54

Wat ons opviel op social media. Een aantal vette social accounts die ervoor zorgen dat je trek krijgt, originele berichten plaatsen of gewoon veel te vertellen hebben. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en pik mee die lekkere inspiratie. Snackbarretocht Een verrassend Instagram account van Niels Rutjes. Hij bezoekt in een jaar tijd alle snackbars in Groningen. Hij fotografeert ze en plaatst een beoordeling. Hij staat verstelt van de variatie die hij op zijn Snackbarre tocht is tegengekomen. Op 31 december ronde hij zijn tocht af met een prachtige terugblik en ode aan het snackbarlandschap in Groningen. Inmiddels heeft hij een doorstart gemaakt en bezocht hij naastgelegen plaatsen als Hoogkerk. We vroegen aan hem welke cafetaria hem nou het meest is bijgebleven en waar hij de beste snackbeleving kreeg. Niels; “Ik heb in 2021 alle 57 snackbars van de stad Groningen bezocht en er zitten een aantal parels tussen. Ik bezocht o.a. snackwagen de Frietboer, mooi in al zijn eenvoud. Een hoekige functionele kar met een no-nonsense naam. Eigenaar Anton weet tot op de seconde hoe lang hij de patat moet bakken. Ook heb ik hier kennis gemaakt met het Lihanboutje, mij niet eerder bekend. Dat blijkt vroeger een behoorlijk populaire snack te zijn geweest. Uitvinder Han heeft deze snack naar zichzelf en zijn vrouw Lieke vernoemd. In de jaren '70 maakte menig cafetaria de snack zelf maar tegenwoordig zie je ze niet zoveel meer. Ook een prachtige cafetaria en tamelijk beroemd in de stad Groningen: cafetaria Koning. Daar staat de tijd al een paar decennia stil. Bruine tegeltjes, een rood gordijntje voor het raam, nepblaadjes sla tussen de snacks. Deze snackbar ademt sfeer. Bovendien maakt de familie Koning allerlei snacks zelf. Helaas hebben ze aangekondigd ermee te gaan stoppen. Tot slot nog een snackwagen en wel van Robert Koning, familie van bovengenoemde cafetaria Koning. Dit was een van de grootste verrassingen van de tocht: op een nogal obscure locatie, in het midden van een buitenwijk, blijkt een snackwagen te staan met heerlijke huisgemaakte kroketten. 54 Kroketten met rendang naar Indisch recept, kroketten met rollade, kroketten met Groninger metworst. En als kers op de taart: in het aspergeseizoen kun je een kroket met verse asperge, beenham en geschaafde truffel krijgen. Al met al was het een mooi avontuur en een interessant inkijkje in het Groninger cafetarialeven. Ik hoop mijn volgers wat wijzer te hebben gemaakt over wat de snackbars hier in de stad allemaal te bieden hebben. En dat iemand eens een andere cafetaria bezoekt dan alleen de dichtstbijzijnde. Dit jaar heb ik nog de vijf cafetaria's in Hoogkerk bezocht omdat ik erachter kwam dat dat dorp officieel een wijk van de stad is. Vanaf nu zal ik af en toe nog wel eens een verhaal plaatsen over een snackbar in de stad of provincie Groningen.” Nieuwsgierig? Volg de snackavonturen van Niels via @desnackbarretocht NIELS RUTJES

55 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication