15

Blik op Zeewolde - juli 2019 Duurzaam Zeewolde Hoe duurzaam is de Hockeyclub Zeewolde? Duurzaam gaat niet alleen over energie ‘Aan alle kanten zijn we bezig te bedenken wat we als vereniging nog meer kunnen doen’, zegt Bestuurslid Mario Nelissen. Collega bestuurslid Edwin Gerritsen knikt instemmend. 'Zonder plastic kopen is bijna niet mogelijk' De vereniging (circa 425 leden) is sinds vorig jaar rookvrij. Bordjes met ‘op weg naar een rookvrije generatie’ geven het beleid aan. Twee jaar geleden kreeg de club de prijs voor ‘de helderste club’ en geeft voorlichting over drank en drugs. Mario: ‘Dat pakken we breed op, we gaan ook voorlichting geven op het gebied van social media en de misleiding en valkuilen daarvan.’ Van de drie hockeyvelden zijn de twee meest gebruikte velden voorzien van LED-verlichting. ‘Ondanks de subsidie, was dat nog een behoorlijke investering. Ik heb zitten rekenen en schrok wel van de kosten, maar nu, na drie jaar, hebben we al een forse besparing op de energierekening. Over nog eens drie jaar hebben we deze investering er echt uit. Ook in het clubgebouw hebben we nagenoeg overal LED-verlichting.’ Edwin: ‘In de kantine hebben we plastic bekers vervangen door karton. Op de bar staat fruit. Aan een kroket of patat ontkom je natuurlijk niet, maar in het assortiment hebben wij ook gezonde alternatieven. In de rust van de wedstrijden is er fruit voor onze teams. We kijken nu of de dakconstructie geschikt is voor zonnepanelen en we delen de kantine met de buitenschoolse opvang van kinderdagverblijf Partou. ‘Dat levert ons wat op, maar belangrijker is dat je de ruimte deelt: shared space.’ Mario: ‘Het hoofdveld is een semiwaterveld. Er werd tijdens de afgelopen hete en droge zomer lustig gesproeid alsof er geen sproeiverbod was. Niet iedereen begreep dat. Wat zij niet konden weten is dat het water door een drainagesysteem wordt afgevoerd naar een opslagtank en hergebruikt wordt. We gaan ook investeren in twee maal een PETman, hierin worden wegwerpflessen gegooid. Dat hebben we gezien bij onze buren, de voetbalvereniging. Duurzaam zijn kan zo ook eenvoudig: onze kunstgrasvelden moeten eens in de zoveel tijd geveegd worden, voorheen stond er een machine bij de voetbal te werken en één bij ons. We doen dat nu samen, dat scheelt geld en dat scheelt kilometers rijden. We hebben ook langs de velden om de 15 meter een kliko (in plaats van voorheen een groot afvalplein). Dit werkt, er is nu bijna geen zwerfafval meer. Het laatst spelende team maakt een rondje langs de velden om nog op te halen wat toch ‘ontsnapt’ is.’ Op je vraag of je als vereniging qua verduurzaming tegen barrières aanloopt, daar kunnen we op zeggen dat het soms lastig zoeken is qua verduurzamen, en welke weg je inslaat als vereniging. Want je wilt de juiste keuze maken.’ Bij de Hockeyclub staat duurzaamheid hoog in het vaandel maar hoe duurzaam zijn de bestuursleden Mario Nelissen en Edwin Gerritsen zelf? Edwin: ‘Ik woon in één van de oudste huizen. We zijn nu bezig met isoleren, onder andere met HRR+ glas. Zonnepanelen op het dak hebben we onderzocht, maar het huis staat verkeerd. We hebben wel ‘groene’ stroom, ook op het bedrijf (een in Zeewolde gevestigd bedrijf in laadkleppen) en ik rij elektrisch. De tuin aan de voorkant is bestraat, maar aan de achterkant hebben we veel groen en het water vloeit af naar de sloot en niet naar het riool.’ Mario: ‘We hebben groene stoom, vloerisolatie, een tuin vol gras. Wat energie en milieubewust leven en wonen betreft, daar proberen we als gezin zoveel mogelijk rekening mee te houden. Tegen onze twee pubers zeggen we dat douchen bijvoorbeeld ook in vijf Verse frieten zijn echt lekkerder De jonge ondernemers Thijs (23) en Joost (25) van Beusichem zitten achter ‘Friet van Beus’. Zij zijn opgegroeid op het akkerbouwbedrijf van hun ouders aan de Duikerweg. Foto: Zeewolde Zakelijk/Red Matters Op 110 hectare worden uien, suikerbieten en tarwe en circa 28 hectare aardappels verbouwd. Raar eigenlijk als je erover nadenkt. Aardappels die in Zeewolde geteeld worden, worden geleverd aan de industrie, aan frietfabrieken van Aviko of Lamb Weston in Noord-Brabant of Zeeland en kunnen zomaar weer bij de horeca in Zeewolde belanden. ‘Dat kan heel anders’ dachten de broers. Joost: ‘We liepen al met het idee om iets in de verse friet te doen, alleen had Thijs eerst te weinig tijd omdat hij profwielrenner wilde worden. Toen dat ‘m niet werd, hebben we besloten om een aardappelschrapper aan te schaffen en aan de gang te gaan. Verse friet was al aardig in opkomst, maar voor cafetaria’s is het lastig zelf te aardappelen schillen en snijden. Hier zagen wij mogelijkheden. De eerste afnemer was een cafetaria in Harderwijk die al aardappelen bij ons afnam. Je kunt niet verwachten dat je product zichzelf verkoopt, dus zijn we veel gaan uitdelen en reclame maken. Veel leuke reacties en af en toe een klant erbij. Mensen moeten er vanaf weten, dat lukt steeds beter. Thijs: ‘We leveren nu in het grootste deel van Midden-Nederland, in totaal zijn er nu ongeveer dertig horecazaken die onze friet bakken. In Zeewolde leveren wij aan restaurant Fika, cafetaria Twilight en lunchroom Brioche. Het klopt dat Thijs: ‘Het grootste deel van de aardappelen gaat nog steeds naar Aviko en Lamb Weston, alhoewel we steeds meer zelf tot friet proberen te snijden. Uiteindelijk zouden we alle aardappelen die we verbouwen tot friet willen verwerken, maar dat is wel een meerjarenplan. Het schil- en snijproces is nu aardig op orde, mocht de afzet groeien moeten er wel meer koelwagens bij komen. Ook zullen we dan met meer personeel gaan werken en er komt flink wat bij kijken om alles goed gedistribueerd te krijgen.’ FRIETVANBEUS.NL à tien minuten kan in plaats van een half uur. Door het scheiden van plastic kom je er wel achter dat het om echt heel veel gaat, ik schrik er nog steeds van. We proberen het wel, maar kopen zonder plastic is bijna niet mogelijk. Gelukkig zie je de laatste tijd milieuvriendelijke oplossingen in de supermarkt om bijvoorbeeld je groenten en fruit in mee te nemen. Dilemma’s of barrières. Ja, het inzamelen van plastic bijvoorbeeld, leg je dat in een zak op de plek waar ze het met een vuilniswagen komen ophalen, dan worden deze door katten of vogels open gemaakt, en kan je dus het weggewaaide plastic uit de bosjes halen. En breng je het naar een container bij de supermarkt dan zitten deze vaak overvol en zet iedereen zijn zak met plastic er maar naast. Met als gevolg dat ook dat niet goed gaat.‘ (binnenkort wordt de grijze container veranderd in een oranje voor plastic, red.) onze frieten niet overal hetzelfde smaken, dat ligt aan het soort olie en de baktijd, een beetje ingewikkeld om te vertellen in dit stukje.’ Joost: ‘In de ochtend snijden we. ‘s Middags bezorgen we en dezelfde avond krijg je het te eten. Vrijwel alles wat verser is, is natuurlijk lekkerder. Vergelijk het met vers geperste jus d’orange of een sap waar van alles aan toegevoegd is om het maanden lang houdbaar te maken.’

16 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication