27

gaarden liggen in de valleien en vaak op soms zeer steile hellingen in terrasvorm (“socalcos” of “bocarribeiras”) op een hoogte variërend tussen de 75 en 400m. Hier heerst een uitzonderlijk klimaat voor Galicië door de beschutte zuidelijke ligging in Galicië. Men ondervindt gelukkig weinig hinder van de sub-Atlantische stormen en geniet van een eerder mediterraan klimaat met milde temperaturen en voldoende vochtigheid waardoor de druiven optimaal rijpen met behoud van aroma en zuurtegraad. De bodem is er voornamelijk zanderig, alluviaal aan de oevers van de rivierdalen, granieten onderlaag. Men vindt er eveneens terroirs van uitgesproken schist en quartz terug. Voor de productie van de witte wijnen doet men een beroep op Treixadura, Albariño, Godello, Torrontés, Loureira, Lado en Caiño Branco. De Albilla en Palomino rassen zijn ook toegestaan. Voor de rode wijnen opteert met voor de variëteiten Caiño Tinto, Ferrón, Sousón, Brancellao, Mencían Caiñp Bravo en Caiño Longo, ook toegestaan zijn Garnacha, Tentureira en Tempranillo. Het aantal wijnhuizen (115) en individuele wijnboeren (5780) is tussen 2015 en 2017 vrij stabiel gebleven. De productie bedroeg in 2015 nog 10,102 miljoen liter maar liep in 2017 terug tot 7,422 miljoen liters of een verlies van nagenoeg 25%. Een heropleving is dus meer dan nodig. Op onze degustatietafel 36 wijnen aangeboden door 23 wijnhuizen.

28 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication