9

Verwerkingsvormen Moedertinctuur, infuus, fijngemalen plantenpoeder, etherische olie, siroop, zalven of crèmes … Kan heel goed gecombineerd worden met tal van andere kruiden of producten, met gelijkaardige of aanvullende/ complementaire werking. Bijvoorbeeld: met Echinacea, propolis, vitamine C bij grippale toestanden of virusinfecties! Culinair gebruik Echte tijm is eetlust-bevorderend en spijsverterings-bevorderend! Het behoudt goed zijn smaak bij slow-cooking! Het is een essentieel onderdeel bij het samenstellen van een ‘Bouquet garni’ met laurier en peterselie. Wordt vaak gebruikt in soepen, sauzen, dressings, marinades, stoofpotten, bij vlees, bij wild en gevogelte, bij vis, in eiergerechten, enz ... Echte tijm wordt eveneens vaak verwerkt in boter, azijn, kaas, olie, dranken en likeuren. De echte tijmhoning is een weldaad voor keel en luchtwegen bij een kruideninfusie. Waarschuwingen Het gedroogde kruid is veilig bij normaal gebruik. Etherische olie niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar. Inwendig gebruik van de etherische olie is niet zonder gevaar en moet steeds onder begeleiding van een ervaren therapeut gebeuren! Bij gebruik van etherische olie in zalven, crèmes, draagolie … maximale dosering 3 %! Besluit Het culinaire gebruik van tijm is heel nuttig en smaakvol! Het gedroogde kruid in een winterse kruidenthee ontsmet uw luchtwegen. Bij gebruik van de etherische olie laat u zich best bijstaan door een aromatherapeut of herborist! Een warme, liefdevolle winter aan allen, en houd u gezond! Johan Dezutter, Herborist - Fytotherapeut Boekhandel ‘t Ezelsoortje Wulveringemstraat 14 - Beauvoorde Bron: Groot handboek Geneeskrachtige Planten, Dr Geert Verhelst (2de druk) © bron tekening: Koehier (1887) via Wikipedia © foto wikispecies - portaal biologie 9

10 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication