22

Links: Het oogsten van de zwarte bessen gebeurt in juli. Onder: In de fabriek gaat veel automatisch, behalve het proeven uiteraard… alles goedkoper moest, haalde Hero de bessen uit Oost-Europa, waar de groeiomstandigheden nog gunstiger waren dan in Zeeland. Toen in 1986 de kernramp in Tsjernobyl plaatsvond, is men terug gegaan naar Zeeland. Eric: “De percelen liggen op Zuid-Beveland. Binnenkort moeten we nieuwe struiken planten en dan wisselen we de percelen om. Dat is goed voor de grond. De bessenstruiken gaan tien tot elf jaar mee en de eerste drie jaar groeit er niets aan. In tien jaar moet 1 hectare struiken 60 ton aan bessen opbrengen.” Om te zien hoe het concentraat en het gefermenteerde zwarte bessensap wordt omgetoverd tot Hero Cassis, nemen we een kijkje bij het bedrijf dat deze cassis ‘bottelt’. Geert Clement van Refresco in Ninove België, neemt ons mee door de fabriek waar ze koolzuurhoudend water, suiker en enkele andere unieke ingrediënten aan het Zeeuwsezwarte-bessen-sap toevoegen en ‘afvullen’ in de Hero-fl essen. Veiligheid voor alles Bij Hero, bij Refresco en in de hele voedselindustrie gaat veiligheid voor alles. Clement: “Dat geldt ten eerste voor diegene die de fabriek betreden.” Dit betekent dat we uitgedost met haarnetje, veiligheidsjas, veiligheidsschoenen met stalen neuzen, oordopjes en zonder sieraden de fabriek mogen betreden. “Maar de veiligheid van het product is natuurlijk minstens zo belangrijk. Iedere klant stelt z’n eigen kwaliteitseisen. Daarom wordt iedere stap gecontroleerd en geregistreerd en worden bepaalde grondstoffen en producten beveiligd opgeslagen tot we ze nodig hebben”, vult Clement aan. 22 Scheldestromen | zomer 2020 Siroopkamer De productie begint in de siroopkamer. “Hier wordt het gefermenteerde fruit, dat uniek is voor Hero, en de andere ingrediënten samengebracht tot een siroop. Deze siroop wordt gepasteuriseerd om te voorkomen dat de gefermenteerde producten door blijven gisten. Vlak voor het afvullen wordt de siroop gemengd met water. Geen gewoon leidingwater, maar door verschillende fi lterprocessen ‘gedemineraliseerd’. Daarna komt er nog koolzuur bij.” Blaasmachine In de blaasmachine worden de kleine preform fl esjes, die inmiddels voor 50% gerecycled zijn, verhit. Ze zetten uit tot grote PET-fl essen met de bekende Hero-vorm. Direct daarna gaan de fl essen in een carrousel waar ze gevuld worden; 140 tegelijk, 30.000 per uur. De doppen worden er machinaal opgedraaid. Al draaiend krijgen de fl essen vervolgens hun etiket. “Voor de Nederlandse markt gebruiken we overigens wateroplosbare lijm”, vertelt Clement. “Dit zorgt ervoor dat de fl essen beter te recyclen zijn.” De lopende band vervolgt zijn weg richting de machinearmen die de fl essen per zes de juiste kant op zetten richting de verpakkingsmachine. De machines omwikkelen de pakken met plastic en in een oven krimpt het plastic stevig om de fl essen heen. Dan rest alleen nog het handvat. De fl essen worden op pallets gezet en klaargezet om naar de winkels te gaan, zodat de consument ervan kan gaan genieten. Proost!

23 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication