55

Het recept van... Boerenkooltaart van Joris de Haan Duitse aardappelsalade van Doris Dekker Ingrediënten: • Hartige taartdeeg (plakjes) • Magere spekreepjes • 1 ui • 1 teentje knoflook • 300 gram boerenkool • 1 rookworst • 4 eieren • 100 ml kookroom • Geraspte kaas • Zout • Peper • Gedroogde tijm • Mosterd • Piccalilly • Gebakken uitjes Ingrediënten: • 1,5 kilo middelgrote vastkokende aardappelen • 1 theelepel karwijzaad • 2 uien • 5 augurken • 1 klein kopje sap van de augurken • 1 eetlepel honing mosterd saus • 5 hard gekookte eieren • 6 eetlepels mayonaise • 2 eetlepels olijfolie • 4 cherry tomaten • Zout • Peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de spekjes in een droge koekenpan op laag vuur. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Snipper de ui en knoflook en fruit deze in de pan waar je zojuist de spekjes in hebt gebakken. Voeg de boerenkool toe en roerbak deze 2 minuten mee. Snijd de rookworst in plakjes, halveer deze en voeg ze samen met de spekjes toe aan het boerenkoolmengsel. Roerbak het geheel nog even. Breng op smaak met mosterd, peper, gedroogde tijm en eventueel een snuf zout. Vet de springvorm in. Bekleed deze met het ontdooide deeg voor hartige taart (druk de overlappende randen goed aan). Verdeel het boerenkoolmengsel over de bodem. Klop de eieren los met de kookroom en geraspte kaas (breng op smaak met wat zout en peper) en schenk over het boerenkoolmengsel. Snijd van het overgebleven deeg stroken en leg ze kruislings over de taart in een rastervorm (zoals bij een appeltaart) en bestrijk deze met een mengsel van vloeibare boter en mosterd. Bak de taart in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Bereiding: Kook de hele aardappelen met schil drie kwartier in water met karwijzaad en controleer of ze gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat ze iets afkoelen. Pel ze en snijd ze vervolgens in flinke blokjes. Snipper de uien fijn. Snijd 4 augurken in blokjes, de 5e bewaar je voor de garnering. Snijd 4 eieren in stukjes, de 5e bewaar je eveneens voor de garnering. Pak een kom en doe hier de blokjes augurken, stukjes ei, gesnipperde uien, sap van de augurken, honing mosterd saus, mayonaise en olijfolie in. Meng het geheel goed door en doe hier flink wat peper en zout op voor de smaak. Voeg vervolgens de blokjes aardappel toe en meng door elkaar. Opdienen: Maak het geheel mooi op in een schaal met bijvoorbeeld gehalveerde cherry tomaten, schijfjes augurk en partjes ei. Opdienen: Serveer lauwwarm met wat piccalilly en gebakken uitjes. ILPENDAM | 55

56 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication