6

Wijndomeinen WIJNHUIS GEROVASSILIOU Dit wijnhuis is ruim 40 jaar actief en groeide uit tot een gewaardeerde partner voor mening wijnliefhebber. De goed verzorgde wijngaarden bevinden zich op de hellingen van Epanomi zowat 25 km ten zuidwesten van Thessaloniki. Het moderne wijnhuis produceert jaarlijks 400.000 tot 450.000 flessen, voor 80% witte wijnen en exporteert het leeuwenaandeel van haar productie. D e oogst gebeurt voornamelijk manueel waarbij de witte wijnen een korte fermentatie op 10° C en alcoholische fermentatie bij 18° C meekrijgen. De witte wijnen krijgen een lichte filtering mee alvorens te worden gebotteld. Ook de druiven voor de rode wijnen worden handmatig geoogst, hier is er een alcoholische fermentatie bij 26° C en een aantal sappen rijpen op Franse eik. Het is Vangelis Gerovassiliou die begin der 80-er jaren nieuw leven in het familiebedrijf inblies door het aanplanten van de bijna uitgestorven Griekse druivensoort Malagousia en de druiven nadien tot een uitstekende wijn kon verwerken. Het wijnhuis heeft ondertussen ook andere Griekse en internatinoale wijnrassen in beheer die genieten van het microklimaat van Epanomi. Een goede en constante kwaliteit is het uitgesproken kenmerk voor alle wijnen van dit wijnhuis. Zowat gelijktijdig met de heropstart van de familiale wijngaarden bloeide bij Vangelis een andere passie open, nl het verzamelen van kurkentrekkers en instrumenten waarmee wijn wordt gemaakt. Een passie die inmiddels uitgroeide tot een verzameling van meer dn 2500 kurkentrekkers uit alle uithoeken van de wereld. Deze werden samengebracht in een wijnmuseum gelegen naast de ondergrondse wijnkelder en is een van de grootste verzameling ter wereld. Het wijnhuis is een van de medeoprichters van de Wine Producers association of the Northern Greek Vineyard die zich de promotie van de wijnen uit Noord Griekenland tot doel stelt. Gerovassiliou neemt actief deel aan de evenementen van de vereniging, de samenwerking met andere wijnproducenten en de uitwerking van het innovatief programma voor culturele en toeristische promotie van de regio. Inhouse organiseert Ktima Gerovassiliou wijnproeverijen, educatieve programma’s, zelfs evenementen voor kinderen, lezingen over wijn en kunst, wetenschappelijke symposia en zelfs theater- en muziekvoorstellingen. Tested 4 You - 6

7 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication