5

WINESTORY NICO MCGOUGH De wijnen van Alentejo GA MEE OP ONTDEKINGSTOCHT IN PORTUGAL Tweeduizend jaar geleden begonnen de Romeinen wijn te produceren in de uitgestrekte vlaktes van Alentejo. Sindsdien wordt hier en daar nog steeds in kleine ‘adegas’ wijn gemaakt volgens de Romeinse methode, in levensgrote terracottakruiken. Maar over het algemeen wordt wijn gemaakt volgens de meest geavanceerd technieken. U kunt het ter plekke ervaren. A Goede Moggel Wij kennen allemaal nog wel de prijzenwinnende reclamespot waarin een SMS vol kromme taal aankomt bij een ontvanger. Recent had ik ook zo’n situatie. Ik was bijrijder in een auto op een hobbelweg tussen de wijnstokken in Frankrijk. Al stuiterende stuurde ik een van onze trouwe klanten een SMS. Maar door het bewegen van de auto stonden er de nodige verschrijvingen in. De ontvanger reageerde met humor en antwoordde ‘dronken?’ Maar hoe zit dat in onze branche eigenlijk? Zijn de dames en heren wijnkopers de hele dag aan het ‘tetteren’, zijn we constant in de lorum? In ons vak valt en staat het bij persoonlijke discipline. Tijdens het drukke inkoopseizoen in het voorjaar staan er flessen wijn open vanaf een uur of zeven in de ochtend; de meeste mensen beginnen dan nét aan het ontbijt. Tijdens de individuele bezoeken aan wijnbouwers valt het aantal wijnen dat gekeurd moet worden doorgaans wel mee. Maar bij de grote (groeps)presentaties kan het oplopen tot vele honderden wijnen die in een dag(deel) geproefd moeten worden. Alentejo is een provincie in twee delen: Alto Alentejo ten noorden en Baixo Alentejo ten zuiden. Wij nemen u graag mee op een ontdekkingstocht naar de wijnen van Alto Alentejo. Wij bezoeken de streek van Estremoz, een kleine stad vol geschiedenis, en een rijk architectonisch erfgoed, doordat er diverse Portugese koningen verbleven. Er worden kwalitatieve wijnen geproduceerd die in hoog aanzien staan bij wijnliefhebbers wereldwijd. Wij gaan eerst langs bij Quinta de Dona Maria. Een paleis in barokstijl uit de 18e eeuw, zonder meer het mooiste uit de streek en een bezoek waard. De wijn is de Ex Libris van de ‘Quinta’, met een tradtie van meer dan 150 jaar. Er wordt nog steeds met ‘lagares’ uit de 19e eeuw gewerkt, immense stenen bakken waar de druiven met de voeten geperst worden. De Quinta heeft 80 hectare wijngaard, waaruit vijfhonderdduizend flessen wijn wortdt geproduceerd. Eigenaar Julio Bastos heeft in 2003 de oude ‘adega’ – met een groot aantal terracotta-kruiken, ‘talhas’ – gerestaureerd en voorzien van de modernste technologiën. Maar het treden van de druiven gebeurt nog immer met de voeten in de oude stenen bakken. Zijn ‘Dona Maria’-wijnen worden gerekend tot de allerbeste van Portugal. Vervolgens gaan we langs bij Herdade dos Outeiros Altos, gespecialiseerd in de productie van biologische wijnen. Fernanda en Jorge zijn de jonge eigenaren die verliefd zijn geworden op de streek en op de wijngaarden. In de kleine ‘adega’ staan de terracotta-kruiken uit de 18e eeuw naast ultra moderne, roestvrijstalen tanks. Hier rijpen de verrukelijke wijnen die zeer de moeite waard zijn om te ontdekken. Na afloop van het bezoek genieten wij, in gezelschap van Fenanda en Jorge, van MET JOSÉ LOBATO MEE OP REIS Wilt u deze ontdekkingstocht ook meemaken? Bezoek aan twee wijnproducenten, met wijnproeverij en lunch op de Herdade. Organisator José Lobato is architect, woonde lange tijd in Den Haag en organiseert in Lissabon en in Alentejo diverse tours waar architectuur, wijn, en gastronomie centraal staan. Informatie: José Osorio Lobato lisboaurbanwalks@gmail.com / +31625016616 een maaltijd van traditionele huisgemaakte gerechten uit Alentejo met de biologische wijnen van de Herdade. WINESTORY 5 Zodra je één slokje doorslikt ben je al verloren dus beginnen wij professionals er niet aan. Alles, maar dan ook werkelijk alles, wordt uitgespuugd. Het is voor wijnkopers als ondergetekende dan ook een raadsel waarom er alcoholblaaspijpjes moeten worden uitgedeeld bij superbelangrijke presentaties zoals ‘Bordeaux Primeur’, de Grands Jours de Bourgogne, Vinitaly of Millésime Bio. Omdat ik (en wat dat betreft natuurlijk ook Cathy en Hans) honderd procent professioneel omgaan met alcohol snappen wij het niet dat er vakgenoten zijn die elke tweede slok niet uitspugen, met alle gevolgen van dien. Dat het niet overal zo gaat ervaren wij ook wel eens, en soms schamen wij ons dood over collega-wijnkopers die met rode neus en dikke tong hun ‘vak’ bedrijven. De immer kritische wijnschrijver René van Heusden schreef ooit in een vakblad dat hij temidden van lallende bezoekers aan een gigantische wijnpresentatie maar één man superstrak aan het werk zag: schrijver dezes. Ik schat zomaar in dat wij ieder voorjaar zo’n drieduizend verschillende wijnen keuren. Enerzijds om het nieuwe oogstjaar te proeven, anderzijds om kennis te maken met mogelijk nieuwe leveranciers. Tijdens dit werk is het honderd procent alcoholvrij. ’s Avonds bij het eten drinken wij een mooi glas, maar altijd in beheerste hoeveelheden, want de volgende ochtend moeten wij weer fris en fruitig op. En er zit altijd een BOB aan tafel.

6 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication