0

Kunst in Beweging Friesland Reiservaringen Nummer 94 juni 2020 Connie Harkema atelier / galerie waar beeld en woord samengaan Kunstuitleen Presentaties/voordrachten Schrijfworkshops Werk in opdracht Structuur en work in progress Gelukkig heeft het coronavirus zich momenteel zo ontwikkeld dat we ons wat meer vrijheid kunnen veroorloven en de sociale banden fysiek weer een beetje kunnen aanhalen. Dit ter aanvulling op de virtuele werkelijkheid waarin wij de laatste maanden noodgedwongen ons heil zagen, ikzelf incluis. Echter, gaandeweg merkte ik dat het niet mijn manier was om virtueel deze periode te overbruggen. Het was juist de rust die ik meer en meer wist te waarderen. Rust, waardoor ik structuur in de chaos kon scheppen. En dit gebeurde niet alleen in mijn hoofd, maar eigenlijk ook in mijn kunst, als ik bijvoorbeeld naar de 'Harkitecten' kijk. Nooit eerder heb ik zo ingetogen in lijnen en ritme gewerkt. Het vierde exemplaar is inmiddels klaar. Foto's Wat ook zeker met ordening heeft te maken is een levensgroot en zeer arbeidsintensief project, waarmee ik me de laatste tijd bezighoud: het rubriceren van vijftien jaar digitale fotografie. Een gigantische klus, waarbij allerlei verbanden zichtbaar worden.

Welke verbanden dit zijn? Dat wordt in verloop van tijd duidelijk wanneer ik mijn bevindingen online publiceer in samengestelde themagerichte fotopresentaties. Tevens ga ik aan de slag met reispresentaties. Beide presentaties zijn t.z.t. ook ter plekke bij Galerie Kunst in Beweging als diashow te bekijken. https://www.connieharkema.nl/galerie-1/ Verder is deze nieuwsbrief er vooral eentje van work in progress, waar het bovenstaande feitelijk ook onder valt. Ik wens je weer veel lees- en kijkplezier, Connie Harkema, beeldend woordkunstenaar Toegepaste kunst In de vorige nieuwsbrief had ik het over toegepaste kunst, o.a. over het lampenkapje dat ik in blauwtinten heb beschilderd. Nu is daar een kapje in warmere tinten bij gekomen. Beide voorstellingen hebben als thema de trulli, kleine schattige kabouterhuisjes zoals ze deze bouwen in het Zuid-Italiaanse Alberobello. De lampenkapjes hebben een doorsnede van 12 cm en zijn13 cm hoog. Ze kosten € 45 per stuk.

Andere projecten van toegepaste kunst die ik onder handen heb, zijn: een houten beeld, dat al jaren stond te verstoffen in een hoekje en waaraan ik wat meer kleur wil geven, en een tochtrol voor de schuifdeuren in de galerie. Het breipatroon is zelfgemaakt en gebaseerd op de zo kenmerkende beweging in mijn schilderstijl. De huisjes worden straks omkaderd door een zwarte draad. Zo zie je maar dat je kunst ook heel praktisch kunt toepassen.

Elfjes De afgelopen keer had ik het ook over het 'elfenboekje', dat ik samen met beeldend kunstenaar Ryt Kooistra aan het maken ben. Geen boekje over 'echte' elfjes, maar poëzie geschreven in de dichtvorm elfje, 111 in totaal. 110 zijn spontaan ontstaan door op elkaars elfjes te reageren. Hierdoor ontwikkelde zich een soort tweetallen van links naar rechts kunt doorlezen. Het 111e elfje hebben we samen geschreven en gaat over ons beiden en hoe we tot dit project zijn gekomen (zie hieronder, helaas geen mooie foto omdat deze pagina rechtstreeks vanaf het laptopscherm is gefotografeerd). 'samenspraak' met als bijzonder resultaat dat je sommige van de elfjes ook als Het boekje wordt geïllustreerd met eigen foto's, voornamelijk van ons beeldend werk; alles passend bij de verschillende thema's die we hanteren. Sommige kunstwerken moeten nog worden gemaakt, zodat de kunst helemaal op de gedichten zijn afgestemd. Met het realiseren van dit beeldend werk zijn we momenteel bezig, evenals met de vormgeving van het boekje. In de volgende nieuwsbrief presenteer ik de cover die we hebben bedacht. Boek in woord en beeld Daarnaast ben ik nog een boek aan het voorbereiden. Dit proces bevindt zich in een heel pril stadium.

De bedoeling is een overzicht te maken van mijn complete werk: afbeeldingen van schilderijen, tekeningen, collages en gedichten, uitgezonderd de Reisschilderingen, de Friese Elfsteden en de Wintertaferelen, want die zijn al ondergebracht in onderstaande boeken. Alle drie te bestellen via: https://www.connieharkema.nl/boeken/ Veel van de voorstellingen uit deze boeken (originele schilderijen die niet zijn verkocht), vind je hier: https://www.connieharkema.nl/galerie-1/kunstuitleen/ Contact en achtergrondinformatie Kunst in Beweging is open op afspraak. De website (www.connieharkema.nl met webshop) is 24/7 bereikbaar. Je kunt me mailen op connieharkemainfo@gmail.com of bellen op 06 - 87 265 366 De nieuwste berichtjes vind je op: http://www.facebook.com/profile.php?id=100002148662167 http://www.linkedin.com/pub/connie-harkema/17/b54/244 http://twitter.com/ConnieHarkema https://www.instagram.com/connie_harkema/ Online publicaties: http://onlinetouch.nl/connieharkema

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Home


You need flash player to view this online publication