VERDUURZAMEN VAN JE MENU MET HET NIEUWE VLEESCH Het aantal mensen dat minder of zelfs geen vlees eet groeit gestaag. Daardoor kom je ook als ondernemer in de snackwereld niet meer weg met een menukaart zonder vegetarische opties. Volgens Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, is het zo; “ Wie proactief inspeelt op de groeiende vraag naar plantaardig eten is bezig met de toekomst. Schuif je het vooruit, dan leef je in het verleden.” Nu meer dan ooit is het tijd om duurzame keuzes te maken. Gasten zijn hier steeds meer naar op zoek en de mogelijkheden zijn eindeloos. Wist je dat: 2 op de 3 gasten regelmatig een maaltijd/snack zonder vlees verlangt? Er steeds meer vleesvervangers op de markt komen die voedzaam én duurzaam zijn, maar ook betaalbaar en lekker. Snel en makkelijk in bereiding Hoewel de producten van De Vegetarische Slager bijna niet van echt vlees te onderscheiden zijn, is de bereiding ervan wel anders. Het is belangrijk dat je je verdiept in hoe je plantaardig vlees optimaal bereidt. De NoChickenkipstukjes moet je bijvoorbeeld als een biefstuk klaarmaken, niet als echte kip. Het is een kwestie van hete olie, dicht-schroeien, een keer omdraaien en klaar. “ Met boon, zweet en granen Om hun producten te laten concurreren met echt vlees bekijken we de ontwikkeling altijd vanuit een chefs perspectief. “Ik kijk niet alleen naar het uiterlijk, maar denk vanuit smaak, opbouw en textuur.” Dat laatste is misschien wel de grootste uitdaging. Jaap: Om de kenmerkende vleestextuur na te bootsen, combineren we plantaardige structuren van bijvoorbeeld bonen en granen. Die zorgen er tegelijkertijd voor dat ons vlees een fl inke bron van eiwitten is. Dus niet alleen qua smaak, uiterlijk en textuur lijken onze producten op vlees, ook qua voedingswaarde zit het op een lijn.” Hoe populair is de plantaardige levensstijl anno 2022? Het aantal flexitariërs en vegetariërs groeit gestaag. Of gasten nu gezonder willen eten, dierenleed willen voorkomen of een statement willen maken; er zijn genoeg redenen om minder ‘dier’ te eten. Ook zijn er steeds meer gasten die voor een veganistische lifestyle kiezen en volledig overgaan op een plantaardig dieet. Kortom: hét moment voor ondernemers en foodprofessionals om op deze trend in te spelen. Wil je meer informatie om jouw gasten te verrassen met inspirerende vegetarische gerechten zoals een lekkere kipburger? Ga dan snel naar: www.ufs.com/vegetarischeslager
57 Online Touch Home