0

Tasted 4 you Wijn, culinair & toeristisch magazine Special Galicië magazine boordevol succulente aroma’s en wijnen Driemaandelijks - Jaargang 2 - Editie nr. 3 - voorjaar 2019

Inhoud Deel 1: Galicië, parel van het ‘groene Spanje’ Van Keltische oorsprong Wijnen, minder en betere productie Ribeira Scara Valdeorras Monterrei Ribeiro Rias Baixas Deel 2: Een culinaire promenade Restaurant Caney – c/o Hotel Eurostars Araguaney – Santiago de Compostela Monastery Oseira Hostal La Viuda – Pobra de Trives Restarant Edulis – Monforte de Lemos Deel 3 : Historische pleisterplaatsen Hotel Riazor – La Coruña Hotel Cardenal – Monforte de Lemos Hotel & Spa Laias Caldaria – Laias Hotel Pazo do Castro – Valdeorras Hotel Monumento do San Benito – A Guard Araguaney Eurostarts - Santiago de Compostela

G Galicië, parel van het alicië is een autonome regio in het noordwesten van Spanje en grenst in het zuiden aan Portugal en in het oosten aan Castilla-y-Léon en de Atlantische Oceaan van noord naar west. Het is onbetwistbaar een van de mooiste gebieden van het “Groene Spanje” en wordt van de rest van Spanje gescheiden door de Cordillera Cantábrica, de steile en zonovergoten heuvelflanken zijn een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van de wijnbouw. Langs de steile kustlijn met haar vele inhammen en stranden, liggen piepkleine vissersdorpjes. Landinwaarts bieden de bergwegen en steile valleien een adembenemende - maar langzame - reis naar de binnenlanden van Spanje. De regering van de autonomie Galicia (de Xunta de Galicia) heeft de jurisdictie over vier provincies: La Coruña (A Coruña), Lugo, Orense (Ourense) en Pontevedra. De grootste stad is de havenstad Vigo, in Pontevedra, maar de bekendste is Santiago de Compostela. De kathedraal van deze stad oefent sinds de negende eeuw al aantrekkingskracht uit op vele pelgrims die jaarlijks nog met vele tienduizenden naar dit bedevaartsoord afzakken.

‘Groene Spanje’

Galicië, van Keltische oorsprong Galicia - de naam is verwant met Wales - heeft een Keltische oorsprong, archeologische sites van Romeinse origine verwijzen naar een zeer vroege bewoning. Qua taal en cultuur vertoont de regio sterke gelijkenissen met Noord-Portugal en meermaals krijgt men de indruk dat de verbondenheid met Portugal sterker is dan deze met Madrid. H oewel er Keltische archeologische voorwerpen zijn gevonden, is de taal volledig Romaans. De Keltische identiteit blijft aanwezig in de naam van de regio, het landschap en de legenden (Heilige Graal), het bespelen van de doedelzak, en enkele prechristelijke gewoonten zoals de "horreos". Deze schuren op stenen paddenstoelvormige poten en met gaten in de muren om graan en maïs ‘s winters te bewaren, moeten verhinderen dat er muizen binnenkomen. Aan het begin van de christelijke periode werden de heidense bollen en nagels die gewoonlijk de onderste dakrand sierden, diplomatisch vervangen door kruisen. In de 16º en 17º eeuw, bracht de overzeese handel (vooral met de koloniën in Zuid Amerika) heel wat welvaart in Galicië, te merken aan de bloei van de architectuur in barok stijl, vooral in plaatsen zoals Santiago. In de 18º en 19º eeuw kende Galicië een leegloop van het platteland. De mensen trokken vooral naar de steden langs de kust. Getuige daarvan zijn een aantal lelijke stads-overblijfselen langs de inhammen op de stranden.

“ De klimatologische omstandigheden van Galicië - meer neerslag - leveren een karakteristieke zuurtegraad op.

Wijnen, minder en betere productie De meeste wijngaarden van Galicië bevinden zich in het zuiden van de regio in de provincies Ourense en Pontevedra. Men vindt ook een groot aantal wijngaarden in Lugo naar het oosten toe. In de vallei van de Miño (Minho in Portugal)- rivier worden veelal blended wijnen van Albariño, en Loureira Caino Blanca geproduceerd . De nabijheid van Portugal zorgt ook voor Portugese invloeden in de wijnen van Galicië. D e wijnen werden destijds aanzien als te licht en te zuur, veel wijnproducenten verkozen uitheemse druivensoorten aan te planten wat de wijnen helemaal een slechte kwaliteit bezorgde. Gelukkig werd opnieuw overgeschakeld op authentieke inheemse soorten. De inbreng van een aantal onderzoekscentra en laboratoria is kenmerkend, zij kwamen tot de conclusie dat de diverse inheemse rassen, mits aandacht voor de teelt en een groter professionalisme in het behandelen van de stappen voor een verbluffende meerwaarde zouden zorgen. Er werd minder en beter geproduceerd en naar de beste combinatie druifmicroklimaat-bodem gezocht. Het gevolg daarvan is dat de Galiciaanse wijnen tegenwoordig een voortreffelijke kwaliteit hebben. Galicië geniet immers van klimatologische omstandigheden die verschillend zijn van andere Spaanse wijngebieden, meer neerslag dan elders in Spanje wat een karakteristieke zuurtegraad oplevert omdat de druif geen hoge suikerwaarde krijgen. Dit exclusief aspect wordt

in de moderne wijnteelt optimaal uitgebuit. Hoe dan ook, de recente ontwikkelingen laten hier een nieuwe welvaart zien. Boerderijen en wijngaarden werden aangepast, zowel Madrid als de EU hebben in de regio geïnvesteerd, en er waait weer een optimistische wind door het land. De bodemtypes variëren van graniet in de Rias Baixas tot leisteen in Valdeorras. De betere witte wijnen worden geproduceerd met typische inheemse druiven zoals Albariño, Godello en Treixadura. Voor de rode wijnen is dit de Mencia. De wijncultuur wordt gekenmerkt door 5 onderscheiden regio’s DO Ribeira Scara, DO Valdeorras, DO Monterrei, DO Ribeiro en DO Rias Baixas die we elk apart toelichten met aanvullende aandacht voor de productie van een mooie collectie spirits.

RIBEIRA SCARA D e wijngaarden van Ribeira Scara liggen op terrassen in de provincies Lugo en Orense en omvat 17 gemeenten. Het is een van de meest spectaculair gelegen wijngebieden van Spanje. De wijngaarden liggen in de steile valleien en steile kloven van de rivieren Miño en Sil te midden het groene landschap van Galicië. Om de manuele oogst veilig aan de chai te krijgen werden op meerdere plaatsen speciale liften gebouwd die de druiven in manden en kleine bakken naar beter bereikbare plaatsen brengt zodat ze zonder verdere averij kunnen worden vervoerd. Wijncultuur vergt in deze regio meer dan heel wat vakkennis en absolute behendigheid. De herkomstbenaming (sinds 1997 met een update in mei 2009 en eentje midden 2012) is onderverdeeld in de subzones van noord naar zuid: Chantada, Amandi, Ribeiras do Miño, Ribeiras do Sil en Quiroga-Bibei. Het aantal wijnhuizen kende in 2016 een lichte terugval maar steeg in 2017 opnieuw tot 96 eenheden. De productie is eerder beperkt door de vele kleine, soms

uitermate moeilijk te bewerken percelen en liep van iets meer dan 4 miljoen liter in 2015, terug tot 3.629 miljoen liter in 2017. Ook het aantal individuele wijnboeren slinkt bestendig, van 2582 in 2015, over 2438 in 2016 tot 2397 in 2017. De belangrijkste druivenrassen voor de witte wijnen : Albariño, Godello, Dona Branca, Treixadura, Loureira en Torrontés. Voor de rode wijnen zijn dit: Mencía, Merenzao, Albarello (Brancellao), Tempranillo, Caiño tinto en Souson. Ook de teelt van Garnacha Tintureira en Mouraton is hier toegelaten, maar blijft uitermate beperkt. Het aanbod op de degustatietafel van Rebeira Scara bestond uit een 40-tal wijnen van een 30-tal producenten. Opmerkelijk in dit aanbod is de sterke aanwezigheid van rode wijnen, in tegenstelling met de andere deelregio’s van Galicië.

Op de proeftafel Sil Valley: Albariño Ponte da Bega 2017 – Ponte da Bega – 10.500 flessen de enige witte wijn uit de selectie! 100% Albariño met leuke lichtgele kleur en 13.5% alc. vol die in de neus mooie fruitige aroma’s losweekt, citrus met sinaasappel en pompelmoes, toetsen van rozen en lavendel. In de mond fris en fruitig met subtiele gerookte accenten. Peza do Rei Barrica 2015 – Adega Cachin – 3000 flessen Een 100% Mencia met stevige brillante rode kleur, Mooie aromatische toetsen met delicate accenten van

Madeira eik en hints van koffie, geroosterd brood, vanille. Stevige volronde aanzet met fruitige accenten, karaktervol en gezellige evenwichtige afdronk. Amandi: Viña Peon 2015 – Ernesto Rodriguez Perez – 10.000 flessen Assemblage van 85% Mencia, 10% Garnacha Tintorera en 5% Tempranillo. Mooie volronde aanzet met subtiele hints van rozenbottel, stevige kleur en gezellige wijn. Guimaro Finca Meixemar 2015 – Pedro Manuel Rodriguez Perez – 7.000 flessen Assemblage van 85% Mencia en meerdere andere rassen afhankelijk van het millesime. Werk van een van de belangrijkste wijnmakers uit de regio, ook actief bij Niepoort Portugal. Leuke rode kleur met fruitig aroma. Delicate tannines en mooie afdronk. Chantada: Via Romana 2016 – Via Romana Adegas e Vinedos – 130.000 flessen 100% Mencia. Aromatische en kruidige toetsen in de neus met subtiele balsamico. In de mond hints van chocolade en mooie florale toetsen met een aangename finale. VR Barrica 2014 – Via Romana Adegas e Vinedos – 16.200 flessen 100% Mencia met een sterke robijnrode kleur. Mooie toetsen van rijp rood fruit met subtiele hints van Mandeira eik. Blijft elegant in de mond met fijne toetsen van rood fruit en zorgt voor een leuke afdronk.

Minho Valley: Saiñas 2016 – Adega Saiñas – 30.000 flessen 97% Mencia en3% Garnacha Tintoras. Brllante schitteringen in het glas. In de neus aroma’s van rood fruit, balsamico, toetsen van koffie en violet. Volronde evenwichtige aanzet waarbij het rood fruit het middenpalet beheerst, lange gezellige afdronk Casa Moreiras 2016 – Casa Moreiras – 70.000 flessen 95% Mencia en 5% Arauxa. Speciale selectie van enkel de beste ranken met fruitige accenten van rijp rood fruit in de neus gemengd met subtiele toetsen van koffie; Kleurvast en evenwichtig in de mond. Julius 2015 – Finca Millara Bodegas e Vinedos – 2.667 flessen 100% Mencia. Toetsen van gekonfituurd fruit en florale accenten in de neus. In de mond delicate tannines, mooie stevige wijn met lange afdronk. Quiroga Bibei: Tolo do Xisto OS Conventos 2015 - Adega Tolo do Xisto – 1.959 flessen 100% Mencia. Intens fruitige neus met leuke kruidige toetsen en subtiele accenten van pruimen. Volronde aanzet

VALDEORRAS V aldeorras bekwam, na de stichting van de naam in 1957, het D.O. statuut in 1977 en ligt in Oost-Galicië aan de oevers van de Sil-rivier (ten westen van Castilla-Y-Leon) in het zuiden van de provincie Ourense, de wijngaarden zijn aangeplant tussen de ‘sierras’. Dit is de meest landinwaarts gelegen regio met wijngaarden die zich situeren tussen de 240 m en 320 m. In de regio heerst een Atlantisch continentaal klimaat met een specifiek microklimaat in de Sil- vallei. Zowel het aantal wijnhuizen, 45 in 2015 tot 43 in 2017, als de productie van 4.47 miljoen liters in 2015 tot 3.754 miljoen liters in 2017 (terugloop van meer dan 15%) als het aantal individuele wijnbouwers, 1307 in 2015 tot 1284 in 2017, daalt permanent, een vaststelling waarvoor geen verklaring is vermits de wijnen een steeds ruimere bekendheid meekrijgen. De toegelaten variëteiten in de regio zijn voor de witte wijnen: Godello, Moza Frescal (Dona Branca), Treixadura, Albatiño, Torrentes en lado. Ook de Palomino wordt er gedoogd. Voor de rode wijnen zijn dit: Mencía, Sousón, Tempranillo (Arauxa), Brancellao, Maria Ordoña (Merenzao) Ciño Tinto, Espadeiro en Fereon. Ook toegelaten zijn Garnacha Tintorera, Gran Negro en Mouraton. Een mooie degustatietafel met 31 wijnen uit 18 wijnhuizen.

Op de proeftafel A Coroa 200 Cestis 2016 – Adega a Coroa – 5.000 flessen 100% Godello. Leuke fruitige aroma’s in de neus. Fijne pittige aanzet met voldoende frisheid die zorgt voor een gezellige afdronk. A Coroa Ladeira Vella 2015 – Adega a Coroa – 2000 flessen - rood Assemblage van 95% Garnacha Tintera aangevuld met autochtone rassen. Mooie kleur met hints van rijp rood fruit, ietwat zwakke aanzet en korte afdronk Escada Lembrazan 2015 – Adegas Alan – 3.300 flessen – rood 100% Garnacha Tintorera- mooie aroma’s van rijp rood fruit in de neus. Volle aanzet in de mond met subtiele hints van koffie en cacao, leuke karaktertrekken, aangename afdronk. Alan de Val castes Nobres 2014 – Adegas Alan - 1800 flessen – rood Assemblage van 80% Brancellao, 10% Souson en 10% Caiño. Stevige rode kleur en aangename aroma’s in de neus. Delicate hints van kreupelhout, volrond en lange afdronk, productie blijft beperkt door strenge selectie van de rijpe bessen Finca a Mara 2014 – Bodega Carballal – 2.000 flessen – rood 100% Garnacha Tintorera. Stevige rode tot robijnrode kleur, volle fruitige aroma’s van rijp rood fruit in de neus, die ook in de mond komen bovendrijven. Karaktervolle wijn.

Brinde de Roandi Espumose Brut 2013 – Bodega Roandi – 9.300 flessen Een van de weinige schuimwijnen, licht troebel in het glas met toch zeer fijne bubbels die een leuk kroontje vormen bovenaan het glas. Eerder zoet met onvoldoende pittigheid, vereist nog enige verbeteringen. Louro do Bolo 2017 – Rafael Palacios – 178.500 flessen 100% Godello. Heldergele wijn met mooie fruitige en kruidige aroma’s in de neus. Leuke aanzet in de mond, fris en fruitig, voldoende krachtige aanzet. As Sortes Val do Bibel 2017 – Rafael Palacios – 26.300 flessen 100% Godello. Lichtgele wijn, met hints van wit en geel fruit, aromatisch. Ook in de mond blijft de frisheid en fruitigheid constant en zorgen voor leuk evenwicht met aangename afdronk. Quinta da Peza Oro 2016 – Quinta da Peza – 8.000 flessen – rood Assemblage van 95% Mencia en 5% Garnacha Tintorera. Stevige rode kleur, mooi plakkerig in het glas, aroma’s van rijp rood fruit. In de mond mooi soepel en voldoende elegantie met leuke hints van cacao en kreupelhout. Heeft verrassend korte afdronk. Mil Rios Barrica 2014 – Terriña – 32.467 flessen – rood 100% Mencia. Stevige rode kleur, licht plakkerig. In de neus verfijnde aroma’s van rijp rood fruit met in de mond stevige hints van kersen en pruimen, ook subtiele toetsen van kreupelhout, niet altijd evenwichtig met nochtans lange afdronk.

Joaquin Rebolledo Barrica 2015 – Bodega Joaquin Rebolledo – 13.500 flessen – rood Assemblage van 50% Mencia, 20% Arauxa, aangevuld met Garnacha Tintorera, Souson, Brancelloa. De verhoudingen van deze laatste wijnen verschillend van jaar tot jaar naargelang de rijpheid van de bessen. Leuke kleur boordevolle fruitige en licht frisse aroma’s. Mooie aanzet in de mond met voldoende evenwicht, mooie fruithints en aangename afdronk.

Monterrei D e D.O. Monterrei werd pas in 1996 gecreeerd, maar men had er reeds in de jaren 70 van de 20ste eeuw het voorlopige D.O. statuut ontvangen. De regio ligt in het zuidoosten van de provincie Orense, nabij de grens met Portugal. De naam Monterrei is afgeleid van het Castilliaans woord voor ‘koningsberg’ . De vesting op de heuvel kijkt over de wijngaarden uit. De wijngaarden liggen verspreid over de hellingen van de open valleien rond de Támegarivier. De herkomstbenaming omvat de gemeenten Monterrei, Oimbra, Castrelo do Val, Vilardevós en Verin. De wijngaarden liggen in de dalen van diverse zijrivieren van de Támega, een zijrivier van de Douro, en bevinden zich op een hoogte variërend van 400 tot 450m. De D.O. ondersteunt de ontwikkeling door een Monterrei Superior-classificatie toe te kennen aan wijnen die met meer dan 85% van een inheemse druivensoort gemaakt zijn. Monterrey is het warmste en droogste deel van Galicië en heeft tegelijk de grote hoeveelheid regen kenmerken aan Galicië. De wijnranken zijn beschermt tegen de regenachtige noordwestelijke wind door de Siërra de Larouca. Typerend voor deze regio zijn de lange zomers, soms kurkdroge zomers terwijl er in de winter kans is op vorst. De terroirs bestaan er hoofdzakelijk uit alluviale klei met frequente mengeling van schist, graniet, lousa en quartz. Voor de witte wijnen zijn de toegelaten rassen: Doña Branca, Verdello (Godello), Verdello Louro (Treixaduraà. Ook toegalten zijn de Albariño, Bra,ca de Monterrei, Caiño Blanco en Loureira. Voor de rode wijnen zijn dit Mencía, Bastardo (Merenzao), maar ook Aruaxa ( Tempranillo), Caiño Tinto en Souson.

Het aantal wijnhuizen in deze regio blijft behoorlijk stabiel hoewel de productie van 3.259 miljoenliter in 2015 terugliep tot amper 1.856 miljoen liter in 2017 of een terugval van meer dan 40%. Ook het aantal individuele wijnbouwers daalt elk jaar, 447 in 2015 tot 426 in 2017. De degustatietafel was samengesteld uit 20 wijnen uit 13 wijnhuizen. Monterrei: Galvan 2017 – Adegas Daiel Fernandez ( Alba Alabra) - 30.000 flessen – rood 100% Menciawijn, met stevige kleur en toetsen van rijpe rode vruchten in de neus. In de mond een mooie volronde aanzet die jammer genoeg te weinig aroma biedt bij de afdronk.

Lobarzan IS 2012 – Bodega Castro de Lobarzan – 1600 flessen – rood Assemblage van 65% Mencia, 27% Arauxa en 8% Bastando. Mooie rijke kleurschakeringen in het glas met fruitige hints in de neus, volronde aanzet met toetsen van rijp rood fruit, elegante evenwichtige wijn. Castro de Lobarzan 2016 – Bodega Castro de Lobarzan – 6.800 flessen – rood Assemblage 74% Mencia, 19% Arauxa en 7 % Bastardo. Mooie rode kleur met volle aroma’s van rijp fruit; Aangename aanzet met warme hints en gezellige afdronk

Gorvia 2012 –Quinta da Muradelle - 1800 flessen 100% Dona Branca: leuke levendige kleur, mooie florale toetsen in de neus. In de mond delicaat fruitig met mooie afdronk. Bewijst dat ook de witte wijnen een duidelijke bewaarcapaciteit bezitten. Maria Moura 2016 – Martin Codax – 7.500 flessen Assemblage 95% Verdello, 5% Verdello Louro. Aromatische hints in de neus met mooie fruitige achtergrond, Leuke gele kleur. In de mond voldoende fris en gezellig evenwichtig Gargalo Godello 2017 – Bodega Gargalo – 40.000 flessen 100% Verdello. Frisse aanzet met aromatische accenten in de neus, ook in de mond fruitige toetsen en leuke gezellige afdronk. Ladeiro Barrico 2016 – Bodegeas Ladeiro – 5.000 flessen – rood Assemblage van 80% Mencia en 20% Branco. Stevige rode kleur met frisse aroma’s in de neus, gezellige op het middenpalet met subtiele hints van kreupelhout, aangename afdronk. Mag best nog een tijdje rijpen. Triay 2016 – Triay Adegas de Oimbra – 8.000 flessen – rood Assemblage van 90% Mencia en 10% Arauxa. Forse rode kleur met aroma’ van rijp rood fruit in de neus. Pittige aanzet in de mond, volrond, net iets te veel tannines bij de afdronk.

RIBEIRO R ibeiro kreeg het D.O. statuut reeds in 1957, statuut dat in 2009 enigszins werd aangepast. Heden ten dage kent de regio een heropleving dankzij de diverse wijnen met inheemse rode en witte druiven. Sommige van de wijnen worden gemaakt men een blend van druiven. Ribeiro is een typisch regio met vele kleine, onafhankelijke wijnboeren, Colleteiros, die traditionele wijn produceren met uitsluitend zelf geteelde druiven. De regio Ribeiro situeert zich in zuid-Galicië, met percelen op de talloze heuvelflanken gevormd door de rivieren Miño, Avia, Arnoia en Barbantiño. De wijn

gaarden liggen in de valleien en vaak op soms zeer steile hellingen in terrasvorm (“socalcos” of “bocarribeiras”) op een hoogte variërend tussen de 75 en 400m. Hier heerst een uitzonderlijk klimaat voor Galicië door de beschutte zuidelijke ligging in Galicië. Men ondervindt gelukkig weinig hinder van de sub-Atlantische stormen en geniet van een eerder mediterraan klimaat met milde temperaturen en voldoende vochtigheid waardoor de druiven optimaal rijpen met behoud van aroma en zuurtegraad. De bodem is er voornamelijk zanderig, alluviaal aan de oevers van de rivierdalen, granieten onderlaag. Men vindt er eveneens terroirs van uitgesproken schist en quartz terug. Voor de productie van de witte wijnen doet men een beroep op Treixadura, Albariño, Godello, Torrontés, Loureira, Lado en Caiño Branco. De Albilla en Palomino rassen zijn ook toegestaan. Voor de rode wijnen opteert met voor de variëteiten Caiño Tinto, Ferrón, Sousón, Brancellao, Mencían Caiñp Bravo en Caiño Longo, ook toegestaan zijn Garnacha, Tentureira en Tempranillo. Het aantal wijnhuizen (115) en individuele wijnboeren (5780) is tussen 2015 en 2017 vrij stabiel gebleven. De productie bedroeg in 2015 nog 10,102 miljoen liter maar liep in 2017 terug tot 7,422 miljoen liters of een verlies van nagenoeg 25%. Een heropleving is dus meer dan nodig. Op onze degustatietafel 36 wijnen aangeboden door 23 wijnhuizen.

Ribeiro: Mauro Estevez 2017 – José Estevez Fernandez – 12.000 flessen Assemblage van Treixadura, Albariño, Lado en Loureira. Leuke kleur met aangename aroma’s in de neus, In de mond mooi fris met fruitige toetsen en mooie complexiteit. Avia valley: Joaquin Vasquez 2017 – Adegas Joaquin Vasquez - 9.000 flessen – rood 100% Mencia. Mooie rode kleur met toetsen van rood fruit. In de mond een fijne aanzet met leuke karaktertrekken, evenwichtig en lange afdronk. Terra do Castelo Godello 2017 – Bodega San Roque de Beade – 13.000 flessen 100% Godello. Mooie hints van wit en geel fruit met fijne aroma’s. Fris in de mond met leuke aciditeit, evenwichtig. Algadia de Gomarie 20132 – cdo de Gomariz – 20.000 flessen – rood Assemblage van Souson, Brancadero, Ferral en Mencia. Selectie van rijpe druiven met fijne aroma’s. Aangename aanzet in de mond, gezellige wijn met lange afdronk. O por Cento 2017 – Javier Estevez Abeledo – 1.333 flessen - rood Assembalge van Albariño, Godello en Torrontes. Stevige rode kleur met frisse licht kruidige toetsen in de neus. Volle aanzet in de mond, blijft aangenaam evenwichtig bij de afdronk

Fala de Min 2017 – Eva Bermudez Pulleito – Adegas de Rexurdir – 659 flessen – rood Assemblage van een aantal autochtone rassen. Mooie kleur met aangename aroma’s. Volrond, karaktervol, aangename wijn, jammer van de sterk beperkte productie te wijten aan de strenge selecties van de rijpe trossen. El Godello de Juan Miguez 2016 – O’Ventosela – 10.000 flessen 100% Godello. Mooie aromatische toetsen in de neus die hun volle fruitigheid in de mond bewaren waar subtiele hints van perzik zich aanbieden. Minho Valley: Gran Alanis 2017 – Alanis - 200.000 flessen Assemblage van 85% Treixadura en 15% Godello. Leuke jonge wijn die te commerciële toetsen meekrijgt. Modus Vivendi 2017 – Pazo de Toubes – Viña Costeira/ Pazo de Toubes – 10.000 flessen Assemblage van Treixadura, Albariño, Loureira. Mooie aromatische toetsen in de neus die in de mond overgaan in een frisse, fruitige en elegante wijn Finca Viños Paraje Penaboa 2014 – Bodega y Viñedos Pazo de Casanova – 30.000 flessen. Assemblage van Treixadura, Godello, Albariño en Loureia. In de neus hints van wit en geel fruit; licht aromatisch. In de mond frisse aanzet met lang uitlopende afdronk.

RIAS Baixas R ias Baixas verkreeg 10 jaar na de creatie van de D.O. het officiële status in 1998. De wijnproductie richt zich vooral op witte wijnen waarbij vooral de fruitige wijnen succesvol zijn. Het succes van jonge Albariñowijn heeft de wijnproducenten ertoe aangezet om te gaan experimenten met rijpen op hout en op fles. Rio Baixas is onderverdeeld in volgende subzones: Val do Salnés, Condado do Tea, Soutomaior, Ribeira do Ulla, O Rosal. De 3 belangrijkste bodemtypes zijn: Alluviale aanslibsels, granieten ondergrond met bovenlaag van alluviale aanslibsels en granieten ondergrond en bovenlaag van zand. Schist, gneis en louse komen ook op meerdere plaatsen voor. Voor de oorsprongbenaming mogen uitsluitend volgende druivenvariëteiten gebruikt worden. Deze druivenvariëteiten voor de witte druiven zijn: Albariño, Loureira blanca o Marqués, Treixadura en Caiño Branco - Toegestaan: Torrontés en Godello. Als belangrijkste blauwen druiven noteren we de Caiño tinto, Espadeiro, Loureira tinta en Sousón - Toegestaan: Mencía, Brancellao, Pedral en Castanal. Het aantal wineries is de voorbije jaren constant gebleven en schommelt rond de 185. Ook het aantal individuele wijnbouwers blijft in tegenstelling met andere wijngebieden van Galicië relatief constant, 5550 in 2015 en nog 5343 in 2017. Het meest opmerkelijk cijfermateriaal in deze regio komt van de productie, in 2015 produceerde de regio 21.627 miljoen liter wijn, in 2016 noteerde men 22.816 miljoen liter maar de echte explosie kwam er vorig jaar

met maar liefst 26.987 miljoen liter wijn, zijnde ruim een kwart meer dan het vorige jaar. Als voornaamste reden wordt verwezen naar de betere productcontroles en de doorgedreven professionalisering van de wijnhuizen. Op onze proeftafel 62 wijnen afkomstig van 33 wijnhuizen.

Condado do Tea Arbastrum 2017 – Bodegas Eidoscha - 25.000 flessen Assemblage van Albariño, Loureira, Treixadura en Torrontes. Frisse toetsen met aangename aroma’s in de neus, mooie krachtige aanzet in de mond met aangename fruitigheid. Fillaboa 2017 – Fillaboa - 200.000 flessen 100% Albariño; Lichtgele kleur met fijne aromatische toetsen; aroma’s van rijp wit en geel fruit, gezellige wijn met frisse afdronk La Trucha 2017 – Notas Arutales de Albariño – 16.000 flessen 100% Albariño, mooie lichtgele kleur fijne aromatische toetsen; speels en soepel in de mond met lichte neiging naar zoetigheid O Rosal Altos de Torona Caiño 2017 – 6.600 flessen 100% Caiño Branco, in de neus mooie fruitige hints van wit en geel fruit die in de mond worden aangevuld met subtiele hints van perzik, blijft leuk fris Salves Valley Os Dunares 2017 – Anonimas Viticultoras – 4.000 flessen 100% Albariño. Aromatische en fruitige toetsen in de neus met enkele delicate hints, zacht en soepel in de mond, mist ietwat karakter

Os Dunares Caiño Tinto – Anonimas Viticultoras – 400 flessen - rood 100% Caiño Tinto. Leuke kleur met zachte aanzet in de mond, hints van rijp rood fruit en delicate toetsen van kreupehout. Mist nog ietwat karakter bij de afdronk Santiago Roma selection 2017 – Bodegas Santiago Toma – 7.628 flessen 100% Albariño. Selectie van druiven in de wijngaard. In de neus delicate hints van wit en geel fruit. Mooie frisse aanzet in de mond met een mooie verfijnde afdronk. You & Me – Bodegas Vionta – 225.000 flessen 100% Albariño. Lichtgele kleur. Toetsen van wit en geel fruit geven in de neus aangename aroma’s mee. Gezellige en aangename afdronk met licht zoetige hints.

Attis Souson 2015 – Attis Bodegas y Viñedas - 950 flessen – rood 100% Souson. Hints van rijp rood fruit en mooie aroma’s in de neus. Volronde aanzet met subtiele toetsen van kreupelhout in de mond. Karaktervolle wijn die bij de afdronk onvoldoende elegantie aanbiedt Souto maior Noella Bebella 2017 – Adega San Salvador Soutomaior – 12.000 flessen 100% Albariño. Mooie lichtgele kleur met fijne groene schitteringen. Aromatische neus, mooie fruitige accenten in de mond met uitgesproken frisheid die zorgen voor een bijzonder leuk wijntje Ulla valley Alargo 2017 – Gomez y Rial – 15.000 flessen 100% Albabriño. Frisse en aromatische neus. In de mond mooie fruitige toetsen van wit fruit, behoorlijk lange en gezellige afdronk.

Een culinaire promenade

Restaurant Caney – c/o Hotel Eurostars Araguaney – Santiago de Compostela Een verfijnd restaurant in een van de 5-sterrenhotels van de hoofdstad van Galicië, Santiago de Compostela. Een luxueuze inrichting met vooraan een grote en drukke bar die tevens als salon dient waarrond diverse kleine zaaltje stervorming werden uitgebouwd. P edro Toca is verantwoordelijk voor de globale culinaire infrastructuur en zorgt voor een internationale keuken die een aparte regionale afdeling meekreeg. Dagverse ingrediënten is een algemene norm die wordt aangevuld met seizoenproducten. Tal van mooie vleesbereidingen krijgen eveneens een aantal typische vis- en zeevruchtencreaties als component. Dit alles wordt gebundeld in een uitstekende kaart met eveneens leuke Galicisce suggesties, gewoonweg omdat de regio, de bestemming, aldus chef Pedro, ook aan de tafel kan worden ontdekt. Als proevertje bij de DO Ris Baixas Valtea cuvée Especial brut nature 2014, serveerde de chef een fijne ‘buey de mar’, een creatie van krab gepresenteerd in wijnbladeren. Als voorgerecht een creatie van Sint Jacobsvruchten, een soort eierkoek, met leuke pittige tartaar met uitgesproken romige toetsen. De gevulde spekrolletjes kregen extra canneloni met varkenswangetjes mee en genoten volop van een Do Valdeorras Sorteo Soro 2016. Het visgerecht werd prettig ondersteund door een pittige ragout van boletten met leuke zilte hints waardoor het geheel tot een succulente creatie uitgroeide. Het gerecht werd aangevuld

met een DO Ribeiro Viño de Martin Escolma 2013. De gebakken garnalen, gepaneerd op een bedje van inktvis met romige saus zijn een van de huisspecialiteiten, zeer apart van smaak maar toch ongewoon lekker. Het hoofdgerecht werd een ‘pularde de Mos’, verwijzend naar een origine van het gerecht, een piepklein dorpje in de buurt van Santiago di Compostela. De kip kreeg het gezelschap van ganzenlever en een zoete toets door toevoeging van honig. De DO Monterrei Father 1972 uit 2016 zorgde er voor dat alle smaakpapillen door de succulente bereiding, begeesterd werden. Een assortiment zoetigheden bekoorde de zoete kauwen, voor ons een ietsje te veel porto-achtige creatie die net iets té zoet was. De DO Ribeiro Tostado de Costeira 2013 accentueerde dit zoete aspect te overduidelijk. De Mosteiro di Xayoaroe grape skin distillate en de Fillaboa aged grape skin distillate, twee van de traditionele Galicische witte likeuren konden het menu wel op een leuke evenwichtige manier afsluiten. Restaurant Caney – c/o Araguaney hotel Eurostars – rua de Alfredo Brañas 5 – 15071 Santiago de Compostela. Tasted4you: 4 minutes - succulente maaltijd - mooie regionale specialiteiten - ruime smaakvariaties - mooie wijnpairing - erg lekkere witte likeuren - gepassioneerde chef - attentievol personeel

Monastery Oseira Dit eeuwenoude klooster is een uitgelezen kader om wijndegustaties te organiseren maar biedt in de sfeervolle en authentieke zalen eveneens de mogelijkheid om unieke events en zakendiners op punt te stellen. I n wezen is het geen ‘echte’ restaurant dat dagelijks de deuren opent volgens een vast stramien, maar wel beschikt het over een perfect ingerichte keuken. Afhankelijk van de keuzes van de organisatoren wordt een aangepast menu geserveerd. Kenmerkend voor het menu zijn evenwel een selectie lokale bereidingen waarbij men geen compromissen toelaat. Wij kregen de kans om na een wijndegustatie van de huiscatering te genieten. Als introductie een huisselectie van diverse soorten hesp getooid met pittige pepers gegaard in olijfolie – super lekker en mooi knapperigwaardoor ze voor een leuke smaakverrassing zorgden. Als extra component een brood met champignonschilfers dat een aangenaam smaakpotentieel aanbood. Als tussengerecht een ruime groenteschotel met sla, kool,

snippers tomaat, ui, … met mooi geroosterde kip. Het hoofdgerecht werd een creatie van jonge geitjes. Pittig en kruidig geroosterd deels gemarineerd in wijn en mooi gegaard , een leuke delicatesse opnieuw ondersteund door het champignonbrood. Een geurige en dampende koffie met vruchtentaart vormde de afsluiter, hoewel … Het hoogtepunt van de avond werd een adembenemend spektakel, een klank- en lichtspel, waarbij de middeleeuwse geesten de animatie verzorgen. Uit een grote schotel wordt in volle duisternis, likeur druppelsgewijze over het vuur gesprenkeld zodat de alcohol grotendeels verdampt. Uiteindelijk onthult de meesterdruïde Alfonso Rodriguez Vasquez het geheim van deze Queimada en krijgen de aanwezigen een glaasje eucalyptuslikeur aangebonden dat ondanks de verdampingen toch nog een alcoholpercentage van ruim 40° bevat. Hoe dan ook blijft de likeur verbazend lekker en wordt hij een waardevol slaapmutsje.

Hostal La Viuda – Pobra de Trives Een restaurant dat is ondergebracht in een mooie ruime villa omringd door eeuwenoude bomen, villa die eveneens een onderkomen biedt aan 39 kamers met verzorgde dienstverlening die nog steeds berust op het familiaal karakter van de exploitatie. D e keuken heeft lokale specialiteiten als basisprincipe, bereidingen die evenwel een vleugje moderniteit meekrijgen door toevoeging van exotische kruiden. Deze zorgen voor enkele extra hints hoewel het regionale karakter in de keuken dominant blijft. Op de kaart een ruime selectie vis- en vleesbereidingen met als absolute blikvanger een selectie desserts die mede de bekendheid van het restaurant uitbouwden. Het restaurant biedt plaats aan een 70-tal personen maar kan door de aanpalende zalen en salons te ontsluiten, zijn capaciteit opvoeren tot 240 personen. Op ons menu als proevertje een pittige traditionele charcuterieschotel met een mix van varkens en rundcarpaccio’s en salami’s met een leuke kruidenmix. Het brood wordt in de eigen keuken gebakken , blijft mooi krokant en is een aanrader. Volgde een bereiding van vleesbrood met pittig sausje en enkele toetsen van wasabi. Als tussendoortje een stevig warme soep op basis van kool, aardappel en groenten gebundeld dor gul gebruik van vermicelli. Ondanks de zomerse temperaturen wist deze bereiding alle deelnemers te bekoren. De huisspecialiteit ‘varkenssymfonie’ werd het hoofdgerecht. Een bereiding bestaande uit meerdere soorten kruidige en pittige worsten, varkenspoot, varkensoren en varkensneus. Samen met een uitgebreid assortiment

verse groenten een toch ietwat ongewone bereiding die je aanzet tot peuzelen om de delicate stukjes vlees vooralsnog te degusteren. Afsluiter van dienst werd een selectie desserts die de naam van het huis een waardig slot meegaf. Hostal La Viuda – Rosalia de Castro 17 – 32780 Pobra de Trvies – www.osallaviuda.es Tasted4you: 1 minute - accent op regionale specialiteiten - leuk smaakvol dessert - verrassende bereidingen met leuke smaaktintjes - de varkens-symfonie bekoorde amper

Restarant Edulis – Monforte de Lemos Tegenover het Palacio de los Condes de Lemos in het centrum van Monforte de Lemos vinden we restaurant Edulis teug. Een behoorlijk ruim restaurant met leuk en aantrekkelijk terras dat zowel bij de lokale inwoners als bij de toeristen erg in trek is. E en modern interieur zowel in de gelagzaal als in het aanpalend zaaltje biedt soelaas aan iedereen die even weg wil van de drukte en rustig van de maaltijd wil genieten. Op de kaart tal van regionale specialiteiten met streekproducten maar ook typisch Spaanse gerechten. Opvallend zijn de eerder ‘zware’ bereidingen die in deze heuvelachtige regio de bewoners toch een hart onder de riem willen steken. Om de gerechten extra voedingswaarden te bezorgen aarzelt men niet om leuke wijnsauzen aan meerdere bereidingen toe te voegen. Het kloppend hart van het restaurant is chef José Camino die niet alleen aan het fornuis zijn creatieve inspiraties volop laat openbloeien, maar er tevens voor zorgt dat het zaalpersoneel, erg vriendelijk en attentievol, zijn gerechten met de nodige passie en gedrevenheid serveert. Een leuke en gezellige harmonie die met de wijnen uit de regio Ribeiro Sacra een verrassend ruggensteuntje meekrijgt. Restaurant Edulis is trouwens een perfecte locatie om deze wijnen op discrete manier te ontdekken. Op het menu een huiscreatie van carpaccio, cerde celta pork carpaccio, fijne sneetjes geroosterd vlees, vergezeld van smeuïge knolraapsaus en decoratie van rode vruchten. Knolraap is een groente die in onze contreien nog slechts in beperkte mate wordt weergevonden. In

Galicië is ze echter nog veelvuldig in gebruik mede door het feit dat ze op culinair vlak heel wat bereidingen kan ondersteunen maar evenzeer omdat de terroirs een uitstekende basis voor de teelt aanbieden. Het hoofdgerecht werden kalfswangetjes gegaard in Menciawijn met een leuke aardappelgratin. Een stevig en tegelijk mooi pittig gerecht met aantrekkelijke hints van de Mencia. Als dessert serveerde José een trio van cremige koffie likeur, mousse van kaas en sorbet van aardbei. Een maaltijd rijkelijk geserveerd met wijnen uit Ribiero Sacra die op een erg gezellig onderonsje uitdraaide. Restaurant Edulis - Compañoa 39 – 27400 Monforte de Lemos - www.restaranteedulismonforte.es Tasted4you: 2 minutes - gezellig interieur - mooie lokale specialiteiten - pittige en smaakvolle bereidingen - mooi assortiment wijnen - attentievol personeel

Historische pleisterplaatsen

Hotel Cardenal – Monforte de Lemos Dit nieuwe hotel werd ingeplant op een steenworp van het centrum van een gezellig stadje dat op een zeer rijke geschiedenis kan terugblikken. Monforte de Lemos is de hoofdplaats van het district en tevens het kloppende hart van de wijnregio Ribeira Sacra. D e 38 kamers zijn uitgerust met modern comfort, o.a. wifi, kabeltelevisie, minibar … kortom alle elementen die een viersterren classificatie rechtvaardigen. Er worden drie kamertypes aangeboden terwijl het hotel ook beschikt over een restaurant en bodega, in deze laatste staan vanzelfsprekend de wijnen uit de regio Ribeira Sacra centraal. In het restaurant wordt de nadruk gelegd op regionale specialiteiten vermengd met de traditionele Spaanse keuken. Dagverse ingrediënten zijn alvast een must. De ontbijtzaal met ruim assortiment Europese en vanzelfsprekend ook Spaanse gerechten, geeft uit op de tuin die paalt aan een riviertje

waardoor deze tot een leuke en rustige oase wordt omgevormd. De lobby van het hotel is niet bijster groot maar heeft toch een leuk salon, anderzijds is er zeer professioneel personeel aanwezig dat correct en kordaat eventuele groepen een snel en veilig onderkomen bezorgd. Het hotel vormt een aanvulling op de bestaande infrastructuur die niet meer aan de groeiende economische vraag beantwoordde. Om de volledige ontwikkeling te kunnen opvangen zijn trouwens nog extra investeringen noodzakelijk. In de onmiddellijke buurt vinden de gasten tal van historische monumenten terug zoals de kathedraal van San Vincento do Pinto, het palacio de los Condes de Lemos, de Torre de Homenaje en het klooster van San Vincento de Pinto, maar ook restanten van de stadsmuren uit de 9de eeuw. Een verblijf in Montforte de Lemos is trouwens een kennismaking met de wijncultuur, diverse wijntrips, proeverijen en degustaties staan er steevast op de agenda. Deze trips kunnen perfect worden aangevuld met een aantal culinaire creaties die in zeer typisch en authentieke restaurants worden geserveerd. Monforte de Lemos is dan ok een verplichte halteplaats in deze Galicisische regio met hotel Cardenal als een leuke rustplaats. www.hotelcardenal.es

Hotel Riazor – La Coruña Dit 4-sterren strand- en stadshotel biedt een prachtig zicht op de baai en de oceaan, het is eveneens vrij gunstig gelegen om de oude stad te bezoeken, 10 minuten wandelafstand, maar ook andere interessante locaties liggen om amper een boogscheut afstand. E en sfeervolle en zeer ruime lobby met meerdere kleine zithoekjes en zelfs een werkplek met computers dompelt de aankomende gast onmiddellijk onder in de ruime dienstverlening die men er zal terug vinden. De kamers bieden een perfect hedendaags comfort zodat men er na de stadsontdekking makkelijk kan relaxen vooraleer de rijke keuken van Galicië te ontdekken. Naast wifi is vooral de individuele airco een pluspunt. Naast de dubbele kamers zijn er ook grotere kamers voor 3 en 4 personen en een suite voorhanden. Een aantal kamers werd speciaal ingericht om minder valide personen te herbergen, iedereen is er overduidelijk welkom. Gasten kunnen ook een beroep doen op het ‘pillow menu’ om van een leuke nachtrust te genieten. Het hotel beschikt tevens over een aantal modern technische uitgeruste vergaderzalen en kantoren zodat er meerder types van vergaderingen en events kunnen plaatsvinden. Bij het meetingaanbod hoort tevens een cateringservice die volledig aan de wensen van de klant kan worden aangepast. De capaciteit van de zalen varieert van 15 tot meer dan 100 personen afhankelijk van de zaalopstelling. La Coruña zou volgens een aantal bronnen van Keltische origine zijn maar kreeg de voorbije eeuwen tal van

volkeren op bezoek. Aan het begin van de 20e eeuw kende de stad een sterke economische en demografische groei. De stad breidde zich in oppervlakte enorm uit mede door de bouw van nieuwe wijken, de haven werd gemoderniseerd, er kwamen nieuwe industrieën en de openbare voorzieningen werden verbeterd. Deze evolutie heeft zich de voorbije decennia gehandhaafd met de bouw van snelwegen en sportinfrastructuur waardoor de stad op toeristisch vlak heel wat aantrekkelijker is geworden. De uitbreidingswerken aan de luchthaven en de permanente groei van het aantal directe vluchten draagt hier trouwens ook toe bij. www.riazorhotel.com

Hotel & Spa Laias Caldaria – Laias Een meervoudig complex dat in 2001 de deuren opende en naast de 98 ruime en comfortabele kamers alle met balkon, ook een volledig spa, zwembad en balneotherapie incluis, aanbiedt en ook moderne en high tech vergaderruimtes ter beschikking stelt. D e kamers zijn modern en ruim en bieden een complete infrastructuur aan, sommige hebben enkel een ruime douche, andere een bad met douche waardoor de soms gehaaste hedendaagse reiziger er zich beslist onmiddellijk thuisvoelt. Er is eveneens een suite met salon en ook 4 kamers voor minder validen beschikbaar. De diverse functies werden in aparte blokken ondergebracht maar zijn wel met overdekte en afgesloten wandelgangen met elkaar verbonden.

De lobby biedt bovendien een aantal salons waar men rustig kan keuvelen zonder dat men noodzakelijk in een brasserie of op het terras iets moet consumeren. Het terras is hoe dan ook erg aangenaam vermits het aansluit op de rivier die bij forse hitte voor enige verkoeling zorgt. De spa werd recent aangepast en getransformeerd in een Termarium die de meest moderne technologieën aanbiedt. Alle mogelijke verzorgingen en massages staan op het offertelijstje. In dezelfde blok bevindt zich ook het overdekte zwembad dat erg zorgvuldig wordt onderhouden. Ontspannen kan vanzelfsprekend ook op de uitgestippelde wandelpaden langsheen de rivier. Op het activiteitenlijstje vindt men een bezoek aan San Cibran de Las, een van de meest prestigieuze culturele centra van Galicië, een bezoek aan het klooster van Oseira, niet alleen bekend als klooster, maar eveneens als productiecentrum van likeur. Een wijndegustatie en avondmaal wordt er traditioneel afgerond met een uniek spektakel met het proeven van een eucalyptislikeur. Beslist een uitzonderlijke belevenis. Ook een bezoek aan de stad Ourense met tal van gastronomische creaties, musea en oude burchten biedt enige afwisseling tijdens de gezondheidskuren of als aanvulling op de conferentie- en teambuildingactiviteiten. www.caldaria.es

Hotel Pazo do Castro – Valdeorras Dit hotelcomplex is gelegen in het gelijknamige dorpje in de buurt van de belangrijke middeleeuwse stad Valdeorras. Don Pedro do Losado y Quirega gaf in 1630 opdracht tot de bouw van een ruime residentie met aparte kapel. Meer dan 3 eeuwen later werd het complex, ondertussen uitgeroepen tot een monument van nationaal belang, gerenoveerd en verbouwd tot een modern hotel met alle comfort, eigen aan luxueuze exploitaties. H et hotel omvat 17 dubbele kamers, 2 dubbele kamers met jaccuzi en een suite die alle een perfecte stijlvolle uitrusting en comfort aanbieden. Het biedt bovendien twee restaurants, vergaderaccommodatie, bibliotheek en diverse lounges met oude historische voorwerpen die de authenticiteit perfect ondersteunen. Het indrukwekkende gebouw zorgt alleszins voor een verrassende ontvangst. Je betreedt er effectief een authentiek domein via zware eiken poorten die stevig vergrendeld kunnen worden en komt er in een andere

wereld terecht waar zware gebinten, oude lusters, stoffige gordijnen en uitnodigende fauteuils je volledig opslorpen. Via een al even imposante poort betreed je de binnentuin waar rust en luxe mekaar aanvullen. De kamers zijn erg verschillend naargelang ze zich in het hoofdgebouw of bijgebouw bevinden. Comfort, luxe en authenticiteit blijven evenwel gemeenschappelijke kenmerken. In en rond het hotel kunnen diverse activiteiten worden georganiseerd, bovenaan het lijstje staat de spa. Naast de traditionele behandelingen kunnen de gasten ook kiezen voor een behandeling ‘wijn’ of ‘chocolade’. Behandelingen waarover men weinig kwijt wil gezien ze vooral een verrassingseffect beogen. De bibliotheek biedt tal van historische werken maar ook hedendaagse lectuur, het hoofddoel is vooral een oase van rust creëren. Het koetsenmuseum biedt een leuk overzicht aan vervoermiddelen die teruggaat tot de17de eeuw. Wijnfanaten vinden er georganiseerde trips in wijnkelders en private musea die de wijnteelt sinds de komst van de Romeinen tot de dag van vandaag belichten. Ook meer actieve gasten vinden er voldoening, hetzij aan het zwembad, hetzij de wandelingen die deel uitmaken van de route naar Santiago de Compostella, hetzij in de kanotochten op de Sil-rivier. www.pazodocastro.com

Hotel Monumento do San Benito – A Guard De woeste en indertijd onherbergzame kusten van Galicië weerhield de gebroeders Ozores de Sotomayor er niet van om midden de 16de eeuw een klooster voor nonnen op te richten in A Guarda nabij Pontevedra. D e religieuzen vielen onder de orde van San Benito, Benedictus, patroonheilige van het westen. Het was in de eerste plaats bestemd om familieleden op te vangen die zich wilden toeleggen op bezinning, retraite en religieuze toewijding. Het project werd goedgekeurd door de bisschop van Tuj zodat het in 1561 kon worden geopend. Oorspronkelijk bedoeld voor 20 nonnen, werd het door tussenkomst van de pauselijke nuntius in Portugal die toezicht had op de bisschop van Tiu, onmiddellijk verruimd zodat er uiteindelijk 34 zusters terecht konden. Beslissing die in de 20ste eeuw een gunstige nasleep kende toen het tot hotel werd omgevormd. Het gebouw aan het strand van het vissersdorpje, ondertussen opgeslorpt door het stadje Pontevedra, werd ondertussen gerenoveerd en geklasseerd als nationaal monument. Het hotel beschikt nog steeds over een originele kapel en kloostergang en beantwoordt desondanks volledig aan de meest moderne vereisten. De ruime kamers, sommige met Frans balkon, bieden wifi, minibar en safe. De oorspronkelijke interieurs werden maximaal bewaard. Toch zijn het vooral de gemeenschappelijke ruimtes die zorgen voor een unieke sfeer en uitgesproken rust.

Een indrukwekkende lobby voert je naar de bibliotheek met tal van boeken uit de 16de eeuw. De vele kloostergangen die soms een eindeloos doelhof schijnen te vormen, zijn verfraaid met een collectie oude gravures en keramiek. Het hotel beschikt in totaal over 32 kamers waarbij 13 dubbel en een 3-tal familiekamers. Naast 8 superior kamers met balkon en/of zicht op zee is er eveneens een prachtige suite met historisch salon, vooral de 7 matrimonio of huwelijkskamers, een leuke surplus in een voormalig klooster, trekken tal van belangstellenden. Traditie blijft nog steeds een sleutelwoord in het hotel. Zo blijven bv alle deuren die toegang geven tot de prachtige binnentuin met kloostergangen tot ’s middags gesloten. De ochtend was indertijd immers volledig voorbehouden voor gebed en bezinning, nog steeds blijft deze binnentuin een mooi historisch juweeltje dat het nodige respect afdwingt. Hotel Monumento Convento do San Benito ligt in de prachtige regio Rias Baixas, gasten die ‘s ochtends uitzwermen op ontdekking van de regio of andere nabije

en mooie stranden in de regio, kunnen er in de namiddag en vooravond volop van de rust en immense stilte van de binnentuin genieten. Hotel Monumento Convento do San Benito is vooral een sfeervolle en unieke locatie waar de gast in een erg serene sfeer kan genieten van een uitgesproken rust. Figuurlijk ver weg van het rumoer van een grootstad met een woelige oceaan aan de voeten blijft het een bijzondere bestemming die iedereen moet aanspreken. Redenen te over zijn de puike infrastructuur zodat men er zich ver weg van huis, toch onmiddellijk ‘thuis’ en geborgen voelt. www.hotelsanbenito.es

Araguaney Eurostarts - Santiago de Compostela Hotel Eurostars Araguaney is een prestigieus vijfsterrenhotel in het centrum van Santiago de Compostela dat van luxe houdt … en van kunst. Sinds de bouw in 1985 staat het symbool voor elegantie en klasse en is tegenwoordig ongetwijfeld dé plaats om gezien te worden in de hoofdstad van Galicië. E urostars Araguaney beschikt over 81 moderne kamers, sommige klassiek ingericht terwijl andere een meer avant-garde interieur hebben. Het hotel beschikt verder over een zwembad, sportschool, sauna, eigen parkeerplaatsen met een niet te versmaden en onovertroffen paardrijcentrum. Het hotel is ideaal voor zakelijke bijeenkomsten als voor familiale uitstapjes. Het Restaurant Caney, beroemd in heel Santiago, heeft een uitstekende kaart met internationale gerechten, maar men kan er ook genieten van de traditionele Galicische keuken. De naam, Araguaney, oogt exotisch. De araguaney (tabebuia chrysantha) is de nationale boom van Venezuela die mooie goudgele bloemen draagt. In het Arabisch is ‘aryuani’ de naam van een felgele kleur. De araguaney toont de essentie van het hotel omdat het in één woord de Arabische kleuren met de uitbundige Latijns-Amerikaanse flora verenigt. De naam Araguaney werd door de oprichter van het hotel, Ghaleb Jaber Ibrahim, gekozen. Hij heeft Palestijnse wortels, is met een Venezolaanse getrouwd en woonde al geruime tijd in Compostella. Eurostars Araguaney staat eveneens voor kunst. De gangen en kamers hangen vol met kunstwerken van artiesten als Quintana Martelo,

Antón Patiño en Felipe Criado. Het Eurostars Araguaney Hotel is het kloppende hart voor bedrijfsbijeenkomsten in de hoofdstad van Galicië. De 13 vergaderruimtes in verschillende afmetingen bieden voor elk event een passende ruimte. Mural, het kleinste salon biedt plaats aan 30 personen, de overige ruimtes van 35 tot 250 m² bieden naargelang de gekozen opstelling, plaats aan 20 tot 300 personen. Mede door deze conferentieruimtes is het Eurostars Araguaney een van de toonaangevende congres-centra van de stad. De ruimtes zijn perfect ingericht en beschikken over simultaan-vertaling, video-conferenties, gesloten tv-circuits, secretariële ondersteuning en vele andere diensten. Araguaney Eurostars - Rúa de Alfredo Brañas, 5, 15701 Santiago de Compostela.

Galicië is zonder meer een uitzonderlijke vakantieregio met rijke gastronomie en gezellige comfortabele verblijfsinfrastructuur, die rijkelijk overgoten wordt met een indrukwekkend assortiment verfijnde wijnen en likeuren.

“ No le pidas al Vino solamente que te guste, busca en él la honestidad de sa origin, de la uva, del territorio y de la añada. Cuando este se logra, es tener un paisaje en una botella. De ti depende encontrar el momento adeonodo para disfratar de cada paisaje. Luis Paadin

Taste4you Magazine is een uitgave van R V H Producties gerealiseerd door Uitgeverij K.I.M. vzw - Grimbergen. Verantwoordelijk uitgever: René Van Hoof - Erps-Kwerps - Belgium

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
  51. 51
  52. 52
  53. 53
  54. 54
  55. 55
  56. 56
  57. 57
  58. 58
  59. 59
  60. 60
  61. 61
  62. 62
  63. 63
  64. 64
Home


You need flash player to view this online publication