0

Kunst in Beweging Nummer 95 augustus 2020 Connie Harkema atelier (op wielen) waar beeld en woord samengaan Schilderijen Gedichten/verhalen Reispresentaties Voordrachten Schrijfworkshops Werk in opdracht Wassend Werk Vorige keer had ik het erover een boek in woord en beeld te willen samenstellen. Daarmee heb ik inmiddels een begin gemaakt. De titel luidt “Wassend Werk”. Deze titel slaat niet alleen op het groeiend aantal pagina's, maar ook op het feit dat veel van mijn werken een logisch vervolg / voortborduren zijn op dat wat eraan voorafging. De serie “Harkitecten” (onder het mom van 'toen ik later groter werd, had ik wel architect willen zijn' is inmiddels af. Ook zij krijgen binnenkort een plaatsje in het boek. Datzelfde geldt voor het geverfde houten beeld. Verder ben ik begonnen met het maken van zogeheten tekencollages. Dit is iets nieuws, of eigenlijk iets ouds. Hoe dit precies zit, kun je hieronder lezen. En natuurlijk is daar de presentatie van de cover van “Elfjes”, het boekje dat ik samen met beeldend kunstenaar Ryt Kooistra creëer. Ik wens je weer veel lees- en kijkplezier, Connie Harkema, beeldend woordkunstenaar

Wassend Werk Een alsmaar groeiend online boek in woord en beeld. Met afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en collages, aangevuld met verhaalfragmenten en gedichten. Samengevat: alles wat ik in de loop der tijd heb gemaakt. Dat is wat ik op het oog heb met “Wassend Werk”. De titel slaat niet alleen op het groeiend aantal pagina's, maar ook op het feit dat veel van mijn werken een logisch vervolg / een voortborduren zijn op dat wat eraan voorafging. De eerste serie die ik heb opgenomen in het online boek in wording heet “Art & Literature” Deze serie staat voor de ultieme samenvoeging van beeld en woord. Wil je alles lezen wat ik tot nu toe in “Wassend Werk” heb gepubliceerd, ga dan naar: https://onlinetouch.nl/connieharkema/wassend-werk?html=true#/0/ Harkitecten In de heftige beginperiode van het coronavirus was ik vooral op zoek was naar rust. Rust, waardoor ik structuur in de chaos kon scheppen.

Dat structureren gebeurde niet alleen in mijn hoofd, maar ook in de kunst die ik toen maakte. De “Harkitecten” zijn daar een mooi voorbeeld van. Nooit eerder heb ik zo ingetogen in lijnen en ritme gewerkt. Met dit als resultaat: De vijfde en voorlopig laatste Harkitect is inmiddels klaar en met dit werk is de beweging als vanzelf weer in mijn kunst teruggekomen: Kunst in Beweging.

Toegepaste kunst Het houten beeld, dat ik onderhanden had, onderging een kleurrijke metamorfose:

Tekencollages Een nieuw project is het maken van tekencollages.

Dit zijn collages samengesteld uit oude tekeningen of stukjes daaruit. Door ze samen te voegen op een blanco vel en ze daarna met nieuwe lijnen, figuren en vlakken met elkaar te verbinden, ontstaan totaal andere (nieuwe) voorstellingen. Alle op die manier gemaakte collages vertellen een verhaal, dat ik in gedichten heb proberen te vangen. De eerste tekencollage met gedicht heet “Loslaten”. Loslaten, ik moet loslaten. Een nieuwe weg ligt voor mij. Vleugels ontvouwen zich, klaar om mij mee te nemen naar onbekende oorden. Mijn bedje is nog niet gespreid. Thuis leven de herinneringen voort; blaft een hond met afhangende staart, zwemt een zwaan rondjes in de vijver, luiden de sterren de nacht in en slaan de takken tegen het raam.

Mijn silhouet gaat op in een boom. Een reiger staat roerloos op wacht. Zijn soortgenoot hangt in de lucht; zingt zachtjes zijn lokroep. Nog één keer omkijken en dan gaat het gebeuren... 111 elfjes verbeeld De definitieve titel voor het boekje, dat ik samen met beeldend kunstenares Ryt Kooistra maak, wordt “111 elfjes verbeeld” en dit is de cover: Lekker strak en in zwart-wit, waar wij beiden van houden.

De inhoud van het boekje bestaat uit 111 korte gedichtjes over diverse onderwerpen, geschreven in de dichtvorm 'elfje' aangevuld met kleurenfoto's, voornamelijk van ons beeldend werk. Op het moment wordt de laatste hand gelegd aan de tekeningen en beelden, zodat de elfjes letterlijk kunnen worden verbeeld. We hopen ons boekje aan het eind van het jaar uit te geven. Contact en achtergrondinformatie Kunst in Beweging is open op afspraak. De website (www.connieharkema.nl met webshop) is 24/7 bereikbaar. Je kunt me mailen op connieharkemainfo@gmail.com of bellen op 06 - 87 265 366 De nieuwste berichtjes vind je op: http://www.facebook.com/profile.php?id=100002148662167 http://www.linkedin.com/pub/connie-harkema/17/b54/244 http://twitter.com/ConnieHarkema https://www.instagram.com/connie_harkema/ Online publicaties: http://onlinetouch.nl/connieharkema

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
Home


You need flash player to view this online publication