5

t Blik op Zeewolde - juni 2019 t het dak eraf bij evenementen van 'Puur' te binden, het gaat om behoorlijke bedragen. Ondernemers kunnen hun bedrijf op verschillende manieren promoten, maar de meesten zullen door deze reclame geen boterham meer eten. Het gaat ze om de maatschappelijke betrokkenheid. Ze het financiële plaatje. Dat ziet er niet slecht uit. We zijn actief bezig geweest om ondernemers aan ons worden hierdoor meer onderdeel van de gemeenschap waar hun personeel woont en zijzelf vaak ook.’ ‘Toch zijn er soms hele directe effecten’, zegt Johanan Bos. ‘Op het truckersfestival van vorig jaar hebben ze met succes personeel geworven. Nu nog de centrumondernemers mee krijgen, Het is een wens dat zij hun etalages inrichten in de sfeer van het evenement. Vorig jaar is daar al voorzichtig mee begonnen. Nu is het zaak om dat uit te breiden. Veel ondernemers zijn enthousiast. Het is ook handig dat we in centrumcoördinator Renate Slokker een aanspreekpunt hebben.’ De droom van Johanan Bos en Wim van Essen? ‘Dat je op de 1600 Startdag Puur: een festival om van te smullen De seizoenstart van de activiteiten van Puur Zeewolde, Puur Plezier is ‘Beleef Puur Zeewolde’ op zaterdag 8 juni. Dit jaar is het woord ‘festival’ is ervoor geplakt. Terecht. Pannenkoekenhuis en speelpark Beleef het sprookje zelf! Sternweg 2a - Zeewolde Reserveren? Ga naar www.HansenGrietjeZeewolde.nl of bel 0320-268294! Boukje van Gent Boukje van Gent, Anika Boerma, Netty Verduyn zitten achter het Streekdiner dat op 3 juni bij restaurant Fika (Strandweg) gehouden wordt. ‘We zijn buren van elkaar’, zegt Boukje. ‘Anika kwam op het idee om een streekdiner te organiseren onder de vlag van Zmaakmakers, onderdeel van Puur Zeewolde. Het is een fantastisch idee, onze missie is al jaren dat men weer bewust moet worden van wat je eet en een streekdiner, waar alleen lokaal, vers voedsel wordt geserveerd en waar men kennis kan maken met de boer, past daar helemaal in.’ Proef je dat echt? ‘Jazeker, je proeft de versheid, de smaak van het product is veel meer aanwezig. Als je bijvoorbeeld groene asperges zo van het land op je bord krijgt, dan zit er geen houtige stengel aan. De asperge heeft een volle smaak en is lekker knapperig. Een tomaat die helemaal rijp van een plant komt, smaakt heel anders dan tomaten die nog niet helemaal rijp geplukt zijn en kilometers vervoerd zijn. Het is veel gezonder omdat er meer vitamines en mineralen behouden worden. Hoe langer de periode tussen de oogst en de bereiding is, des te meer vitamines en mineralen er verloren gaan. Lokaal eten is ook veel beter voor de aarde, veel minder voedselkilometers. Eten dorpsgenoten met de seizoenen, dus geen sperziebonen uit Egypte of Kenia in de winter, maar overheerlijke kolen uit eigen land. Veel mensen waren verrast door wat er allemaal lokaal geproduceerd wordt.’ Valt dat in de smaak? ‘De vorige diners waren een succes, de eerste, nu een jaar geleden in KaapFlevo, waren we met 60 gasten uitverkocht. In oktober in De Beleving weer met hetzelfde aantal gasten uitverkocht, binnen een week! We hadden een wachtlijst dus hebben het aantal couverts uitgebreid naar 80. De locaties zijn wisselend, het leuke om met verschillende koks te werken is dat je ook iedere keer weer een verrassend menu krijgt. Dit keer bieden we een 4-gangen menu. Het volgende streekdiner is ook al gepland: op 10 oktober, de dag van de Duurzaamheid, dat wordt mega groot. ‘ Aanmelden: www.hetstreekdiner.nl Wim van Essen, bestuurslid van de stichting Puur Zeewolde: ‘Deze middag en avond staat voor genieten, ervaren, beleven, kwaliteit, gastvrijheid en inspiratie in het centrum van Zeewolde. Partners, deelnemers en publiek zorgen samen voor een unieke, feestelijke, gemoedelijke en zomerse sfeer. De bezoeker maakt tegelijk kennis met een zeer uitgebreide zomerprogramma.’ Het programma op het Kerkplein (13.00 tot 17.00 uur) staat in het teken van kunst en muziek. De Kunstkring houdt haar bekende ‘Petit Montmartre’, dit keer in samenwerking met de Muziek- en Popschool. Het is niet alleen kijken, meedoen kan ook door mee te doen aan de workshop ‘Urban Sketchting’ ofwel ‘ tekenen wat je ziet’. Mensen die geen hoogtevrees hebben kunnen het dorp ook eens van bovenaf zien bij de torenklim in Open Haven. De Raadhuisstraat is het domein van kinderen. Zij kunnen meedoen aan sportactiviteiten of lekker springen op een springkussen. De Geldersweg is decor van ‘truckend’ Zeewolde. Ze zijn door het hele land te zien, de vrachtwagens van de verschillende logistieke bedrijven die op het Trekkersveld gevestigd zijn. Straks zijn deze indrukwekkende krachtpatsers van dichtbij te zien. Het Raadhuisplein is tussen 13.00 en 21.00 uur omgetoverd tot een groot gezellig foodplein. Voldoende te proeven en te genieten. De foodtrucks komen uit eigen dorp en laten zich van hun smakelijkste kant zien. Dit alles met live entertainment, het aandeel live muziek is weer verhoogd ten opzichte van de vorige editie. De muziek wordt verzorgd door lokale talenten, de coverband Flavour en het muzikale trio Small Talk. Op het Raadhuisplein zijn ook de partners van ‘Puur’, de organisaties die dit jaar het zomerprogramma verzorgen. Zij geven ‘sneak previews’ van surfen, hoe het is om een SUP (standing up peddling) te staan, hoe een Optimist (eenmans jeugdzeilboot) voelt, =of hoe het voelt om aan een BBQ wedstrijd mee te doen, wat een strandbioscoop inhoudt of hoe een blotevoetenpad aanvoelt. Er is ook een demonstratie Dogsurvival. Het festival is voor iedereen en gratis toegankelijk. PUURZEEWOLDE.NL vrachtwagens die uit Zeewolde naar bestemmingen in binnenen buitenland rijden, reclame voor Zeewolde, voor Puur Zeewolde, ziet.’ Dat is goed voor iedereen.’ 5

6 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication