0

Tasted 4 you Wijn, culinair & toeristisch magazine Special: Moldavië, wijnland Periodieke publicatie - Editie januari 2020 magazine boordevol succulente aroma’s

Moldavië, een ontluikende wijnnatie! “ “Quality improvement and development of the unique character of Moldovan wine & Wine tourism support and development are the NOVW misions. Dr. Gheorghe ARPENTIN Director National Office for Vine and Wine Colofon Tasted4You.be is een online uitgave met regelmatig een “special” in print rond een culinair thema of een toeristische regio. Verschijnt in een beperkte oplage. Realisatie: 6minutes press / KIM vzw - Grimbergen Een project van RVH-media Voor de realisatie van print specials van Tasted4You, neem contact op met René Van Hoof – rene.van.hoof@ skynet.be Verantwoordelijk uitgever: René Van Hoof - Zavelstraat 57 – 3071 Kortenberg - Belgium Tested 4 You - 3

Moldavië een wijnland?! W anneer je de enthousiaste wijnboeren en het geïnteresseerde publiek, ook talloze buitenlanders en wijnliefhebbers ontmoet tijdens de nationale wijnfeesten in de hoofdstad Chisinau word je beslist overdonderd. De aansluitende gourmetfeesten in het National city park, transformeren het wijnfeest alleszins tot een uitbundig volksfeest. De Moldavische wijnen blijven nieuwe markten veroveren, dit uitgelezen wijnland ooit de kleinste Sovjetrepubliek na de aanhechting door Moskou, maar evenzeer een stukje betwist Roemeens grondgebied, deelt trouwens met Roemenië eenzelfde taal, en biedt nu moderne wijnen aan, met een geschiedenis die teruggaat tot 3000 voor Christus. Tested 4 You - 5

M oldavië ligt tussen Oekraine in het oosten en Roemenië in het westen en positioneert zich als een belangrijk productieland. Ruim 15% van de beroepsbevolking betrokken is bij de wijnproductie of de diensten die daaruit voortvloeien, een unieke verhouding in de wijnwereld. Moldavië heeft de hoogste dichtheid van de wijngaarden ter wereld en... de grootste wijnkelders met indrukwekkende ondergrondse galerijen! Moldavië telt 187 geregistreerde domeinen waaronder 68 wijnbouwers met gemiddeld 220 ha oppervlakte. Van de 74.200 hectare aan wijnstokken die bestemd zijn voor de wijnproductie, zijn ondertussen 1062 ha beplant met inheemse druivenrassen (+15% in 2018). Het nationaal bureau voor wijngaarden en wijnen, ONVW, opgericht in 2013 verzorgt de promotie maar ijvert evenzeer voor de constante kwaliteitsverbetering om aan de internationale vraag te beantwoorden. Gheorghe Arpentin, directeur ONVW verduidelijkt dat het nationaal wijnbureau evenzeer het onderzoek ondersteunt naar de mogelijkheden van de traditionele druivensoorten die nu vaak met internationale rassen worden gemengd. Het heeft ook beschermde geografische aanduidingen naar Europees model opgezet, in afwachting van toegang tot de AOP, er zijn er drie: Valul lui Traian, Stefan Voda en Codru, plus eentje in de categorie ‘spiritueux’ nl. Divin. De kwaliteitsverbetering is een onbetwiste must voor de Moldavische wijnbouwers, die door eerder uitgevaardigde Russische embargo’s, de export beknot zagen. De basiswijnen voor de Russische markt krijgen immers moeilijk toegang tot de Europese landen. De promotie van de Moldavische wijnen wordt deels gedragen door de erkende wijnbouwers, deel door de overheid. Hierdoor kunnen nieuwe buitenlandse markten worden aangeboord maar ook de bestaande markten worden ondersteund, België behoort samen met Nederland en Denemarken tot de geselecteerde markten. De impact van deze promoties zal pas eind 2020/begin 2021 zichtbaar zijn. België oogt alleszins Tested 4 You - 6

beloftevol met een weliswaar kritisch privé publiek maar ook een veeleisende horecasector die alvast enkel topwijnen in de armen heeft gesloten. De witte wijnen vertegenwoordigen 55% van de productie. De belangrijkste druivensoorten volgens hun belangrijkheid zijn Aligoté, Sauvignon en Chardonnay, voor de rode wijnen zijn dit Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir. De inheemse druivenrassen zijn voor wit Feteasca alba/regala en voor rood Rara neagra, Feteasca neagra, Viorica rood. De diverse inspanningen hebben de voorbije jaren voor een ware revolutie gezorgd. Moldavië is een commercieel dynamisch wijnland, in 2018 werden maar liefst 56 miljoen flessen geëxporteerd, een stijging van 11% tov 2017. Dit zowel voor ‘moderne’ wijnen als voor ‘authentieke’ wijnen die zijn geworteld in de lange en rijke wijngeschiedenis van het land. De vele onderscheidingen die tijdens internationale wedstrijden werden behaald zijn een bewijs van de kwaliteit van de wijnen. De belangrijkste exportmarkten in waarde zijn Roemenië, China, Tsjechië, Polen, Rusland, Kazachstan, Oekraïne, Polen, Canada, Wit-Rusland en de VS. Na de savoir-faire werkt Moldavië nu aan een faire-savoir, een grootschalig programma om nieuwe markten te veroveren en om de ontwikkeling van bestaande markten te verstevigen. Na het succes op Prowein 2019 werden dit jaar al positieve reacties opgetekend in China, Chicago en New York. Moldavië is eveneens een uitstekende oenotoeristische bestemming door de diversiteit van de natuurlijke en culturele wijnregio’s. Meerdere wijnhuizen beschikken over een aangepaste overnachtingsinfrastructuur die door diverse culinaire acties ook het rijke foodpatronium van Moldavië in de kijker stellen. Vooral het dorpje Milesti Mici geniet bekendheid voor zijn collectie van 1.5 miljoen flessen opgeborgen in ondergrondse kelders, trouwens de grootste ter wereld. Deze ondergrondse wijngalerijen strekken zich uit over ruim 200 km en kunnen te voet, per fiets en per auto worden bezocht… Tested 4 You - 8

Wijndomeinen Winery ATU - Chisinau Dit wijndomein in de omgeving van de hoofdstad Chisinau is in2003 opgericht door Victo Vutaran en zijn echtgenote Vlada. Victor is afkomstig uit een traditionele wijnbouwerfamilie maar wou vooral met een eerder beperkte productie, de aandacht vestigen op de kwalitatieve aspecten van de Moldavische wijnbouw. A anvankelijk werden enkel witte wijnen aangemaakt maar ondertussen werden ook de betere rode wijnen aan het assortiment toegevoegd en dit op basis van regionale variëteiten. Door hun lokale wijnrassen te integreren is het eveneens mogelijk om een eigen toets mee te geven. Gezien de productie aanvankelijk was afgestemd op witte wijnen volstonden de inox cuves, maar door de uitbreiding naar rode wijnen vindt men in de chai ook eiken vaten terug. Hoofdzakelijk Franse eik hoewel ruim de helft een bodem en deksel van Roemeense eik meekreeg waardoor de rode wijnen van mooie evenwichtige tannines met een select persoonlijk cachet genieten. De jaarlijkse productie omvat zowat 30.000 flessen waarvan ruim 70% wordt geexporteerd hoofdzakelijk naar Japan, Duitsland en Roemenië. Een deel van de aangemaakte sappen wordt ook aan andere producenten geleverd, enerzijds omdat de beschikbare ruimte te kleinschalig is, anderzijds en vooral omdat men door een grotere productie, de kwaliteit van de eigen wijnen niet wil ondermijnen. Op de proeftafel: Feteasca Alba 2018: Droge witte wijn, productie van 3000 flessen Frisse fruitige aroma’s met lichte kleur en mooi aromatisch in de mond Saperavi Codrinschii 2018 Assemblage van Cabernet en Corok, 13.5% alc vol Stevige karaktervolle kleur In de neus hints van rijpe rode bessen, in de mond aangevuld met hints van cacao, kreupelhout en delicate toetsen van tabak. Deels gerijpt op hout, mix van Franse en Roemeense eik, deels op fles.Bewaartermijn van meerdere jaren Tested 4 You - 10

Halibru 2017 Assemblage van Fedeasca Neagra, Merlot en Cabernet Sauvignon, exacte percentages verschillen jaarlijks lichtjes afhankelijk van de exacte oogst – 13% alc vol Aangenaam donkerrode kleur Mooie aroma’s va rode bessen en zwart rijp fruit in de neus, Rijpt 12 maanden op eik wat zorgt voor aanlokkelijke evenwichtige tannines met subtiele hints van cacao en tabak, elegante wijn. Tested 4 You - 11

Milestii Mici winery – Milestii Mici Een niet onaardig en groot wijnhuis dat in het Guinness book of records verzeilde met een collectie van meer dan 1.5 miljoen wijnflessen, maar tegelijk bekendstaat voor zijn ondergrondse kelders met een stratennetwerk van meer dan 200 km dat men zowel te voet, per fiets als met de wagen kan bezoeken. N agenoeg alle straten kregen de naam van een of ander wijnras mee, best bezoek je het netwerk per wagen of minibus met een gids. Tijdens de diverse haltes ontdekt men een onvoorstelbare rijkdom aan wijnen, een klein deel van de collectie is eigendom van klanten van het wijnhuis, zij kunnen hier hun eigen wijnkelder aanleggen en hun voorraad uitbouwen. Niemand weet precies waar zich de ‘oudste’ fles bevindt, maar experts zijn er zeker van dat meerdere honderden flessen meer dan 50 jaar oud zijn. Over de kwaliteit van deze wijnen kan niemand iets kwijt… Het domein telt momenteel meer dan 80 ha wijngaarden in exploitatie aldus Viorel Jaraz een van de recent benoemde directeurs. De optie is evenwel extra aanplantingen, 15 à 20 ha, te voorzien met lokale wijnrassen voor de productie van kwalitatieve Moldavische wijnen. De nieuwe exploitatielijn komt bovenop de ruim 1.5 miljoen flessen die nu jaarlijks worden geproduceerd en richt zich voornamelijk op de export. Het is de bedoeling om in het nieuwe pakket zowel schuimwijnen, Chardonnay als stevige karaktervolle rode wijnen te voorzien. De nieuwe wijngaarden zullen net als een belangrijk deel van de operationele wijngaarden manueel worden geoogst net om de kwaliteit van de wijnen te garanderen. De bestaande wijngaarden worden aldus Viorel stelselmatig veredeld en verfijnd zodat ook de basiswijnen van het wijnhuis Milestil Mici op relatief korte termijn een duidelijke kwaliteitsverbetering ondergaan. Tested 4 You - 12

Op de proeftafel: Alegro riesling de rhin 2018: Zonder meer een duidelijke Rieslingwijn van een lokale druivensoort die alle kenmerken van de Duitse wijn meekrijgt. Nobis 2017: Een frisse witte wijn, blending van enkele lokale wijnrassen met 14% alc vol , allerminst een uitschieter, kan moeilijk door de massaproductie. Cabernet Sauvignon Een assemblage van de Cabernet Sauvignon in de hoofdrol met enkele lokale druivensoorten, mooie kleur en zeer aromatische maar verder weinig overtuigend. Rose Milestil Mici 2018 Leuk zalmkleurig met 14% alc vol, mooi frisse en fruitige neus, blijft ook in de mond zijn aroma’s bewaren, beslist een dorstlesser bij zomerse etentjes of gewoonweg een leuk aperitiefwijntje. Assemblage van Merlot en Pinot noir met leuke rode kleur met donkerbruine schitteringen. Aromatisch in de neus met toetsen van rood en zwart fruit. Ronde, volle aanzet inde mond, karaktervol, mooi evenwichtige tannines, delicate hints van cacao en tabak met subtiele noties van kreupelhout. Aangename en gezellige lange afdronk. Tested 4 You - 13

Wijnhuis Purcari - Purcari - Tighana Dit wijnhuis van de Purcari wine group –PWC, nabij de Dniestr rivier en niet zo ver van de zwarte zee werd in 1827 door Franse kolonisten gesticht en groeide uit tot de grootste wijnproducent/wijnexportateur van Moldavië. Beursgenoteerd sinds febrauri 2018 is het eveneens het eerste Moldavische en Roemeense wijnhuis dat deze overstap maakte. E en van de topwijnen van het huis, Negru de Purcari vintage 1948, genoot decennia lang wereldbekendheid. Purcari was in de 20ste eeuw ook een vaste leverancier aan het Roemeense en Britse koningshuis. De groep baat momenteel 4 eigen wijngaarden uit in Moldavië en Roemenië, goed voor meer dan 1200 ha en heeft een aantal lang lopende contracten met andere wijnbouwers. Bij deze vinden regelmatig controles plaats zowat van betreft de teelt, de oogst van kwalitatieve druiven, het wijnproces, als van het ondersteunend technisch materiaal. Ruim 75% van hun Moldavische productie situeert zich in het premium segment, van de Roemeense productie hoort 25% van de productie in dit segment thuis, percentage dat continu aangroeit. De kwalitatieve wijnen van de PWG-groep veroverden in de periode 2014-2018 meer dan 350 internationale medailles. Op de proeftafel: Cuvée de purcari 1827 - brut Assemblage van 60% Chardonnay, 25% Pinot blanc, 15% Pinot noir, 12.5% alc vol dosage 9 gr, resulteert in een droge mousserende wijn aangemaakt volgens de methode traditionnelle met een 2de fermentatie van 12 maand op fles. Tested 4 You - 14

Mooie goudgele kleur et fijne pareling en subtiele citrustoetsen in de neus. In de mond een aangename en complexe wijn. Rosé de Purcari 2018 Assemblage van 60% Cabernet sauvignon, 30%Merlot en 10% rara Neagra, een droge rosé met 13% alc vol, fris en fruitig met een maximale bewaarcapacteit van 3 jaar. Merlot de Purcari 2017 Stevige rode kleur in het glas met in de neus delicate aroma’s van viooltjes. De toetsen van eikenhout, 12 maand rijping op vat, donkere bessen, zwart rijp fruit en subtiele rozenhints verstevigen de karaktervolle en volronde aanzet in de mond, mooi evenwichtig met subtiele tannines en lange gezellige afdronk Negru de Purcari 2016 Assemblage van manueel geoogste Cabernet sauvignon 70%, 25% Saperavi en 5%Rara Neagra, zorgt voor een stevige rode wijn met 13.6% alc vol. Deze wijn krijgt een houtlegering mee van minstens 18 maand op Franse eiken vaten. In de neus krijgen we intense en vrij complexe toetsen van gedroogde vruchten, pruimen en vijgen, bij ouderen krijgen ze het gezelschap van zoethout, saffraan en gemengde kruiden. In de mond hints van rijpe zwart vruchten, een vleugje chocolade, subtiele hints van tabak. Ondanks de lange rijping blijven de tannines mooi evenwichtig en krijgen we een lange, stevige en aangename afdronk. Wijn met een bewaarpotentieel van minstens 10 jaar. Tested 4 You - 15

Wijnhuis Asconi - Puhoi Sinds de opening van deze familiale wijnkelder in 1994 die meer dan 650 ha wijngaarden uitbaat, wordt getracht om de meest kwalitatieve wijnen te produceren. De wijngaarden liggen in de nabijheid van de kelder zodat de oogst binnen een aanvaardbare tijdsspanne kan worden verwerkt. De versheid van de druiven komt de kwaliteit van de wijn beslist ten goede. De wijnen krijgen een AOP-benaming Codru mee die steunt op factoren als terroir, klimaat, tradities en regionale rassen. e productie omvat witte, rosé, en rode wijnen maar evenzeer fortified wijnen en ijswijn. Het assortiment steunt o.m. op Cabernet sauvignon, Merlot, Malbec, Feteasca Neagra, Saperavi, Muscat Ottonel en andere variëteiten. D Voor de productie van kwaliteitswijnen maakt Asconi gebruik van een high-tech infrastructuur waarin de traditionele wijnproductie perfect wordt geïntegreerd. Het complex werd aangevuld door twee traditionele restaurants waar men naast de regionale specialiteiten vanzelfsprekend ook van de wijnen van het huis kan genieten. Een traditioneel orkestje dat op oude instrumenten vele internationale deuntjes verzorgt, brengt extra sfeer in het gezellige restaurantdecor. Inpikkend op het

oenotoerisme zijn er bij Asconi een aantal woningen waar gasten kunnen verblijven om de wijngaarden en de omgeving op een rustige manier te ontdekken. Op de proeftafel: Fereasca Alba 2018: Een licht troebele witte wijn met eerder ruwe aroma’s die in de mond hun eerder zurige toetsen niet kunnen verbergen Chardonnay 2015: Een mooie kleur met in de neus, geurige hints van wit fruit en witte bloemen. In de mond citrustoetsen met hints van appel en peer die bij de afdronk brusk worden afgebroken, een wijn die deels rijpt op Hongaarse eik, mogelijk de oorzaak van de onvoorspelbare ruwheid. Rosé 2018: Een mooie heldere rosékleurige wijn op basis van Cabernet Sauvignon Licht plakkerig in het glas met een licht aromatische neus, frisse en fruitige afdronk met aangename hints. Malbec 2016: Mooie stevige kleur, plakt behoorlijk in het glas In de neus leuke hints van rijp rood fruit en wilde bessen Tested 4 You - 17

In de mond een stevige en volronde aanzet, karaktervol, waarbij het rijpe rode fruit komt bovendrijven, toch blijft de wijn evenwichtig; subtiele hints van kreupelhout en tabak met delicate toetsen van cacao. Sol Negru 2015: Mooie donkerrode kleur met purperen reflecties Aangename aroma’s in de neus van rijp rood fruit en wilde bessen, In de mond soepele en elegante aanzet met fruitig karakter, mooie evenwichtige tannines en gezellige lange afdronk. Beslist een aanrader. Wijnhuis Et Cetera - Crocmaz De terroirs van dit nog jonge wijnhuis werden in 2002 aangekocht doir Alexandru Luchianov die de exploitatie in 2003 opstartte en het wijnhuis zijn naam meegaf. Na een avontuurlijk leven besliste deze van opleiding wiskundige om terug te keren naar zijn roots. Een overstap van een professionele skydiver en scuba diver, vaardigheden die hij zich in het Caraibisch gebied eigen had gemaakt. Hij werd op korte termijn een passionele en fanatieke wijnbouwer, een op het eerste zicht minder avontuurlijke job, hoewel ook de wijnbouwers met de onberekenbaarheden van de natuur rekening moete houden. I n 2006 besliste zijn broer Igor die eveneens 13 avontuurlijke levensjaren achter de rug had om mee in het wijnavontuur te stappen. De eerste oogst kaapte tijdens een nationale concours een gouden medaille weg, een aansporing voor de broers om verder te investeren in het Et Cetera avontuur. In hun wijnkelder gebouwd in 2009 combineren ze moderne technieken met eeuwenoude methodes zoals rijpen op wijnmoer en rijping in eiken vaten. De terroirs in de nabijheid van de Liman en Dnjestrivier en de Zwarte zee genieten van een diepe vruchtbare ondergrond terwijl de goed gedraineerde percelen ook genieten van warmere periodes gekoppeld aan koelere en vochtige nachten. Handgeplukte druiven met voldoende frisheid bieden garanties op het vlak van aroma, kleur, zuurtegraad en tannine. Om hun wijnen een gans apart caTested 4 You - 18

chet mee te geen durven ze zelfs fermentaties van rode wijnen in inox aan, terwijl de witte wijnen dan weer in houten vaten worden gefermenteerd. Het domein beschikt over 16.9 ha, 4000 tot 6000 planten/ha. Voor de witte wijnen doen ze een beroep op de Sauvignon blanc, 1.5 ha, Chardonnay 1 ha en Viognier, 1 ha. Voor de rode en handgeplukte rode wijnen zijn dit Merlot 3 ha, Cabernet Franc1.4 ha, Feteasca Neagra 4.5 ha, Saperavi 1ha, Camerena 2.4 Ha en Cabernet Sauvignon 3.6 ha. Er is ook een uitbreiding met 2ha voorzien waarbij uitsluitend lokale rassen worden aangeplant. In een volgende fase willen ze 10 ha aan hun domein toevoegen, waarbij klassieke rassen zoals Chardonnay worden voorzien zodat ook de productie van witte wijnen kan worden verruimd. Ruim 70% van hun productie is voor de export bestemd met China als belangrijkste partner. De geplande uitbreiding moet vooral de export van kwalitatieve wijnen naar Westerse landen en Amerika mogelijk maken. Op de proeftafel: El Cetera spumante: Benadert in groet mate de Italiaanse spumante met ragfijne leuke, kleine bubbels. Mooi sprankelend en aangenaam fris Aeroplane Affinete 2018 Een assemblage van Viognier en Chardonnay. Heldere lichte kleur met aroma’s van witte bloemen. Ook in de mond mooi fruitig met lichte dominantie van de Viognier. Cuvée blanc 2017 14% alc vol, barrels fermented! Stevige witte wijn waarbij de Sauvignon in de assemblage de boventoon voert. Met een beperkte productie van 3000 flessen wil men deze kwalitatieve wijn ook op Europese markten promoten. Tested 4 You - 19

Mooi frisse en aangename wijn met leuke aroma’s in neus en mond. Aeroplane cabernet 2017: Mooie kleur met stevige aanzet en geurige aroma’s, evenwichtige tannines en hints van kreupelhout en tabak zorgen voor een mooie lange afdronk. Subtiele toetsen van cacao. Merlot 2015 Assemblage van Cabernet Sauvignon, Merlot en Saperavi, 14,5 % alc vol en barrell aged, die na fermentatie minstens 18 maand rijpt op eiken vaten. In het glas een stevige donkerrode kleur en behoorlijk plakkerig; In de neus aangename aroma’s van rijp rood fruit, met forse aanzet in de mond met gezellige toetsen en subtiele hints van cacao en tabak, evenwichtige tannines die uitvloeien in een lange aangename afdronk. Tasting In Vino - Chisinau INVINO Project: alle beste wijnen van Moldavië midden in het centrum van Chisinau. INVINO is een plek voor mensen die in staat zijn om eigenheid en het harmonieuze evenwicht van de met liefde gekozen wijnen te waarderen. Het advies van een ervaren sommelier laat je gewoonweg het verschil aanvoelen tussen een authentieke enoteca en een franchisehandelaar. INVINO enoteca is opgericht door een groep gepassioneerde wijnliefhebbers die hun passie met de gasten willen delen. E noteca Invino ligt in het centrum van Chisinau en is tegelijkertijd een club voor echte wijnliefhebbers en een toeristische trekpleister. De initiatiefnemers streven er naar om de duizenden jaren wijnbouwgeschiedenis van Moldavië in de kijker te stellen, zeker nu de wijnbouw opnieuw openbloeit . “Wijn is een plezier, het is een ingewikkeld, levendig en veranderlijk product, meer zelfs dan een product, het is een onbetwistbaar onderdeel van de Moldavische samenleving. Wijn is zo veelzijdig en onvoorspelbaar als het leven zelf. Hou van wijn en begrijp hem, en je leven zal een nieuwe betekenis krijgen”. Zegt Mihai Druta, voorzitter van de Moldavische Sommelier Vereniging, Chef-kok-sommelier van Enoteca INVINO. Inna Shangina, sommelier van Enoteca Invino vult aan: “Wanneer je wijn proeft, word je deel van een ritueel, een mysterie dat je kan helpen om Tested 4 You - 20

alle nuances van smaak, de rijkdom aan aroma’s en misschien zelfs de ziel van de wijnmaker te ontdekken.” Een enoteca is een verzameling van indrukken over elke nieuwe smaak en aroma: over hun kwaliteit, harmonie, intensiteit en typische eigenschappen. Invino kiest zorgvuldig de wijnen uit de beste wijnbouwgebieden van Moldavië, waardoor ze een unieke wijncollectie konden samenstellen die momenteel bestaat uit een collectie van meer dan 250 legborden met de beste prijs-kwaliteitsverhouding en heeft meer dan 10.000 flessen in voorraad. Omdat kwaliteit een vaste waarde is, worden de wijnen uit deze collectie gekozen per druivensoort en niet per producent. In de schappen vindt men nog steeds droge rassenwijnen en -melanges, dessertwijnen, mousserende wijnen en bruine (champagne), maar ook sterke dranken op basis van druiven-eau-de-vie. Invino werkt met wijnen van alle prijsklassen: De “alledaagse” wijnen van de categorie Select, de wijnen die gerijpt zijn in eikenhouten vaten van de categorie Reserve, die een groot potentieel hebben om lang bewaard te worden, en de wijnen van de categorie Premium Reserve, uitzonderlijke wijnen bestemd voor echte wijnkenners en verzamelaars - deze wijnen zijn vintage en legendarisch, elk met zijn eigen geschiedenis. Tested 4 You - 21

Op de proeftafel: Novak 2017 – 12.5 alc vol Oogst van speciale druiven in de regio Valul lul Traian. Mooi fruitige aroma’s in de neus, fris aromatisch in de mond, leuke afdronk en zeer elegante wijn Fumé blanc 2016 Fautor- regio Valul lul Traian Productie van 5000 flessen, leuke strogele kleur mooi aromatische neus met hints van witte bloemen, gerijpt op eik ietwat speciale smaak maar erg lekker Cabernet sauvignon 2015 – 14.5 % alc vol Maturatie in eiken vaten gedurende 2 jaar Stevige kleur en toch mooie aroma’s, volronde aanzet, bespeelt het volledige middenpalet met leuke fruitige toetsen en subtiele hints van cacao, evenwichtig en lange gezellige afdronk 5 elemente -2015 Wijnhuis Equinox, een assemblage van 5 wijnrassen, Merlot, Syrah, Malbec, Rare Neagra en Carmenere. Maak deel uit van het special designlabel Leuke kleur, aantrekkelijke aroma’s van rijp rood fruit in de neus. Forse volronde aanzet in de mond met fruitige toetsen, hints van kreupelhout, elegant en evenwichtige tannines Chateau Vartely - Orhei Dit wijnhuis maakt deel uit van de nieuwe generatie wijnboeren en werd in 2004 officieel opgericht hoewel de activiteiten reeds enkele jaren liepen. Het heeft tegelijk met de uitbouw van de wijngaarden oog voor de natuur en de ontwikkeling van het oenotoerisme. B ij de opstart van dit laatste segment werden 3 meerkamer villa’s opgetrokken die respectievelijk de noordelijke, centrale en zuidelijk bouwstijlen van Moldavië weerspiegelen. Gasten krijgen zodoende een ideale weergave van de culturele en architecturale geschiedenis van het land en kunnen zich volledig in de lokale gewoonten inleven. Tested 4 You - 22

Bij de aanplantingen werd specifiek aandacht besteed aan de authentieke, lokale rassen zoals Feteasca Regala, Feteasca Neagra en Rara Neagra. Het domein ligt ruim 50 km ten noorden van de hoofdstad Chisinau en beschikt over ruim 300 ha wijngaarden in de regio Codru en Bugeac. In totaal worden hier jaarlijks zowat 4.5 miljoen flessen gebotteld. De productie richt zich op de Taraboste en Individo brands, wijnen met IGP, ijswijnen, sprakling wijnen, likeurwijnen en distillates. In de meeste van deze brands komen naast de lokale rassen ook internationale wijnrassen aan bod zoals Chardonnay, Traminer, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Shyraz en andere. Bij de IGP wordt gezorgd voor perfecte assemblages die niet alleen fruitige aroma’s meekrijgen maar ook een leuke frisheid aanbieden met aangename evenwichtige tannines en de nodige elegantie. Het segment ‘distillates’ omvat Tribut XO, Divin VSOP, Aqua Vie en Rachia di Moscato. Hier ligt het accent op zorgvuldig gedroogd fruit en intense smaak. Het karakter van deze brands is exposief en aangenaam terwijl andere als perfecte disgestif functioneren. Tested 4 You - 23

Op de proeftafel: Vartely spumante Fijne bubbels, pittig in de neus met hints van citrus, lichte geelwitte kleur, impulsief en speels Veroverde een gouden medaille op de concours Brussel 2019 Rare boste 2017 – 14% alc vol Vaste assemblage van 25% Chardonnay en 25% Pinot gris aangevuld met lokale rassen wat zorgt voor een mooie goudgele kleur Geteeld op zuidgerichte zonnige rivierflanken, fris met mooie aroma’s en fruitig in de mond Individo rosé 2018 – 13% alc vol Assemblage van 70% Cabernet sauvignon en 30% Merlot, zalmachtige kleur Fris en fruitig maar een tikkeltje te zoet Rara Neagra 2017 Robijnrode kleur en plakkerig in het glas Fruitige aroma’s in de neus die in de mond aansturen op toetsen van pompelmoes en rijpe rode vruchten. Subtiele hints van cacao en zachte tannines, mooie lange en aangename afdronk Taraboste resrva 2016 Assemblage Cabernet Sauvignon 70% en 30% Merlot, 14.5% alc vol Stevige rode kleur met purperen glinsteringen Gerijpt in nieuwe eiken vaten ,in de mond subtiele hits Tested 4 You - 24

van hout met toch evenwichtige tannines, accenten van kreupelhout en delicate toetsen van cacao. Leuke en elegante wijn Sweet chardonnay 2013 Leuk goudkeurig, behoorlijk zoet met slechts 11% alc vol Toetsen van geel fruit en honig Experimentele wijnen De toekomst van de Moldavische wijnsector oogt alleszins beloftevol. Om aan de kwalitatieve vraag van Europese landen te beantwoorden heeft het nationale wijnbureau beslist om in elke regio zelf een aantal percelen uit te bouwen. Met deze proefpercelen wil men nagaan welk resultaat de traditionele wijnranken van de ene regio in een andere regio opleveren. Mogelijk zelfs met betere resultaten. T ijdens de nationale wijnfeesten werden enkele resultaten van deze concrete projecten ter degustatie aangeboden, in sommige gevallen zijn de resultaten zker bevredigend al is er nog heel wat werk aan de winkel. Op de proeftafel: Feteasca Alba 2018 regio Stefan Voda Proefperceel op 30 km van de zee nabij de rivier op 150m hoogte. Na de traditionele maturatie kreeg de rijping op inox enkele maanden om zich volledig te ontwikkelen waarna de wijn in mei 2019 werd gebotteld. Frisse heldere kleur met licht aromatische hints van witte bloemen en citrus, in de mond delicate ondersteuning van toetsen van groene appel. 12.5% alc vol Savignon blanc 2017 – regio Codru Geteeld in de meest noordelijke regio van Moldavië op 320m hoogte. In het glas een lichte goudgele kleur met leuke frisse toetsen en hints van witte bloemen met subtiele citrusachtige toetsen, roept riesling hints op, toch mooie aciditeit Rare Neagra 2018 – regio Stefan Voda Geteeld op lage hoogte, 120 m, met 13.4 % alc vol Wijnras dat jaren werd verwaarloosd en opnieuw is aangeplant in 2005. Mooie jonge rode wijn met mooie kleur die aan het glas plakt, aromatische hints in de mond met toetsen van kreupelhout en rijpe wilde bessen, bezit mooie elegantie. Tested 4 You - 25

Feteasca Neagra 2018 – regio Codru Aanplantingen dateren van 2015. De oogst 2018 werd in februari 2019 gebotteld. Leuke kleur, fris met fruitige aroma’s. In de mond domineert het rode fruit, 14.5% alc vol Feteasca Neagra 2017 – regio Codru Identiek wijnras maar aangeplant in 2007. Stevige kleur, heeft duidelijk meer karakter dan zijn voorganger. Delicate hints van kreupelhout en mango, kan worden vergeleken met een Merlot. 14% alc vol Feteasca Neagra 2018 – regio Stefan Voda Productie van amper 500 flessen met 14.4% alc vol Geslaagd experiment, plakkerige wijn met mooie volle aroma’s van rood fruit. Weliswaar een nog jonge wijn met mooie evenwichtige tannines. Feteasca Neagra Zeova 2017 – regio Valud Traian Geteeld op zuidgerichte flanken op een hoogte van 500m heeft deze wijn 13.4% alc vol. Stevige purperrode kleur, mooie fruitige toeten met delicate hints van rijp rood fruit en cacao in de mond, mooie zachte tannines

Feteasca Neagra Minuti 2017 – regio Codru Perceel met eigen irrigatiesysteem, aangeplant in 2013/2014, sterk verzorgd perceel met wijn van 13.8% alc vol Leuke wijn met donkerrode kleur. In de mond aangenamehints van cacao en rijpe rode vruchten. Merlot 2017 - regio Stefan Voda Aangeplant in 2007 met 5000 ranken per ha, 13.4 % alc vol Werd iets te fris geserveerd wat zijn jeugdigheid te veel in de verf zet Toch mooie hints van rijp rood fruit, licht houterig en subtiele toetsen van tabak en cacao. Cabernet Sauvignon 2017 - regio Valud Traian Na rijping van 12 maand in eiken vaten geeft de wijn 13.7% alc vol In de neus mooie aroma’s van rode bessen. In de mond krijgen we delicate tannines, karaktervol en elegant; moet de Europese markt beslist kunnen bekoren. Zeer aangename wijn.

Moldavische hospitality & gastronomie… Hotel Courtyard by Marriott – Chisinau De centrale ligging van de hoofdstad Chisinau ten opzichte van de diverse wijnregio’s leek ons de perfecte locatie en uitvalsbasis om de regio’s te bezoeken, locatie die tevens uitstekende kans bood om alle informatie te verwerken. C ourtyard By Marriott Chisinau opende eind deze zomer de deuren. De toenadering van Moldavië tot Europa en meteen de groeiende toeristische interesse is ook de meeste internationale hotelketens niet ontgaan. Na de eerdere opening van het 5-sterren Radisson Chisinau in de Moldavische hoofdstad, vult Marriott met dit 4-sterren hotel de openstaande leemte deels op. Courtyard by Marriott biedt een modern complex met 120 zeer comfortabel en uiterst efficiënte kamers met perfecte infrastructuur en aangepaste amenities. Opvallend zijn de vele aansluitingsmogelijkheden voor portabele elektronische apparaten en een vlotte nauwgezette gratis wifi. Het hotel beschikt niet alleen over een business center 24/24, maar eveneens over een 4-tal flexibele vergaderzalen met up-to-date uitrusting. Productpresentaties, seminars en vergaderingen worden aangevuld met break-out rooms. Ook een aantal aanlokkelijke teambuildingfaciliteiten staan ter beschikking. Als extra omkadering is er een fitnessroom en het restaurant New York. Met deze naamgeving verwijst Marriott naar een eerder iconische restaurant in Chisinau dat evenwel enkele jaren geleden volledig afbrandde. Het is meteen een duidelijke link naar een open Westers model waar men naast Westerse en Amerikaanse specialiteiten ook kan genieten van de regionale keuken. Open 24/24 is het trouwens de ganse dag een wriemelende mierennest. Door de inplanting van een 4-sterren locatie in de hoofdstad Chisinau wil Marriott, aldus manager Elena Lanus, concreet inspelen op de noodzakelijke hotelontwikkeling in Moldavië. De locatie net buiten het centrum van de stad met aangepaste moderne meetinginfrastructuur, zorgt voor een vlotte bereikbaarheid. Bij Tested 4 You - 28

de keuze van de locatie en de uitbouw van het project werd vooral de nadruk gelegd op het comfort van de gasten, modern en hedendaags, maar tegelijk met een vleugje romantiek en authenticiteit, eigen aan Marriott. Gasten genieten in het hotel van de Marriott Bonvoy rewards net als in 6700 andere hotels verdeeld over de 24 brands van de Ritz Carlton groep. De shuttle service naar de luchthaven en desgewenst het stadscentrum zijn aldus Elena Lanus, extraatjes waarvan de gasten graag gebruik maken. Het hotelpersoneel is erg attent en behulpzaam, her en der voelt het geheel nog erg nieuw en ontbreekt misschien een tikkeltje ervaring, maar net dit aspect zorgt voor een natuurlijke interesse samen met enige nieuwsgierigheid, maar waarborgen de authenticiteit van de dienstverlening. Het naastgelegen MallDova shopping center biedt de hotelgasten een voorsmaakje van het moderne Chisinau en stuwt hen naar een verdere ontdekking van de stad. Andere aantrekkingspunten zijn de Arc de Triomphe, het parlement en presidentiële gebouwen, de indrukwekkende kathedraal en het Central city park. Courtyard by Marriott is alleszins een comfortabel en gezellig hotel en een rustbrengende oase die de ontdekking van deze nieuwe Europese trekpleister, prettig ondersteunt. Tested 4 You - 29

Restaurant New York - Chisinau Oorspronkelijk werd in hartje Chisinau in 2003 een restaurant met deze naam geopend dat duidelijk Westers was getint en vrij snel uitgroeide tot een hot item in het sociale leven van de Moldavisch hoofstad. Niet alleen de origineel getinte Amerikaanse en Westerse suggesties en snacks, maar ook het interieur vormde een schrille tegenstelling in een stad waar de Russische invloed nog overduidelijk aanwezig was. D e kwalitatieve gerechten waren duidelijk anders dan in alle andere restaurants in de stad, bovendien werden er geregeld thema-avonden georganiseerd, evenals parties, happy hours, waardoor de buitenlandse sfeer en lokale cultuur samensmolten. Toch moest New York in 2006 de deuren sluiten, sommige beweren na een brand, anderen zeggen dat de uitbaters het complex een andere bestemming wilden geven, hoe dan ook New York verdween van de radar! De opening van her Courtyard by Marriott hotel bood de kans om New York een nieuw leven in te blazen en het sociale contact te hervatten. Blijkbaar is de Amerikaanse en Westerse levensstijl tal van Moldaviërs bijgebleven want zij maken van het nieuwe restaurant een uitgesproken succesformule. Het restaurant staat olv chefs Emil Wzurak en Karl Dktarz en biedt naast tal van lokaal geïnspireerde gerechten ook een brede waaier van Amerikaanse burgers, Franse specialiteiten en internationale gerechten aan. Tested 4 You - 30

Als introductie bij een maaltijd in Moldavië ontkom je niet aan de traditionele snacks die een ruim assortiment van groenten, zalm, snacks en andere knabbels omvatten. Een Moldavisch voorgerecht met gerookte kip, gerookte makreel, verse rode ui, sla, champignons en vele sausjes zorgt voor een leuke verpozing. Ondertussen kan je genieten van een frisse witte Cricova die je met enige weemoed doet terugdenken aan de opener, een sprankelende Cricova brut 2017, leuk mousserend met ragfijne bubbels. Het hoofdgerecht werd een Franse mignon met romige spinazie, mooi geroosterd kalfsvlees, keurig gekruid met fijne balsamico en andere tuinkruiden en vergezeld van gebakken aardappelen en een uitbundig en overvloedig groentegarnituur. Een leuke rode DAC Negru de Puscari 2013, 13.5% alc vol; assemblage van 70% Cabernet

Sauvignon, 25% Superavi en 5% Rara Neagra, 18 maanden gerijpt op Franse eik en minstens 30 minuten vooraf gedecanteerd, zorgde voor een aangenaam sluitstuk. Op enkele weken tijd is restaurant New York in het Courtyard by Marriott hotel the place to be geworden in Chisinau. De liefde voor Rusland is na de embargo’s op de Moldavische wijnen duidelijk gekoeld en vele Moldaven beseffen dat hun toekomst eerder in Europa dan wel in Rusland ligt. Tested 4 You - 32

Restaurant Propasul Dacilor - Chisinau Een uniek project dat een 10-tal jaar geleden in Chisinau werd opgericht waarbij de gemeenschappelijke kenmerken tussen Roemenië en Moldavië duidelijk aan het licht komen. P ropasul Dailor lijkt een sprookjesachtig kasteel waar het onbekende je tegemoetkomt. Voor sommigen een verwijzing naar de geheimzinnige burcht van Draula, voor anderen een welgekomen oase van rust in een niet traditionele omgeving. De inrichting oogt duidelijk ‘anders’ dan een doorsnee restaurant maar het is meteen ook aantrekkelijk en uitnodigend. Schilderachtige decors, diverse aparte zalen waardoor gelijktijdig individuele gasten en groepen welkom zijn. Feestelijke uitnodigende tafels en een enorm terras. Her en der zware houten stoelen verwijzend naar een koninklijke troon, altijd per 2 opgesteld. De menukaart is Roemeens getint maat heeft eveneens banden met de traditionele en regionale Moldavische keuken. Bovendien richt de keuken zich op dagverse ingrediënten, sterk seizoengebonden met her en der een Westers en modern zijsprongetje. Het personeel in traditionele klederdracht past perfect in dit interieur, maar is bovendien zeer attentievol en volgt bij het opdienen van de gerechten de richtlijnen van de Franse gastronomie die wil dat de dames eerst worden bediend. Als voorgerecht kregen we een ruim assortiment warme en koude vleesbereidingen, charcuterie en kazen. Aanvullend een fors assortiment groenten, tomaat, rode ui, wortelen, boontjes, sla, komkommer… met fijne sneetjes wit brood en ruwe hompen bruin, nagenoeg zwart brood, inpikkend op de magie van de locatie. Een introductie die ondertussen door een DAC rode Pomnec 2018, een assemblage van Ferteasca Neagra, Cabernet Sauvignon en Merlot, 14,5% alc vol, werd ondersteund. Volgde een dampende soep in een leuk kleurig kommetje, een creatie van kippenvleugeltjes, zalm en mooie groentebouillon werden gebundeld. Onze DAC werd eveneens een uitstekende compagnon bij het hoofdgerecht. Een geflambeerde vleesschotel met kip, lam, rund- varkensvlees met warme tomaat en fijn kaasgarnituur maar ook frisse zomergroenten. In Moldavië behoren spruitjes blijkbaar tot de zomergroenten want ook elders kregen we deze smaakvolle groente bij een temperatuur tussen de 25 en 30° C geserveerd. Als extra garnituur een fijne witte rijst en een gele rijst met mooie saffraantoets. Een romige vleessaus moest de laatste twijfelaars overtuigen. Geen dessert, maar wel een stevige espresso of een kruidige americano… Tested 4 You - 33

Propasul Dacilor is zonder meer een restaurant dat je bij een verblijf in Chisinau moet bezoeken. Door zijn specifieke inrichting is het een ideale locatie voor feestjes en meetings maar ook de individuele gast is er steeds welkom. Tested 4 You - 36

Restaurant La Placinte – Chisinau In het centrum van de Moldavische hoofdstad Chisinau op wandelafstand van het National city park is dit populaire restaurant de ganse dag een grote wriemelende mierennest. E en bijzonder grote ruimte met brede ramen en moderne tafeltjes die makkelijk bij mekaar kunnen worden geschoven. Een jeugdig interieur zonder veel poespas dat men moeilijk kan catalogeren. Wanneer je de borden van de gasten bekijkt krijg je de indruk je in een in fastfood restaurant te bevinden, maar achter je rug merk je keurige uitgebreide borden die de traditionele gerechten aanbieden. Een absolute mix dus, wellicht werkt deze manifeste combinatie de populariteit in de hand, bovendien is de toegangsdrempel bijzonder laag wat het voor de doorsnee Moldaaf makkelijk moet maken om hier aan het sociale leven deel te nemen. Het onthaal in La Placinte is vriendelijk en joviaal en dit ondanks de bruisende drukte. Het voorgerecht, echt traditioneel, een reeks tapas en snacks idem dito zoals in de betere restaurants van Chisinau. Het personeel is attent en voorkomend en verduidelijk met kennis van zaken én de werking van het restaurant én de kaart en

het voorbereide menu. Weliswaar geen burger of meeneempizza maar enkele typische creaties van de hoofdstad. Als entrée een frisse salade die net als in tal van andere landen rond de Zwarte zee een basis legt in de maag en zeer bevorderlijk is voor de spijsvertering. Een dampende en geurende bouillon is erg lekker en dit ondanks het feit dat de buitentemperatuur net onder de tropische grens blijft. Ons hoofdgerecht is een heerlijk gebakken kipfilet en een mooi mals stukje rundvlees, fijn gegaard en bescheiden maar degelijk gekruid. Als garnituur opnieuw een salade met tomaat, ei en kaassnippers, zeer fijne mayonaise en enkele bereidingen van rijst. Rondom ons nieuwsgierige blikken van wellicht buurtbewoners die een levensgrote burger met sla en geitenkaas verorberen en nauwelijks begrijpen dat die Westerlingen ‘hun’ burger niet lusten. Als afsluiter een stukje kaastaart en een stevige overdekte kriekentaart met bladerdeeg en bloemsuiker. We wanen ons warempel in grootmoeders keuken … Beslist het ontdekken waard mocht je ooit in Chsisinau terechtkomen. Verwacht geen Michelinkeuken maar baseer je vooral op het joviale onthaal en het samengaan van diverse restaurantformules. Zelfs met wijnen blijft La Placinte zeker betaalbaar. Tested 4 You - 39

Purcari resort & restaurant - Purcari Wijnhuis Purcari pikt midden een aantrekkelijke regio, eveneens in op het oenotoerisme en biedt overnachtingsmogelijkheden gekoppeld aan tal van excursies met inbegrip van het fietstoerisme in de omliggende valleien. I n het complex zijn er een 10-tal kamers, comfortabel en efficiënt ingericht die alle modern comfort aanbieden met inbegrip van alle amenities, badjassen en slippers. Wie een extraatje aan zijn verblijf in het wijnhuis wil toevoegen kan terecht in een van de twee ‘wijnkamers’ die in een oud houten wijnvat werden ingericht. Deze wijnkamers bieden eveneens alle modern comfort maar zijn weliswaar ietsje kleiner. Het salonnetje in deze kamers zorgt er alvast voor dat men zich volop in het wijngebeuren kan inleven. Het resort biedt tal van uiteenlopende formules, zowel voor individuele verblijven als voor feesten, huwelijken, board meetings en teambuildingactiviteiten. Het restaurant van het resort staat eveneens ter beschikking voor bezoekers en vanzelfsprekend voor de hotelgasten. Een uitgebreide menukaart met regionale specialiteiten, mediterraan getinte bereidingen gemixt met allerlei Westerse specialiteiten maakt een keuze niet zo makkelijk. Tijdens onze lunch kregen we de kans om een aantal wijnen te proeven maar werden vooral vergast op enkele leuke bereidingen die de culinaire rijkdommen van het resort aantonen. Het voorgerecht was een leuk fris slaatje met enkele lokale kaassoorten en een huisbereide creatie van peer. Volgde een breiding van gestoomde zalm met citrusgarnituur, ginger en een perfecte toast. He extra tussengerecht werd een heerlijk gebakken ganzenlever met fijn gegaarde schijfjes appel, kersen en fijne mousse van peer. Het hoofdgerecht een mooi stukje rundvlees, kreeg een ruim garnituur gegrilde groenten met andermaal de spruitjes in een hoofdrol. Afsluiter werd een creatie van zeebaars, mooie op vel gebakken, vergezeld van een ‘sas de portocale’, een mousse van aardpeer en rijst met groene asperges. Samen met de huiswijnen alvast een ontdekking die tal van fijnproevers moet kunnen verwennen en enkel het verlangen naar een langer verblijf in het resort aanmoedigt. Tested 4 You - 40

Et Cetera guesthouse - Crocmaz Inpikkend op de regionale mogelijkheden, de leuke natuurlijke omgeving met de valleien van de Liman en Dnjestrivier en de Zwarte zee, plandde de familie Luchianov bij de uitbouw van hun wijnhuis ook de bouw van een guesthouse. E en complex waar de familie zelf een deel bewoond hoewel er nog 6 gastenkamers beschikbaar zijn. De kamers hebben een king size bed dat makkelijk in twee aparte units kan worden gesplitst. De hoge ramen zorgen voor een forse instroom van daglicht maar bieden terzelfdertijd een prachtig uitzicht op de omgeving. De kamers bieden alle modern comfort zoals tv, gratis wifi, airco en badkamer met de traditionele amanities. De kamerprijs met inbegrip van het ontbijt varieert van 1100 tot 1300 mdl, 55 tot 65 €, in het laagseizoen ( oktober tot april) en 1400 tot 1800 mdl, 70 tot 90 € , tijdens het hoogseizoen van mei tot september. In de kamerprijs is eveneens het gebruik van het zwembad inbegrepen. Bij de aanleg werd eveneens een landingsbaan voor kleine vliegtuigen uitgebouwd. Alexandru is ook een verwoed piloot en wil zo snel mogelijk in de reeds aanwezige hangar een éénmotorig toestel onderbrengen waarmee men de streek kan verkennen. Hij wil eveneens gasten naar naburige grotere luchthavens vervoeren zodat het oenotoerisme volop kan worden ontwikkeld. Tested 4 You - 42

Het restaurant staat ter beschikking voor het ontbijt, lunch en avondmaal. Voor de lunch en diner hebben de gasten de beschikking over een ruime kaart die hoofdzakelijk regionale specialiteiten in het daglicht stelt. In hun uitbouw van het oenotoerisme hebben de broers ook een segment bike & wine voorzien. Het is de bedoeling om met het plattelandstoerisme en de regionale wijnbouw in te spelen op grotere programma’s dit met de hulp van een gespecialiseerde Poolse onderneming. Et Cetera winery beschikt over 12 huurfietsen die de gasten de mogelijkheid bieden om de pracht van de Moldavische valleien en wijngaarden te ontdekken. Een aantal routes en trips werden uitgewerkt maar in samenspraak met de gasten kunnen ook andere actieve projecten worden uitgetekend. Gewoonweg een ideale gelegenheid om de onontgonnen bronnen van het plattelandstoerisme in de regio en gans Moldavië te leren kennen en te combineren met ontmoetingen met de lokale bevolking en cultuur.

Voor de realisatie Van ‘print specials’ Van tasted4You.be, neem contact op met rené Van Hoof – rene.Van.Hoof@skYnet.be

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
Home


You need flash player to view this online publication