0

Zwembadonderhoud Antwoord op veelgestelde vragen zwembadstore.com

Pagina 2 Inleiding Voor het zwemmen Voordat u gaat zwemmen, dient u goed ingelicht te zijn over het onderhoud van uw zwembad en zwembadwater. Gewoon kraanwater is weliswaar zwemwater, maar na het eerste maal gebruik niet meer. Door huidvet, talg, zweet en ander organisch materiaal stijgt of zakt de zuurgraad (lees pH). Ook het chloorgehalte fluctueert en zal door middel van een testset in de gaten moeten worden gehouden en eventueel worden gecorrigeerd. Pas op! Pas op voor eventuele chloordampen, niet inademen. Vermijd contact met ogen en huid. Buiten het zicht van kinderen toepassen! Bij het chloreren van zwemwater dient u het volgende in acht te nemen: Het bad mag enkel worden gevuld met leidingwater uit de kraan. Gebruik beslist geen bron- of grondwater, aangezien dit teveel ijzer bevat. Dit zou een verkeerde werking van chemicaliën kunnen veroorzaken. Nadat het zwembad gevuld is: 1. Testen d.m.v. testset, zie pagina 6. 2. Eerst de pH-waarde zo dicht mogelijk bij de 7,4 brengen, zie pagina 3. 3. Shockbehandeling als basischlorering, zie stappenplan pagina 4. Afhankelijk van de weersgesteldheid en het gebruik van het zwembad, dient u regelmatig chloor toe te voegen. Bij langdurige zonneschijn, veel zwemmen en hogere temperaturen dient dit dagelijks te worden herhaald. U kunt er gemakshalve van uitgaan dat bij slecht weer, of bij geen of zelden gebruik van het zwembad, er slechts eens in de drie dagen chloor toegevoegd dient te worden. Enkele tips: Betreed het zwembad altijd met schone voeten (gebruik een voetenbadje) Gebruik geen scherpe voorwerpen in of rond het zwembad. Verwijder regelmatig het vuil van de bodem van uw zwembad. Dit voorkomt algengroei. Gebruik een goede filterinstallatie. Controleer, reinig en vervang het filter op tijd. Duiken of springen is gevaarlijk, dus niet (laten) doen! Laat uw huisdieren niet in het water.

Pagina 3 pH-Waarde Wat is pH? pH-waarde is de balans van het alkalische en het zuurgehalte van het zwemwater. Dit wordt gemeten in maten van 1 tot 14, waarbij 7 theoretisch neutraal is. Voor een goede chloorwerking moet de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Dat kan eenvoudig met de testset gecontroleerd worden. Wanneer uit de test blijkt dat de pH-waarde: Lager dan 7,2 is, dient er pH-plus toegevoegd te worden. Hoger dan 7,6 is, dient pH-minus toegevoegd te worden. Je vindt onze pH-middelen hier: zwembadstore.com/ph Dosering pH-middelen: 1. Testen d.m.v. testset, zie pagina 6. 2. De pH-waarde zo dicht mogelijk bij de 7,4 brengen. 3. 8 gram pH-minus of pH-plus per 1000 liter water oplossen in emmer met lauw water (verhoogd of verlaagd de pH met 0,1). 4. Verspreiden over het wateroppervlak. 5. De pomp minimaal 3 uur inschakelen. - pH-waarde te laag Bij een pH-waarde onder de 7,2 is het water te zuur. Dat kan bij het zwemmen geïrriteerde ogen en huid veroorzaken. Een te lage pH-waarde is ook de oorzaak van het instabiel worden van het aanwezige chloor in het zwemwater. Hierdoor worden drie belangrijke functies van het chloor (het doden van bacteriën, het doden van algen en het controleren van de organische stoffen) niet meer goed vervuld. + pH-waarde te hoog Bij een pH-waarde boven 7,6 is het zwemwater te alkalisch. Dat veroorzaakt dat het chloor zich verbindt met andere stoffen in het zwemwater zoals ammoniak. Ook een te hoge pH-waarde kan tot oog- en huidirritatie leiden. Pas op! Een pH-correctie mag met maximaal 0,2 verhoogd of verlaagd worden. Bij een hoger noodzakelijke correctie, verspreiden in meerdere toepassingen (bijvoorbeeld één correctie ’s morgens en één correctie ’s avonds)

Pagina 4 Chlorering Waarom chlorering? Het toevoegen van chloor is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat het water in uw zwembad schoon, gezond en bacterievrij blijft. Wanneer u chloor gebruikt in uw zwembad, dient u met verschillende factoren rekening te houden om dit veilig te laten verlopen. Pas op! Pas op voor eventuele chloordampen, niet inademen. Vermijd contact met ogen en huid. Buiten het zicht van kinderen toepassen! Shockchlorering en basischlorering Een shockchlorering voert u uit als basis of als correctiemiddel bij een eerder onjuist uitgevoerde behandeling. Tevens kunt u door middel van een shockbehandeling groen geworden water (algen) helder krijgen. Dit doet u met chloorgranulaat, ook wel shock of choc genoemd. 1. Testen d.m.v. testset, zie pagina 6. 2. Eerst de pH-waarde zo dicht mogelijk bij de 7,4 brengen , zie pagina 3. 3. Chloor in granulaatvorm afwegen: 15 tot 20 gram per 1000 liter water. 4. Chloorgranulaat oplossen in emmer met lauw water en verspreiden over het wateroppervlak. 5. De pomp minimaal 3 uur inschakelen. Bekijk ons chloorassortiment hier: zwembadstore.com/chloor Chloor toevoegen (bijdoseren) Wanneer de test laat zien dat het chloorgehalte aangevuld dient te worden, dan gebruikt u sneloplossend chloor. Dit doet u met chloorgranulaat of met ‘Mini Quick’ sneloplossende chloortabletten. 1. Testen d.m.v. testset, zie pagina 6. 2. Eerst de pH-waarde zo dicht mogelijk bij de 7,4 brengen, zie pagina 3. 3. Chloor in granulaatvorm afwegen: 5 tot 8 gram per 1000 liter water. 4. Chloorgranulaat oplossen in emmer met lauw water. Chloortabletten gebruiken U kunt langzaamoplossende chloortabletten gebruiken om het chloorgehalte op peil te houden. U hoeft dan minder chloorgranulaat te gebruiken. Gebruik hiervoor 1 tablet (20 gram) per 1000 liter zwembadwater en stop dit in een daarvoor bestemde chloordrijver.

Pagina 5 Zoutwatersysteem Werking Het systeem combineert een unieke twee-stappen-technologie om uw zwembadwater schoon en veilig te houden. Als eerste wordt er een niet waarneembare hoeveelheid natuurlijk chloor aangemaakt. Dit chloor wordt geproduceerd uit het speciale zwembadzout (natriumchloride 99%) en wordt gescheiden door de speciale titanium elektrolysecel die het apparaat bevat. Het resultaat is zacht, helder en veilig zwemwater, zonder last te krijgen van een droge huid en geïrriteerde ogen of huid. Als tweede stap wordt het E.K.O. (Electro Katalyse Oxidatie) systeem toegepast. Hierdoor worden watermolekulen gesplitst in sterke oxidanten, welke organisch materiaal te lijf gaan. Denk hierbij aan huidvetten, zweet, algen etc. Dit E.K.O. systeem is zo effectief dat de hoeveelheid chloor die nodig is, wordt gereduceerd tot wel 60% ten opzichte van oudere zoutwatersystemen. Hét perfecte duo: zoutwatersysteem i.c.m. zandfilterset. De combinatie van oxidanten en het natuurlijke chloor resulteren in de meest verantwoorde manier om het zwembad schoon en veilig te houden. Re-genererend systeem Het zoutwatersysteem zal steeds chloor aanmaken van het reeds aanwezige zout. Gedurende het seizoen kan het zijn dat u het zoutgehalte dient aan te vullen. Dit is enkel het zout wat uit het bad ‘gelopen’ wordt. Normaliter is één aanvulling per seizoen noodzakelijk. Dit is echter afhankelijk van diverse omstandigheden (temperatuur, hoeveelheid zwemmers etc.) Voor de opstart is ongeveer 3,25 kg zwembadzout nodig per 1000 liter water. Ter aanvulling gebruikt u ongeveer 1,50 kg zwembadzout per 1000 liter water. Het systeem zal d.m.v. een ‘foutcode’ aangeven wanneer een aanvulling nodig is. Algen Met dit zoutwatersysteem maken zweefalgen, die het water troebel en groen maken, geen kans meer. De algen worden op een verantwoorde manier vernietigd. Pomp Het zoutwatersysteem kan gewoon tussen uw bestaande zwembadpomp gekoppeld worden, als laatste station tussen pomp en bad. Het zoutwatersysteem heeft een pompcapaciteit van minimaal 3000 liter per uur nodig. Belangrijk is wanneer u een solar-verwarming gebruikt, dat u het zoutwatersysteem als laatste station installeert. Er kunnen zich namelijk gassen vormen in de solarmat. Bekijk gerelateerde artikelen: zwembadstore.com/zoutwater

Pagina 6 Testen Testen Het regelmatig testen van uw zwembadwater is erg belangrijk. De hoeveelheid te gebruiken chemicaliën is afhankelijk van het testresultaat. Het toevoegen van chloor en pH-middelen op gevoel kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Wij adviseren daarom altijd om een testset van goede kwaliteit te gebruiken. Er zijn verschillende soorten. Onderstaand leggen we diverse testmethoden aan u uit. Bekijk hier ons assortiment testers: zwembadstore.com/testers Teststrips Het testen d.m.v. teststrips is de meest toegepaste testmethode. De stripjes bevatten in de meeste gevallen twee of drie testen: chloor, pH en alkaliniteit. Het testen is erg makkelijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. Het stripje dient gedurende 5 seconden in het zwembadwater te worden gehouden en daarna lichtjes te worden afgeschud. Na 3060 seconden is de uitslag bekend d.m.v. een kleur die op de strip verschijnt. Deze kleur komt overeen met een waarde, die vermeld staat op het potje of in de gebruiksaanwijzing van de teststrips. Teststrips van goedkope kwaliteit kunnen lastig te vergelijken kleuren weergeven, waardoor het gissen blijft van welke waarden er sprake is. Goede teststrips kosten wat meer, maar besparen een hoop ergernis. Teststrips met digitale tester Een vrij nieuwe manier van testen is de digitale tester i.c.m. met speciale teststrips. Het testen werkt eigenlijk hetzelfde als met gewone teststrips, maar het grote verschil zit in het aflezen. De strip wordt na het testen in een speciale kamer gelegd op het apparaat. Hierna zal een waarde digitaal worden weergegeven op het apparaat. U hebt dus gelijk de juiste waarden, zonder te hoeven gissen naar kleur.

Pagina 7 Problemen oplossen Probleem: Groen water, gladde bodem en wanden Troebel water, kalkafzetting Mogelijke oorzaak: Algen/lichtinval, slechte desinfectie Oplossing: pH-waarde meten/corrigeren, shockchlorering toepassen (pomp continu laten draaien) Filter regelmatig reinigen Kalk laat los uit water Water is uit balans: meet pH, temperatuur, hardheid en alkaliteit. Eventueel corrigeren. Bruin water IJzeroxide, bruine alg Bad leegpompen (indien mogelijk), schoonmaken vullen met leidingwater (drinkwaterkwaliteit) Troebel water (melkzichtig), gladde wanden, chloorlucht, pijn aan ogen Te veel belasting en daardoor te veel gebonden chloor pH-waarde meten/ corrigeren, streefwaarde 7,2 Shockchloordosering toepassen, zorg voor een vrij chloorgehalte van 5 mg/l Waterpeil aanvullen met vers leidingwater Groen, helder water Zwartbruin, bruin, troebel water Water schuimt IJzer/koperoxide IJzer in water (bron- of grondwater gebruikt?) Te veel anti-alg gebruikt of reinigingsproducten gebruikt Corrosie aan metalen pH-waarde te laag, te veel koper in het water pH-waarde meten/corrigeren, shockchlorering toepassen, continu filteren pH-waarde meten/corrigeren, shockchlorering toepassen, continu filteren Bad gedeeltelijk leegpompen, bijvullen met vers leidingwater. Hierdoor zakt de schuimconcentratie pH-waarde meten/corrigeren, shockchlorering toepassen, continu filteren

Het merk achter diverse webwinkels Disclaimer Aan deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend, toepassing geschiedt op eigen risico. Raadpleeg altijd eerst de verpakking voordat u gaat doseren. Meng nooit chemicaliën met elkaar! De tips die worden gegeven in deze brochure, zijn alleen van toepassing op de producten die bij zwembadstore.com verkrijgbaar zijn. © The Online Retail Company - Versie 2.0 (juni 2018)

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
Home


You need flash player to view this online publication