0

Kunst in Beweging Nummer 98 januari 2021 Connie Harkema atelier (op wielen) waar beeld en woord samengaan Schilderijen Gedichten/verhalen Reispresentaties Voordrachten Schrijfworkshops Werk in opdracht Groter atelier op wielen werkelijkheid Eindelijk is onze droom in vervulling gegaan: een groter huisje en tevens atelier op wielen om de wijde wereld in te trekken. We kregen hem op 21 december en zijn gelijk vertrokken.

We hebben de feestdagen op camperplaatsen in Drenthe en Overijssel doorgebracht, waar ik ook het atelier heb opgestart. De kunst die ik hier maak, zijn nu nog vooral bewerkingen op de computer en tekeningen. Wanneer het weer mooier wordt, zal ik ook weer buiten gaan schilderen. Centraal staan het regenboogcoronaproject en de voorbereiding op de zomerexpositie in de Grote Kerk in St.-Jacobiparochie. En natuurlijk zijn er weer aanvullingen op het online boek “Wassend Werk” en heb ik een nieuwe Tekencollage gemaakt. Daarnaast houd ik me bezig met schrijven, lezen en fotografie. Op Facebook en andere sociale media kun je precies volgen waar we zijn. Ik wens je weer veel lees- en kijkplezier, Connie Harkema, beeldend woordkunstenaar Work in progress voor coronaproject Toen bekend werd dat we in de tweede coronagolf waren terechtgekomen, zei kunstenaar Richard van Ekeren al een tijdje rond te lopen met een idee dat te maken heeft met het coronavirus en of ik daarin misschien wilde participeren. Hoe het er precies moest komen uit te zien, wist hij niet. Alleen dat er prenten met uitspraken van politici centraal zouden komen te staan. Daaraan wilde ik wel meewerken en we spraken af dat ieder 7 prenten in zijn eigen stijl zou maken in de kleuren van de regenboog. Dat laatste was dan weer een idee van mij, omdat de connectie met de regenboog de hoop vertegenwoordigt die we allen zo nodig hebben. Inmiddels heb ik de eerste vijf prenten af.

Ook heb ik de twee coronagedichten (over het begin van de eerste en de tweede golf) bewerkt op de computer.

Opmars naar expo “Zwart-Wit”

Samen met kunstenaar Ryt Kooistra (jawel, zij van het boekje “111 elfjes verbeeld”! – houd ik een zomerexpositie van 2 maanden in de Groate Kerk te Sint Jacobiparochie met de titel “Zwart-Wit”. Zoals de titel al aangeeft, komt daar alleen zwart-wit werk. Voor mij betekent dit een beetje terug naar mijn beginperiode, waarin ik nog geen kleuren durfde te gebruiken. Door werk uit deze tijd in een nieuw jasje te steken en aan te vullen met gedichten ontstaat nu een andere presentatie en uitstraling, zoals bij onderstaand beeldverhaal. Het is een compilatie van foto's van delen van oude tekeningen aaneengeregen door passages uit eerder geschreven gedichten. De recht getypte regels slaan op het meisje en de cursieve dichtregels op de wereld om haar heen. Starend nakend staat ze daar Stilzwijgend en heel bedaard Nadenkend staat ze daar Schijnbaar alleen op de aarde waar schaduwen zich ontwaarden waar geheimen zich vergaarden Zij weet nog lang alles niet 't Maakt niet uit, geen biet Elke dag leert ze bij Ze kijkt naar wat ze ziet Jaargetijden, zij komen en gaan Bloemen bloeien, bladeren waaien af Dieren haasten zich en gaan in draf Ogen kijken in het rond Bang ineens te moeten zwichten

Er is weer een jaar voorbijgegaan Ieder verzonken in de eigen gedachten De ongewisse toekomst wordt geschreven Wat kunnen zij verwachten van het onvoorspelbare leven? Voor een geslaagd leven moet je incasserend zijn Althans, dat ligt in de verwachte lijn Terwijl zij alleen maar problemen ziet komen Waaiend van bloemen naar bomen Scherp tekent ze zich af In zwarte en witte tonen Ongenuanceerd en zeker niet laf Een traag bedachtzaam handelen Starende concentratie als fundamenteel onderdeel Droomgenot Met scherpe tong en wilskrachtig vertonen Spuit dit lieftallig meisje haar mening Ongezouten en onschuldig in haar bloemenpracht Wassend Werk Doordat ik 25 jaar werkzaam was als journalist en redacteur trad ik eerder met woorden naar buiten dan met beelden. De combinatie met schilderijen en tekeningen is later ontstaan. Woorden zijn nog altijd de basis en het is daarom dat mijn beeldend werk meestal een verhaal heeft te vertellen.

Na de “Mooie Mensen Galerij”, een woordproject van proza naar poëzie, heb ik nu ook de Journaalcollages toegevoegd aan “Wassend Werk”. Journaalcollages zijn een selectie van artikelen en foto's die ik voor tijdschriften heb gemaakt. Door deze uit te knippen en te herschikken ontstonden nieuwe verbanden die ik heb samengevat in haiku's (kleine gedichtjes).

“Wassend Werk” is een alsmaar groeiend online boek in woord en beeld. Met afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en collages, aangevuld met verhaalfragmenten en gedichten. Kortom: alles wat ik in de loop der tijd heb gemaakt. De titel slaat niet alleen op het groeiend aantal pagina's, maar ook op het feit dat veel van mijn werken een logisch vervolg / een voortborduren zijn op dat wat eraan voorafging. Wil je alles bekijken wat ik tot nu toe in “Wassend Werk” heb gepubliceerd, ga dan naar: https://onlinetouch.nl/connieharkema/wassend-werk?html=true#/0/ Tekencollages Tekencollages zijn collages samengesteld uit oude tekeningen of stukjes daaruit. Door ze samen te voegen op een blanco vel en ze daarna met nieuwe lijnen, figuren en vlakken met elkaar te verbinden, ontstaan totaal andere (nieuwe) voorstellingen. Alle op die manier gemaakte collages vertellen een verhaal, dat ik in gedichten heb proberen te vangen. Hieronder de nieuwste creatie “Blikken”.

Blikken Blikken blozen blakend, al wat leeft aanrakend. Blikken beleven bovenmatig en bruisen van levenslust. Blikken buitelen behendig als fladderende vlinders. Blikken breien beeldig gelijkgestemden aan elkaar. Blikken beoordelen bedachtzaam, banen een weg voor de toekomst. Blikken borduren baldadig voort op wat eerder was. Blikken bezitten begerig alles dat is veroverd. Blikken boren blijmoedig gaatjes in een ander. Blikken breken beloftes als het te moeilijk wordt. Blikken beloven braaf het gedrag te zullen beteren. Blikken blinken bravourig wanneer het ze voor de wind gaat. Blikken brokkelen behoeftig af, wanneer ze uitgekeken zijn. Blikken blijven bezig; het hele leven lang, totdat de dood erop volgt, want dan is het zover dat blikken bevriezen.

Contact en achtergrondinformatie Kunst in Beweging is open op afspraak. De website (www.connieharkema.nl met webshop) is 24/7 bereikbaar. Je kunt me mailen op connieharkemainfo@gmail.com of bellen op 06 - 87 265 366 De nieuwste berichtjes vind je op: http://www.facebook.com/profile.php?id=100002148662167 http://www.linkedin.com/pub/connie-harkema/17/b54/244 http://twitter.com/ConnieHarkema https://www.instagram.com/connie_harkema/ Online publicaties: http://onlinetouch.nl/connieharkema

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
Home


You need flash player to view this online publication