Nieuwe generatie komt aan het roer bij 65-jarig familiebedrijf Kouwen ‘Zelfslachten is een groeimarkt door de toegenomen aandacht voor ambachtelijk en eerlijk vlees’ Slagerij Kouwen staat aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk in het 65-jarige levensverhaal van het familiebedrijf. Nico Kouwen zijn zoon Dirk-Jan werkt in de slagerij in Lemele. Zoon Klaas werkt in Ethiopië in de slagerij. Gerben Kouwen heeft de winkel in Nieuwleusen en ook zijn zoon Mark zit al in het slagersvak. De week bij de slachterij van Kouwen in Lemele begint eigenlijk op vrijdag. Sinds jaren is dit de vaste dag voor de slacht. Deze vrijdag staan er koeien, varkens, geiten en schapen op het programma. Het meeste vee komt dicht uit de buurt en wordt onder goede condities getransporteerd. ‘De dieren die wij slachten hebben vrijwel geen stress. Dat komt de kwaliteit ten goede’, zegt Dirk-Jan Kouwen (30). Op maandag wordt er uitgebeend en wordt de bestelling voor de slagerij in Nieuwleusen, bestiert door zijn oom Gerben Kouwen, in orde gemaakt. De rest van de week worden de overige bestellingen verder in orde gemaakt en ingepakt. Het vlees wordt voorzien van een eigen etiket of een etiket van de klant. Donderdag is het afwerken, dan wordt het resterende vlees verwerkt in de worstmakerij. Aansluitend wordt de slagerij weer helemaal tiptop gemaakt, zodat de volgende dag weer aan een nieuwe week kan worden begonnen. Zelfslachtende slager Kouwen is zelfslachtende slager. Had de onderneming jaren terug nog te lijden van het afnemende enthousiasme onder veehouders om een dier voor de eigen consumptie te slachten, inmiddels is daar geen sprake meer van. De toegenomen aandacht voor een eerlijk en ambachtelijk product legt ook de slagerij van Kouwen geen windeieren. Vooral boeren met een winkel aan huis weten de slager te vinden voor het maken van vleespakketten en op maat gesneden bestellingen. ‘Dat is ons specialisme’, zegt Dirk-Jan. Koeien en varkens komen het slachthuis binnen en worden vervolgens verwerkt tot de juiste bestelling. Kouwen bedient de wijde regio. ‘Laatst nog was er een boer die met een Hereford-stier bij ons kwam. Die hebben we voor hem verwerkt in mooie vleespakketten’, illustreert Dirk-Jan. ‘dit was de eerste keer dat de boer zelf vlees ging verkopen en daarin hebben we hem van begin tot eind begeleid’. De boer zorgde vervolgens zelf weer voor afnemers. Naast het slachten voor anderen, verkoopt Kouwen ook zelf vlees. Dit vlees is afkomstig uit de regio. ‘Eerlijk vlees van de beste kwaliteit’, zegt Dirk-Jan. ‘Wij hechten veel waarde aan dierenwelzijn. De varkens worden uitgezocht op gewicht en bevleesdheid.’ Familiebedrijf Al in 1952 ging opa Kouwen met de bakfiets langs de boerderijen om spek en worst te verkopen en sindsdien is de naam Kouwen een begrip in Nieuwleusen, waar het bedrijf zijn oorsprong kent, en omstreken. De bakfiets werd verruild voor een winkel en toen zijn zoon Nico in het bedrijf kwam, kwam daar de locatie in Lemele bij. Tot een jaar of zes geleden zat daar ook nog een winkel bij. Toen opa uit de zaak stapte, werd Nico als oudste zoon de eigenaar van de slagerijen. Acht jaar geleden besloot hij de winkel over te doen aan zijn jongere broer Gerben, die als bedrijfsleider van de zaak de winkel al door en door kende. Ondanks dat de winkel in Nieuwleusen en de slachterij in Lemele nu twee aparte bv’s zijn, zijn de zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veruit het meeste vlees dat in Nieuwleusen wordt verkocht, is in Lemele geslacht. Derde generatie Nu staat de derde generatie klaar om opnieuw het stokje over te nemen. Dirk-Jan, de op één na oudste van vijf kinderen, gaat door met de slagerij in Lemele. Als kind al was hij nauwelijks weg te slaan bij de slagerij en dus was het logisch gevolg dat hij ook het slagersvak in zou rollen. Tijdens de opleiding SVO in Zwolle en later de HAS in Den Bosch (vleestechnologie) was hij werkzaam in de vleesindustrie. Vier jaar geleden kwam hij weer bij zijn vader in de zaak. Nico was steeds drukker met zijn andere project, een zuivelbedrijf in Ethiopië, en kon wel wat hulp gebruiken. De winkel in Lemele was op dat moment al dicht. Lemele bleek te klein voor het openhouden van een winkel. In plaats daarvan is het voor de inwoners wel mogelijk vlees te bestellen. Iedere vrijdag kan de bestelling worden afgehaald bij het afgiftepunt. In het zomerseizoen komen daar de toeristen bij. Lemele, gelegen in het bosrijke Vechtdal, wordt in de zomer overspoeld door toeristen en zeker de gasten van een nabijgelegen natuurcamping zijn wel gecharmeerd van een verantwoord stukje vlees op de barbecue. Enige probleem is dat de toeristen vaak al direct het vlees willen hebben. ‘Wij werken echt alleen op bestelling. Het loont voor ons niet om ter plekke het juiste stuk vlees paraat te hebben.’ Goede naam De meeste klanten komen binnen van horen zeggen. Het zijn voornamelijk boeren uit Overijssel, Gelderland, Flevoland, en Drenthe die de weg naar Lemele vinden. Tevreden over de gang van zaken, de klantenbenadering, de goede prijs en het vakmanschap kent Kouwen een schare vaste afnemers. In de wijde regio zitten meerdere zelfslachtende slagers en voor iedereen is er voldoende voor een besmeerde boterham. ‘Samen maken we elkaar sterker’. Dat het familiebedrijf nu 65 jaar bestaat is wel reden voor een feestje, maar met terugkijken heeft Dirk-Jan niet veel op. Liever kijkt hij vooruit. Hij ziet een goede toekomst voor het bedrijf, want het zelfslachten is een groeimarkt, denkt hij. ‘Er was een tijd dat de zelfslachtende slager zwaar onder druk stond en de concurrentie met de industrie nauwelijks aan kon, maar die tijd is voorbij.’ De aantallen zijn de laatste jaren groter geworden en hij verwacht dat dit alleen nog maar meer zal toenemen. ‘Mensen zijn bereid voor een goed stuk vlees te betalen en willen graag weten waar het vlees vandaan komt.’ Of hij die groei in Lemele kan maken, weet hij niet. ‘Als we groter willen, dan komt er een nieuwe slachthal met een nieuwe slachtlijn’. ‘Die investering hopen we ooit op een financieel verantwoorde manier te kunnen maken, voorlopig blijft het nog bij fantaseren’. Zie ook de advertentie in dit blad en in de komende drie uitgaven. Kouwen in Ethiopië De familie Kouwen heeft een speciale band met Ethiopië. Dat begon toen Nico Kouwen door een bevriende christelijke ondernemer gevraagd werd ook deel te nemen aan het project Genesis Farm, waarbij op honderd hectare groenten worden verbouwd en 60 melkkoeien en veel kippen worden gehouden. Ruim 400 Ethiopiërs konden door het werk hier voorzien in hun eigen levensonderhoud. Kouwen werd verantwoordelijk voor de bijbehorende zuivelfabriek, dat een flink deel van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba voorziet van kaas en yoghurt. Dat bedrijf heeft de naam Holland Dairy. Om alles in goede banen te leiden vertrekt hij wel acht keer per jaar naar het Afrikaanse land. Sinds kort is ook Dirk-Jans jongere broer Klaas actief in Ethiopië. Nico is samen met hem druk bezig een ander bedrijf op poten te zetten. Ouderengym Lemele en Lemelerveld In week 8 is er geen MBvO (ouderengym), dus niet in Lemele op 18/2 en niet in Lemelerveld op 21/2. In week 9 is er gewoon op maandag en donderdag weer ouderengym. Nieuwe leden, vooral heren, zijn van harte welkom, kom desnoods een maand op proef. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari komt onze jeugdprins(es) met zijn/haar Raad van Elf bij u aan de deur om toiletpapier te verkopen! Vrijdagavond komen ze langs de deuren ín het dorp en zaterdag komen ze in het buitengebied langs. Het geld dat opgehaald wordt tijdens deze toiletpapieractie komt bij de Lemelerveldse jeugd terecht. Het wordt o.a. gebruikt voor deelname aan de jeugdraad, de voorstelling(en) tijdens de galamiddag en natuurlijk voor iets lekkers bij de kindermiddag. Zoals elk jaar luidt ons motto: KOOP EEN ROL, DAN DOET U DE KINDERCARNAVAL EEN LOL! namens De sprokkelaars jeugD Toiletpapieractie De Sprokkelaars Jeugd Fotovakschool te Apeldoorn Diploma Vakfotografie: Inge Muller Vrouwenvereniging Drieklank Woensdagavond 13 februari komt Angela Kemper naar de voorhal van de Brugkerk. Zij is muziekpedagoge en speelt voor jong en oud. Ook mensen met depressies of andere ziektebeelden kan zij haar invulling daar aan geven met muziek. Zij bespeelt zelf vele instrumenten en kan ook hier haar zangkunsten bij laten horen. Het wordt een leuke en leerzame avond. Lijkt het u ook wat? Kom er gezellig bij! Aanvang: 20.00 uur. besTuur Drieklank Wist u... - dat Aalt Westerman uit Nieuwleusen zondag 10 februari het Koor Zonder Naam, ja die heten zo, muzikaal zal begeleiden vanaf 15.00 uur bij Partycentrum het Boskamp aan de Sterrebosweg in Dalfsen? U hoeft geen entree te betalen, wel gaat de pet rond voor een vrije gift. Meer info: www.hetboskamp.nl.
8 Online Touch Home