Seniorenvereniging HLMRMEER NOORD “MEER-SENIOREN” Februari 22-Maart 22 [51] Waarom u vaker karnemelk moet drinken! Karnemelk is een mager zuivelproduct en staat in de schijf van Vijf. Wat is er zo gezond aan? De interessantste resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Goed voor cholesterol-en vetgehalte en de bloeddruk Een verhoogd cholesterolgehalte, vetgehalte en/of bloeddruk vergroot het risico op hart-en vaatziekten. Ter preventie of behandeling van een verhoogd cholesterol-en vetgehalte en/of bloeddruk wordt onder andere aanbevolen om dagelijks niet te veel (verzadigd) vet met de voeding binnen te krijgen. Zowel de traditioneel gekarnde boerenkarnemelk als de moderne karnemelk zijn gezonde, magere zuiveldranken en passen daarom in een gezond voedingspatroon. Kleiner risico op darmkanker Het dagelijks eten en/of drinken van 400 milliliter zuivelproducten verkleint het risico op het ontstaan van darmkanker met ongeveer 15 procent. Daarnaast wordt er beweerd dat het drinken van karnemelk het risico op borstkanker verkleint. Maar daar is nog te weinig wetenschappelijk bewijs voor. Toch kan het drinken van karnemelk wel indirect het risico op het ontstaan van borstkanker verkleinen. Karnemelk levert namelijk gezonde voedingsstoffen en kan bijdragen aan een gezond gewicht. Gezonde darmen Gefermenteerde zuivelproducten zoals karnemelk bevatten melkzuurbacteriën en ander probiotische bacteriën. Voorbeelden zijn: Lactobacillus en Bifidobacterium. Deze melkzuurbacteriën hebben een gunstig effect op de darmbacteriën. Deze zijn onmisbaar voor de vertering van ons voedsel, kunnen ontstekingswaarden verlagen en mogelijk beschermen tegen darmziekten. Helpt mogelijk tegen blaasontsteking De darmbacterie Escherichia (ook wel E.coli genoemd) vormt één van de risicofactoren voor het krijgen van blaasontsteking. Gefermenteerde zuivelproducten (zoals karnemelk) bevatten melkzuurbacteriën en andere probiotische bacteriën. Beiden hebben een psitieve invloed op de darmflora en versterken het immuunsysteem. Bovendien verkleinen probiotica op een veilige manier de kans op een blaasontsteking doordat zij ervoor zorgen dat E.coli minder goed kan hechten aan de celwand van de urinebuis. In hoeverre karnemelk ook echt gezien kan worden als hulpmiddel ter preventie of behandeling van blaasontsteking is nog niet duidelijk. Hiervoor is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Huidzuiverend Zuivelproducten zijn op vele manieren in verband gebracht met de gezondheid van de huid. Bij sommige mensen kan het eten en drinken van zuivelproducten acné verergeren. Andersom bevatten zuivelproducten gezonde voedingsstoffen, welke ook een positieve invloed op de huid kunnen hebben. Zo wordt melkzuur in gefermenteerde zuivelproducten al jaren gebruikt tegen een zonverbrande huid en hyperpigmentatie. Ook hebben gefermenteerde zuivelproducten een positief effect op de darmflora, hetgeen ontstekingen van de huid kunnen beïnvloeden. Conclusie Karnemelk kan het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat karnemelk positieve effecten heeft op de darmflora en het immuunsysteem. Dus, zolang u geen (ernstige) lactose-intolerantie heeft: karnemelk is goed voor elk! Bronnen: Voedingscentrum, Animal-Frontiers, Nutriton, Wereld Kanker Onderzoek Fonds en vele anderen [ 8 ]
9 Online Touch Home