15

Blik op Zeewolde - juli 2020 VariaTitel pagina Sanne Kokje verzorgt deze krant voor het eerst een vega (veganistische) kookrubriek. Geen vlees en geen vis. ‘ Ik ben al een aantal jaar in gedachten over de vraag waarom wij dieren op een verschrikkelijke manier behandelen voor het genot van een stukje vlees. Ik stond ook enorm achter de campagnes van verschillende organisaties om het dierenleed te verzachten en mensen hiervan bewust te maken. Op een gegeven moment kwam het keurmerk waarbij vlees één tot drie sterren kreeg en kon je keuzes maken. Toen ik me ook daarin had ingelezen, heb ik uiteindelijk de beslissing genomen om geen vlees en vis meer te eten omdat ook de manier waarop een biologisch dier met drie sterren behandeld en geslacht wordt, niet past bij de manier waarop ik wil leven. Bovendien heb je geen stuk vlees of vis nodig om gezond te leven. Toen stelde ik mezelf meer vragen zoals ‘hoe wordt een kip behandeld die eieren legt’ en ‘hoe wordt een koe behandeld die ons melk geeft?’. Toen ben ik veel gaan uitzoeken en heb ik steeds meer geschrapt uit mijn voedingspatroon, wat resulteerde in een plantaardig dieet. Het fijnste is dat je niet meer met jezelf in discussie bent of je wel of geen vlees wilt eten. Ook al doe ik dit nog maar een aantal maanden, ik voel me een stuk gezonder. Na een maaltijd ben ik minder opgezet. Mijn stoelgang is enorm verbeterd. Ik blijf gemakkelijker op gewicht en bovendien kan ik veel meer eten.’ Is vega ‘ingewikkelder’ koken? ‘Nee, het is niet ingewikkelder om een lekkere maaltijd op tafel te krijgen. Wel ben ik op zoek gegaan naar lekkere recepten en ben je Dorpsgenoten Dorpsgenoten Ziek (geweest) en terug naar werk? Balans Werkt! · Onderzoek/advies · Re-integra�e · Jobcoaching www.balanswerkt-reintegra�e.nl 06-27164044 A1VERHUUR.NL Professioneel Gereedschap Huren Voor bedrijf en particulier Eenspan 13 Zeewolde 088-6040260 Sanne Kokje in het begin wat meer tijd kwijt om wat nieuws te bedenken. Je maakt wel kennis met nieuwe ingrediënten zoals bonen, linzen en edelgistvlokken. Ik ben meer bewust van wat ik eet. Het is ook belangrijk om op te letten dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, zoals eiwitten. Daarnaast neem ik een aantal supplementen. Etiketten bestuderen is niet mijn favoriete bezigheid. De voorbereiding doe ik meestal thuis. Als ik een nieuw product koop, kijk ik van te voren welke variant plantaardig is. Er zijn ook hele handige lijstjes op internet te vinden.’ Je kookt veganistisch, maar een veganist noem je jezelf niet. ‘Klopt, ik hou sowieso niet zo van hokjes. Ik eet namelijk wel vlees wat wild geschoten is en waarvan ik weet hoe het is gestorven. Ik koop ook nog wel eens producten waar mogelijk wat dierlijks in zit. Ik heb mijzelf ook voorgenomen om mijn leven niet ineens drastisch te veranderen, maar in stapjes, ik kijk bijvoorbeeld ook bewust naar de verzorgingsproducten die ik koop.’ En je familie? ‘Mijn vriend doet niet mee, hij is wel bewust bezig met zijn voeding, maar hij is flexibeler. Dat is ook goed want je hoeft jezelf ook niet alles te verbieden. Mijn familie en vrienden vinden het knap en goed maar hebben ook veel vragen. De meest gestelde vraag is wel, ‘maar waarom geen eieren?’. Het antwoord is ‘Omdat daar dierlijke eiwitten in zitten.’ Joyce Hartman- de grillende keukenmeid- verzorgde lange tijd de rubriek, waarvoor hartelijk dank, namens Blik op Zeewolde en alle bewust etende Zeewoldenaren. Mijn favoriete soep op familiediners is de courgettesoep. De mate van stress is minimaal vanwege de eenvoud van het recept terwijl de smaken bijzonder zijn. De soep is romig door de mosterd en een klein beetje pittig door de peper. Bovendien is deze soep gezond en door de toevoeging van linzen een volwaardige maaltijd voor een plantaardige levensstijl. De soep is goed voor een gezonde lunch of een lichte avondmaaltijd. Zonder linzen is het een heerlijke soep als voorgerecht. Benodigdheden staafmixer • soeppan • steelpan • soeplepel • snijplank • mes Ingrediënten 2 courgettes • 2 uien • 60 gram groene linzen • 2 knoflooktenen • 2 el Zaanse mosterd • 2 tl kerriepoeder • 2 tl paprikapoeder • 1 tl cayennepeper • 2 blokjes groentebouillon • 1 liter water • 1 el olie Bereidingswijze Bereid de linzen zoals op de verpakking staat zodat ze tegelijk met de soep klaar zijn. Snij de courgettes in blokjes, snij de ui in reepjes en snij de knoflook klein. Stoof deze groente in olie + drie minuten aan in de soeppan. Voeg de mosterd, de kerriepoeder, de paprikapoeder en de cayennepeper toe aan het courgettemengsel en stoof dit één minuut mee. Voeg 1 liter water toe en twee blokjes groentebouillon en laat de soep 20 minuten koken. Tenslotte pureer je de soep met de staafmixer tot één geheel. Serveer de soep in een soepkom waarin je eerst een schep linzen en pas daarna de soep in giet. Eet smakelijk! Bewaren: na bereiding is de soep + 3 dagen houdbaar in de koelkast Lokale producten! Door lokaal producten te kopen steun je de lokale economie. Daarnaast ben je ook meer bewust van waar ons voedsel vandaan komt. Je kunt bijvoorbeeld een courgette uit Nederland kopen in plaat van een courgette die al 500 kilometer gevlogen heeft! Bovendien is er minder opslag nodig waardoor er minder verspeeld wordt. Minder CO2, minder verspilling en een stimulans van de lokale bevolking! Hoe? Er zijn verschillende boerderijwinkels die producten uit Nederland verkopen. Zie hieronder waar ik mijn producten haal: Fruithandel Smits: Courgettes • Uien Polderknoflook: Knoflook Supermarkt: Zaanse mosterd • Kruiden • Groentebouillon • Olie • Groene linzen Hoofd- en eindredactie: Margreet Kranenborg Max Wolters Medewerksters: Sandra Hoefakker Vormgeving: Blik op Zeewolde Sluiting advertenties: vrijdag 12.00 uur Disclaimer: Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden, onvolledigheden etc. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Advertentietarieven: advertentie@blikopzeewolde.nl Bezorging: In een oplage van 9000 gratis huis aan huis in Zeewolde maandelijks op woensdag. Geen exemplaar ontvangen? Mail naar info@blikopzeewolde.nl Uitgever en copyright: Marbeau Mixin' Media column Blik Zeewolde op Maalgang 12 3894 GD Zeewolde T 036 524 2332 ‘Vega koken is niet ingewikkeld’, zegt onze dorpsgenote Sanne Kokje. ‘Je hebt geen stuk vlees of vis nodig om gezond te leven’. Met haar recepten maakt ze het makkelijk. kop Courgette soep met linzen Bereidingstijd: 30 minuten k op 15 Colofon Prikbord kop kop

16 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication