19

WINESTORY CATHY MOERDIJK Land van melk en honing Well of Wine heeft de reputatie graag wat verder over de grens te kijken, graag pionier te zijn. Dat sluit goed aan. Want wat is er leuker dan in nog niet ontgonnen gebieden een wijn te vinden waarmee je je omgeving echt kunt verrassen. Geachte heer McGough, In uw artikel in het vorige nummer van Wine Story over de onstuitbare opmars van biologische wijn schrijft u onder meer een zinnetje over het ei en de aardbei. Dat die vol zitten met chemische bestrijdingsmiddelen! Oei, weer een dreun voor alle goedwillende en hardwerkende kwekers en producenten.... Eén ding moet u niet vergeten, dat alle typen boeren een keer door de media in de tang worden genomen, zo lijkt het althans, en doe je best maar weer om er uit te komen! Elke boer heeft passie voor zijn product, zoals u dat heeft met biologische wijn. Neem de aardbeienboer, die al lonkend zijn eerste aardbei ziet verkleuren en klaar staat om te proeven! Als die boer bestrijdingsmiddelen zou gebruiken zouden de (broodnodige) bijen toch het loodje leggen? En was er geen bestuiving en geen aardbei! Kijk maar eens even op kalteraardbeien.nl . Ook zijn de rassen sterk verbeterd, zowel voor de druif als voor de aardbei, en dat geldt voor de gehele landbouw. Natuurlijk, er is nog veel te doen, maar als supermarktketens hun producten buiten Europa halen is de controle zoek! En als de NVWA ergens wat gif of andere onrechtmatigheden aantreft, dan krijgt direct de gehele sector er van langs! Dus graag in de toekomst iets genuanceerder schrijven over alle gepassioneerde landbouw-vakidioten! Frans Kloosterziel Een relatief onbekend wijnland dat zich inmiddels stevig aan het bewijzen is, is Israël. Dertig jaar geleden, het ochtendgloren van mijn carrière bij Levert & Schudel, importeerden wij al de koshere wijnen van Golan Heights. Verrassend goed maar toen nog slechts met name gewaardeerd door de Joodse gemeenschap. Twintig jaar later werd ik door sterrenchef Moshik Roth (&Moshik** ) op het spoor gezet van Domaine du Castel en sinds die tijd is ook de waardering van het publiek voor wijn uit de Oost alleen maar gegroeid: tegenwoordig is de pallet nog maar nét binnen of de wijn is alweer vertrokken. Ondanks de prijs die erg in de buurt van een mooie witte Bourgogne of rode Bordeaux zit: Castel geldt inmiddels als het koninklijk wijnhuis van Israël en mag dus gerust als icoon worden omschreven. Bij mijn toetreden tot Well of Wine begin 2015 bedachten we een grote blindproeverij om te zien welke wijnen onbevooroordeeld goed genoeg zouden zijn om in de selectie opgenomen te worden. Blind geproefd kwamen de wijnen uit Israël er bijzonder goed uit en het resultaat ziet u op de plank in onze wijnwinkels. Hedonist in de kelder TEKST REINOUD DOUWES De passie, grote liefde en kennis over wijn druipen van de pagina’s van Een hedonist in de kelder – verhalen over wijn van de Amerikaanse schrijver Jay McInerney. Want schríjven kan McInerney. In 1984 brak hij door met zijn overrompelende boek Bright Light, Big City. Cocaïne was het onderwerp toen, nu meer dan dertig jaar later is het wijn. De pittige schrijfstijl is gebleven – van het witte poeder naar druiven. Het boek bevat 65 korte essays over wijn – beter gezegd: het is een selectie uit zijn (niet in het Nederlands vertaalde) eerdere drie boeken over wijn, verschenen van 2000 tot 2012. Hierdoor zijn sommige van zijn stukjes wat gedateerd. Wat echter blijft is zijn humor, zijn vlotte pen en zijn geheel eigen manier van schrijven over wijn. Als hij wijnen beschrijft is dat wel degelijk in traditionele zin, maar in zijn eindconclusie is die wijn voor hem een Grace Kelly, een Ava Gardner of een Paul McCartney. Vrolijk wordt de lezer als die leest hoe een wijnmaker hem vertelt: “Wil je een wijnkenner worden? Koop een kurkentrekker en gebruik ‘m.” Klassieke wijnhuizen en kleine bioboeren worden bezocht en maar al te graag is de wijnmaker aan het woord. Michel Chapoutier, die net als Marcel Guigal stopte met het filteren van zijn wijnen: “Het filteren van wijn is als neuken met een condoom.” Jay’s vergelijkingen zijn uniek: “De chardonnay van Ramey is helder, hoekig, fris, die van Kistier is tropisch, boterachtig, vlezig en zoet. Het is het verschil tussen Kate Moss en Pamela Anderson.“ Met respect citeert hij illustere wijnschijvers als Auberon en Harry Waugh, Alexis Lichine, Clive Coates en Jancis Robinson om er maar een paar te noemen. Niet alleen Franse wijnen komen aan de beurt, ook Californische, Italiaanse en Australische wijnen krijgen enige aandacht. Voor de beginnende wijnliefhebber mogelijk soms wat te veel van het goede en voor de wijnkenner mogelijk soms wat te veel van het bekende. Maar wel een heerlijk boek om in brokjes (nippend) te lezen. Uitgeverij Hollands Diep, ISBN 9789048834129, € 19,99 WINESTORY 19 Je moet er als wijnliefhebbend pionier wel echt wat voor over hebben: het kennisniveau is hoog, de salarissen behoorlijk, de sjekel staat sterk, het consolideren van de vracht in de haven van Haifa is een dingetje, de administratieve rompslomp een ding. Het ingewikkelde transport al net zo iets, kortom dat alles bij elkaar maakt Israëlische wijn verhoudingsgewijs ‘duur’. Daarbij mag er eens in de zeven jaar officieel geen ‘kosher voor passover’-wijn gemaakt worden – het heet dan een ‘smitha’-jaar – en kun je de wijn van die jaargang niet verkopen aan Joodse mensen cq aanbieden om te schenken tijdens religieuze joodse feesten. Kortom, je moet erin blijven geloven maar de wijn, het land en de mens achter de wijn vergoeden alles. ‘Wijn is cultuur, wijn verbindt mensen en wijn is van alle tijden’ was mijn slogan in 2014 en dat is ie nog steeds. Wijn is ouder dan de weg naar Rome... dus: gaat u mee op reis? In februari 2019 plannen we een wijnreis naar Israël en kunt ook u de Byzantijnse pers aanschouwen nabij Galil Mountain Winery vlakbij de Libanese grens. Wilt u meer weten? Mail mij even en ik houd u op de hoogte (cathy@wellofwine.nl).

20 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication