11

3. WELKE VERPAKKINGEN VALLEN NIET ONDER DE REGELS? • Herbruikbare bekers en bakjes, ook als ze uit plastic bestaan • Een gezinszak voor friet en snacks, ook als deze een kunststof coating bevat. Dit is namelijk een flexibele voedselverpakking, net zoals wikkels voor bijvoorbeeld hamburgers • Een 100 procent papieren puntzak 4. HOEVEEL MOET IK REKENEN VOOR VERPAKKING DIE PLASTIC BEVAT? Hier zijn geen regels voor vastgesteld, enkele richtlijnen: 25 cent voor een beker, 50 cent voor maaltijdverpakking (meerdere bakjes) en 5 cent voor een eenpersoonsbakje met bijvoorbeeld saus. Deze toeslag moet apart op de bon staan. Ondernemers mogen dit bedrag zelf houden, maar over het bedrag moet wel het hoge btw-tarief worden betaald. 5. MOET IK EEN HERBRUIKBAAR ALTERNATIEF AANBIEDEN? Wie wegwerpbakjes en -bekers aanbiedt die plastic bevatten, moet ook een herbruikbaar alternatief aanbieden. Deze verpakking mag plastic bevatten, als het maar herbruikbaar is. Denk aan herbruikbare bakjes of bekers die bezoekers later weer terugbrengen. Ondernemers die al wegwerpverpakkingen hebben die helemaal plasticvrij zijn, hoeven géén herbruikbaar alternatief aan te bieden. 6. MOET IK PANNETJES VAN KLANTEN ACCEPTEREN? Het tweede alternatief voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten, is het accepteren van herbruikbare bekers en bakjes die gasten zelf meebrengen (bring your own). Ondernemers hoeven een dergelijke verpakking niet te accepteren als deze niet schoon is. Ook ondernemers die al helemaal plasticvrij zijn, hoeven bring your own niet te accepteren. WAT WERKT WEL EN NIET IN DE CAFETARIA? 7. WAT ZIJN DE REGELS VOOR ETEN IN DE ZAAK? Wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten, zijn sinds 1 januari 2024 niet meer toegestaan bij consumptie in de zaak. Ook niet als gasten er extra voor betalen of als ondernemers een herbruikbaar alternatief aanbieden. Dat betekent dat ondernemers plasticvrije of herbruikbare borden, bakjes en bekers moeten aanbieden. Deze mogen plastic bevatten, als ze maar herbruikbaar zijn. 8. ZIJN WEGWERPPLASTICS HELEMAAL NIET MEER TOEGESTAAN BIJ CONSUMPTIE IN DE ZAAK? Niet helemaal. Er geldt een uitzondering: ondernemers kunnen ervoor kiezen een inzamelsysteem in te richten voor hoogwaardige recycling. Dat betekent dat ondernemers alle bakjes en bekers moeten inzamelen en aanbieden aan een afvalinzamelaar waardoor deze materialen opnieuw gebruikt kunnen worden om verpakkingsmateriaal van te maken. Het minimale percentage ingezamelde bekers en bakjes dat gerecycled moet worden, begint in 2024 bij 75 procent en loopt vanaf 2027 op tot 90 procent en verder. 9. GELDT ER EEN OVERGANGSTERMIJN VOOR DEZE REGELS? Nee. Bedrijven konden de voorraden wegwerkbakjes en -bekers met plastic opmaken vóórdat de regels op 1 januari 2024 ingingen. 10. STAAN DEZE REGELS IN BETON GEBEITELD? Zeker niet, op het moment van schrijven zijn dit de regels en voornemens. Echter is er nog een hoop onzeker over de uitvoerbaarheid van deze invulling. Houd het nieuws en de laatste updates nauwlettend in de gaten over dit onderwerp. Papieren puntzakken zijn geschikt voor afhaal en eten in de zaak en zijn goedkoper dan bakjes van karton of suikerriet. Puntzakken vergen wel een andere werkwijze dan bakjes en dat kan een uitdaging zijn. Ondernemers die kiezen voor karton of suikerriet, kunnen – of misschien wel moeten – de hogere kosten doorberekenen aan de gast. Dat kan een lastige boodschap zijn, maar met een eerlijk verhaal oogst je meestal wel begrip. Welke werkwijze je ook kiest, leg het duidelijk uit aan de gast. De regels zijn namelijk verwarrend voor mensen die er niet iedere dag mee bezig zijn. Zorg er in ieder geval voor dat klanten jouw keuze en werkwijze begrijpen. Een herbruikbaar alternatief voor afhalen en bezorgen is een uitdaging, aangezien daarvoor een inzamelpunt ingericht moet worden, gescheiden van de toonbank en productieruimte. En de vraag is of klanten de verpakking ook daadwerkelijk terugbrengen. En herbruikbaar servies voor eten in de zaak? Daar is een vaatwasser voor nodig en niet iedereen heeft daar de ruimte voor. Bring your own in de afhaal lijkt onwerkbaar, omdat iedere portie friet dan afgewogen moet worden, aangezien elk bakje en pannetje verschillend is. Om nog maar niet te spreken over de risico’s voor de voedselveiligheid. 11

12 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication