WINESTORY BORDEAUX SPECIAL CHATEAU LA MARZELLE IS HET ONTDEKKEN WAARD Grootse onbekende Onvoorstelbaar dat je bent geboren in het nest van Pétrus, Cheval Blanc, Figeac en dat (haast) niemand je kent? Onbegrijpelijk toch! Maar het is écht waar als het om Château La Marzelle uit St. Emilion gaat. Een grootse ‘onbekende’. Het ontdekken waard. TEKST EN FOTOGRAFIE NICO MCGOUGH H Investeringen In 1998 verwerft de Belgische familie Sioen het kasteel met de dertien hectaren wijngaard, om er in 2003 nog eens vier hectaren bij te kopen. Direct werd er flink geïnvesteerd. Zo werd in 1999 de keldercapaciteit verdubbeld waardoor er nu twee complete oogsten onder ideale omstandigheden kunnen rijpen. In 2000 was het de beurt aan de gebouwen, die werden gerenoveerd met gebruik van authentieke materialen. In 2003 werd voor de recent aangekochte vier hectaren een eigen vinificatieruimte gebouwd waarin grote eiken vaten staan opgesteld, voorzien van temperatuurbeheersing. Herplant Ook wijngaarden kunnen soms te oud zijn en dienen dan te worden herplant. Op La Marzelle begon dit in 2003 en duurt nog altijd voort, perceel voor perceel. Tegelijk is men biologisch en later ook biodynamisch gaan werken. Onder dagelijkse leiding van Chef de Culture Jean-Pierre Desmoulin werd een van de grootste biodynamieexperts, Anne Calderoni, als consulente aangetrokken. De wijngaarden zijn beplant met een tamelijk hoge ‘plantdichtheid’ van zo’n 7.150 wijnstokken per hectare. De beplanting is merlot 75%, cabernet-franc 17% en cabernet-sauvignon 8%. Om de oogst te reduceren en de kwaliteit te verbeteren worden de overtollige uitlopers weggesnoeid, wordt het aantal druiventrossen per plant beperkt en wordt de bladgroei uitgedund om de druiven meer zonlicht te geven. Technieken Als het rijpe fruit eenmaal binnen is worden de druiven ontdaan van hun steeltje en mogen alleen de mooiste druiven verder. Er worden omwille van de temperatuurbeheersing dubbelwandige rvs-gistingstanks gebruikt, maar ook – steeds meer – grote eiken vaten van 500 liter. Tijdens de gisting worden diverse technieken toegepast om concentratie in de wijn te krijgen. Zo wordt het gistende sap onder uit de tank over de schillenmassa heen gepompt (rémontage) of wordt alle wijn wegPROEFNOTITIES (UIT HET VAT) Chateau La Marzelle 2015 2015 is een fraaie, diep kersenrode wijn met een diep en geconcentreerd aroma. Rood fruit, zwarte bessen en een hint van verse munt springen het glas uit. In de mond een volle, beheerste maar ook krachtige wijn met veel souplesse. Grote concentratie en extractie maar dit geheel fraai opgenomen in de wijn. Overtuigende klasse. Een wijn om te bewaren, met kracht, structuur, tannine en lengte. Wegleggen tussen de vijf en vijftien jaar na de oogst. Voorintekenprijs € 39,95. Château La Marzelle 2016 Een fraaie, diepdonkere wijn met een rijk en geschakeerd en diep fruitrijk aroma. Rood fruit, zwarte bessen en een spannende vleug verse munt. In de mond een volle, krachtige wijn met veel souplesse. Grote concentratie, fraaie extractie maar alles tot in de perfectie beheerst. Zeer overtuigend. Een oplegwijn met structuur, tannine en lengte. Wegleggen tussen de vijf en vijftien jaar na de oogst. In totaal drie maal geproefd, mogelijk is dit de ‘vondst van het jaar’... superbe wijn! Drinken 2021 tot 2031. Voorintekenprijs € 35,95. Beperkt beschikbaar. Chateau La Marzelle 2017 Slechts 3.600 flessen van deze prachtwijn werden er gemaakt, een van de allerbeste wijnen in dit deel van Bordeaux. Een fonkelende dieprode kleur, gevolgd door een aroma volgepakt met rijp, rood fruit. Finesse, finesse, finesse. In de mond heeft deze wijn een prachtige, mondvullende structuur, ‘vulling’ in de wijn en ook ferme tannines die bij een grote wijn horen. Maar deze zijn volmaakt in de wijn opgenomen en worden elk jaar een beetje zachter. De 2017 bezit ook een prachtige frisheid, diepte en beheersing. In de afdronk een elegante houttoon, alles in volmaakte harmonie. Prachtwijn die opgelegd kan worden tussen de vier en tien jaar na de oogst. Optimaal drinkbaar van 2021 tot 2027. De prijs is nog niet bekend. gepompt waardoor de schillenmassa – de zogenoemde ‘chapeau’ – onder in de tank in stukken valt. Vervolgens wordt de jonge, nog gistende wijn weer teruggepompt. Deze techniek heet délestage. De schillen blijven ook na de gisting gedurende rie tot vier weken in contact met de wijn waarbij de temperatuur tussen de 28 en 32 graden Celsius wordt gehouden. Later worden de schillen uitgeperst, maar deze ‘vin de presse’ gaat niet bij de ‘Grand Vin’, maar rijpt afzonderlijk van de rest. Hierna gaat de piepjonge wijn naar de vatenkelder waar de (deels nieuwe) vaten van 225 liter voor verdere rijping zorgen. Normaal is 60 procent van alle vaten nieuw en 40 procent één oogst oud. De totale jaarproductie bedraagt zo’n vierduizend kisten. Wat mag u verwachten van Château La Marzelle in het glas? Om te beginnen een fraaie dieprode kleur. Met name in grote jaren als 2015 en 2016 is de kleur zeer intens. De extractie is echter superbeheerst en er zit aan deze wijn dan ook geen scherp randje. In de mond blinkt La Marzelle uit door prachtige harmonie, finesse, beheersing en bewaarpotentieel. Op zeer beperkte schaal is nog wat 2008 beschikbaar (€ 55,-) terwijl er uit de voorintekening 2015, 2016 en nu 2017 nog iets beschikbaar is. Vraag ernaar bij uw vestiging van Well of Wine. Het kronkelt zich door Pomerol en St. Emilion. Vroeger was het een riviertje dat zijn oorsprong vond in het Centraal Massief, maar nu is het nog slechts een drooggevallen bedding. De rijke erfenis echter ligt er nog steeds in de vorm van klei- en kiezelzandhoudende grond. Het plateau waar Pétrus op ligt is wereldberoemd: vette klei die de Pomerol der Pomerols aan een niet te evenaren niveau helpt. Als wij de bedding volgen komen we in de wijngaarden van Château Cheval Blanc terecht om vervolgens uit te komen in de wingerd van Château Figeac. Daar steken we de weg over en komen in de wijngaarden terecht van Figeacs overbuur, La Marzelle. Alhoewel de naam La Marzelle al in de geschriften opduikt in 1821 duurt het tot 1925 voordat de naam ‘Premier Grand Cru Classé op het etiket voorkomt. Des te opmerkelijker omdat de classificatie van St. Emilion op dat moment nog niet bestond. Pas in 1954 was dat een feit en werd La Marzelle opgenomen in de eregalerij van dit gebied. WINESTORY 12
13 Online Touch Home