11

Blik op Zeewolde - december 2018 Gemaakt in opdracht van gemeente Zeewolde 11 Geluk 2.0column Bij het woord ‘geluk’ schieten mij meerdere gedachten te binnen.Zo’n 25 jaar geleden kreeg ik vermoeidheidsverschijnselen en kwam daar door intensieve revalidatie in ruim 8 jaar weer bovenop. Een juiste diagnose werd niet gesteld. Terugkijkend, met de kennis van nu, ontwikkelde ik, door een genetische afwijking, dichtslibbende kransslagaders rondom het hart. Mijn vader had hierdoor, ook zonder waarschuwingen vooraf, 10 jaar geleden bypassoperaties ondergaan. Bij mij was, ondanks uitgebreid onderzoek, niets afwijkends zichtbaar. Door mijn gezonde en sportieve levensstijl groeiden ‘collaterale bloedvaten’ om het hart om de bloed- en zuurstofvoorziening van het hart ‘te redden’. Mijn herstel ging verder in een sportieve levensstijl en een gezond leven. De laatste maanden liep ik vele wedstrijden, waaronder op de Mont Blanc, verschillende ‘trails’, natuurlopen met steile hellingen, modderpaden, rotsen etc. Moe, maar met een gelukkig en voldaan gevoel, kwam ik over de finish. De laatste wedstrijd was een halve marathon in Lissabon, waar ik mij niet optimaal voelde, te wijten aan ‘warmtestuwing’, dacht ik. Uit bloedonderzoek na thuiskomst bleek dat ik een fors hartinfarct had opgelopen en bleken afsluitingen van álle kransslagaders, wat normaal gesproken tot zeer ernstige klachten had moeten leiden. Een acute opname en een openhartoperatie (net als bij mijn vader) was noodzakelijk. Binnen enkele dagen moest ik dit verwerken en meermalen per dag werd mij verteld dat ik ‘geluk’ had gehad. Nog geen week geleden had ik de halve marathon uitgelopen, nu een acute opname en ze gaan me openzagen, is dát nou ‘geluk’? Na de operatie herstelde ik en raakte ik geïnteresseerd in het zoeken naar de primaire oorzaak van de dichtgeslibde kransslagaderen. Uit DNA onderzoek bleek dat een familiaire hypercholesterolemie (teveel LDL cholesterol in het bloed) de erfelijke oorzaak is. Ondanks dat ik waarden ‘binnen de norm’ had. Door een erfelijk tekort aan receptoren blijft teveel LDL cholesterol in het bloed, wat dichtslibben van de (kransslag)aderen veroorzaakt. Het is daarom een geluk dat ik deze wetenschap nu heb, zodat mijn kinderen zich kunnen laten testen en waarschijnlijk daardoor veel ellende kunnen voorkomen. Dát noem ik nu geluk 2.0! Blijf (sport)blessures de baas Mast 28, Zeewolde | T 06 333 458 90 | www.altiuszeewolde.nl www.devakantiefysio.nl André Post nalatenschapscoach voor nu en later Zoekt u een vertrouwenspersoon die meedenkt over het regelen van uw nalatenschap of het afhandelen van een erfenis? Uw administratie en nalatenschap op orde met een Persoonlijk Levensdossier. Voorkom verrassingen en bel voor een vrijblijvend gesprek aan de keukentafel 06 5178 5625 Praktijkadres: Schepenveld 44 | www.andrepost.nl koppraktijkindex Duurzaam Zeewolde Met deze duurzaamheidsrubriek wordt de aandacht op duurzaamheid gevestigd door te laten zien wat er gebeurt en wat er nog meer mogelijk is.’ Lokaal eten is de eerste (en makkelijkste) stap Duurzaam omgaan met de aarde is even complex als noodzakelijk. Wat we zelf kunnen doen is onze ecologische voetafdruk verkleinen. Deze voetafdruk is een meetinstrument (geïntroduceerd in 1993 door de Universiteit van British Colombia) om te bepalen hoeveel beslag iemand op de aarde legt. De optelsom van al die voetafdrukken is Earth Overshoot Day: de datum waarop de mensheid – steeds gerekend vanaf 1 januari - meer van de aarde verbruikt heeft dan wat de aarde zelf in één jaar terug kan leveren. Die datum komt steeds vroeger in het jaar te liggen. In 2018 was dat 1 augustus, toen was de aarde dus eigenlijk ‘op’. Duidelijk lijkt dat dat niet heel lang zo door kan gaan. Altius Zeewolde - Ingrid van der Vlist Mast 28 - www.altiuszeewolde.nl Centrum voor Complementaire Geneeskunde Planetenveld 23 - www.ccgonline.eu Coloriet - De Sfinx Flevoweg 59 - www.coloriet.nl Contextuele hulpverlening Mirjam - Mirjam Janssens-Stam Gezelweg 15 - www.contextuelehulpmirjam.nl Craniopraktijk Zeewolde - Marjolein Hortensius Muiderweg 39 - www.craniopraktijkzeewolde.nl Fysiotherapeutisch Centrum J.W. Hage - Jan Willem Hage Vlietstroom 1 - www.fysiohage.nl IFysio - Olga Nagtegaal Gezelweg 15 - www.ifysio.nl Mindfulness, voor volwassenen en kinderen - Karin Stam www.karinstam.com PodoCare - Corine van den Heuvel Gildenveld 83/Mast 28 - www.podocare.net Van Nature Uitvaartzorg - Simon Rhijnsburger Essenburgh 8 - www.vnuitvaartzorg.nl Nalatenschapscoach - André Post Schepenveld 44 - www.andrepost.nl Uw praktijk ook in deze index? Mail dan naar welkom@blikopzeewolde.nl PRAKTIJK VOOR I NTEG R ALE FYSIOTHERAPIE • (bekken)fysiotherapie • manuele therapie • handtherapie • viscerale therapie • craniosacraaltherapie • spatadertherapie • lymfedrainage / oedeemtherapie Al 25 jaar is Jan Willem Hage, (sport-) fysiotherapeut, manueel therapeut en sporter, actief in Zeewolde. Voor uitgebreide informatie over de behandelingsmogelijkheden of het maken van een afspraak, kunt u terecht op www.ifysio.nl of neem telefonisch contact met ons op. Studenten van de Aeres Hogeschool hebben eens berekend dat voedsel gemiddeld 33.000 kilometer ‘gereisd’ heeft voordat het op het bord ligt. Een aanvechtbaar getal, maar laat het de helft zijn, dan is het nog enorm veel. Op de foto bij dit artikel snijdt Johan Safaric van snackbar Twilight verse frieten. De aardappels hiervoor komen van aardappelboer Leo van Beusichem uit Zeewolde. De voetafdruk is kleiner dan bij de diepgevroren frieten, die misschien ook uit Zeewolde, komen maar een complexe logistieke route volgen. Safaric: ‘Hoe cool is het om een frietje te eten en te weten dat dit van Zeewolder aardappelen is gemaakt.’ Een mooi voorbeeld geeft ook De Biezenburcht die zoveel mogelijk met lokale producten werkt. Met eieren hetzelfde verhaal. Eieren van eigen kippen zijn bij de MMM natuurwinkel het best verkochte product met 1200-1500 per week. Kaas van Benesse, bier van Ducaat, wijn van De Wilgenhorst, Appels van Dekker, Fruit van Fruithal Smits, vlees van de Biefstukboeven (Hereford runderen) en van de Bloesemhoeve (Belgische Blauwe), brood van Het Zonnelied (Zonnehoeve), zuivel van Hans en Griet, allemaal voorbeelden van lokaal geteeld en/of lokaal geproduceerd. Er zijn steeds meer initiatieven om lokaal geteeld voedsel onder de aandacht te brengen. Dat het onderwerp bij een steeds grotere groep mensen leeft, merkte Boukje van Gent, die samen met Anika Boerma en Netty Verduyn al twee keer een streekdiner organiseerde. ‘De reacties zijn erg goed, de mensen zijn enthousiast over het initiatief. De kaartjes voor het laatste diner waren in één week uitverkocht. Je kan wel zeggen dat het onderwerp leeft in het dorp. Er zijn mensen die verrast zijn wat er allemaal lokaal geproduceerd wordt.’ Het streekdiner werd opgeluisterd door een streekmarkt, de gasten kregen een goody bag mee naar huis met lokale producten als aardappels, peen en uien en kregen daarbij tips om een overheerlijke hutspot te maken. Het volgende streekdiner staat op de agenda voor mei. Biologisch- dynamische boerderij De Zonnehoeve hield drie dagenlang een pop-up restaurant dat door de gasten werd beoordeeld met een 9 en komend jaar weer gehouden wordt. Recent werd door de VCZ (Vereniging Centrumondernemers) met succes een oogstmarkt gehouden in het centrum. Uit onderzoek blijkt dat mensen het prima vinden lokaal geteeld voedsel willen kopen, maar dan moet het wel bij de supermarkt liggen. Vooralsnog kost het een beetje moeite, maar dat maakt het ook wel weer leuk. De MMM-winkel verkoopt gewassen uit eigen tuin zoals Yacón, Mitra Thiele verkoopt bier en wijn uit Zeewolde, De Winkeltjes verkoopt vlees van De Biefstukboeven (en zuivel van de Grow Company uit Biddinghuizen) en kaas is op de boerderij aan de Ossenkampweg te krijgen. Daarnaast zijn er nog enkele boerenwinkels in het buitengebied. T 036 3020046 | E info@ifysio.nl | www.ifysio.nl | Gezelweg 15 | Zeewolde op Gezond en lekker in je vel in Zeewolde O

12 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication