0

Kunst in Beweging Nummer 92 februari 2020 Atelier Connie Harkema waar beeld en woord samengaan Friesland Kunstuitleen Reiservaringen Presentaties/voordrachten Schrijfworkshops Werk in opdracht Wachten, dromen en spelen met woorden Vanaf ons campingmeubilair dromend over de toekomst en terugkijkend op de mooie reizen die we hebben gemaakt, pendelen we tussentijds nog altijd op en neer van Weidum naar Koudum; wachtend op de dingen die komen gaan… Wachten en dromen dus, maar ook projecten uitwerken. Twee woordprojecten: de “Mooie Mensen Galerij” en de “Journaalcollages”. Wat dit precies inhoudt, lees je hier verder in deze nieuwsbrief. Daarnaast ben ik, samen met een vriendin, dit nieuwe jaar begonnen met een derde woordproject. Daarover een volgende keer meer. Verder in deze brief nog wat leuke vermeldingen over handgemaakte kussens, een boekje en een gedicht in een museum. En natuurlijk zijn er de vaste rubrieken “Schilderij in the picture” en “Foto van de Week”. Ik wens je veel lees- en kijkplezier. Connie Harkema, beeldend woordkunstenaar

Kussens Normaal gesproken schreeuw ik het niet van de daken als ik mijn werk verkoop, maar deze keer was wel heel bijzonder. Na een afspraak voor de aankoop vaneen kussen in de galerie van Kunst in Beweging (die nog steeds operationeel is) bleken de belangstellenden zo enthousiast dat ze niet één maar vijf kussens tegelijk aanschaften. Daarmee was, op eentje na, gelijk mijn hele collectie zelfontworpen en zelfgenaaide kussens verkocht! Journaalcollages: woordproject 1 Gedurende de laatste maanden heb ik verder gewerkt aan een selectie van alle journalistieke artikelen die ik gedurende 25 jaar als zzp’er heb geschreven. Het voelde als een reis door de tijd. Waar maakte men zich druk om tussen 1988 en 2013? Wat is er veranderd en wat is hetzelfde gebleven? Door teksten (en foto’s) uit te knippen en te herschikken ontstonden nieuwe verbanden. Deze breng ik samen in zogenaamde “Journaalcollages” met daarbij telkens een korte samenvatting in de vorm van een haiku. De Journaalcollages worden onderdeel van een boek met daarin een overzicht van al mijn werk: afbeeldingen van schilderijen, tekeningen, collages en gedichten.

Deze derde Journaalcollage is een samenstelling van stukjes tekst uit: Bouw in Uitvoering (vakblad voor rijk, provincie en gemeenten), Privilege (ledenblad Pretium), Quality & More (glossy magazine), Rotterdam in Bedrijf managementjaarboek), en Traditie (tijdschrift over alledaagse dingen, tradities en rituelen). De bijbehorende haiku luidt als volgt: Tradities en trends Ontwerpen en vooruitgaan Computervirus De vierde Journaalcollage is een samenstelling van stukjes tekst uit: Bouw in Uitvoering (vakblad voor rijk, provincie en gemeenten), Middenkader (wijkkrant voor Heerenveen-midden), Neerlandia (Nederlands-Vlaams tijdschrift voor taal, cultuur en maatschappij) en TVB (tijdschrift voor verzorging en beheer). De bijbehorende haiku luidt als volgt: Leven met comfort Oud wordt nieuw en nieuw wordt oud Rouwverwerkingen

De vijfde Journaalcollage is een samenstelling van stukjes tekst uit: InDruk (personeelsblad ROC ID College), Management support (vakblad voor de professionele secretaresse) en Neerlandia (Nederlands-Vlaams tijdschrift voor taal, cultuur en maatschappij) De bijbehorende haiku luidt als volgt: Indruk en inhoud Betrokkenheid en balans Ontwikkelingen De zesde Journaalcollage is een samenstelling van stukjes tekst uit: Beka Plus reeks magazine (onderwijs) Klasse! (CED-groep, educatieve dienstverlening, speciaal onderwijs magazine) KlasseApart (CED-groep, educatieve dienstverlening, speciaal onderwijs magazine) Vives (vakblad t.b.v. innovatie en ICT binnen het onderwijs)

De bijbehorende haiku luidt als volgt: Het nieuwe leren Inspiratie door te doen Een klasse apart De zevende Journaalcollage is een samenstelling van stukjes tekst uit: BibliotheekBlad (vakblad voor openbare bibliotheken) JSW Jeugd in School en Wereld (vakblad voor leerkrachten in het basisonderwijs) Schoolmediatheek (informatie en recensies voor het basisonderwijs) De bijbehorende haiku luidt als volgt: Boek en ICT Opvoeding en burgerschap Passend onderwijs Mooie Mensen Galerij: woordproject 2 Van proza naar poëzie In 2017 heb ik voor de culturele kunstroute Paradepaadje de Mooie Mensen Galerij gemaakt. Tien gedichten in tien verschillende dichtvormen, opgemaakt als krantenpagina.

Inhoudelijk is elk gedicht samengesteld op basis van een interview dat ik had met een persoon die zich op een of andere manier heeft ingezet voor de medemens. De uitdaging qua vorm zit ‘m in het feit dat ik al droedelend in iedere regel een woord uit de oorspronkelijke tekst heb gebruikt en die in het gedicht heb verwerkt.

Met de kleine vierkantjes hieronder laat ik zien hoe deze droedels en gedichten tot stand zijn gekomen, en dat was nou net een klusje dat er destijds bij de presentatie op het Paradepaadje bij was ingeschoten. Vandaar nu de weergave van het complete woordproject.

Museum Grou Op de laatste expositiedag over de Koude Oorlog was de ontvangst bij Museum Bescherming Bevolking in Grou zo vriendelijk dat ik heb besloten dat mijn gedicht daar nog een poosje mag blijven hangen. Schilderij in the picture En ook deze keer weer een mooie verkoopactie, waarmee ik de aanschaf van kunst toegankelijker wil maken. Dit houdt in: telkens een ander schilderij met maar liefst vijftig procent korting!!!! Momenteel: het Stadssonnet Zomer in Praag voor slechts € 600. Formaat 90 x 120, acrylverf op doek.

Bijdrage boekje De tentoonstelling “Kunstenaar laat je kunsten zien op 20 x 18”, opgezet door Galerie Westerkade te Leeuwarden liep half december ten einde. Dit werd feestelijk gevierd bij Galerie Staal en Steen te Exmorra, waar organisator Henk Dillerop mij het boekje overhandigde waarin alle in en outs over deze expositie staan. Ik was helemaal vergeten dat ik een kleine bijdrage aan dit boekje had geleverd... Een leuke verrassing! Foto van de Week Elke week laat ik op de sociale media een foto zien over wat ik de voorafgaande week heb meegemaakt. In de nieuwsbrief steeds een overzicht van de recentste weekfoto’s.

Kerstsfeer in Leeuwarden Kerst bij Kunst in Beweging in Koudum Kerstconcert in de kerk van Jorwert Kerk van Swichum in de zon Tentoonstelling Martin Jarrie Kerk van Huizum In het Stedelijk Museum Amsterdam

Portfolio Zo af en toe werk ik mijn portfolio bij. Dat doe ik op discipline en doelgroep. Zo is er een overzicht van:  Kunst en Literatuur,  Poëzie,  Uitgeverij en Film,  Toerisme en Reisbranche,  Onderwijs,  Zorg, Welzijn en Wellness,  Cultuur en Maatschappij,  Bedrijfsleven, en  Galerie Kijk voor het totaalinzicht op: https://onlinetouch.nl/connieharkema/portfolio-op-doelgroep?html=true#/0/ Contact en achtergrondinformatie Kunst in Beweging is open op afspraak. De website (www.connieharkema.nl met webshop) is 24/7 bereikbaar. Je kunt me mailen op connieharkemainfo@gmail.com of bellen op 06 - 87 265 366 De nieuwste berichtjes vind je op: http://www.facebook.com/profile.php?id=100002148662167 http://www.linkedin.com/pub/connie-harkema/17/b54/244 http://twitter.com/ConnieHarkema https://www.instagram.com/connie_harkema/ Online publicaties: http://onlinetouch.nl/connieharkema

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
Home


You need flash player to view this online publication