0

Periodieke publicatie Editie nr. 7 - mei/juni 2020 Tasted 4 you Wijn, culinair & toeristisch magazine Special: Macedonische wijntrip met god Dionysos als gids tijdschrift boordevol succulente aroma’s

Macedonische wijntrip met god Dionysos als gids Noord Griekse wijnen E en stralende lente-zomerzon op de besneeuwde toppen van de Mount Olympus, de hoogste berg van Griekenland, dat zich wellustig weerspiegelde in de diepblauwe wateren van de jachthaven van Platamanos, was een welgemeende welkomgroet van de god Dionysos. Een permature lentezon begin februari die de voorbode moest worde a een beloftevol wijnjaar op een moment dat enkel in het verre China de eerste corona problemen opdoken, virus dat ondertussen onze samenleving wereldwijd overhoop gooit… COLOFON: Tasted4You.be is een online & print uitgave omtrent een culinair thema of een toeristische regio. Realisatie: 6minutes press / KIM vzw - Grimbergen. Voor de realisatie van print specials van Tasted4You, neem contact op met René Van Hoof – rene.van.hoof@skynet.be Verantwoordelijk uitgever: René Van Hoof - Zavelstraat 57 – 3071 Kortenberg - Belgium Tested 4 You - 3

E en welkomgroet van een veelzijdige God die zich ontpopte tot een volwaardige begeleider doorheen de Macedonische wijngaarden. Dionysos zoon van Zeus en Semele is immers de god van de wijnbouw en het fruit en kreeg nadien ook de menselijke beschaving, geestdrift en enthousiasme en vrede toebedeeld en wordt ook ietwat oneerbiedig de god van de onderwereld genoemd. Volgens een heel aantal historici is Dionysos niemand minder dan de moderne Bacchus. De organisatoren van onze wijnreis doorheen Noord-Griekenland, Macedonië, schoven de traditionele wijnroutes waaraan de regio rijk is, terzijde en opteerden voor een mix van uiterst moderne wijnkelders, familiale bedrijven tot een authentieke distillerie. Niet alleen Thessaloninki maar de ganse regio wordt beslist gedomineerd door Alexander de Grote die eertijds het Macedonische rijk oprichtte en er in onze moderne tijden nog steeds in slaagt om verwarring te zaaien. Macedonië is immers een Griekse provincie en was eveneens een van de7 deelstaten van het voormalige Joegoslavië. Toen dit land uiteenviel wou de deelstaat zich simpelweg Macedonië noemen maar onder Griekse druk werd dit uiteindelijk Noord-Macedonië met Skopje als hoofdstad. Ondanks het adjectief ‘Noord’ blijft er voldoende stof voor verwarring. Los van dit alles is de regio nog steeds een beloftevolle wijngebied die op duizenden jaren ervaring kan bogen, facet dat door tal van archeologische vondsten worden onderschreven. De bekendste appellatie uit de regio is waarschijnlijk de Naoussa, afkomstig va de Xynomavro druif, eveneens een belangrijk onderdeel in de Amyndeo labelling. Andere gekende kwalitatieve aanduidingen uit de regio zijn Goumenissa, een blending van de Xynomavro en Negoskadruif en de Meliton. De witte Meliton is een assemblage van Assyrtiko, Roditic en Athiri-druif, de rode Meliton een assemblage van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Limnio-druif. BovenTested 4 You - 4

dien zijn er in de regio meerdere distillerijen aanwezig die voor leuke gedistilleerde dranken met een erg hoog alcoholgehalte zorgen. Noord Griekenland geldt onbetwist als een ‘nieuw oud wijnland’ uitgebouwd op basis van lokale tradities en inheemse druiven, een wijnland met groeiend aantal wijnkelders. De wijnrijkdom van Noord Griekenland werd makkelijkheidshalve en vakkundig gebundeld in een folder met een 8-tal wijnroutes, nl de route van de goden van Olympus, de Epirusroute, de route van de Meren, de Noaussa route, de route van Pella-Goumenissa, de route van Thessaloninki, de Haldiki route en de Dionysos route. Op al deze routes zijn er wijnkelders en domeinen die hun deuren voor bezoekers openstellen en aldus de promotie van de Noord-Griekse wijnen optimaal laten verlopen. Dat deze bezoeken gekoppeld kunnen worden aan historische en culturele facetten verwondert niemand temeer daar talloze kelders met verwijzingen en pittige anekdotes naar een van de vele goden die op en rond de Mount Olympus huisden, uitpakken. Tested 4 You - 5

Wijndomeinen WIJNHUIS GEROVASSILIOU Dit wijnhuis is ruim 40 jaar actief en groeide uit tot een gewaardeerde partner voor mening wijnliefhebber. De goed verzorgde wijngaarden bevinden zich op de hellingen van Epanomi zowat 25 km ten zuidwesten van Thessaloniki. Het moderne wijnhuis produceert jaarlijks 400.000 tot 450.000 flessen, voor 80% witte wijnen en exporteert het leeuwenaandeel van haar productie. D e oogst gebeurt voornamelijk manueel waarbij de witte wijnen een korte fermentatie op 10° C en alcoholische fermentatie bij 18° C meekrijgen. De witte wijnen krijgen een lichte filtering mee alvorens te worden gebotteld. Ook de druiven voor de rode wijnen worden handmatig geoogst, hier is er een alcoholische fermentatie bij 26° C en een aantal sappen rijpen op Franse eik. Het is Vangelis Gerovassiliou die begin der 80-er jaren nieuw leven in het familiebedrijf inblies door het aanplanten van de bijna uitgestorven Griekse druivensoort Malagousia en de druiven nadien tot een uitstekende wijn kon verwerken. Het wijnhuis heeft ondertussen ook andere Griekse en internatinoale wijnrassen in beheer die genieten van het microklimaat van Epanomi. Een goede en constante kwaliteit is het uitgesproken kenmerk voor alle wijnen van dit wijnhuis. Zowat gelijktijdig met de heropstart van de familiale wijngaarden bloeide bij Vangelis een andere passie open, nl het verzamelen van kurkentrekkers en instrumenten waarmee wijn wordt gemaakt. Een passie die inmiddels uitgroeide tot een verzameling van meer dn 2500 kurkentrekkers uit alle uithoeken van de wereld. Deze werden samengebracht in een wijnmuseum gelegen naast de ondergrondse wijnkelder en is een van de grootste verzameling ter wereld. Het wijnhuis is een van de medeoprichters van de Wine Producers association of the Northern Greek Vineyard die zich de promotie van de wijnen uit Noord Griekenland tot doel stelt. Gerovassiliou neemt actief deel aan de evenementen van de vereniging, de samenwerking met andere wijnproducenten en de uitwerking van het innovatief programma voor culturele en toeristische promotie van de regio. Inhouse organiseert Ktima Gerovassiliou wijnproeverijen, educatieve programma’s, zelfs evenementen voor kinderen, lezingen over wijn en kunst, wetenschappelijke symposia en zelfs theater- en muziekvoorstellingen. Tested 4 You - 6

Op de proeftafel: Malagousa 2018: een 100% Malagousa, 13.5% alc vol, die na de fermentatie en koude maceratie meekrijgt, deels gerijpt op hout. Mooie kleur in het glas met lichtgroene glinsteringen, in de neus mooi fruitige aroma’s met accenten van peer en perzik en delicate hints van citrusvruchten. In de mond een gevarieerd fruitig aanbod, mooi evenwichtig en aangenaam lange afdronk. Fris gedronken een leuke compagnon bij mediterrane schotel, zeevruchten, kip en geurig knapperige salades. Viognier 2018: Dit wijnras werd hier voor het eerst aangeplant in 1993 maar maakt ondertussen deel uit van het traditionele aanbod. Koude maceratie na de fermentatie en rijping on lees Volle goudgele kleur, in de neus fruitige aroma’s met hints van perzik en peer, subtiele gerookte hints. Volrond en gezellig in de mond, de rokerige accenten zorgen opnieuw voor verrassende toetsen, blijft aangenaam gezellig Xinimavro 2018: Deze charismatische Griekse druivensoort wist zich perfect te integreren in het microklimaat van Epanomi. Na de koude persing volgt de vinificatie in roestvrijstalen tanks bij 18° C, rijping on lees zodat wijn structuur en body meekrijgt bij 13.5% alc vol. In het glas een lichte zalmkleurige tint, in de neus veelzijdige aroma’s van citrusvruchten, kersen en subtiele hunts van wilde aardbei. In de mond leuke structuur met mooie aciditeit en aromatische afdronk met hints van kers. Tested 4 You - 7

Avaton 2011: Assemblage van 3 traditionele wijnrassen: Limnio, Mavroudi en Mavrotragano. Fermentatie in eiken vaten, na de malolactische fermentatie rijpt de wijn opnieuw in Franse eik, geheel dat zorgt voor 14.5% alc vol. Stevige purperrode kleur in het glas. Mooi fruitige aroma’s in de neus. Volrond in de mond met complexe structuur en aangename tannines, hints van blackberry’s met kruidige toetsen, lange aangename afdronk, perfecte bewaarwijn. Rode Gerovassiliou 2016: Assemblage van Syrah, Merlot en Limnio gefermenteerd en gevinifieerd volgens de klassieke procedures om nadien vele maanden te rijpen in Franse eiken vaten, 14% alc vol. Mooie donkerrode kleur in het glas. In de neus een elegant boeket van zwart rood fruit met licht kruidige accenten. In de mond een elegante aanzet met zachte tannines, mooi fruitige toetsen, volrond en harmonieus, lange gezellige afdronk met subtiel fruitige hints. Leuk bewaarpotentieel. Enkele van deze wijnen worden ingevoerd door Sani SCRL – Brussel Tested 4 You - 8

KOURTIS WINERY Apostolis Kourtis is de eigenaar van “Kourti-Oinovion Estate” Het microklimaat van de Mount Olympus, de hoogste berg van Griekenland en het huis van de goden, ontmoet het microklimaat van de Mount Pieria, het minder bekende huis van de Muzen, en dit draagt bij aan het heilzame effect van de zee, op slechts 8 km afstand. De wijngaard Ktima Kourti ligt in de schaduw van de eerste en aan de voet van de tweede in het dorp Rahi, 14 km van Katerini. “K ourti Estate” werd voor het eerst geïnnoveerd in 1997 voor de wijnbouw en wijnproductie, waarbij gebruik werd gemaakt van de traditionele instrumenten en de wetenschappelijke kennis van speciale agronomen en oenologen. De aanhoudende creatieve inspanning, gekoppeld aan de natuur, heeft de uitzonderlijke resultaten opgeleverd. Op een totale oppervlakte van zes hectare worden de binnenlandse rassen Assyrtiko, Vidiano, Agiogitiko en Xinomavro, evenals de internationale rassen Trebbiano, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon geteeld in het unieke microklimaat van de regio. Kourtis winery is een uitgesproken familiebedrijf dat jaarlijks gemiddeld 18.000 flessen produceert en dit volgens de biologische normen van de Tested 4 You - 9

teelt en de wijnbouw, zoals gecertificeerd door Green Control (GRBIO-07). Overhaaste uitbreidingen van de wijngaard zijn volgens wijnmaker Dmitri dan ook uit den boze. De handmatige oogst zorgt eveneens voor het nodige respect voor de natuurlijke omgeving en het behoud van een beperkte ecologische voetafdruk. Afhankelijk van de natuurlijke omstandigheden en de soms erg warme zomers vindt de oogst meestal plaats tussen eind augustus en begin oktober. Op de proeftafel: Trebbiano 100% 2017 – 14.5% alc vol: In het glas een groene/gele kleur met indrukwekkende neus, gedomineerd door aroma’s van geroosterde gedroogde noten, honing, jeneverbes en gedroogd fruit. In de mond een ruwe aanzet met overwegend metaalachtig gehemelte, de fruitige aroma’s verdringen de ruwe aanzet snel naar de achtergrond en zorgen voor leuke hints, intens vet met een lange afdronk. Deze wijn rijpt 6 maanden in frisse eikenhouten vaten en kan het hele jaar door worden gedronken. Tested 4 You - 10

Oniros 2014 – 14% alc vol Assemblage : Syrah 55% - Cabernet Sauvignon 15% Xinomavro 20% - Agiorgitiko 10%. Diepe zwart-rode kleur met blauwe accenten. Fruitige, elegante, complexe neus met een hoge intensiteit en een hoog gehalte aan rijpe, donkere vruchten, kruiden en kruidige noten op een vanille-achtergrond. Warm, afgerond verhemelte, fluweelachtige tannines, met intense aroma’s van rijp fruit, paprika’s, vanille en chocolade. Een perfect uitgebalanceerde, complexe, smakelijke wijn met een uniek karakter, en uitstekende bewaarcapaciteit. EOS Xinomavro 80% - Syrah 20%. Wijn van de rode rassen Xinomavro en Syrah met een evenwichtige smaak die de intense aroma’s van klein rood fruit, kersen, aardbeien en braambessen benadrukt. Met een uniek volume-rond karakter en ook een karakteristieke zuurgraad die zorgt voor een langdurige afdronk Oinovion red - Xinomavro 50% - Merlot 40% - Cabernet Sauvignon 10%. De kleur is dieprood met intense paarse accenten. Fruitige en complexe neus met aroma’s van kleine rode vruchten en marmelade. Volle, goed gestructureerde body, met een hoog alcoholgehalte dat in evenwicht wordt gehouden door de getinte zuurgraad. Tested 4 You - 11

CHRISOSTOMOU LANDGOED Dit landgoed bevindt zich in geselecteerde wijngaarden in het dorp Pydna (Kitros) Pierias, in de armen van het Olympus- en Pieria-gebergte. De zeebries van de Thermaikosbaai en de Olympiatiswind zorgen voor milde winters en koele zomers met weinig regenval die in het gebied een geschikt microklimaat geeft voor een gezonde wijngaardgroei. K leine opbrengsten per hectare, gerichte snoei, groene oogst en het uitdunnen van de trossen, stellen de uitbaters in staat om een betere druivenkwaliteit te bereiken en de wijnmakerij te voorzien van uitstekende grondstoffen. Het domein omvat 12.5 ha en werd opgestart in 2004 en werd uitgebouwd met een aantal typisch Griekse rassen, aangevuld met Cabernet, Cabernet Sauvignon en Merlot en produceert jaarlijks ruim 40.000 flessen. Een kleine maar toch volledig technologisch uitgeruste wijnmakerij. Door gebruik te maken van de traditionele kennis, blijft het zich inzetten om wijnen van hoge kwaliteit te produceren die het lokale karakter tot uitdrukking brengen. Meerdere wijnen rijpen trouwens in vaten van 225liter voor 80% Franse eik, de overige eiken vaten zijn een mix van Amerikaanse en Hongaarse eik. In principe is de looptijd van deze eiken vaten 4 jaar, om de kwaliteit te behouden wordt om de twee jaar, 50% van deze vaten vernieuwd. De kwaliteit van de wijnen werd meermaals bezegeld door vele onderscheidingen en internationale prijzen. Op de proeftafel: Estate witte Malagouzia 100% -2019: Heldere goudgele kleur met groenige tinten. De eerste indruk wordt gekenmerkt door aroma’s van witte bloemen en steenvruchten (perzik - abrikoos) , vergezeld van Tested 4 You - 12

tonen van groene citroen en grapefruit. In de mond draagt de zeer goed gebouwde en verfrissende zuurgraad bij aan de mooie geur en de duur van de smaken. Royaal aromatisch met een zeer goede intensiteit en een lange aromatische afdronk. Droge witte wijn Kydonies Assemblage van Sauvignon Blanc 65% Assyrtico 35%. In het glas een lichtgele kleur met groenige tinten. In de neus krijgen we een fris aromatisch boeket met hints van kruiden, mango en meloen. In de mond ontdekken we een dynamische en lineaire zuurgraad die zich mooi langgerekt uitstrekt. Het smaakprofiel wordt verrast met delicate en subtiele hints van ananas en citrusbloem wat zorgt voor een leuk aromatisch profiel. Pieros Assemblage van Sauvignon Blanc 50% en Chardonnay 50%. Heldere gele kleur met groenige tinten. De eerste indruk in de neus is een tropisch karakter met kruidige noten, hints van mango en gouache dat wordt aangevuld en verrijkt met tonen van pompelmoes en abrikozenaroma’s. In de mond behoorlijk royale aanzet met karakteristieke frisse zuren, ietwat volumineus. Rijke en complexe afdronk met tonen van tropisch fruit. Droge witte wijn. Tested 4 You - 13

Estate red Assemblage van Cabernet Sauvignon 60% Merlot 20% Limniona 20%. Mooie rode kleur met paarse tinten. Aromatisch palet met tonen van rood fruit, peper en subtiele hints van magnolia. Rijk in de mond, met karakteristiek volume, mooie rijpe tannines en langdurige afdronk vergezeld van tonen tabak en groene peper. Mouseos red Assemblage van Xinomavro 65% Limniona 35%. Dieprode kleur, geconcentreerd aroma, met diepte en complexiteit. Het aromatisch palet in de neus wordt aangevuld met tonen van specerijen, gedroogde kruiden en tomatenblad. Tonen van zwarte peper en subtiele hints van kleine rode vruchten. In de mond een volronde en stevige aanzet, licht vettig, mooi volume en een rijke body. Geconcentreerde en rijpe tannines zonder al te dominant te zijn. Krachtige en gestructureerde afdronk met een aromatische nasmaak van kruidige hints. Tested 4 You - 14

ADAMOS WINERY De oprichter van deze wijnkelder is Georgios Adamos die in 1998 zijn eerste wijngaarden aanplantte. Net zoals vele andere domeinen in de buurt van de Mount Olympus ook hier een familiaal domein dat in totaal een 7-tal hectaren omvat en voornamelijk in de gemeente Kitros is gevestigd. D e wijngaarden op basis van traditionele Griekse wijnrassen krijgen eveneens een aantal internationale succesrassen mee. De zorg voor de wijngaarden met duidelijk ecologisch tintje is aldus Georgios zeer belangrijk. Vanzelfsprekend zijn ook de trossen belangrijk, hij gebruikt voor de aanmaak van zijn wijnen zorgvuldig geselecteerde trossen die enkel de kwaliteit ten goede komen. De oogst vindt plaats in de vroege ochtend, meestal machinaal omdat de snelheid van de oogst en het transport van de trossen naar de chai, de versheid en frisheid absolute pluspunten opleveren. Zijn zoon George is ondertussen wijnmaker van dienst die de familietraditie in ere houdt, Georgios zorgt voor eventuele bijsturingen en waakt over het respect voor de tradities. Maceratie, fermentatie en rijping gebeuren volgens aloude traditionele methodes met permanente controles, goed voor een productie van zowat 60.000 flessen per jaar naast de Griekse markt is er eveneens export naar Duitsland, Oostenrijk, Tested 4 You - 15

Hongarije, Nederland en het Groot Hertogdom Luxembourg. Voor de reden waarom ons land niet op het lijstje voorkomt heeft Georgios geen verklaring. Voorlopig is dit alleszins niet gepland omdat hij het rendement van zijn wijngaarden niet wil verhogen gezien hij dan aan kwaliteit moet inboeten, anderzijds zijn er evenmin uitbreidingen van de bestaande wijngaarden gepland… De wijnkelder werd in 2004 uitgebreid met een eetgelegenheid waar men de huiswijnen kan proeven. Het succes van dit nieuwe item met uitsluitend regionale specialiteiten is enerzijds te danken aan de buitenlandse bezoekers al laat ook de lokale bevolking zich evenmin onbetuigd. Wij kregen bij onze proeverij alvast een aantal gerechten voorgeschoteld die het culinaire succes volop beamen, genieten én van de lokale specialiteiten én van de wijnen van de Adamos winery is beslist een leuke pairing. Tested 4 You - 16

Op de proeftafel Kouri 2018 Assemblage van Muscat Alexanduc en Muscat Xanos met 14% alc vol die in het glas een leuke goudgele kleur meekrijgt. In de neus aangenaam fruitige aroma’s, eerder zacht maar toch gezellig. In de mond mooi evenwichtig, karaktervol met volle mond en leuke afdronk. Een leuk fris aperitiefwijntje dat met zeevruchten, oesters en salades ongetwijfeld leuke pairings inhoudt. Vassiliou 2019 Zeer heldere kleur, fruitige en aromatische toetsen in de neus. Frisse aanzet in de mond met aromatische hints, het fruitige karakter van rijp wit fruit wordt overspoeld door zijn jeugdigheid. Ondanks 13.5% alc vol een iets te zoete afdronk. Cabernet Sauvignon 2015 Een 100% Cabernet Sauvignon van 15% alc vol die twee jaar rijpte in Franse eik. In het glas een donkerrode robijnkleurige wijn met enkele felle glinsteringen. In de neus volle en rijpe aroma’s van zwart en rood fruit met subtiele hints van zure kers. Overweldigende volronde aanzet in de mond, op het middenpalet vinden we leuke fruitige hints met zachte tannines. Toetsen van cacao, subtiele tabak, hout en delicate accenten van kreupelhout. Enkele kruidige hints, mooie volle wijn met lange, aangename afdronk. Tested 4 You - 17

PANTOULIS WIJNHUIS Een typisch familiebedrijf bestaande uit wijngaarden, een wijnmakerij, een traditionele distilleerderij, een proeflokaal, ruimten voor evenementen. Panroulis winery is lid van de ‘Olympus wineries’ een aantal lokale wijnbouwers in de buurt van de Mount Olympus die zich hebben gegroepeerd en samen promotie voeren voor de regio. Het betreft hier kleinere domeinen die ondanks hun eigenheid niet altijd voldoende aantrekkingskracht en capaciteit hebben om bezoekers aan te trekken, maar die gezamenlijk een leuk tipje van de lokale wijnsluier kunnen oplichten. D e kleinschaligheid zorgt anderzijds voor een unieke wijnervaring op maat van de bezoekers, die de activiteiten op het landgoed en de werkwijze in de chai, het labo en de rijpingskelder nauwgezet weet te omschrijven. Enerzijds is er de kunst van het wijnmaken dat ondanks moderne procedés nog steeds een vleugje authenticiteit meekrijgt van de meester-wijnmaker, meestal gebaseerd op oude familiale tradities. Touch die de wijn net een tikkeltje anders laat smaken dan deze van de overbuur. Wijnhuis Pantoulis waagt zich ook aan de kunst van gedistilleerde dranken. De visie van de wijnmaker is hier nog bepalender terwijl hij zich tegelijkertijd aan een aantal zeer strikte wettelijke regels moet houden o.m. de precieze periodes wanneer de distlllaten mogen worden aangemaakt. Een deel van de installatie wordt trouwens de overige maanden van het jaar verzegeld. Een rondleiding op het landgoed wordt steevast afgesloten met een proeverij van de wijnen en gedistilleerde dranken waarbij een hapje heerlijke verse en lokale Griekse producten worden aangeboden zodat de Tested 4 You - 18

bezoekers ook kunnen kennismaken met de bijzondere culinaire kenmerken van deze regio in de schaduw van de beroemde berg Olympus. Op de proeftafel: Pantiera : Assemblage van 75% Roditis en 25% Malagouzia, 12.3% alc vol Rassenwijn die de lichte minerale en citroenaroma’s van zure roos combineert met kruiden, witte bloemen, citrusvruchten en melanchia’s in een unieke en originele combinatie. Lichtgele kleur en eerder flauwe aanzet in de mond; de fruitige hints veroveren langzaam het smaakpalet en zorgen uiteindelijk voor een gezellige afdronk. Resina: Assemblage van 70% Shira en 30% Merlot met lichtroze zalmachtige kleur. Fruitige aroma’s in de neus en geurige aanzet in de mond. Fris gedronken beslist een mooi zomers wijntje als aperitief, past ook bij pittige bbq’q. 2015 Merlot: Merlot 100% - Gevarieerde wijn met dieppaarse kleur, complexe gecondenseerde neus, rond fluweel met sterke mondtannines. Vooraf gedecanteerd zorgt deze wijn voor een leuke stevige aanzet in de mond, volrond met evenwichtige fruitige aroma’s die zorgen voor een lange en aangename afdronk. Tested 4 You - 19

Een vleugje Macedonische gastronomie AGIOLI – Thessaloniki: Gastronomische ervaring in een uniek kader. De smaken spreken tot het hart en het uitzicht is ontroerend...In Agioli, het iconische en bekroonde restaurant van Thessaloniki, waait de wind van de creativiteit ... sinds het volledig is gerenoveerd. De smaken spreken tot het hart en het uitzicht is ontroerend … O riginele knoflooklampen leiden u naar de eerste verdieping, naar het restaurant, met zijn balkons die de zee van Thermaikos omarmen. Een prachtig 180° uitzicht. Het restaurant ligt in het mooiste deel van de stad, aan zee, tussen het Aristotelesplein en de Witte Toren en het uitzicht op de berg Olympus, aan de andere kant bevindt zich de vuurtoren van Angelochori. Ook de boten die komen en gaan zorgen voor een unieke omgeving. De filosofie van Agioli’s keuken is emotioneel met accenten van de mediterrane keuken en sterke Griekse elementen. Een frisse, aromatische en kleurrijke keuken gevuld met fijne ingrediënten uit het Macedonische en Griekse land en de zee. Kortom lekkere, originele en authentieke creaties met geweldige ingrediënten en betaalbaar voor iedereen. Het prestigieuze Athinorama schreef hierover: “De gerechten van Agioli maken zorgvuldig gebruik van moderne technieken en worden gekenmerkt door eenvoud, versheid, gevarieerde texturen en robuuste smaak”. Tested 4 You - 20

Bij Agioli werd een aparte evenementen- en seminariezaal met open keuken gecreeerd, die lijkt op een huiselijk interieur en met een enorme kloostertafel. De seminars en evenementen richten zich volop op de promotie van de Griekse keuken vanaf de tijd van Alexander de Grote tot nu... in samenwerking met professoren, archeologen, historici, journalisten en gastronomische professionals. Deze locatie staat eveneens open voor productpresentaties en lezingen over de Griekse culinaire cultuur. Op het gelijkvloers wordt de gelijknamige taverne “bewaakt” door metalen vissen, een kunstwerk. De dominante kleuren zijn blauw en wit met hout, marmer en metalen materialen in een unieke harmonie. De Griekse delicatessen en enkele lekkere creaties van het restaurant die er geserveerd worden, mengen zich in harmonie met tsipouro, ouzo of bier. Aan de linkerkant op de begane grond maakt de ORA-koffiebakkerij beslist indruk met handgemaakte taarten en brood met fijn meel, broodjes met BOB-kaas en uitstekende vleeswaren, maar ook met snoepjes. Onze degustatie bood een perfect overzicht van de eeuwenoude maat ook moderne culinaire trends in de regio. Bij de openingssalades was er keuze uit een oude Griekse salade met bulgur, granaatappel, noten en geitenkaas of een moderne salade met tomaten, komkommer, kerstomaat, pepers, ui, Kalamata-olijven, karpertjes en fetakaas. Leuke en pittige openers met fijne smaaktoetsen. De Ouzoschotel bestond uit tzarziki, Mount Athos sla, Agioli’s tarama salade, gemarineerde anchovis, Santorini favabonen met verse ui en karpertjes, een traditionele sesam gemengd met Thessaloniki koulouri. Tested 4 You - 21

Volgde een enorme sliert Griekse mezes. Gestoomde zucchini bloemen met rijst, kruiden en avgolemono saus, huisgemaakte fetakaas met kruiden en zwarte sesamzaadjes, gestoofde kale bladeren met lam, rund en heerlijke augolemono saus. Het kandavlos is een pitabrood gemaakt volgens eeuwenoude Griekse traditie en krijgt fijne sneetjes rund of kip mee naast witte wijn, honig-azijndruppeltjes, geitenkaas, fijne nootjes en aromatische kruiden, super lekker. De super lekkere zeevruchtenschotel genoot niet alleen van de orzo risoni, maar ook van inktvis, mosselen, garnalen vergezeld van een huisgemaakte bisque saus, en fijne toevoegingen van gember en limoen. Afsluiter van dienst werd een galatopita met honing, sesam en kaneel. Het geheel werd geserveerd met een malagouzia van de Simeonidis estate en rode Xinomauro, assemblage van Xinomauro met Syrah en Merlot van de Alpha estate. Vanzelfsprekend mocht ook de ouzo, distilleerderij Plomar, niet ontbreken. Restaurant Agioli biedt een onbetwistbare gastronomische ervaring... het unieke kader daagt u bovendien uit tot een leuke culinaire ontdekking die onbetwistbaar onze vijf zintuigen stimuleert... Zonder meer een succulente uitdaging … Agioli, 15 Nikis avenue, Thessaloniki tel. 2310262888 Tested 4 You - 22

Restaurant ROUGA – Thessaloniki Beslist een ‘must visit’ op het restaurantlijstje van de Griekse havenstad Thessaloniki met ruim anderhalf miljoen inwoners. Ietwat verscholen in een van de kleine steegjes van het oude stadscentrum vlakbij de overdekte markt waar je letterlijk alles kan kopen, staat Rouga werkelijk synoniem voor de Griekse gastvrijheid. De traditionele Griekse keuken kleurt de gezellige tafeltjes van het rustieke interieur soms met ietwat overladen details en oude foto’s, terwijl het personeel de diepe achtergrond van de term ‘filoxenia’ (vrienden zijn hier steeds welkom, maar eveneens hun vrienden en kennissen) simpelweg etaleert. Gezelligheid en vriendelijkheid troef. A uthenticiteit is de basis van de keuken van Rouga en maakt deel uit van de familiale geschiedenis. Eigenares Elisabeth werd als kind eertijds door haar ouders meegenomen toen deze naar Duitsland emigreerden. Op 12-jarige leeftijd stond ze samen me haar moeder aan het fornuis en ontdekte ze haar liefde voor het koken. Enkele jaren later opende ze haar eigen Grieks restaurant in het Duitse Bochum. Tested 4 You - 23

Haar heimwee en deze van haar Griekse echtgenoot zorgde er in het begin van het nieuw millennium voor dat ze terugkeerden naar Griekenland om er restaurant Rouga te openen. Een typisch familiebedrijf met sterke culinaire roots en aandacht voor de regionale producten van het land en de zee. Geen ingewikkelde bereidingen met zalfjes en druppeltjes, maar een keuken recht van het platteland op het bord van de gast. Een stevige, knapperige toch decoratieve portie die iedereen probleemloos weet te bekoren. Als voorgerecht kies je vanzelfsprekend voor een santorini salade, boordevol knapperige aroma’s en frisheid, verrijkt met honing, balsamico–azijn en een huisgemaakte dressing van gezeefde en gedroogde tomaten. Een geurig broodmandje en hoogwaardige olijfolie van Papadellis accentueren de versheid en de kwaliteit van de ingrediënten die in restaurant Rouga worden geserveerd. Volgde al even traditionele hapjes zoals gegrilde courgettes met huisgemaakte tzatziki, gebakken courgettebollen met ui, dille en feta naast de foliegebakken fetakaas met zwarte peper en tomaat ( feta saganiki). Als tussendoortje een heerlijke moussaka, gegrilde octopus en gegrilde sardientjes met zeer fijne olijfolie. Evenmin te versmaden zijn de zorgvuldig geselecteerde zeevruchtenschotels. Tested 4 You - 24

Een bonte mengeling van vis, octopus, calamares, gegrild of gebakken, en heerlijk verse mosselen, die je beslist doen watertanden. De chef des huizes zorgt ervoor dat deze schotels bij vooraf aangekondigde groepen een aparte touch, romig of licht gezouten, mooi aromatisch of verfrissend meelrijgen. Onze bereiding genoot alvast van leuke zilte toetsen met mooi kruidige hints. Succulent en super lekker! Afsluiten doe je best met de lokale – zoete – desserts, de ruime keuzemogelijkheden spreken je beslist aan, bovendien kan je de lokale ouzo moeilijk terzijde schuiven… Restaurant Rouga zorgt voor intimiteit en culinair genot, hier geen luxueuze inrichting met gesteven tafelnappen, zilveren bestek en kristallen glazen, maar gewoonweg een traditioneel restaurant. De aandacht gaat vooral naar de selectie van hoogwaardige ingrediënten die de smaakpapillen van de gasten zonder overbodige poespas verwennen. Een meer dan terechte ‘must-visit’ en aanrader bij een bezoek aan Thessaloninki. Restaurant Rouga – Karipi 28 – Thessaloniki. Tested 4 You - 25

CHALET CASTELLO – Neos Panteleimonas Dit traditionele pension met 9 kamers in Neos Panteleimonas dat zich tevens als een ‘mountain resort’ profileert, biedt een restaurant met uitzicht over het middeleeuwse kasteel Platamonas en de zee. H et pension is voorzien van een loungebar met open haard. Er is gratis WiFi beschikbaar in de kamers. De kamers van het Chalet Castello hebben natuurstenen muren, tapijten in heldere kleuren en een open haard. Ze hebben allemaal airconditioning en centrale verwarming, een flatscreen-tv en een minibar. Sommige zijn uitgerust met een bubbelbad. Elke ochtend wordt een zelfgemaakt ontbijt geserveerd. Ook wordt er in het restaurant een lunch en diner met lokale en mediterrane gerechten bereid. De accommodatie is uitgerust met ramen tot aan de vloer die uitzicht bieden op de berg Olympus en Thermaïsche Golf. De bar is de hele dag door geopend en serveert koffie en drankjes. Gasten kunnen tevens gebruikmaken van het gemeenschappelijke terras van het Chalet, dat een panoramisch uitzicht biedt op het dorp. Het Chalet Castello ligt op 3,5 kilometer van het traditionele dorpje Palaios Panteleimonas. In Chalet Castello is eveneens een spa & wellness center voorzien. Chalet Castello is beslist zijn naam als ‘mountain resort’ waardig gelet op de vele voorzieningen die werden ingebouwd. Naast de reeds eerder genoemde uitrusting is er eveneens verwarming en airconditioning, worden in de kamers peignoir, slippers, gratis toiletartikelen, televisie met kabel en spabad aangetroffen, maar kan er tevens voor een service op de kamers worden gezorgd net als voor menu’s voor special diëten. De eigen parking maakt eveneens gratis parkeren mogelijk. Een van de uitgesproken aantrekkingspunten van het Chalet Castello is de culinaire aanpak waarbij dagverse en regionale producten op het menu staan. Leuke mediterrane smaakaccenten geven de gerechten extra diepgang en succulente pluspuntjes. Tested 4 You - 26

Een geheel dat genieten in het sfeervolle restaurant of op het terras gewoonweg doet dagdromen. Een regionale keuken met verse ingrediënten is de basis van het culinaire aanbod van Chalet Castello. Een aantal gerechten kregen een modern of hedendaagse signatuur mee, met deze creaties wil Chalet Castello duidelijk scoren bij de bezoekers die hun eigen recepten verkiezen boven de heerlijke, pittige Griekse hints. Al moet gezegd dat ok deze bereidingen een leuk Grieks accentje meekregen. Hierbij denken we vooral aan de stuffed burgers, de schnitzel, veal with pasta en de icipourra. In het sfeervolle en gezellige kader met mooi gedekte tafels genoten we alvast van een leuk assortiment decoratieve en smaakvolle gerechten zoals de stifado, de saganaki, spanakopita, vergezeld van leuke, frisse en krokante lettuce roka, grilled vegetables en tomato salad. Hints van geurige olijfolie, fijne kruiden en lichtzoute toetsen zorgden alvast voor een heerlijke maaltijd die werd afgesloten met firiki desserts en leuk werd overgoten met heerlijke Griekse en vooral Macedonische wijnen. Beslist een adresje om bij een bezoek in de regio in overweging te nemen. Chalet Castello - Neos Panteleimonas Tested 4 You - 27

Restaurant AMVROSSIA – Royal Palace resort – Platamonas Met lokale smaken van de Mount Olympus en de Egeïsche zee bieden de restaurants van het hotel een serie gastronomische maaltijden met uitgelezen ingrediënten. Het daktuinrestaurant “Anassa” biedt niet alleen beschutting tegen de zeewind maar eveneens een adembenemend uitzicht op de zonsondergang; het is de ideale omgeving voor een diner bij kaarslicht met zicht op zee, een feest van kleuren onder de sterrenhemel. H et menu wordt door een topkok bereid met pure ingrediënten en verse producten afkomstig van de berg Olympus en de Egeïsche Zee. Het restaurant heeft ook een zorgvuldig geselecteerde wijnkaart met een voortreffelijk aanbod van Griekse en buitenlandse wijnen. De Royal Palace Tastes, smaken uit de Middellandse Zee, worden evenzeer geserveerd in het restaurant “Amvrossia” en bieden een gevarieerde culinaire reis naar de Middellandse Zee, een mix van traditionele en moderne smaken, de Griekse en internationale keuken. Hier zwaait chef-kok, Elias Tsikrikis de plak, hij serveert gedurfde smaakcombinaties met alleen verse en zuivere ingrediënten uit Griekenland, die aan de meest veeleisende verlangens voldoen. De producten zijn streng geselecteerd op hun kwaliteit en traditionele productie, net als in de goede oude tijd. De kaart biedt een ruime keuze aan vis-, vlees-, groente- en pastagerechten. Op verzoek worden ook speciale menu’s bereid. Wij opteerden tijdens onze proeverij in restaurant Amvrossia van een risotto met zeevruchten als voorgerecht en een lokale bereiding van octopus als hoofdgerecht. Disgenoten opteerden voor een romig groentesoepje, risotto met champignons, steak, typische Griekse salade en andere huisspecialiteiten. Het keukenteam vertoefde duidelijk nog in vakantiemodus waarbij de bereiding van alle gerechten gelijktijdig werd opgestart, wat voor een hilarische verwarring zorgde. Hoofdgerechten werden voor de voorgerechten opgediend, soms beide gelijktijdig. Gelukkig bleek dit weinig invloed te hebben op de kwaliteit en het smaakaureool van de presentaties. Onze risotto was behoorlijk smeuïg met rijk assortiment zeevruchten, mooi van smaak al mocht voor ons de rijst een iets fijnere korrel hebben, facet dat ongetwijfeld de smaak nog zou hebben verfijnd. Tested 4 You - 28

Een aantal leuk gebakken tentakels van de octopus, mooi beetgaar gehouden, kreeg krokante en goudgele frietjes als garnituur eveneens een traditionele en knapperige Griekse salade. Een leuke en lekkere combinatie die onze smaakpapillen best kon bekoren. Het geheel werd ondersteund door een volrond, stevig en regionaal rood wijntje met fruitige aroma’ en subtiele hints van cacao en kreupelhout, delicate tannines en aangenaam lange afdronk. Ook onze disgenoten onderstreepten de ruime smaakassociaties en de lekkere soms verrassende combinaties. De selectie regionale ingrediënten geeft een behoorlijke diepgang aan de gerechten, net dit aspect wil chef Tsikrikis aan zijn gasten aanbieden. Tested 4 You - 29

Logeren in Macedonië GRAND HOTEL PALACE - THESSALONIKI Het Grand Hotel Palace is het grootste 5-sterren conferentiehotel in Thessaloniki, de stad van geschiedenis en cultuur, en de metropool en het altijd groene economische centrum van de Balkan. H et Grand Hotel Palace integreert de bijzondere kenmerken en creatieve contrasten die Thessaloniki kenmerken: de kosmopolitische uitstraling, de onbetaalbare sereniteit, de traditionele warme gastvrijheid en de aristocratische tendens, facetten die een uniek canvas van ervaring creëren. Het Grand Hotel Palace combineert ook neoklassieke elegantie met comfort, tijdloze luxe, functionaliteit en finesse met hoogwaardige diensten. De filosofie van het Grand Hotel Palace omarmt respect voor het milieu, de lokale gemeenschap en de cultuur van de stad, maar ook de medewerkers, partners en gasten. De missie van het Grand Hotel Palace bestaat uit het leveren van hoogwaardige hoteldiensten op het gebied van congres- en vrijetijdstoerisme, binnen een omgeving van hoge esthetiek en historische symboliek, die op gelijke voet staat met de stad Thessaloniki. Het neoklassieke gebouw van het Grand Hotel Palace bevindt zich op 2.5 km van het centrum van Thessaloniki. Het statige gebouw met een pi-vormige plattegrond, uniek in Griekenland, is geïnspireerd op Tested 4 You - 30

de architectuur van prachtige aristocratische neoklassieke gebouwen, met gevels en pilaren, de luxe van natuurlijke materialen, smeedijzeren balusters en meubilair, gebaseerd op het ontwerp van antiek houtsnijwerk, glanzende kroonluchters en uitgebreide gordijnen, die een omgeving van absolute elegantie creëren, in harmonie met functionele voorzieningen. Het emblematische gebouw, opgericht in 2004, behoudt zijn tijdloze neoklassieke esthetische waarde, en wordt tegelijkertijd gekenmerkt door de kwaliteit en de functionaliteit van een moderne constructie. Het hotel is een uitdrukking van elegantie die een sierlijke mix van architectuur weerspiegelt, bestaande uit 253 kamers en suites in moderne of klassieke stijl. Het hotel beschikt bovendien over 13 multifunctionele vergaderzalen uitgerust met de nieuwste technologische apparatuur, alternatieve oplossingen voor de inrichting van de ruimte en een grote bewaakte parkeerplaats. Het gastronomische restaurant “Seros Prime Dining” en de luxueuze loungebar “Marco Polo” bieden een verscheidenheid aan keuzes, met een hoog niveau van smaak en kwaliteit, terwijl de health club beschikbaar is voor lichaamsbeweging en wellness. Het Grand Hotel Palace geeft een andere dimensie aan de concept van gastvrijheid, het organiseren van evenementen en het biedt een hoogwaardige service. Kosmopolitische uitstraling Het 5-sterren Grand Hotel Palace Thessaloniki integreert de bijzondere kenmerken en creatieve contrasten die Thessaloniki kenmerken. De kosmopolitische uitstraling en de onbetaalbare sensatie van sereniteit creëren een uniek canvas. De diverse kamertypes gaande van een deluxe room over familiekamers, bruidssuite en presiTested 4 You - 31

dentiële suite bieden een verfijnde en gastvrije omgeving tot een tijdloze elegantie. Perfect ingericht met alle faciliteiten, minibar, wifi, slippers en badjassen incluis, zorgen ze voor een comfortabel en aangenaam verblijf. Think Conference - Think Grand Hotel Palace. De 13 conferentiezalen van het Grand Hotel Palace staan ter beschikking voor het organiseren van lokale en interne conferenties, professionele evenementen, workshops, bedrijfsvergaderingen, eendaagse conferenties, monsternemingen en andere evenementen. De imposante “Olympia”-hal met indrukwekkende geavanceerde technologie biedt drie zeer elegante foyers, en een aristocratische hoofdlobby en bevestigen dat het Grand Hotel Palace het grootste en best uitgeruste conferentiehotel is in de stad. High-end technologie apparatuur, zoals live-streaming ready zalen verbonden met een supersnel Wi-Fi-netwerk, videoprojectoren en schermen, videowalls, audio- en video-opnamesystemen, e-conferentie en netvergadering etc. zijn beschikbaar. Koffiepauze, lunch of diner kan in een van de elegante lounges van het hotel, of in het bekroonde “Seros Prime Dining” restaurant. Conferentiehoogtepunten : maximale capaciteit van 3.300 deelnemers - 13 prachtige vergaderzalen - vertaalcabines - hogesnelheidsinternet - live streaming - 24/7 technische ondersteuning - CCTV - gesloten Video & Audio-circuitsysteem in alle zalen. Kortom, een uitgebreide en efficiënte technische apparatuur ondersteunt elk meetingarrangement. Tested 4 You - 32

ROYAL PALACE hotel & spa – Platamonas - Pieria Het ROYAL PALACE Hotel & SPA is gelegen in het hart van Platamonas tegenover de haven, deels jacht- deels vissershaven. Deze vestingstad dateert uit de Midden-Byzantijnse periode (10e eeuw na Christus) en neemt een strategische positie in op de route die Macedonië met Thessalië en Zuid-Griekenland verbindt. Het imposante middeleeuwse kasteel torent boven de nationale snelweg uit. P latamonas is ondertussen uitgegroeid tot een populaire toeristische badplaats in Zuid-Pieria, met een scala aan entertainment, recreatiefaciliteiten en ruime shoppingmogelijkheden. De Mount Olympus beheerst de vergezichten en werpt een beschermende schaduw over Platamanos maar ook over andere nabijgelegen pittoreske dorpjes zoals Litochoro, Paleos en Neos Panteleimonas, Palii Pori en Palia Skotina. Het intense blauwe water van de Egeïsche zee zorgt tijdens de warmere zomers voor de nodige verkwikking en biedt een gevarieerde waaier van stranden, sommige fijn zandstrand, soms pittoresk, soms enkel zwarte keien. De meeste van deze stranden hebben een blauwe vlag, strandbar en ligbedden kunnen er worden gehuurd. Recreatieve mogelijkheden zijn wandelingen in de oude dorpjes, in de prachtige nabijgelegen bossen maar ook lokale gerechten proeven in traditionele dorpstavernes spreekt heel wat toeristen aan. Platamonas ligt ook dicht bij de bijzonder interessante archeologische sites van Dion, Pydna en Livithra. Tested 4 You - 33

Het gloednieuwe hotelcomplex ROYAL PALACE RESORT & SPA, gemakkelijk bereikbaar vanaf de snelweg AtheneThessaloniki, is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de meest veeleisende klanten, of het nu gaat om vakantiegangers of zakenmensen. Het hotelcomplex bestaat uit 2 gebouwen rond een indrukwekkend zwembad. Het beschikt over 17 ruime kamers en 2 luxueuze suites. De modern ingerichte kamers beschikken niet alleen over wifi, maar ook safe, minibar en badjassen. Desgewenst zijn ook badhanddoeken beschikbaar aan de receptie. Het ROYAL PALACE RESORT & SPA heeft twee restaurants die gastronomische maaltijden aanbieden en een bar die ook het zwembad bedient, elk van hen heeft een uniek karakter. Tot de overige extra’s behoren de meetingfaciliteiten en het spa centre. Met een capaciteit van maximaal 120 personen kan het Royal Palace Hotel & Spa met succes prestigieuze conventies, zakelijke bijeenkomsten, conferenties en ook sociale bijeenkomsten zoals bruilofts- of dooprecepties, cocktail- of dinerfeesten en andere functies organiseren. Een aangepaste technische uitrusting is aanwezig en kan op vraag verder worden uitgebreid. Top of the bill is ongetwijfeld het spa centre van het Royal Palace hotel & spa. Naast een scala aan vrijetijdsactiviteiten biedt het hotel zijn gasten die én creatief én in vorm willen blijven, in dit centre de ideale plek voor absolute ontspanning. Het hotelcomplex beschikt inderdaad over een zwembad om af te koelen en te ontspannen; het “Armonia” Spa Centre met sauna, hydromassage, solarium en stoombad, een fitnessruimte met moderne fitnessapparatuur en massages die worden aangevuld met suggesties voor extreme zee- en bergsporten. Onder het motto ‘ gezondheid voor je lichaam, zorg voor je ziel’ bieden de spa en stoombad diensten een echt verjongende ervaring! Voor degenen die iets meer willen dan alleen maar ontspannen, maken de ervaren masseurs gebruik van eeuwenoude oosterse massagetechnieken die spectaculaire resultaten garanderen! De gespecialiseerde programma’s omvatten massages, therapeutische behandelingen; relaxatiebehandelingen; regeneratie en lichaams- en gezichtsbehandelingen. Tested 4 You - 34

Tested 4 You - 35

Voor de realisatie Van ‘online & print specials’ Van tasted4You.be, neem contact op met rené Van Hoof – rene.Van.Hoof@skYnet.be

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
Home


You need flash player to view this online publication