26

19e eeu sta eeu en t TYPISCH BELGISCH Inmiddels is de frietkot uitgegroeid tot een stuk cultuur. Friet is een echt symbool geworden. Ondanks dat alle frietkotten hun eigen identiteit hebben hebben ze een ding gemeen en dat is de lekkerste frieten voor klanten bereiden. Alle frietkotten zijn verschillend van elkaar maar toch herken je ze stuk voor stuk als typisch Belgisch. NATIONALE ERFGOEDLIJST En daar zijn de Belgen trots op. Inmiddels is de frietkotcultuur in België offi cieel erkend als Belgisch immaterieel erfgoed. Dankzij deze nationale erkenning komt de frietkotcultuur nu in aanmerking om in het UNESCOwerelderfgoed geplaatst te worden. Deze verklaring kan extra veel toeristen en dus omzetverhoging opleveren. FRIETKOT Belgen hebben trouwens verschillende namen voor de frietkot. Zo gebruiken ze naast frietkot, frituur, frietkraam of frietkar in Vlaanderen en friterie, baraque à frites en friterie in Wallonië. Ach een link naar ts. Denk aan frie f frituur t ttje. DE NEDERLANDSE FRITUURCUL we ook een unieke frituurcul vitrine, fhalen, kennen ze nergens ander z wij hem kennen. Ca afgelopen jaar daarom gerebr ogan ‘De lekkerte sinds vroeger’ en #frituurcultuur weer op de kaart, echter wel hierover lees je op pagina 30. De lancering vond plaats met de opening van een pop-up frituurcultuur museum. Hier werd de frituurcultuur die we al ruim 90 jaar kennen mooi neergezet. Als we een voorbeeld aan onze zuiderburen nemen is een plek op onze nationale cultuurerfgoedlijst misschien een volgende stap? t e Meer 26

27 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication