‘moderne’ wijnen als voor ‘authentieke’ wijnen die zijn geworteld in de lange en rijke wijngeschiedenis van het land. De vele onderscheidingen die tijdens internationale wedstrijden werden behaald zijn een bewijs van de kwaliteit van de wijnen. De belangrijkste exportmarkten in waarde zijn Roemenië, China, Tsjechië, Polen, Rusland, Kazachstan, Oekraïne, Polen, Canada, Wit-Rusland en de VS. Na de savoir-faire werkt Moldavië nu aan een faire-savoir, een grootschalig programma om nieuwe markten te veroveren en om de ontwikkeling van bestaande markten te verstevigen. Na het succes op Prowein 2019 werden dit jaar al positieve reacties opgetekend in China, Chicago en New York. Moldavië is eveneens een uitstekende oenotoeristische bestemming door de diversiteit van de natuurlijke en culturele wijnregio’s. Meerdere wijnhuizen beschikken over een aangepaste overnachtingsinfrastructuur die door diverse culinaire acties ook het rijke foodpatronium van Moldavië in de kijker stellen. Vooral het dorpje Milesti Mici geniet bekendheid voor zijn collectie van 1.5 miljoen flessen opgeborgen in ondergrondse kelders, trouwens de grootste ter wereld. Deze ondergrondse wijngalerijen strekken zich uit over ruim 200 km en kunnen te voet, per fiets en per auto worden bezocht… Tested 4 You - 8

9 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication