12

kopGrillende keukenmeid Column Varia Gemarineerde tempeh met rijst en chilibonen Dat monster was nog steiler... Danny Hermsen, Robin van der Wal, Yarinde de Kam en Rick Douma namen deel aan de Red Bull 400. Volgens vriend en vijand de zwaarste 400-meterloop ter wereld. Toen ik net vegetariër werd, was er lang niet zo'n groot aanbod aan vleesvervangers als er nu is. Waar ik een paar jaar geleden nog zelf kikkererwten stond te weken om falafel te maken, kun je nu alles kant-en-klaar kopen. Niet alles is natuurlijk even lekker uit een pakje, maar het is wel makkelijk en snel. Een vervanger waar ik tot een jaar geleden nog nooit van gehoord had, is tempeh. Het is net als tofu gemaakt van sojabonen, maar heeft een veel stevigere structuur. Tempeh is heerlijk te marineren en is daardoor goed te gebruiken in de Oosterse keuken. Ingrediënten voor 2 á 3 personen 1 blok tempeh (250 gram) 200 gram rijst 1 eetlepel ketjap 1 eetlepel (wok)olie + extra om in te bakken 1 theelepel sambal Een scheutje gembersiroop 1 theelepel uienpoeder 1 theelepel knoflookpoeder (of 1 teen knoflook) Een handje diepvries sperziebonen Chilisaus naar smaak 1 ui, gesnipperd Satéprikkers Bereidingswijze Meng de ketjap, olie, sambal, gembersiroop, uienpoeder en knoflook in een kom en meng alles goed. Dit is je marinade. Snijd de tempeh in blokjes en voeg toe aan de kom met marinade. Roer goed door en laat zo’n 2 uur in de koelkast staan. Op deze manier trekken de smaken van de marinade goed in de tempeh. Kook de rijst volgens de verpakking en giet af. Verhit ondertussen een pan op het vuur met wat olie en bak de ui glazig. Voeg vervolgens de sperziebonen toe en laat zachtjes doorwarmen. Voeg op het laatst een scheut chilisaus toe. Roer goed door en laat een paar minuten sudderen tot de boontjes zacht zijn. Rijg vervolgens de tempeh aan de satéstokjes tot het stokje driekwart gevuld is. Verhit een (grill)pan op het vuur, en bak de tempeh knapperig en goudbruin. Serveer de tempeh met de rijst en de bonen. Joyce Hartman is veganist, haar vriend vegetariër. ‘Als grillende keukenmeid wil ik laten zien dat het niet eten van vlees, je écht geen gekkie maakt.’ www.degrillendekeukenmeid.nl column Danny: ‘De eerste aanblik van de schans was dodelijk. Dat monster was nog steiler dan in onze ergste nachtmerries, maar we hadden al zoveel adrenaline in ons lichaam dat we niet konden wachten tot we omhoog konden.’ Het ‘monster’ is de Andreas Küttel-skischans in Einsiedeln, Zwitserland: 120 meter hoog met een stijgingspercentage tot 37 graden. De loop dient in maximaal 12 minuten afgelegd te worden. De vier hebben elkaar leren kennen via de bootcamp van Total Body Management van Hessel Rommes waar Robin van der Wal één van de trainers is. ‘Rick kwam met het idee om mee te doen met de Red Bull 400, voor dat ik überhaupt wist waar ik ja op zei had ik me aangemeld. Na kijken van Youtube filmpjes beseften we dat we toch echt wel aan de bak moesten. De best getrainde atleten zagen we stuk gaan op die 400 meter stijl omhoog.’ ‘Er deden mensen mee uit dertig verschillende landen, verdeeld over drie heats. Rick was de favoriet en liep en kroop in 5:00 rond omhoog. Toen hij boven was kwam er wel drie liter AA uit, hij was tot ver over de limiet gegaan. Yarinda liep 7:10 en stortte ‘ter aarde’ bovenop alle dames die daar al lagen. Daarna mochten Robin en ik. Na 200 meter voel je alles afsterven en blijkt dat elke training die je hebt gedaan niet in de buurt komt bij de pijngrens die je dan overgaat. De laatste 200 meter is dus ver over je limiet gaan en overleven tot je de finish bereikt. Robin liep in een super mooie tijd van 5:04. Scheelkijkend kwam ik boven en voelde mijn bovenbenen nog amper, maar het gevoel van het bereiken van de finish was echt magisch. Mijn tijd was 6:38, supertrots, want ik ben bijna twee keer zo oud. We hebben er meteen een road trip van gemaakt en reden naar Geierlay in Duitsland. Daar is een enorme hangbrug boven een ravijn, misschien nog wel enger dan de Red Bull 400. Volgend jaar willen we onze tijden te verbeteren en eventueel ook mee te doen aan de estafette. Eigenlijk hopen we dat er volgend jaar nog meer mensen mee willen, want dit was echt zo gaaf.’ Zonder vrijwilligers geen activiteiten en zonder activiteiten wordt het saai in ons dorp. Emma Glotzbach (27) zet zich in voor Pieten on Tour. En dat naast je dagelijkse werk. ‘Met een aantal lieve mensen iets geweldigs neerzetten en betrokkenheid creëren bij andere mensen, dat geeft mij echt energie! Dat er een goed doel aan verbonden is maakt het nog mooier. Het geld dat door de stichting wordt opgehaald wordt, zoals bij velen wel bekend, besteed aan sinterklaascadeaus voor kinderen die onder de armoedegrens leven. Het werk dat Pieten on Tour doet is geweldig, het is echt een prachtig doel en ik ben trots om daar onderdeel van te mogen zijn.’ Je doet de promotie, eerder deed je dat voor het Schommelfestijn. ‘Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. Ik ben creatief en vind het leuk om teksten te schrijven. Bij de organisatie van het Schommelfestijn was een groot deel van mijn familie betrokken, ik vond het leuk om mee te helpen en kreeg zo de rol E dorpsgenotenmma Glotzbach van PR op me. Mijn oom heeft ons eigenlijk ook weer ‘meegesleurd’ in Pieten on Tour. Eerst klopte hij bij mij aan omdat ze iemand zochten voor de PR. Inmiddels zijn ook mijn moeder en zusje opgenomen in de Pieten on Tour familie. Tja, sommige dingen veranderen nooit. Ik werk bij Intratuin Nijkerk en heb de bloemistenopleiding gedaan. Echt iets heel anders, in de promotie kan ik mijn creativiteit op een heel andere manier kwijt. We zijn op mijn werk druk bezig met de kerstopbouw en tegelijkertijd ben ik bezig met de voorbereidingen van Pieten on Tour. Sinterklaas en Kerst lopen bij mij letterlijk door elkaar heen.’ Ben je zelf ook Piet? ‘Vorig jaar ben ik als Piet ook mee geweest met huisbezoeken. Dit was echt een geweldige en bijzondere ervaring. Alle Pieten die de huisbezoeken doen beleven een geweldige tijd. Natuurlijk heb ik me dit jaar weer opgegeven.’ kop

13 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication