8

RECEPT Felice Cicoria Varia Zeewoldenaar schrijft boek over…..Zeewolde ‘Kijk eens om je heen en zie hoe mooi dit dorp is’ Polpette Gehaktballen uit de oven Ingredienti 300 gram varkensgehakt 4 takjes peterselie/1 takje rozemarijn/ 4 bladeren oostindischekers 1 teen knoflook zout/gemalen zwarte peper 30 gr parmezaanse kaas[ geraspt] 2 eidooiers/1 tl venkelzaadjes paneermeel / 2 eetlepels olijfolie extra vergine Procedimento : 1. Gehakt een half uur voor de bereiding uit de koelkast halen. 2. Peterselie/knoflook/rosmarijn/venkelzaadjes en oostindischekers fijn hakken. 3. Gehakt in een ruime kom met zout en peper goed mengen 4. Kaas, kruiden toevoegen en mengen 5. Eieren erbij doen. Te zacht ? Paneermeeel erbij. 6. Polpette als aperitief: maak balletjes ter grootte van een walnoot. Polpette als gerecht: maak er ballen van 50/60 gram van 7. Vet een bakplaat met olie, balletjes goed schikken. 8. Een half uur bakken in een voorverwarmde oven op 190 gr. En draai ze een keer om. Tip: hier past een mooi kruidige dikke tomatensaus past erbij. Perfect met: rode wijn Combineer met: balsamicocrema, druiven, peren Buon appetito. Bewaren: niet in plastic maar alluminiumfolie. Weggooien is zonde: de hardere stukken van de groenten kan je gebruiken voor de minestronesoep Weetje: Kaas komt van het Latijnse Cacium. Parmigiano betekent: uit de stad Parma. Felice Cicoria is, zegt hij zelf 'de meest Italiaanse kok van Nederland'. Hij heeft van alles gedaan en veel meegemaakt, maar alles in het teken van lekker eten. Biologische producten zijn voor deze Romein van geboorte een must. Joep Vercauteren woont met zijn Birgit al dertig jaar in het dorp. Je zou dus zeggen dat hij wel alle hoeken en gaten van Zeewolde kent. Niet dus. Al schrijvende aan ‘Onverwacht Zeewolde’ ontdekte hij nog het een en ander. Wat hij geschreven heeft is geen reisgids. ‘Het is een beleving, mijn beleving.De boodschap die ik mijn lezers, bezoekers én inwoners, meegeef: ‘Mensen kijk eens om je heen’. Ik zou het mooi vinden als mensen er op uit trekken in eigen dorp, op onderzoek uitgaan. Geïnspireerd worden Zeewolde op hun eigen manier te (her)ontdekken.’ Hij werd zelf door het schrijven naar plekken getrokken die hij niet kende. Bevlogen Het Voedselbos? Nooit geweest. Hij liep er nu doorheen samen met Lydia Waterreus, microbiologe, botanisch analiste en mede initiatiefnemer. Biologisch- dynamische boerderij De Zonnehoeve? Nooit geweest. Door de bevlogen grondlegger Piet van IJzendoorn, liet hij zich de filosofie achter deze bijzondere boerderij uitleggen. ‘Net als Lydia iemand die ‘het anders doen’ als standaard heeft genomen. Landschapskunstwerk ‘De Aardzee’, één van de grootste van het land, ook nog nooit geweest. ‘Je krijgt een soort blinde vlek. Honderden keren langsgereden, bordje gezien en nu voor het boek gestopt en erin rondgelopen. ‘Het is er heel inspirerend, de golven die zijn ‘bevroren’ in de aarde. Fantastisch en een weldadige serene rust.’ Als wijnliefhebber kende hij wijngaard De Wilgenhorst van Geert Horlings al. De kleine destilleerderij van Roelof Schipperus kende hij niet, Roelof maakt gin, whisky, wodka en ander lekkers en verkoopt dat onder meer bij Mitra Martijn Thiele. Geert heeft een speciaal informatiecentrum gebouwd voor bezoekers. Het komt allemaal terug in het boek. Joep bezocht niet alleen maar sprak ook met de mensen. ‘Dat was mijn mazzel, een extra bonus.’ Praten met mensen als Wim Klink, de man die jaarlijks het tulpeiland inplant met tulpenbollen. ‘Dat de bollen worden geplant in nylons om ze uit de kleibodem te krijgen, dat zijn leuke weetjes.’ Keuzes Het boek bestaat uit 21 korte hoofdstukken. ‘Ik moest keuzes maken, een balans vinden tussen diepgang en informatie. Al schrijvende kom je op 1000-en ideeën. Het had makkelijk twee of drie keer dikker kunnen worden en nog meer als je ‘buitengebieders’ uit de eerste jaren spreekt, het had een encyclopedie kunnen worden, maar dat schiet het doel voorbij.’ Over de historie schreef hij net genoeg, ‘meer om zaken in een context te kunnen plaatsen, om de lezer een houvast te geven. Het gaat om het hier en nu.’ Harderwold, Harderdijk, Harderhaven, Harderwijk. Een Harder, Joep Vercauteren leest voor uit eigen werk op de uitkijktoren op de Kop van de Rede. Volgens hem de mooiste plek van Zeewolde ‘op mijn eigen huis na’. Over de natuur, varen door het Venetië van de polder en nog meer. Natuurlijk gaat het ook over sport. Joep was mede- oprichter, drie jaar penningmeester en vijf jaar voorzitter van de hockeyvereniging. ‘Eendracht maakt Zeewolde’, schrijft hij. ‘Dat was vooral vroeger zo, toen veel nog moest worden opgebouwd en je elkaar hard nodig had.’. Joep maakte ook zijn eigen kunstroute; via Salami langs Sea level en verder. Productie ‘Onverwacht Zeewolde’ (129 blz.) is een puur Zeewoldese productie. Jeanette van der Linden tekende de omslag. Bob en Inge Bewier van drukkerij Holwerda drukte. Bert Mol van ‘Tekst op maat’ deed de eindredactie en fotografeerde. Het boek is zijn derde, eerder verscheen het management/coachingboek ‘Connect, ask & inspire’ en ‘Onverwacht Curacao’. ‘Onverwacht Flevoland’ zou zo maar de vierde kunnen zijn. Het boek is te krijgen bij De Winkeltjes, Bruna, Modeplus by Birgit en toeristische hotspots. zocht de schrijver op, is een vis. ‘Zo, dat weet je dan ook weer’, besluit hij zijn ‘weetje’. Een hoofdstuk gaat over architectuur, over de Kobalt, het Weteringplein, het Noordereiland. Over de zorgboerderij MMM, dat hij als een dorp in een dorp beschrijft. Wie weet nog wat dat betekent: MMM? coosa Natuurlijk Verkrijgbaar bij: De Winkeltjes | Ravelijn Raadpleeg altijd een professional bij twijfel over het gebruik. een wondermiddel uit de natuur Kurkuma, 60 capsules 14,95

9 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication