22

Bier ‘Kasteel Beauvoorde’ Sinds vorige zomer kent ons dorp een nieuw bier: ‘Kasteel Beauvoorde’. Het is het resultaat van een smaakvolle samenwerking tussen Herita/Kasteel Beauvoorde, brouwerij De Plukker en Frambiosa y Besos. In het voorjaar van 2018 vielen een aantal puzzelstukjes toevallig op hun juiste plek. Af en toe reeds leverde ik wat fruit voor proeven voor fruitbieren en ik dacht over een eigen bier met bessen of frambozen, maar ik hou niet van zoete fruitbieren. Onder andere het bier ‘Groseille’ van Brasserie Thiriez in Esquelbecque (gemaakt op vraag van de Noord-Franse topchef Florent Ladeyn) beviel me uitermate. Toen Stijn Jodts van Kasteel Beauvoorde bij de eerste lentezon op Facebook postte dat het met een eigen lokaal bier nog beter genieten zou zijn van de eerste zon op hun terras, heb ik direct contact opgenomen. Het was snel beklonken. Omdat samenwerken met een Franse brouwer nogal omslachtig bleek door de accijnzenwetgeving, kwamen we snel bij brouwerij De Plukker in Poperinge uit. Joris en Kris werken met eigen biologische hop en hebben reeds bieren als ‘Keikop’, Rookop’ en ‘Plukker Tripel’ in hun schap. Een eerste proef werd opgezet met Goldings-hop, gerst- en tarwemout, witbiergist en 3% frambozesap. Wat proeven en bijsturen en eind juni was het zover: het bier ‘Kasteel Beauvoorde’ was geboren. Kasteel Beauvoorde is een verfrissend artisanaal Belgisch bier van hoge gisting, hergist in de fles. Het wordt ongefilterd en ongepasteuriseerd gebotteld. De folder verwoordt het mooi: ’Kasteel Beauvoorde dankt zijn unieke s maak aan het vakmanschap van de brouwer, de unieke moutcombinatie en niet in het minst aan de fijne frambozentoets. Verwacht geen mierzoet fruitbier, maar laat je verleiden voor deze subtiele verfrissing.’ De kritieken waren zeer lovend en al snel was het bier uitverkocht. Sinds deze winter zou het permanent beschikbaar moeten zijn. En niet onbelangrijk: per lokaal verkochte fles ‘Kasteel Beauvoorde’ wordt er 10 cent besteed aan de bevordering van het toerisme in Beauvoorde. We denken nog na hoe we dit best kunnen laten verlopen: zelf initiatieven opzetten of eerder ideeën van anderen ondersteunen. 22

23 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication