18

WINESTORY Hoog in de Israëlische heuvels In het uiterste noorden van Israël, Upper Galilee, tegen de grens met Libanon, ligt Kibbutz Yiron. Hoog in de heuvels, tot wel 850 meter boven de zee werden zes wijngaarden aangeplant. Min of meer op dezelfde plaatsen als 2000 jaar voor Christus het geval was – zo oud is de wijnbouw in Israël. Het is er warm overdag en koel in de avonden. Er wordt met groot respect voor de natuur gewerkt. VAN ONZE REDACTIE G Hoge kwaliteit Elke wijngaard heeft een eigen microklimaat en er zijn verschillende grondsoorten die elk een eigen karakter meegeven aan de uiteindelijke wijnen: vuursteen, kalkgrond, basalt en de donker, rossig-bruine ‘Terra Rossa’. In totaal worden er zo’n miljoen flessen geproduceerd, waarmee Galil Mountain Winery geen kleintje is. Van de jaaropbrengst blijft driekwart in Israël, waar dit bedrijf inmiddels een gedegen reputatie geniet. De resterende vijfentwintig procent gaat de wereld over; voornamelijk naar de USA, maar ook naar Europa en Azië. Waar in het begin de nadruk meer lag op keurige wijnen van gemiddeld niveau is nu duidelijk een verschuiving richting hoge kwaliteit zichtbaar. Er worden daardoor jaarlijks vanaf 2002 dan ook de nodige medailles binnengehaald – de prijzenkast van Galil Mountain Winery is meer dan goed gevuld. Toerisme Steeds meer mensen zoeken Israël op voor een zonvakantie en het bedrijf wil zich dan ook manifesteren als een toptoeristenlocatie voor duurzame land- en tuinbouw in dat deel van het land. Er wordt dagelijks gewerkt aan verbetering van het ecologische gedachtengoed. Al hun electriciteit wordt zelf opgewekt Galil Mountain Winery is de naam van het wijnbedrijf dat in 2000 werd opgericht in nauwe samenwerking met het gevestigde Golan Heights Winery. Met onder zich de Middellandse zee werden hoog in de heuvels in totaal 100 hectaren wijngaard gerealiseerd, met fraaie namen als Misgav Am (800 meter), Manara (730 meter), Yiftah (420 meter), Ha Ella (430 meter), Malkiya (700 meter) en Yiron (680 meter). Upper Galilee is een plateau van circa 1500 vierkante kilometer waarvan 700 in Israël en het restant in Libanon is gelegen. door middel van zonnepanelen en het water dat in het bedrijf wordt gebruikt wordt eerst gezuiverd, daarna pas geloosd. Galil produceert haar eigen compost. Elk schoonmaakmiddel is biologisch afbreekbaar. Jaarlijks wordt het water- en electriciteitsverbruik geanalyseerd om besparingen door te voeren. Het sociale karakter van de ‘kibbutz’ is ook merkbaar aan zaken als een podium voor lokale kunstenaars in het bezoekerscentrum en de samenwerking met een plaatselijke middelbare school waar leerlingen leren over de wijngaarden. Op het vlak van wijnmaken heeft Galil Mountain Winery een superster in huis gehaald, de eerste ‘Master of Wine’ in Israël, Micha Vaadia. Druiven en hout In lijn met andere, internationaal georiënteerde wijnbedrijven werkt Galil ook met een grote verscheidenheid aan druiven. Voor de witte wijnen zijn dat viognier, sauvignon-blanc, gewürztraminer en chardonnay. Voor de rode wijnen is gekozen voor barbera, syrah, cabernetsauvignon, merlot, sangiovese, pinot noir, petit verdot, grenache noir en cabernetfranc. De wijnen die worden uitgebracht onder de titel ‘Galil Mountain’ rijpen nooit in hout omdat het ‘fruitgedragen’ wijnen moeten blijven. Maar de rode wijnen uit de serie ‘Galil’ en de nog mooiere ‘flagship’-wijnen ondergaan wél vatrijping. Galil Mountain Winery werkt met Franse vatenmakers. DE WIJNEN WIT Galil Mountain White. Viognier en sauvig-non blanc. Een fris geurende wijn, droog en soepel. Bij salades, rijstgerechten, vis, schelp- en schaaldieren. Galil Sauvingnon Blanc. 100% sauviggnon. Droog, vol en ‘crisp’ van stijl. De ultieme zomerwijn. Maar aan tafel ook met wit vlees, kip, koude vleeswaren, witvis en zalmachtigen. Galil Viognier. 100% viognier. Ingetogen, beschaafde geur. Vol en zacht in de mond. Prachtig bij ‘voorname’ vissoorten als tarbot, griet, zeebaars. Maar ook bij een kippetje met romige saus. Avivim. Een deftige assemblage van chardonnay en viognier. Het sap gist in frans eiken vaten en rijpt daarna verder in hout. Rijksmakend, droog, vol, overtuigend. Kom op met die kreeft! ROSÉ Galil Mountain Rosé. Uit het spannende druiventrio sangiovese, pinot noir en grenache wordt deze bijzondere rosé gemaakt. Een wijn met vulling en smaak. Een écht glas wijn. Prachtig bij zalm, maar ook pittige gerechten uit Azië voelen zich hier opperbest bij. ROOD Galil Pinot Noir. Warme dagen en koele nachten met strenge winters, is er iets mooiers te bedenken voor pinot noir? Prachtig rijp fruit afgerond met tien maanden vatrijping. Natúúrlijk de ultieme wijn bij Poularde de Bresse met morieljes. Maar zeker ook bij romige, zachte (geiten)kazen. Galil Mountain Merlot. Een klassieke, 100% merlotwijn, gerijpt in grote cuves. Niet héél erg geconcentreerd waardoor de wijn best wat koeler (15ºC) in het glas mag. Perfect bij een geroosterd kippetje, niet al te krachtig rood vlees, maar ook gerechten van de grill. En pasta met champions natuurlijk. Galil Mountain Syrah. Zacht en fruitig met een vleugje kruidigheid. Best bij WINESTORY 18 allerlei vleessoorten, waaronder ook koude. Beslist ook bij romige kazen van geit of koe. Galil Mountain cabernet-sauvignon. Omdat ook deze wijn niet in eiken fusten rijpt is het een feestje van fruitigheid. Diep geurend, rood fruit, bessen, sap. Een prachtglas bij een entrecôte, maar ook bij pittige Indonesische rendang. Galil ELA. Dit is een onconventionele assemblage uit syrah, barbera en petit verdot-druiven, een bepaald niet alledaagse combinatie. Het is een volle, zachte, stevige wijn met lengte en finesse. Bij rood vlees, vederwild en rijpe harde kazen. Galil Alon. Een ‘bijna-Bordeaux’-blend, maar dan aangevuld met Syrah. Je zou haast denken aan de ouderwetse ‘Vin Hermitagé’ uit Bordeaux. Deze wijn bestaat uit cabernet-sauvignon, cabernetfranc, petit verdot, en syrah. Een mondvullende, geconcentreerde rode wijn om bij krachtige vleesgerechten te serveren, of bij een kaasplateau. Meron. Een fijne, rijpe wijn op basis van syrah, petit verdot en cabernet-sauvignon. Rijk smakend, mondvullend, toegankelijk – de zestien maanden vatrijping voegen echt klasse toe. Bijvoorbeeld bij lamsschouder waar ook best een abrikoosje in mag zitten. Yiron. Cabernet-sauvignon, merlot, petit verdot en syrah vreedzaam bijeen in deze prachtwijn. De zestien maanden houtrijping geven een voorname uitstraling aan de wijn. Drink bij een geroosterde eend of côte de boeuf, en natuurlijk ook bij rijpe, harde kazen. wellofwine.nl

19 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication