13

Blik op Zeewolde - september 2020 Duurzaam Vers van de boom is lekkerder Tot in de pruimentijd Voorstanders van het eten van lokaal geproduceerd voedsel zeggen vaak dat van eigen bodem beter smaakt. Is dat ‘beleving’ of is het echt waar? Door Max Wolters Sjaak Dekker, beheerder van de boomgaard van de MMM en landbouwdeskundige bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, legt uit dat het de kunst is fruit te plukken vlak voor het rijp is. Het kan dan in de winkel of thuis nog een beetje ‘narijpen’. ‘De smaak ontwikkelt zich aan de boom’, doceert hij. ‘Ik probeer het zo te plannen dat appels, peren en puimen steeds zo vers en lekker mogelijk in de winkel komen te liggen.’ Sjaak laat me, vlak voor ze de boerderijwinkel aan de Gelderseweg ingaan, uit de mand met net geoogste pruimen proeven en later ook kersen uit eigen tuin. Conclusie: vers van de boom is absoluut lekkerder. Een traktatie. Liefhebbers weten het: een feestje! Fruit dat voor de export is, of bedoeld is om lang te bewaren in koelhuizen, wordt veel eerder geplukt. In de bewaring, tijdens vervoer en op de fruitschaal rijpt het fruit na, maar het wordt nooit zo lekker dan wanneer het vers en (bijna) rijp geplukt wordt van de boom. Fruit wordt ook wel eens zo vroeg geplukt, dat het niet meer na rijpt. ‘Dat zien we nog wel eens bij pruimen uit het buitenland. Ze zien er dan prachtig rood uit in de winkel, maar worden nooit lekker’. Is het niet vreemd dat in de supermarkt appels te krijgen zijn uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Chili of Australië? Ontnemen we onszelf op die manier de vreugde over aardbeientijd of de kersentijd? ‘Het is wel leuker om aardbeien te eten in het seizoen. Dan zijn ze lekker zoet’, zegt Marjet Dekker, die op v euwe aardappelen zo van het land het allerlekkerst zijn. Plastic wordt gebruikt om fruit en groenten te beschermen tijdens hun reis om de wereld We willen op elke moment zo vers mogelijk kunnen eten wat we wensen, maar producten van eigen bodem zijn niet het jaar rond te krijgen. Hollandse appels, zoals Elstar, zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar van september tot in april, daarna wordt de kwaliteit toch wel minder en komen ze uit verre buitenlanden. Dat geldt ook voor Plogging event: Zeewolde Zonder Zwerfafval Zwerfvuil, wie ergert zich er niet aan. Geschat wordt dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Dat is slecht voor natuur, dier en mens. Leefbaar Zeewolde houdt op zaterdag 19 september (World Clean Up Day) voor de tweede maal een plogging evenement. Plogging, een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (pakken in het Zweeds) en joggen. Het combineert hardlopen met het verzamelen van zwerfafval in een meegenomen vuilniszak. En als je niet van hardlopen houdt, kun je aan ‘trash walking’ doen, lopend het zwerfafval opruimen. ‘We proberen met deze actie mensen enthousiast te krijgen om tijdens het hardlopen het zwerfafval mee te nemen uit de wijken en de bossen rondom onze kern’, zegt Ben Sonneveld van de lokale politieke partij. Vorig jaar was het plogging event een groot succes en werd er ongeveer 300 kilo zwerfafval verzameld. Dit jaar zijn er drie inname- en uitgiftepunten. In het centrum, bij de oversteekplaats van Albert Heijn, tegenover Juwelier Christoffels, bij Zuivel, kaas en eieren Paul Glijnis van ambachtelijke kaasmakerij Benesse heeft het afgelopen jaar 100% toename van klanten gezien in zijn boerderijwinkel. ‘Heel veel mensen zijn zich al bewust’, zegt hij. Bewust van het voordeel van vers en dichtbij. ‘Mensen vinden het ook mooi iets te kopen dat in hun omgeving gemaakt is door iemand die ze kennen.’ In de boerderijwinkel wordt behalve kaas ook zuivel, eieren en vlees verkocht. Openingstijden: woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdags van 09.00 tot 16.00 uur. Ossenkampweg 2. KAASBOERDERIJBENNESSE.NL Fysiotherapie Altius (Marsweg 24a) en de RCN, nabij Brasserie ’t Wolderwijd. Aanmelden tussen 10.0013.00 uur bij een van de drie punten. Deelnemers ontvangen een hesje, handschoenen en een vuilniszak. Bij inleveren wacht een kleine ludieke beloning. Diegene die de leukste selfie maakt en instuurt, wordt beloond met de ‘Ploggingprijs’. bijvoorbeeld uien, die kunnen goed bewaard worden, maar uiteindelijk wordt de kwaliteit toch minder. Bij de ‘super’ zie je daarom bijvoorbeeld rode uien uit Egypte. Het nadeel van fruit (en groenten) de halve wereld over slepen is dat dit gaat per vliegtuig of per boot. Dat kost kerosine of, met het schip, zware stookolie om maar niet te spreken over stikstof- en CO2 uitstoot en andere nadelige effecten op het milieu. Er zijn wel minder vervuilende alternatieven in ontwikkeling, maar dat kan nog vele jaren duren. Voor het transport is veel verpakkingsmateriaal nodig. Voor de houdbaarheid wordt veel verpakt in plastic en is dus ook weer nadelig voor het milieu. Wel wordt er steeds meer composteerbaar plastic gebruikt, maar ook daar zitten nog haken en ogen aan. Het afbraakproces is traag (daarom mag het ook niet bij het GFT afval). De conclusie blijft dat lokaal kopen beter, lekkerder en duurzamer is. Afgezien van de beleving, worden ‘onze eigen’ boeren ermee geholpen. Een lijst met verkoopadressen van boerenproducten is op 2 september gepubliceerd op blikopzeewolde.nl 13 Op etiketten is de vermelding van het land van herkomst verplicht gesteld door de Europese Commissie. Zo kan de consument bewust kiezen. Zelfs de lettergrootte van de vermelding is geregeld, zo wordt voorkomen dat de vermelding onleesbaar klein wordt afgedrukt. Alleen in deze tijd, oogsttijd, liggen vooral Nederlandse producten in de supermarkten. Samen bouwen aan duurzaam Zeewolde In september staat de lokale community duurzaaminzeewolde.nl volledig in het teken van Duurzame Gebiedsontwikkeling’. In Zeewolde zijn diverse plannen om gebieden verder te ontwikkelen, waarbij duurzaamheid belangrijk is. Iedereen kan in de eigen wijk of buurt een steentje bijdragen. Wilt u een groener uitzicht, met uw handen in de aarde of zelf energie opwekken? Een groene buurt maakt u zelf. De laatste jaren is samen energie opwekken hot. Kom langs bij het Energieloket (winkelgalerij Ravelijn tegenover Action) voor onafhankelijk advies en haal een gratis brochure ‘Hink-stapsprong naar een duurzame wijk’ op voor het verduurzamen van jouw eigen wijk of vraag het aan via info@nmfflevoland.nl Het Energieloket is iedere woensdag tussen 09.30 en 12.30 uur geopend. Ook iedere vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur en zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur. De grootste opruimactie De Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon hebben de handen inéén geslagen en organiseren op 19 september World Cleanup Day. De twee organisaties roepen op aan te sluiten bij een bestaande actie of een eigen opschoonactie te houden en aan te melden op worldcleanupday.nl. In maar liefst 180 landen worden de handen uit de mouwen gestoken. Vanwege het coronavirus ziet World Cleanup Day 2020 er iets anders uit. Ga in kleine groepjes of met het gezin op pad en houd 1,5 meter afstand De eerste boodschap is: een beter milieu begint bij jezelf. Geniet je van een lekker sigaret? Gooi je peuk niet op de grond. Het duurt 2 tot 12 jaar voor een sigaret afgebroken is. Een bananenschil, die breekt toch af in de natuur? Dat klopt, maar dat duurt wel een jaar. Kauwgom? Minimaal 20 jaar, net als een blikje. Een PET- fles? Breekt niet af. Veel mensen ergeren zich aan zwerfafval. Als je iets ziet op de grond, raap het dan op. Loop je met je hond? Neem een kleine afvalzak mee en een handschoen en raap zwerfafval op langs je wandelroute. Als iedereen hier een paar minuten tijd aan besteed, wordt Zeewolde er een stuk schoner op en verhelp je je eigen ergernis. Misschien ben je dan een voorbeeld voor anderen. Meer informatie en tips op worldcleanupday.nl en nederlandschoon.nl.

14 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication