23

Leven met wilde planten Als tuinvrouw heb ik geleerd hoe je planten optimaal kunt laten groeien, vol wilde levenskracht en voedingsstoffen. Als kruidengeneeskundige weet ik hoe planten je kunnen helen en voeden in het dagelijks leven en als verhalenverteller kan ik je daar op een boeiende manier over vertellen. Volgend jaar wil ik starten met iets heel gaafs, namelijk een jaarcursus ‘leven met wilde planten’. Hierbij komt alles wat ik geleerd heb in de afgelopen tien jaar samen: leven met de seizoenen, in de natuur. Natuurlijk tuinieren, geneeskracht, voeding en lichaamsverzorging. Wilde planten zijn zo krachtig en veelzijdig. Zij geven ons lucht om te ademen, ze reinigen, voeden en helen; ik geef ze graag de hoofdrol in mijn leven.’ Cosmea in Maaike’s tuin. Eetbare planten en bomen in Ilpendam Heel Ilpendam staat vol eetbare planten en bomen. In de berm, in het park en tussen de tegels. Natuurlijk is niet elke plek even ideaal om blaadjes te plukken voor in de sla. In ons eigen Burgemeester van Oorschot park vind je veel eetbare planten en ook een aantal heel interessante bomen. Zo staat er bijvoorbeeld kerspruim, dat is een wilde variant van de pruim. Letterlijk een pruim die zo groot is als een kers, en als je hem proeft smaakt het ook echt naar pruim. Er staat meidoorn, lijsterbes, vlier, wilg en ook een gele kornoelje. Die laatste boom vind ik heel bijzonder. Dat is een van de eerste bloeiers in het voorjaar, met prachtige gele bloemen. Ongeveer in september krijgt de gele kornoelje knalrode bessen, zo groot als een olijf. Als je die onrijp plukt kun je ze inleggen in een zoutoplossing en worden het na een paar maanden olijven. Als je ze rijp plukt kun je er een prachtige dieprode jam van maken. Oneindig veel mogelijkheden Voordat ik in Ilpendam woonde had ik alleen een balkon. En zeker geen groene vingers. Nu hebben we een tuin van ruim 400m2 waarvan ik zo’n 250 m2 als wilde permacultuur tuin heb ingericht. Ik leer elke dag van wat ik in de tuin zie gebeuren. Jaarrond pluk ik vrijwel dagelijks wilde planten uit onze eigen tuin voor bij de maaltijd. Bijvoorbeeld in een salade van paardenbloemblad, weegbree en zevenblad, met cosmea. Of ik maak pesto van goudsbloem, munt en brandnetel. Wat dacht je van een massage-olie met rozemarijn, of een haarspoeling met berk en heermoes? En wist je dat magnoliabloemen heerlijk kruidig smaken? Toen we ‘s avonds eens terugkwamen van vakantie en de winkels al dicht waren, hadden we niets in huis maar kon ik met gemak een maaltje uit mijn tuin plukken. Super handig! Eetbare bloemen en planten in het voorjaar. Maaike’s tips tegen winterkwaaltjes: • Theemix bij verkoudheid: vlierbloesem, salie, kamille, echinacea, munt en tijm. • Koude handen en voeten: insmeren met kruidenzalf van St Janskruid met etherische olie van rozemarijn. • Koortslip: drie keer daags aanstippen met tinctuur van echinacea of citroenmelisse. ILPENDAM | 23

24 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication