11

WINESTORY BORDEAUX SPECIAL Wijngaard in de Bordeaux in het prille ochtendlicht, met de Gironde op de achtergrond. plukken, maar de druilerige dagen eind september en het overal aanwezige risisco op rot bracht menig plukteam begin oktober in de wijngaarden. Het werd een slijtageslag, want ook nu moesten de plukkers tros voor tros bekijken en alleen de echt rijpe trossen mochten mee. Die gaven, dankzij de dikke schillen, ook vaak erg mooie wijnen. De rest werd veelal voorbestemd voor de productie van rosé, of zelfs op de grond gegooid. Bijna overal was de oogst rond 9 oktober achter de rug. Meanwhile in Sauternes Het zal vast geen verrassing zijn dat 2017 in Sauternes en Barsac de nodige hoofdpijn bracht. Op het moment van de april vorst waren de ‘warmere’ wijngaarden al ver uitgelopen en daardoor was de schade groot bij de één, terwijl het bij de buren schadeloos was. De zonnige en warme delen van augustus deden hun werk en de milde neerslag aan het einde van de maand en begin september bracht een eerste golf van botrytis, de ‘nobele rot’ op gang. Deze eerste ‘trie’ leverde fruitrijke, niet te geconcentreerde wijnen op. Toen oktober eenmaal was begonnen werd het weer warm en droog. De ‘slechte rot’, ‘aigre’ genaamd, kwam tot stilstand en tussen 9 en13 oktober kwam de tweede golf van nobele rot op gang. Deze wijnen zouden later zeer geconcentreerd blijken te zijn, zeker bij de kastelen die de oogst doortrokken tot 20 oktober. De algemene verwachting is dat de uiteindelijke assemblages zullen bestaan uit 30% van de eerste ‘trie’ en 70% van de rijke, geconcentreerde tweede trie. Maar met oogstschades van rond de 50% zal topkwaliteit 2017 Sauternes beperkt leverbaar zijn. Voor 2018 zijn de wijnbouwers ook nerveus, want volgend op een ‘vorstjaar’ hebben de wijnstokken een periode van natuurlijk herstel nodig. Dus zijn er in elk geval drie jaren op rij – 2016, 2017 en 2018 – met aanzienlijk minder opbrengst. De resultaten In de kelder was het oppassen geblazen. Er was geen algemeen recept om wijn te maken. In 2017 was het zaak om gistingskuip voor gistingskuip te volgen. In elk geval was het niet de bedoeling om grote, extractrijke wijnen te creëren omdat een overdaad aan tannine de mooie, elegante fruitstructuur zou overschaduwen. Net als in het topjaar 2005 hadden de meeste druiven maar twee pitjes, dus minder kans op droge, ‘onbeheerste’ tannines in de wijn. In eerste aanzet lijken de wijnen op die van 2014, maar later werd vaker de vergelijking gemaakt met 2010 of 2001. De wijnen Door de warmte van mei en juni en later ook in augustus waren de schillen prachtig rijp en zijn er maar weinig ‘groene’ wijnen te vinden. De algemene stijl is niet al te alcoholisch en soepel van structuur. ‘Bourgondisch’ van stijl met BILL BLATCH Mijn oudste wijnrelatie is de Brit Bill Blatch, die een mooie Francaise, Tita, aan de haak sloeg en nooit meer vertrok. Bill is uit het gezegende wijnjaar 1948 en werd op de universiteit van Oxford ‘wijngek’ gemaakt. In 1971 werd hij als stagiaire aangenomen bij het toenmalige topbedrijf Grants of St. James, destijds de wereldwijde agent van Château Latour. Later werkte hij voor Delor tot hij zijn eigen wijnexportbedrijf Vintex begon, dat inmiddels is overgegaan in Chinese handen. ‘Mr. Bordeaux’ Bill Blatch was uitgebreid te zien in de uitstekende TV-serie van Jancis Robinson. Bill is mijn vaste bron voor alles dat Bordeaux aangaat en is nu de baas van de Bordeauxafdeling van het veilinghuis Christie’s. Hij is ook de motor achter ‘Bordeaux Gold’, een site geheel gewijd aan het zoete goud uit Sauternes. diepe, rijpe fruittonen die met vatrijping zullen groeien in complexiteit. In 2017 is er niet per se sprake van een ‘linkeroever’of rechteroever’-jaar want in beide gevallen werden er indrukwekkende wijnen gemaakt. De droge witte wijnen lijken alle te beschikken over een fijne harmonie, WINESTORY 11 beter dan in 2016. De koele nachten brachten fijn, fris zuur in de wijnen en doorgaans bleef het alcoholpercentage beheerst. Het zoete goud van Sauternes en Barsac zal niet in overvloed aanwezig zijn, maar die kastelen die laat in oktober plukten maakten de mooiste wijnen.

12 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication