0

IEDEREEN Verenigingstraject SPORT VOOR SC FUN SC FUN SC FUN SC FUN SC FUN SC FUN SC FUN SC FUN

Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?

SPORT VOOR IEDEREEN Iedereen beleeft sport anders. Voor de een draait het om keihard trainen en het podium halen. Een ander sport vooral voor de gezelligheid. Waar iedereen plezier uithaalt is het gevoel erbij te horen en jezelf te kunnen zijn binnen de vereniging. Ongeacht waar je vandaan komt, welk religie je aanhangt of wat je seksuele voorkeur is. Tip! Binnen de vereniging maakt het niet uit wie of wat je bent. Wat je met elkaar deelt is de passie voor sport. Maak dit duidelijk tijdens een teambespreking of in een gesprek met nieuwe leden. Maar bijvoorbeeld ook op Internationale Dag tegen Discriminatie (21 maart) en Coming Out Day (11 oktober).

JIJ BENT HET GOEDE VOORBEELD… Een veilig sportklimaat begint bij jou als trainer of bestuurder. Met jouw gedrag laat je zien hoe jullie binnen de vereniging met elkaar omgaan. Je maakt afspraken over gewenst en ongewenst gedrag en zorgt dat iedereen zich veilig en thuis voelt en met plezier naar de vereniging komt. …MAAR DAT IS NIET ALTIJD MAKKELIJK Soms worden of voelen sporters zich buitengesloten. Niet vanwege zichtbare kenmerken zoals een donkere huidskleur of handicap, maar op basis van onzichtbare kenmerken zoals seksuele voorkeur, religie en afkomst. Als trainer of bestuurder ben jij degene die daar verandering in kan brengen. Maar hoe pak je dat aan? Dat leer je tijdens het verenigingstraject ‘Sport voor Iedereen’.

WAT LEER JE TIJDENS HET VERENIGINGSTRAJECT SPORT VOOR IEDEREEN? Het verenigingstraject ‘Sport voor Iedereen’ biedt je een praktische aanpak om het klimaat binnen de vereniging nog veiliger en meer open te maken. Je leert om uitsluiting op basis van niet-zichtbare verschillen te herkennen en bespreekbaar te maken. Ook leer je welke maatregelen je kan nemen zodat iedereen zich veilig voelt en zichzelf durft te zijn binnen de vereniging. Tip! Het traject ‘Sport voor Iedereen’ kan prima gevolgd worden om een sterke basis te leggen voor een nog veiliger sportklimaat binnen jouw vereniging. Maar ook als aanvulling op de trajecten Sportief Coachen en Sportief Besturen.

NA AFLOOP VAN HET TRAJECT: Weet je een open en tolerante sfeer te creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Kan je uitsluiting op basis van nietzichtbare kenmerken signaleren en bespreekbaar maken binnen een team, groep en vereniging. Weet je hoe je zorgt dat iedereen zich geaccepteerd voelt en zichzelf durft te zijn binnen een vereniging. censuur

VOOR WIE IS HET TRAJECT BEDOELD? Het traject is bedoeld voor trainers, bestuurders, vertrouwenscontactpersonen en jeugdcoördinatoren die verantwoordelijk zijn voor een veilig sportklimaat binnen hun vereniging. SC FUN Aan de slag De Academie voor Sportkader van NOC*NSF organiseert het verenigingstraject ‘Sport voor Iedereen’. Deelname aan het traject is gratis. Je kan je aanmelden door een e-mail te sturen naar opleidingen@nocnsf.nl. Zie voor meer informatie: www.academievoorsportkader.nl/ bijscholingen

PROGRAMMA De basis van het traject bestaat uit twee bijeenkomsten. De inhoud van deze bijeenkomsten wordt afgestemd op de behoeften van de deelnemers. Ook kunnen extra bijeenkomsten georganiseerd worden om bijvoorbeeld dieper in te gaan op vragen van de deelnemers of het verbeteren van vaardigheden. De eerste bijeenkomst vindt plaats in een huiselijke sfeer. Dat verlaagt de drempel om gevoelige onderwerpen als seksuele voorkeur, afkomst en religie te bespreken. Om te ervaren hoe het is om je niet geaccepteerd te voelen binnen een vereniging vertelt een sporter zijn of haar persoonlijke verhaal. Samen met deze sporter stel je vast wat jij kan doen om het gevoel van veiligheid en het plezier binnen de vereniging te vergroten. Tijdens de tweede bijeenkomst werk je aan je vaardigheden. Je verbetert je observatievaardigheden door signalen van uitsluiting te leren herkennen. Ook werk je aan je gespreksvaardigheden. Je leert om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken binnen een team, trainingsgroep en vereniging. Na afloop van deze bijeenkomst kan je uitleggen hoe het bespreekbaar maken van afkomst, seksuele voorkeur en religie het sportplezier vergroot en de vereniging versterkt. De bijeenkomsten worden geleid door een door NOC*NSF opgeleide gespreksleider.

Binnen onze v iedereen ongea o FUN FUN SC FUN afkomst, seksuele v SC SC SC FUN SC FUN

vereniging is n welkom, of eacht SC FUN SC FUN religie voorkeur SC FUN SC FUN SC FUN SC FUN

Ontwerp: Diep Arnhem

1 Online Touch

Index

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
Home


You need flash player to view this online publication