0

BURO DE HAAN Bedrijfsbrochure A E C I Architectuur Engineering Informatie technologie Constructie BURO DE HAAN 2017

2 BURO DE HAAN Inhoud Bedrijfsonderdelen Onderscheidendvermogen Architectuur Engineering Informatietechnologie Constuctie BIM Financiële duurzaamheid Lean werkmethodiek Virtual Werkwijze Projecten Werken bij Buro De Haan Social media & websites 5. 6. 8. 16. 24. 30. 34. 36. 38. 40. 42. 44. 46. 47.

De Haan Introductie 3 Wij geven uw bouwwensen vorm Wij zijn een enthousiaste club mensen met wie we gedreven bezig zijn om toekomstplannen van onze opdrachtgevers te optimaliseren. Dat kan bijvoorbeeld uw nieuwe woning zijn, waarin u wilt ontspannen, waar u uw kinderen wilt zien opgroeien en waar u oud wilt worden. Of mogelijke huisvesting voor uw bedrijf waarin een optimaal werkproces en laag energieverbruik een bijdrage kan leveren aan een beter product. Of bent u ook gepassioneerd door bouwen en zou u graag met ons door middel van onze slimme engineering software, sneller en beter willen bouwen? Het resultaat moet perfect worden. Dat willen wij ook! Onze opdrachtgevers zijn namelijk ons visitekaartje. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder.

4 BURO DE HAAN Nieuwe technieken geven nieuwe mogelijkheden in zowel bouwstijlen, bouwmethodieken als de manieren waarop een project wordt vormgegeven. Uitdagingen, daar houden wij van. Nieuwe technieken als bouw informatie modellen (BIM), simulatie en centrale dataopslag zorgen voor nieuwe mogelijkheden met betrekking tot producten en diensten in de bouwsector. Wij zien deze technieken als een uitdaging om diensten beter uit te voeren. De drang om deze continu te verbeteren, zit bij ons in het bloed. Wij vormen daarbij een continu lerende organisatie.

De Haan Algemeen 5 Bedrijfsonderdelen Buro De Haan is een dynamisch bureau dat gespecialiseerd is in woningbouw, utiliteitsbouw, herbestemming en duurzaamheid. Een bureau met alle disciplines in huis, daarbij hebben we specialisten op het gebied van projectmanagement, financieel advies, interieur en stedenbouw. Deze samenstelling vormt een stabiele basis, met gedegen kennis om een kwalitatief goed product neer te kunnen zetten. Architectuur A Onze architecten ontwerpen gebouwen voor de gebruiker. Wanneer de gebruiker prettig voelt in het gebouw en deze functioneert naar al zijn wensen, komt de architectuur daadwerkelijk tot zijn recht. Goede architectuur verbetert de kwaliteit van leven en de economische waarde van het gebouw. Informatie technologie Engineering E We verdiepen ons in materialen, technische mogelijkheden en innovaties. Bouwen betekent in onze ogen meer dan het stapelen van stenen. Licht, warmte, vocht en geluid zijn van groot belang voor een behaaglijk binnenklimaat en de belevingswaarde van uw bouwproject. I Wij adviseren en berekenen met veel enthousiasme economisch en efficiënt realiseerbare gebouwen. We maken gebruik van geavanceerde technieken zoals BIM, LEAN-procesbeheersing en Cloud computing. Hierdoor neemt de efficiëntie toe en reduceren wij faalkosten. Constructie C Het is van essentieel belang dat elk bouwproject is voorzien van een goed doordachte constructie. Wij ontwerpen, berekenen en adviseren u in de meeste efficiënte en praktische constructie.

6 BURO DE HAAN Onderscheidendvermogen ALLES ONDER ÉÉN DAK Doordat wij alle benodigde expertises in huis hebben, kunnen wij gezien de huidige markt sneller, goedkoper, duurzamer en met een hoge kwaliteit bouwen. DIGITAAL BOUWEN Met BIM, ook wel ‘virtueel bouwen’ genoemd, wordt een digitaal 3D-ontwerp gemaakt, vóór de bouw daadwerkelijk start. DUURZAAMHEIDSEXPERT Duurzaam bouwen vraagt om inzicht in duurzaamheid. Wij hebben dat inzicht in woningen en utiliteitspanden. Daarnaast maken wij duurzaamheid ook financieel aantrekkelijk. Wij zijn een jong en dynamisch bureau. Binnen ons bedrijf heerst een werkcultuur die ruimte biedt voor creativiteit en innovatieve ideeën. Onze bedrijfswaarden worden bepaald door drie belangrijke kernwoorden: Efficiënt— Hoogwaardig — Duurzaam

De Haan Algemeen 7 Onze missie Wij zijn gespecialiseerd in huisvestingsvraagstukken en bouwsystemen. Wij bieden bouwkundige kennis, van initiatief tot uitvoering, om bouwplannen te realiseren. Onze kennis en kunde gecombineerd met geavanceerde ontwerp en engineeringstools stellen opdrachtgevers in staat een realistisch beeld te vormen van hun plannen en beter te bouwen. Het onderscheidend vermogen is het meedenken in het gehele bouwproces en de hoeveelheid inzicht die we een opdrachtgever geven om de juiste beslissingen te nemen. Efficiënte en hoogwaardige Engineering Engineering Wij zijn overtuigd dat onze diensten door consistente modellering (BIM) en snelle informatie uitwisselingen (Cloud) van hoogwaardig niveau zijn. Deze werkwijze bespaart veel dubbele uren in het totale bouwproces en biedt u als opdrachtgever bovendien inzicht om op ieder moment van het bouwproces de juiste keuzes te maken. Deze voordelen dragen eraan bij dat uw bouwproject voordelig en efficiënt wordt gerealiseerd. BIM BIM Bouw Informatie Modellering (BIM), is de meest ingrijpende innovatie van de laatste jaren in de bouw. Met BIM, ook wel ‘virtueel bouwen’ genoemd, wordt een digitaal 3D-ontwerp gemaakt, vóór de bouw daadwerkelijk start. Dit virtuele model stelt ons in staat efficiënt te werken en u als opdrachtgever meer inzicht te verschaffen. Lean werkmethodiek Lean Deze denkwijze is afkomstig uit de auto-industrie en heeft voor vele verbeteringen gezorgd op het gebied van kostenverlaging, doorlooptijdverkorting en verbeteracties. De basisgedachte van lean is vrij simpel maar doeltreffend. Verspil geen energie en kosten op onderdelen en werkzaamheden die in de ogen van de klant geen waarde toevoegen. Door alle werkzaamheden in één keer goed voor te bereiden kunnen de bouwkosten worden verlaagd, de doorlooptijd verkort en de veiligheid verbetert. Virtual reality rendering Virtual Virtual reality rendering is een meeslepende simulatie van een driedimensionale omgeving, gemaakt met interactieve software en hardware. Hiermee kunnen wij de klant voorzien van een optimale ruimtebeleving van hun woning of utiliteitspand. Vooral daglicht en de afmetingen van binnen en buiten ruimtes worden zo goed zichtbaar.

8 BURO DE HAAN Goede architectuur verbetert de kwaliteit van leven en de economische waarde van het gebouw.

De Haan Architectuur 9 Architectuur De klant staat centraal. Bij het uitvoeren van een opdracht zien wij ons als één van de partners van de opdrachtgever. Hierbij staan uw wensen en doelstellingen centraal. 1 2 3 Klantgericht Gedurende het gehele ontwerpproces zal het ontwerp getoetst worden op haalbaarheid. Daarbij gaat het om de ruimtelijke en bouwtechnische regelgeving samen met de budgetbewaking van de opdrachtgever. 4 Alles onder één dak De Haan archituur is, dankzij een bundeling van expertises een architectenbureau met alle disciplines in huis. Hiermee kunnen wij een ontwerp voorzien van alle benodigde disciplines. 5 Digitaal ontwerpen Ontwerpschetsen en het uit werken van het digitaalmodel zijn processen die naast elkaar draaien zodat esthetica, maatvoering, normen en wetgeving direct met kunnen worden afgestemd. 6 VR beleving Vrij rondlopen in een nog niet bestaande werkelijkheid en zo inzicht krijgen in de ruimtelijke mogelijkheden. Van uit ons digitaal ontwerpmodel sturen wij direct de Virtual Reality bril aan, zodat wij ontwerp aanpassingen direct kunnen vertalen naar de bril. Identiteit Iedereen is uniek en heeft de behoefte zich comform zijn eigen wensen te bewegen. Gebouwen zorgen voor de herkenbaarheid en weerspiegelen het imago en de identiteit van de bewoner of onderneming. Wij helpen u met de zoektocht naar de juiste uitstraling van uw identiteit. Duurzaamheid Bij De Haan architectuur is het ontwerp en prestatie instrument GPR gebouwen geïntegreerd in het ontwerpproces. Hierdoor kunnen wij tijdens dit proces direct aangeven of het fiscale voordeel te behalen is in combinatie met het programma van eisen.

10 BURO DE HAAN Architectuur Er zijn 10 redenen om voor architectuur te kiezen. Waarom architectuur Wij ontwerpen gebouwen voor de gebruiker. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Wij begrijpen uw noodzaak Beter ontwerp Voorkomen van ontwerpfouten Creativiteit om problemen op te lossen Het besparen van geld Een goed ontwerp is een duurzame investering Helpen kiezen met de juiste materialen Integraal energie ontwerp Procesoverzicht Wij maken uw leven makkelijker

De Haan Architectuur 11 Haalbaarheid Gedurende het gehele ontwerpproces zal het ontwerp getoetst worden op haalbaarheid. Daarbij gaat het om de ruimtelijke en bouwtechnische regelgeving samen met de budgetbewaking van de opdrachtgever. Omgeving De omgeving en locatie vormen de basis van het uiteindelijke ontwerp. Bij het te vervaardigen ontwerp kan er worden ingespeeld op bijvoorbeeld: uitzichten, omliggende, gebouwen, landstructuren en verkeerssituaties. Daglicht Daglicht is essentieel voor de beleving van ruimtes, de taillering, materialen en het contact met buiten. Daglicht is bijzonder licht en de enige echt duurzame lichtbron. Het geeft gedurende de dag en seizoenen verschillende uitstralingen aan het interieur en exterieur van gebouw en. Organisatie De organisatie van een woning is altijd sterk gerelateerd aan de wensen van de opdrachtgev en hetgeen de omgeving heeft te bieden. Bij het ontwerp van een organisatie kunnen bijvoorbeel ruimtelijkheid, zichtlijnen en daglicht belangrijk uitgangspunten vormen. Klimaat Vaak wordt te weinig aandacht besteed aan het binnenklimaat van een woning, waardoor men het risico loopt te moeten leven in een slecht geventileerde, verwarmde en gekoelde woning. Dit kan schadelijk zijn voor de gezond heid van de bewoners. Daarom vinden wij het belangrijk het binnenklimaat op een duurzame manier te verweven met de architectuur.

12 BURO DE HAAN Mubo-Metaal Het ontwerp van dit bedrijfspand is gebaseerd op constructieve en functionele eenvoud. Het rode hoofdvolume dient als grote lichtstraat door het gehele gebouw. Deze lichtstraat voorziet alle ruimtes van een grote hoeveelheid daglicht. Bij het ontwerp stond duurzaamheid hoog in het vaandel. Het gebouw is volledig duurzaam ingericht en is energieneutraal. Ontwerpkenmerken: — Duurzaamheid — Elementaire architectuur — Constructief en vrij indeelbaar — Daglicht en uitzicht — Identiteit — Slimme brandveiligheid

De Haan Architectuur 13 Gebouwmassa’s Constructie Daglicht

14 BURO DE HAAN Woning Rouveen Deze woning is gesitueerd aan de rand van de nieuwbouwwijk te Rouveen met een prachtig uitzicht over de achtergelegen weilanden. Het opvallende element van deze woning is het grote dak. Deze dient tegelijk als zonneluifel voor de grote puien aan de achterzijde die op hun beurt de woning voorzien van een weids uitzicht en veel daglicht. Ontwerpconcept: 1 2 Het programma van eisen is omgezet naar een aantal bouwvolumes die gepositioneerd zijn naar de driehoekige vorm van de kavel. De kapvorm van de woning is te herleiden uit de vorm die gecreëerd wordt door de vooraf opgezette bouwvolumes.

De Haan Architectuur 15 Daglicht is essentieel voor de beleving van ruimtes, detaillering, materialen en het contact met buiten. — De Haan Architectuur

16 BURO DE HAAN Wij geloven in een mix van talent, ervaring, passie, creativiteit en een hoogwaardig werkproces door middel van 3D modellen en cloud techniek. Dit stelt ons in staat beter te kunnen bouwen.

De Haan Engineering 17 Engineering De Haan Engineering is een breed georiënteerd ingenieursbureau gespecialiseerd in huisvestingsvraagstukken en bouwsystemen. Wij beschikken over ruime bouwkundige kennis en ervaring en zijn in staat bouwplannen van klein tot groot te realiseren van initiatief tot en met uitvoering. 2 1 3 Duurzaam bouwen Alles onder één dak BIM oftewel Bouw Informatie Modellering. Met BIM wordt een digitaal 3D-ontwerp gemaakt, vóór de bouw daadwerkelijk start. Met deze modellen vergroten wij uw inzicht in de nog te bouwen onderdelen. 4 Advies Kosten bewust ontwerpen Integraal Ontwerpen Voor uw nieuwbouwplannen kunnen we u in gelijksoortige informatie voorzien als een ontwikkelaar. Daarnaast kunnen we u ondersteunen met het documenteren van de bestaande woningen. Hierbij kunnen wij u modellen leveren waardoor oppervlaktes bepaald kunnen worden zonder in te meten en het meerjaren onderhoud beter op te stellen / bij te houden is. Een comfortabel en functioneel gebouw bestaat uit verschillende onderdelen van verschillende disciplines. Bij een oplopende complexiteit van het gebouw wordt de vraag naar een ontwerp door alle betrokken disciplines (Architect, Aannemer, Installateur, Constructeur, Inrichter) steeds groter. Intergraal ontwerpen beantwoord deze vraag. Wij hebben de expertise om voor een ontwerp kostenramingen op te stellen die helder zijn gestructureerd, van samenvatting tot detailonderbouwing. Onze transparante kostenramingen zijn eenvoudig te interpreteren voor opdrachtgevers en kunnen prima ondersteunen op de beslismomenten die cruciaal zijn voor het verloop en de kosten van een project. Met onze brede expertise kunnen wij u veel bieden zoals: bouwkundige adviezen, tekeningen, toetsingen, bouwbegeleiding, bouw informatie modellen (BIM), visualisaties en animaties. Daarnaast zijn we teamplayers die met veel plezier samen werken met externe partijen. 5 De Haan Engineering heeft kennis in huis op het gebied van regelgeving, installaties, bouwfysica, akoestiek, GPR, licht en gevelontwerp. Hiermee beschikken we over een toolpallet om een werkelijk duurzame bebouwde omgeving te ontwerpen en te engineeren die weinig energie verbruikt en mensen comfort biedt. 6

18 BURO DE HAAN Over De Haan Engineering De Haan Engineering is een multidisciplinair ingenieursbureau waarbij onze engineers snel, flexibel en doelgericht kunnen worden ingezet. Voor projecten van elke schaal en in iedere fase van het bouwproces, van initiatief naar ontwerp tot en met uitvoering. Ons bureau richt zich op de kennisgebieden: constructie, bouwtechniek, bouwfysica en installatietechniek. Daarbij behoort het begeleiden van aanbesteding en de directievoering tot onze expertise. Het samenwerken van de verschillende afdelingen met hun eigen kennisgebieden is voor ons vanzelfsprekend. Op deze manier komen wij tot hoogwaardige, vernieuwende oplossingen, waarbij kennis van techniek en proces wordt gecombineerd. Bouwen is een kunst. Iedereen heeft zijn eigen behoeften, smaak en wensen als het gaat om huisvestingen. Klantgericht Kostenbewust Efficiënt Expertise Samenwerking Innovatief

De Haan Engineering 19 Engineering Vergunningen Voor ons is het bouwproces een samenwerkingsproces, waarbij opdrachtgever, architect, engineers en adviseurs efficiënt en gestructureerd dienen samen te werken. Alle ambities worden vertaald in tastbare, Heeft u een vergunning nodig dan bent u bij ons aan het goede adres. Wij bieden u ondersteuning op het complexe gebied van omgevingsrecht en vergunningen. Door jarenlange ervaring met advisering en engineering van gebouwen hebben wij veel expertise. Uw gebouw toetsen aan de vigerende regelgeving behoort tot onze kerntaken. Bouwkosten Wij hebben de expertise om investeringsvoorstellen op te stellen die helder zijn gestructureerd, van samenvatting tot detailonderbouwing. Onze transparante kostenramingen zijn eenvoudig te interpreteren voor bestuurders en besluitvormers en kunnen prima ondersteunen op de beslismomenten die cruciaal zijn voor het verloop en de kosten van een project. Brandveiligheid In onze ogen moeten brandveiligheid en vlucht-wegbenadering architectonisch worden benaderd. De berekeningen en tekeningen hiervan worden daarom binnen ons bureau uitgewerkt, waardoor dit kennisdomein in het ontwerp kan worden meegenomen. Bij complexe oplossingen hebben we partners met simulatiesoftware. 2 5 Bouwfysica De fysische aspecten van de gebouwde ruimte, gebouw constructies en installatie is veelal een ondergeschoven kindje. Over de mate waarin een gebouw licht, geluid, warmte, vocht en brand tegen moet houden of juist doorlaten, heeft iedereen een mening. Het vakgebied bouwfysica houdt zich bezig met de natuurkundige aspecten van een gebouw: akoestiek, daglicht toetreding, warmte, vocht en het thermisch gedrag van gebouwen. 3D Inmeten 3D laser scanning technieken stellen ons in staat om gebouwde gebouwen snel en met uiterste precisie (±2mm) op te meten. Exacte maatvoering is een belangrijk element in het ontwerp proces. Van veel gebouwen zijn er maar beperkt of geen documenten beschikbaar. 3D scans in combinatie met 3D fotografie is dan een goede oplossing. Gecombineerde scans (Point Clouds) kunnen een goed inzicht geven in de gebruikte techniek en details van de bestaande bebouwing. 3 6 Energie Energiebesparing loont. Investeren om verliezen te drukken, klinkt voor ondernemers als een bekend geluid. Voor u als toekomstig eigenaar of gebruiker geldt hetzelfde. Het verlagen van gebruikskosten, waarvan uw energiekosten een groot onderdeel zijn, zorgt voor een ruimere beurs voor andere zaken. En naar mate de energieprijzen verder stijgen, worden energie beperkende maatregelingen nog meer beloond. 1 4

20 BURO DE HAAN Overkapping station Zwolle De stationsoverkapping heeft als functie de busreizigers te voorzien van een droge wachtruimte. Deze overkapping is prefab vervaardigd en in twee delen getransporteerd van Staphorst naar Zwolle. Één van de specifieke eisen die bij dit project kwam kijken is dat er boom door het midden van de overkapping groeit. Het bouw informatie model dient als basis voor alle te vervaardigen bouwondelen. Alle tekeningen en maatvoeringen zijn gekoppeld aan het BIM model en worden van hieruit gecontroleerd op bouwfouten.

De Haan Engineering 21 Uitdaging - vervaardiging en plaatsing Uitdaging - locatie Prefab Boom en reizigers Uitdaging - tijd en plaatsing Planning

22 BURO DE HAAN Woonboerderij Rouveen De Haan Engineering is gespecialiseerd in moderne constructieen installatietechnieken in combinatie met de authentieke bouwmethodes van deze boerderijen, zorgt ervoor dat wij veel van dit soort projecten uitvoeren. 1 2 3 De schuur met uitbouw is gerenoveerd naar een woonboerderij. Hierbij is de boerderij getransformeerd naar een dubbele woning. 4 De authentieke dakconstructie sluit aan op de moderne gevel- en vloerconstructie. 5 Het authentieke karakter van de boederij is gehandhaafd na streng toezicht van de Rijksgebouwendienst. Ook de authentieke sfeer van het interieur is onaangetast gebleven. Hierbij zijn het de houtconstructies die het karakter van de woning bepalen. De moderne installatietechniek zorgt voor een behaaglijk klimaat binnen de woning. In onze modellen kunnen alle installaties met de leidingtraces worden ingetekend.

De Haan Engineering 23 De authentieke Staphorster boerderij, waarbij oude en nieuwe technieken samen komen.

24 BURO DE HAAN Nieuwe technologieën als bouw informatie modellen, simulatie en centrale dataopslag zorgen voor nieuwe mogelijkheden met betrekking tot producten en diensten in de bouwsector.

De Haan Informatietechnologie 25 Informatietechnologie Het nieuwe werken is een verzamelnaam voor diverse manieren van slimmer en efficiënter werken met behulp van het web. Door het internet zijn veel grenzen vervallen en is informatie en kennis op allerlei mogelijke manieren beschikbaar. Beperkingen van tijd en afstand zullen dankzij voortschrijdende techniek steeds minder aanwezig zijn. 1 Revit families 2 Revit training 3 Revit add in Een BIM ontwerp toolbox bestaat uit voorgedefinieerde parametrische componentfamilies. De families worden in het BIM project geplaatst en zijn instelbaar afhankelijk van de mate van intelligentie. 4 Systems engineering Voor ons eigen personeel en bedrijven waarmee we samenwerken verzorgen we trainingen. Wij schrijven software die als plug-in (Add In) op Autodesk Revit werkt. Hoewel we in eerste instantie deze software maakten voor onze eigen organisatie, krijgen we steeds vaker de vraag uit de markt om onderdelen te verkopen of juist onderdelen te bouwen voor hun specifieke wensen. 5 Cloud techniek Systems engineering is een verzameling van werkwijzen voor het expliciet, gestructureerd, integraal en het op beheerste wijze ontwikkelen van projecten. Betere systemen om gebouwen vorm te geven en procesgestuurd te bouwen. Dit is er op gericht om data gestructureerd te verwerken en op te slaan. Echter veel van deze gegevens zijn benodigd voor betrokkenen in het bouwproces. Cloud technieken helpen de data te delen en te verzamelen met externe partners en personen in het bouwproces.

26 BURO DE HAAN File2factory Traditioneel kennen we tal van partijen in de bouw die door specialisatie en toenemende technische oplossingen alleen maar toeneemt. Deze partijen werken samen op project basis waarbij de informatie overdracht van het project op een laag uitwisselingsniveau word overgedragen. Tekeningen en technische specificaties worden telkens door de volgende partij in het bedrijfscomputersysteem gezet. File2Factory benadert projecten niet als uniek maar als een marktdeel. Hierbij wordt een integraal uitwerking systeem tussen meerdere fabrieken, aannemers en ontwerpers opgezet waarbij de informatie overdracht nagenoeg verdwenen is, vanwege het een en hetzelfde systeem.

De Haan Informatietechnologie 27 Fabrieksmatig bouwsysteem De units zijn binnen no-time om te bouwen, zowel digitaal als in de praktijk. Met twee kopwanden ontstaat er een lange wand. Met slechts 6 hanteerbare wanden is de unit volledig dicht. De plinten zijn magnetisch en in de wanden zit geen elektra. Daardoor is de unit razendsnel om te bouwen. Keten geïntegreerd Ketenintegratie in de bouw betekent met meerdere partijen werken aan een gezamenlijk product. De keten is zo groot als je hem zelf maakt. Bij De Haan Informatietechnologie hebben wij een keten van architecten, engineers, programmeur en constructeur. Daarbij is er ook een nauwe samenwerking met verschillende aannemers, onderaannemers en leveranciers.

28 BURO DE HAAN Cloud technieken Betere systemen om gebouwen vorm te geven en procesgestuurd te bouwen. Dit is er op gericht om data gestructureerd te verwerken en op te slaan. Echter veel van deze gegevens zijn benodigd voor betrokkenen in het bouwproces. Cloud technieken helpen de data te delen en te verzamelen met externe partners en personen in het bouwproces. 1 Planning cloud based Met behulp van Microsoft Office Project bieden wij een planningstool aan, wat gebruikt kan worden door alle partners binnen het bouwproces. Door gebruik te maken van een gezamenlijke planning is het voor elke partner direct inzichtelijk wanneer deze materialen moeten worden aangeleverd of wanneer er gestart kan worden met bepaalde werkzaamheden. Doordat iedere partner toegang heeft tot de totaalplanning is voor iedere partner ook direct zichtbaar wat de gevolgen zijn bij een eventuele wijziging in de planning. 2 Webshop tekentechniek Door middel van onze virtuele tekenaar kunnen wij een koppeling aanbieden waarmee bijvoorbeeld via een webshop de klant of vertegenwoordiger direct een product kan configureren, wat na afronding van de bestelling resulteert in een 3D BIM-bestand op basis van de gekozen parameters. Dit 3D BIMbestand kan vervolgens per e-mail verstuurd worden, hierbij zijn er ook andere koppelingsmogelijkheden. Naast de tijdsbesparing heeft dit als grote voordeel dat ook fouten geminimaliseerd worden. 3 Online samenwerking Door middel van de software pakketten als 360 Glue en A360 kunnen wij met onze partners samen werken in de cloud. Autodesk BIM 360 Glue en A360 zijn cloud-gebaseerde BIM coördinatie- en managementoplossing om architectonische, constructieve en installatietechnische modellen samen te brengen voor interdisciplinair overleg. Deze pakketten bieden eenvoudige toegang tot modellen, gegevens en workflows voor coördinatie van BIMprojecten inclusief features voor clash detection.

De Haan Informatietechnologie 29 Bouwen is voor een groot deel het brengen van informatie op de juiste plaats en bij de juiste persoon.

30 BURO DE HAAN Voor ons zijn constructieve vraagstukken een uitdaging. Wij zien de relaties tussen de functionele en constructieve aspecten.

De Haan Constructie 31 Constructie Op basis van uw ontwerp kunnen wij als bureau de constructieberekening en tekeningen maken voor uw bouwproject. Daarbij voorzien wij u van de benodige adviezen met betrekking tot materiaal en detaillering. Bij deze diensten houden wij altijd rekening met de financiële haalbaarheid van een constructief ontwerp. 1 Hout 2 Staal 3 Beton Hout wordt gebruikt om lichte constructies op te vangen, waarbij het materiaal niet door omgevingsinvloeden wordt aangetast. Voor grotere overspanningen kan gebruik gemaakt worden van gelamineerde houten liggers. Houten bouwwerken moet voldoen aan wettelijke eisen. De Haan Constructie kan u hierover adviseren. 4 Detaillering Staal is een uitermate sterk materiaal, waarbij grote overspanningen met relatief weinig materiaal gemaakt kunnen worden. Via laswerk en profielcombinaties kan bijna iedere overspanning overbrugd worden. Het kan daarbij gaan om vakwerkliggers, waarmee met relatief weinig materiaal toch hoge sterkte wordt behaald. Beton is een materiaal wat een nette afwerking heeft, solide is en veel belasting kan opnemen. Het materiaal wordt gewapend uitgevoerd, omdat het beton zelf weinig trek kan opnemen. Beton kan gebruikt worden voor het maken van funderingen, kolommen, vloeren en wanden. De Haan Constructie kan u hierbij voorzien van constructieberekeningen. Constructiedetaillering zien wij als een integraalonderdeel van de diensten die De Haan Constructie aan de klant levert.

32 BURO DE HAAN Bedrijfspand Staphorst Om de benodigde constructie inzichtelijk te krijgen is het noodzakelijk hiervoor een constructieberekening te maken. In deze berekening worden alle dragende constructies binnen het bouwproject berekend en gecontroleerd op sterkte en vervorming. De berekening wordt verwerkt in de constructietekening en geeft een duidelijke weergave van de totale constructie. Hierbij moet u denken aan het funderingsplan, de vloeren, de hoofddraagconstructie en de benodigde detailleringen. Kernactiviteiten: — Constructieberekeningen — Constructietekeningen — Constructierapporten — Directievoering — Inspecties — Constructieadvies

De Haan Constructie 33 Funderingsconstructie De funderingsconstructie van dit bedrijfspand is opgebouwd uit verschillende constructies. De dragende wanden van het kantoor staan op een strokenfundering. De breedte en dikte van deze stroken zijn bepaald door de constructeur. De bedrijfshal en de kolommen van het kantoor zijn op funderingspoeren geplaatst met daaronder een betonnen voetplaat. De bedrijfshal/werkplaats is ook voorzien van een smeerput. Deze smeerput is onderdeel van de funderingsconstructie. Samen met de funderingsstroken dragen deze de vloeren en wanden van de werkplaats. Door de ongelijkmatig draagkrachte grondlagen moest er op bepaalde plaatsen ook nog worden geheid. Staalconstructie Het kantoordeel van dit bedrijfspand is flexibel indeelbaar door de gridmatige kolommenstructuur. De hoofddraagconstructie bestaat stalen kolommen en liggers. Deze constructie draagt de vloeren en de binnenen buitenwanden. De hoofddraagconstructie van de bedrijfshal/werkplaats is eveneens een stalen kolommen en ligger structuur. Omdat er bovenloopkranen en vrachtwagens door het pand rijden, zijn er dikke stalen liggers toegepast om de kranen te kunnen dragen en de grote overspanningen te kunnen maken. Elke kolom, ligger, windverband en verbinding van dit bedrijfspand is doorgerekend door de constructeur.

34 BURO DE HAAN BIM Building Information Modeling oftewel BIM, is de meest ingrijpende innovatie van de laatste jaren in de bouw. Met BIM, ook wel ‘virtueel bouwen’ genoemd, wordt een digitaal 3D-ontwerp gemaakt, vóór dat de bouw daadwerkelijk start. Dit virtuele model stelt ons in staat efficiënt te werken en u als opdrachtgever meer inzicht te verschaffen. virtuele opbouw en controle van het bouw informatie model virtuele aansturing kozijnenfabriek virtuele aansturing vloerenfabriek BIM virtuele aansturing wandenfabriek virtuele aansturing kappenfabriek

De Haan Algemeen 35 Beter inzicht BIM geeft meer inzicht in het ontwerp dan traditionele tekeningen met bijbehorende materiaalstaten. Een plattegrond met maatvoering spreekt nog niet tot de verbeelding. “Uw woonkamer wordt 40 m2” , zegt veel toekomstige eigenaren te weinig. U moet hiervoor eerst deze oppervlakte eens vergelijken met de huidige leefomgeving. In onze werkwijze door middel van BIM richten we de betreffende kamer in met meubilair waardoor er referenties ontstaan met afmetingen en mogelijkheden van de ruimte. Het virtueel door uw toekomstige pand lopen brengt veelal de gewenste reacties naar boven. ‘’Ik had graag een staande kast gewild, maar die past nu niet”. Het inzichtelijk maken van deze wensen zorgt ervoor dat het ontwerp naar uw wens kan worden aangepast, waardoor u in de uitvoering u niet voor verrassingen komt te staan. Een kleine wijziging kan grote gevolgen hebben omdat er veel partijen op de hoogte moeten worden gebracht. Hierbij geldt “een goede voorbereiding is het halve werk”. Betere technische afstemming BIM betekend virtueel bouwen door de betrokken partijen. De 3D tekeningen worden in dit proces samengevoegd, waarna er “live” doorsneden gemaakt kunnen worden welke duidelijk aan geven of alles maakbaar is. Installaties maken tegenwoordig een groot deel uit van het bouwplan. Leidingen en kanalen t.b.v. water, gas, elektra, riool en lucht vinden allen een weg door het pand. Virtueel krijgen deze een positie waarna gemakkelijk beoordeeld kan worden of alles past. Overleg op de bouwplaats betreft niet passende onderdelen en de veelal dure technische oplossingen of bouwvertraging worden daardoor voorkomen. Zoals de voordelen in dit voorbeeld worden uitgelegd, geldt dit voor alle overige partijen. Betere productie voorbereiding Bouwen verandert geleidelijk naar assemblage. Veel producten op de bouwplaats kunnen goedkoper in een fabriek gemaakt worden dan op een bouwplaats, omdat men hierbij geen last heeft van onwerkbaar weer en bijkomende kosten zoals reiskosten. Deze verschuiving krijgt steeds meer vorm, doordat er steeds meer mogelijk is op machinaal gebied en ICT. Het is niet meer denkbaar dat een complete staalconstructie op de bouwplaats in elkaar wordt gelast. Steeds meer producten vragen om prefabricage. Het aansturen van de geprefabriceerde producten vergt een goede voorbereiding. BIM is een van de weinige methoden om een het prefabriceren van gebouwen goed aan te sturen. BIM is een jong en snel ontwikkelende techniek. Er is nog veel mogelijk met deze werkwijze en wij lichten u deze graag toe, want de toepassingen ontwikkelen zich snel. Wij zijn een bureau die bouw informatie modellen al jaren omarmd. Al sinds 2004 houden wij ons bezig met de mogelijkheden om met behulp van intelligente modellen bouwprojecten beter voor te bereiden. Wij ontwikkelen mogelijkheden niet alleen voor ons zelf, maar ook voor of in combinatie met andere bedrijven en onderwijsinstellingen. Voordelen van BIM: — Ontwerp en visualiseren in BIM — BIM is het integraal model — Beter bouwen door virtueel bouwen — Sneller bouwen door virtueel bouwen — Goedkoper bouwen door virtueel bouwen — Uitbannen van bouwfouten — Uitbannen van faalkosten

36 BURO DE HAAN Financiële Duurzaamheid Duurzaam bouwen draagt bij aan een beter milieu. En aan een gezonde woon- en werkomgeving. De Rijksoverheid ondersteunt duurzaam bouwen daarom met subsidies. Duurzaam bouwen zet aan tot nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld aan zuinige ventilatiesystemen of warmtepompen en zonnepanelen. De industrie ontwikkelde deze zuinige apparaten toen er een wet kwam over de energieprestatie van gebouwen. De Haan is gespecialiseerd in het verwerven van dit soort subsidies. Wij informeren onze opdrachtgevers over subsidiemogelijkheden en vragen subsidies voor hen aan. Natuurlijk gaan wij voor het maximale subsidieresultaat. Duurzaamheidscertificaten — Trais Energetic als basis ontwerptool — GPR gebouw — Breeam nl — EPA W/U

De Haan Algemeen 37

38 BURO DE HAAN Lean werkmethodiek Deze denkwijze is afkomstig uit de auto-industrie en heeft voor vele verbeteringen gezorgd op het gebied van kostenverlaging, doorlooptijdverkorting en verbeteracties. De basis gedachte van lean is vrij simpel maar doeltreffend; verspil geen energie en kosten op onderdelen en werkzaamheden die in de ogen van de klant geen waarde toevoegen. Dit lijkt een overbodig statement wat logischerwijs iedereen zou willen, echter is in de huidige traditionele bouw ook veel verspilling binnen geslopen. Lean bouwen Het begrip Lean in het bouwproces Bouwtrajecten zijn vaak lang, gecompliceerd en er zijn veel partijen bij betrokken. Elk van de partijen heeft zijn eigen belang wat (veelal onbewust) niet altijd geheel strookt met het totale belang van het project. Als voorbeeld: de leverancier van de stenen heeft het belang om deze in een keer uit te leveren zodat de vrachtkosten hiervan beperkt blijven. De aannemer heeft het belang om enkel de stenen te ontvangen die in een bepaald tijdsbestek verwerkt kunnen worden zodat het bouwterrein begaanbaar blijft en de materiaalkosten niet te sterk oplopen ten opzichte van het product wat al gereed is. De opdrachtgever heeft belang bij een snelle oplevering. Door het toepassen van lean principes komen deze knelpunten boven water, waardoor er een oplossing gekozen kan worden die het totaal verbetert voordat het probleem de kop op steekt. De leverancier levert kleinere hoeveelheden stenen welke direct op de steigers geplaatst kunnen worden op het moment dat de kraan er is voor de overige werkzaamheden. De aannemer kan sneller werken en de extra kosten worden gecompenseerd door de snellere bouwtijd.

De Haan Algemeen 39 Value Stream Mapping Concurrent Engineering Value stream mapping (waardestroomanalyse): is een techniek die gebruikt wordt binnen lean manufacturing om de stroom (flow) van goederen en informatie te analyseren en eventueel te stroomlijnen. Het gaat om het beschrijven, tekenen van de stroom van goederen en diensten door het productieproces. Concurrent engineering is een werk methode gebaseerd op de parallellisatie van taken (dat wil zeggen het gelijktijdig uitvoeren van taken), die simultaneous engineering of Integrated Product Development (IPD) heet. Het verwijst naar een aanpak in de productontwikkeling waarin functies van design engineering, productie engineering en andere functies zijn geïntegreerd om de tijd die nodig is om een nieuw product op de markt te brengen te verminderen. Just in Time (JIT) Just in time (JIT) is een logistieke methode voor voorraadbeheersing behorend tot lean manufacturing dat is ontstaan in Japan. Het betekent “precies op tijd” leveren wat de klant of ketenpartner nodig heeft. De bedoeling hierachter is om levering en productie zodanig op elkaar af te stemmen dat er nauwelijks tot geen voorraden in een bedrijf nodig zijn. De leveringen gebeuren precies op tijd, dus er hoeft niets te worden opgeslagen. Dit zorgt uiteindelijk voor het wegvallen van de voorraadkosten en alle andere daar bij optredende kosten. Lean planning Lean planning is een andere aanpak voor het maken van een traditionele bouwplanning. Een bouwproject is een aaneenschakeling van activiteiten die door veel verschillende betrokkenen worden uitgevoerd. Lean planning betekent feitelijk dat een volgende activiteit wordt uitgevoerd wanneer de voorgaande schakel erom vraagt; niet eerder én niet later.

40 BURO DE HAAN Virtueel Met behulp van onze virtual reality-bril is het voor ons als architectenbureau mogelijk om de ontwerpen voor de toekomstige eigenaren tot leven te brengen. Met behulp van deze bril ervaart de opdracht de ruimteverhoudingen binnen en buiten zijn gebouw in combinatie van inrichting en daglicht. Het virtuele model wordt aangestuurd door BIM Wij ontwerpen met behulp van schetspapier en een 3D ontwerp model. Dit ontwerp model is de basis voor het BIM model en is direct gekoppeld aan ons visualisatie programma’s. Verschillende visualisatie stijlen Wij kunnen onze visualisaties opbouwen in verschillende stijlen. Daarbij horen fotorealistische en schetsmatige stijlen tot de mogelijkheden. Schetsmatige visualisatie zijn weer onder te verdelen in houtskool, potlood, stift of pastel. Wijzigingen worden direct vertaald in het virtuele model Elke gewenste ontwerp aanpassing in het 3D model wordt door middel van een plug-in button direct vertaald naar ons visualisatie programma. Door deze snelle vertaalslag kunnen wij vanuit de virtuele wereld ontwerpen voor u realiseren.

De Haan Algemeen 41 Beelden zeggen meer dan duizend woorden. 3D visualisatie voorzien u in een sprekend, bijna realistisch beeld van het nog te realiseren gebouw. Door middel van onze beelden kunt u alvast wegdromen in het door u gewenste gebouw. De beelden kunnen u anderzijds ondersteunen bij het maken van keuzes wat betreft afmeting en kleurgebruik. Virtual reality bril Alsof je midden in je woning staat. Vrij rondlopen in een (nog) niet bestaande werkelijkheid en zo inzicht krijgen in de impact van diverse ontwerpopties. Wij presenteren onze ontwerpen op de VR-bril, hiermee garanderen wij u een zeer overtuigende Virtual Reality woonbeleving. Waarbij de mogelijkheden vrijwel onbeperkt zijn. Artist impressions Onze artist impressions zijn bruikbaar voor vastgoed communicatie, brochures, websites, verkooppanelen en bouwborden. Belangrijk bij impressions is de bepaling van het standpunt en de compositie met het gebruik van licht. Dit is specialisme die alleen samen kan gaan met de voorstelling die de architect en opdrachtgever erbij heeft. Virtuele tour Onze Virtuele Tour zorgt voor een 360° beleving van een woning of gebied. Deze interactieve webapplicatie is geschikt om met een PC, Mac, tablet of mobiel te bekijken. De Virtuele Tour is een aansprekende en toch een zeer betaalbare aanvulling op uw artist impressions. Animaties Onze specialiteit ligt in de architectuur en bouwtechniek. Door deze achtergrond en ervaring kunnen wij bij visualisatie en animatie inspelen op ieder stadium in het bouwproces. Van het visualiseren van stedenbouwkundige concepten tot het maken van realisitisch virtuele maquette en complete verkoopfilms. Wij zorgen ervoor dat de klant onze architectuur zo goed mogelijk krijgt gepresenteerd.

42 BURO DE HAAN De Haan werkt in het proces van haalbaarheid tot en met de uitvoering van het te bouwen bouwwerk volgens een 7-stappenplan. Deze werkwijze resulteert in een efficiënt en kwalitatief hoogstaand bouwproces met een minimale bouwtijd binnen het gestelde budget en de afgesproken planning.

De Haan Algemeen 43 Onze manier van werken Kennismaken en inventarisatie STAP 1 Kennismaking en inventarisatie van uw bouwwensen. Hierbij praten we over uw huidige en toekomstige activiteiten, budget, planning, milieueisen en persoonlijke smaak. Daarmee geven wij u duidelijk aan wat mogelijkheden en kaders zijn binnen het bouwproces. Schetsontwerp STAP 2 Het programma van eisen wordt vertaald naar een schetsontwerp. Met behulp van 3D ontwerp model geven wij u een realistisch totaalbeeld van uw nieuwe bouwwerk. Bovendien geven wij u hierbij de eerste indicatieprijs waarmee u inzicht krijgt in de totale investering. Voorlopig en definitief ontwerp STAP 3 Het schetsplan ontwikkelt zich van een voorlopig ontwerp naar een definitief ontwerp. Het programma van eisen vormt hierbij de basis. De technische en financiële aspecten het bouwwerk komen hierbij aan bod: duurzaamheid, constructies, materialen en installaties. Omgevingsvergunning STAP 4 Nadat het ontwerp volledig is goedgekeurd worden de plannen ingediend bij een welstandscommissie. Na akkoord van het ontwerp door deze commissie wordt het bouwvergunningstraject opgestart. De benodigde tekeningen en berekeningen hiervoor worden door ons verzorgd. In deze fase stemmen wij alle details Bestek en aanbesteding/prijsvorming STAP 5 Voor de feitelijke aanbesteding/prijsvorming is er een bestek met aantal tekening benodigd. Aan de hand van deze documenten kunnen de aangeschreven aannemers een begroting afgeven. Hieruit zal de opdrachtgever de aannemer kiezen waarmee de bouwwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd. STAP 6 Uitvoering en directievoering Nadat de uitvoeringstekeningen gereed zijn kan er met de bouw gestart worden. Daarbij kunnen wij namens de opdrachtgever de bouw begeleiden en toezien op de uitvoering van de werkzaamheden. Oplevering STAP 7 Het bouwwerk wordt gezamelijk met u opgeleverd. Natuurlijk streven wij het bouwen na zonder fouten. Mocht er onverhoopt toch iets zijn dat niet naar behoren is dan maken wij dit per ongaande in orde. Onze werkzaamheden zijn pas klaar wanneer u tevreden bent.

44 BURO DE HAAN Projecten

De Haan Algemeen 45

46 BURO DE HAAN Werken bij Buro De Haan Werken bij ons Buro de Haan wil bijdragen aan een samenleving die oog heeft voor de toekomst. In samenwerking met klanten creëren onze mensen oplossingen voor de duurzame interacties tussen mensen en hun omgeving. Dit kan alleen met mensen die onze ambitie delen en dezelfde enthousiasme hebben om voorop te lopen met nieuwe ontwikkelingen. Of je nu pas afgestudeerd bent en aan het begin van je loopbaan staat, een professional bent met een aantal jaren werkervaring of een doorgewinterde professional. Wij bieden je unieke groeimogelijkheden, want samen staan we sterker en voor ons is één plus één drie. Ruimte voor persoonlijke groei Wij stimuleren die ontwikkeling met het aanbieden van uitdagende en afwisselende werkzaamheden in leuke en vernieuwende projecten. Het ontwikkelen van kennis en talenten is essentieel om te excelleren, evenals het ontplooien van vaardigheden als professioneel projectmanagement. Omdat je een groot deel van je tijd op het werk doorbrengt, vinden we dat werken bij ons moet bijdragen aan je kwaliteit van leven. We hebben het over carrière, werk en wat je uitdaagt in het leven. Onze gedeelde uitdaging is ons beider persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) voor de komende jaren. Wij hebben onze bedrijfsdoelstellingen (Missie en Visie) en verwezenlijken deze met onze mensen. We geloven dat onze medewerkers moet kunnen doen waar hij of zij goed in is. We staan open voor persoonlijke verschillen en voor de ontwikkeling van jouw talent. Daarom bieden we ruimte, vertrouwen en leggen we verantwoordelijkheden laag in de organisatie. Duurzaam ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ondernemen met aandacht voor mensen (je eigen werknemers en de maatschappij als geheel), planeet (je impact op het milieu) en winst (ondernemen met winst). Als één bedrijfstak zich leent voor bewust omgaan met de omgeving (Planet) is het immers de onze. Als buro zijn we ook bewust bezig met verschillende methodieken om duurzamer met vastgoed om te gaan. Ook personeelsbeleid is gericht op een vaste relatie met bijbehorende zekerheden, als ook persoonlijke ontwikkeling. Dit alles in verhouding met een gezonde winstgevendheid. Voor ons betekent dit inzicht en balans hebben in de relatie tussen mens, milieu en winst. (Afstudeer) stage Wij bieden studenten een kans om praktijkervaring op te doen in vorm van een (afstudeer)stage. De daadwerkelijke invulling van de stage en het afstuderen komt in samenspraak met de student tot stand. Gedurende de hele stageperiode word je begeleid door een (senior-) medewerker en is er genoeg ruimte om aan je eigen (afstudeer)opdracht te werken. Je ontvangt van ons een vergoeding voor je stage of afstudeerproject.

De Haan Algemeen 47 Social media & websites Volg ons! Wij zijn natuurlijk ook actief op social media! Volg de ontwikkelingen op het gebied van architectuur, engineering, informatietechnologie en constructie. Hiermee stellen wij u ook op de hoogte van al onze evenementen en nieuwsitems. Door ons te volgen op social media blijft u op de hoogte van alle onze werkzaamheden en diensten. www.burodehaan.nl Wij zijn online te vinden op de website www. burodehaan.nl. Deze site is onze algemene pagina waarop al onze afdeling worden vertegenwoordigd. Bij het klikken op de verschillende logo’s wordt u doorverwezen naar de verschillende afdeling met uitgebreide informatie. U kunt ook direct surfen naar de voor u meest interessante website: www.dehaanarchitectuur.com www.dehaanengineering.nl www.dehaaninformatietechnologie.nl www.dehaanconstructie.nl Algemene voorwaarden Al onze werkzaamheden worden uitsluitend uitgevoerd onder toepasselijkheid van de Standaard voor waarden De Nieuwe Regeling 2011 Rechtverhouding opdrachtgever – architect, ingenieur en adviseur (DNR 2011). Met daarin opgenomen aan sprakelijk heids beperkingen en een arbitraal beding. Dit laatste voor zover tussen partijen overeengekomen. DNR 2011 is gedeponeerd ter griffie bij de rechtbank te Amsterdam onder nummer 78/2011.

A E I C www.dehaanarchitectuur.com BURO DE HAAN www.dehaanengineering.nl www.dehaaninformatietechnologie.nl www.dehaanconstructie.nl BURO DE HAAN Achthoevenweg 34A 7951 SK Staphorst T 0522-468127 E info@dehaanec.nl

1 Online Touch

Index

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
Home


You need flash player to view this online publication